ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Με σουηδικό αέρα… η αλλαγή σελίδας στην Pasal Development
Published
6 έτη agoon
By
NewsroomΤο 2019 ήταν η τελευταία δύσκολη χρονιά για την εταιρεία. Για το 2020 υπάρχει η ελπίδα οτι θα κινηθούν πλέον σε θετική τροχιά.
Αυτή η φράση του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της Pasal Development, Κώστα Μαρκάζου. στη χθεσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της, συνοψίζουν με τον καλύτερο τρόπο την αλλαγή σελίδας στην εταιρεία.
Πλέον στο τιμόνι της εταιρείας (ως βασικός μέτοχος) βρίσκεται ο 41χρονος Ηλίας Γεωργιάδης, εκ Σουηδίας. Η εταιρεία real estate που κατέχει, Sterner Stenhus, μετά την τελευταία συμφωνία εξυγίανσης της Pasal και την συμμετοχή της στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της τελευταίας στις αρχές Ιουλίου, πλέον διαθέτει το 87,64% του μετοχικού κεφαλαίου της Pasal και ο κος Γεωργιάδης αποτελεί τον νέο ισχυρό άνδρα της εταιρείας.
Στη χθεσινή Γενική Συνέλευση της Pasal, ο κος Γεωργιάδης έδωσε το στίγμα της νέας ηγεσίας και τη νέα στρατηγική κατεύθυνση της εταιρείας.
Η εταιρεία θα επικεντρωθεί πλέον σε επενδύσεις real estate στον τομέα των logistics ενώ δευτερευόντως θα αναλάβει έργα ΣΔΙΤ στην Ελλάδα (σχολεία, νοσοκομεία κλπ).
Ο κος Γεωργιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ορισμένα από τα ακίνητα που έχει αποκτήσει η δική του εταιρεία, Sterner Stenhus, να περάσουν στην Pasal. Ωστόσο κάτι τέτοιο, άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι σίγουρο και ούτε αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα.
Επιπλέον, ο κος Γεωργιάδης, ανέφερε ότι έως το τέλος του 2020 θα γίνουν κινήσεις για την απόκτηση και νέων ακινήτων στην Ελλάδα, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Σημειώνεται ότι μετά τη συμφωνία εξυγίανσης, θα παραμείνουν στην κατοχή της Pasal πέντε σημαντικά ακίνητα: μια αποθήκη logistics στην Ελευσίνα (οι οποίες σήμερα ενοικιάζονται στην εταιρεία σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη), ένα ακίνητο στο Βοτανικό, ένα ακόμη στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης (σε κοντινή γειτνίαση με την Εγνατία Οδό) καθώς και δύο οικόπεδα (στο λιμάνι του Λαυρίου και τη Χαλκίδα).
Παράλληλα, η προσωπική εταιρεία του κου Γεωργιάδη διαθέτει το ιστορικό ξενοδοχείο Ελλάς στην Ομόνοια, δύο αποθήκες στον Ασπρόπυργο καθώς και το σχολικό έργο ΣΔΙΤ που απέκτησε από την AVAX έναντι 8,8 εκ. ευρώ.
Οι νέες επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν τόσο με ίδια κεφάλαια όσο και με δανεισμό, εξ ου και η προγραμματισμένη για το μέλλον νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Pasal, ενώ δεν υπάρχει πρόθεση (τουλάχιστον σε αυτή τη φάση) να μετατραπεί η εταιρεία σε ΑΕΕΑΠ, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτούνται πολύ μεγαλύτερα μεγέθη ενεργητικού.
Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Pasal ανοίγει το δρόμο της αλλαγής
Ο πρώην βασικός μέτοχος της εταιρείας, κος Σωτήρης Θεοδωρίδης, που πλέον κατέχει το 7% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και θα παραμείνει ως μη εκτελεστικός αντιπρόεδρός της, δήλωσε:
«Το 2019 ήταν η τελευταία δύσκολη χρονιά για την Pasal Development. H αρνητική καθαρή θέση αποτελεί παρελθόν και το τιμόνι της εταιρείας περνά σε ένα νέο επιχειρηματία, γεννημένο στη Σουηδία, αλλά περισσότερο Έλληνα από όλους μας, του οποίου το επιτυχημένο παρελθόν αποτελεί εγγύηση για το μέλλον.
Η Ρasal ετοιμάζει συμφωνίες για νέες αγορές ακινήτων και κάνει σκέψεις για νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ο κ. Γεωργιάδης είναι άτομο που γνωρίζει πολύ καλά το χρηματιστήριο από το εξωτερικό και ως στόχο έχει να καταστήσει την Ρasal μια πολύ σημαντική εταιρεία στο εγχώριο real estate».
Το ιστορικό της συμφωνίας
Η συμφωνία προέβλεπε ότι η Sterner Stenhus Greece θα προβεί σε κεφαλαιακή ενίσχυσή της δεύτερης ύψους 10.000.000 ευρώ μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου λαμβάνοντας μετοχές της εταιρείας που θα αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 90% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, όπως θα διαμορφωθεί κατόπιν της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Παράλληλα με την παραπάνω αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η PASAL θα εξασφαλίσει μέσω δανεισμού, είτε από τον Επενδυτή είτε από πιστωτικό ίδρυμα, πρόσθετα κεφάλαια ύψους 13.000.000 ευρώ.
Η συμφωνία προβλέπει ότι μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω, η PASAL θα χρησιμοποιήσει 22.000.000 ευρώ από τα κεφάλαια αυτά προκειμένου να προβεί σε ολοσχερή εξόφληση των οφειλών της προς την Alpha Bank ΑΕ.
Με την κεφαλαιακή ενίσχυση της PASAL, από την Sterner Stenhus Greece θα επιτευχθεί η χρηματοοικονομική εξυγίανση της Εταιρείας και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την υγιή ανάπτυξή της.
Η επόμενη σελίδα της μεγάλης συμφωνίας γύρισε στις 9 Ιουλίου 2020, οπότε ολοκληρώθηκε και καλύφθηκε πλήρως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την άντληση κεφαλαίων συνολικού ποσού €10.028.517,12 μέσω της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης καθώς και της διάθεσης κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου των αδιάθετων μετοχών.
You may like
-
Αγορά κατοικίας: που κινούνται οι τιμές πώλησης στα Ανατολικά Προάστια της Αθήνας το 2026
-
Πώς το πρόγραμμα “Σπίτι Μου 2” έχει τονώσει τη ζήτηση για αγορά κατοικίας – Πώς επηρεάζονται οι τιμές πώλησης
-
Με εταιρείες holding η γρήγορη αξιοποίηση έως 1.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ
-
Σε ανοδική τροχιά οι τιμές για αγορά και ενοικίαση κατοικίας το Γ’ τρίμηνο 2024 – Ποιες οι ακριβότερες περιοχές
-
Ολοκληρώνεται η μεταμόρφωση του Πύργου Πειραιά σε Piraeus Tower – Οι μισθωτές, τα εγκαίνια και η “πράσινη” λειτουργία του
-
[VIDEO] The Ellinikon: με ταχείς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του Riviera Tower
Ακίνητα υψηλών προδιαγραφών: Τι ακίνητο αγοράζει κανείς με 1 εκατ. ευρώ στην Αττική
Νέα ξενοδοχειακή επένδυση 5 αστέρων στη νότια Κέρκυρα – Τα σχέδια των Ella Resorts για το Capo di Corfu
“Στα σκαριά” επένδυση για νέα ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων στη Χερσόνησο
Στα “σκαριά” νέο ξενοδοχείο στα Ιωάννινα – Πού θα γίνει η νέα τουριστική επένδυση
Το πλήρες σχέδιο της Dimand για τη μεγάλη επένδυση γραφείων στο πρώην ακίνητο της Softex στον Ελαιώνα
Ποιές μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα επενδύουν σε νέα σύγχρονα συγκροτήματα γραφείων από το κέντρο της Αθήνας έως τον Πειραιά και το Μαρούσι
Πώς αλλάζουν την αγορά κατοικίας στον Πειραιά οι δύο μεγάλες οικιστικές επενδύσεις – Ποιές εταιρείες επενδύουν
Εγκαινιάστηκε το νέο ξενοδοχείο της Accor στην Πάτρα – Ποιό γνωστό ξενοδοχείο της πόλης “μεταμορφώθηκε” σε Mercure
Deal για την πώληση του συγκροτήματος γραφείων της Orilina Properties στην Κηφισιά
Ανοίγει το 2027 το νέο Elýra των Ella Resorts στην Κέρκυρα – Τι περιλαμβάνει η μεταμόρφωση του Pelekas Monastery
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Σύβοτα
Νέα τουριστική επένδυση στην Καλλιθέα – Τι αφορά το νέο ξενοδοχειακό έργο στα Νότια Προάστια της Αθήνας
Νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στην Καλλιθέα – Σε ποιό σημείο θα γίνει
H νέα “εποχή” του Titania στην Πανεπιστημίου και το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της H Hotels Collection στη Ρόδο
Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει
Πέρα από την κλασική πολυκατοικία: 4 νέα οικιστικά μοντέλα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στο Νότιο Πήλιο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Νέα εποχή για το Ξενία Βυτίνας – “Πράσινο φως” για τη μετατροπή του σε 5άστερο ξενοδοχείο
Ανοίγει το 2029 το νέο 5άστερο Fairmont Chania Resort – Πώς προχωρά η αδειοδοτική διαδικασία της επένδυσης
Telekom Estate: έτοιμες οι μελέτες για το μεγάλο project γραφείων στην Πατησίων – Σύντομα η κατασκευή
[VIDEO] Δείτε τη “μεταμόρφωση” του πρώην Εκθεσιακού Κέντρου ΕΚΕΠ στη Μεταμόρφωση σε “πράσινο” συγκρότημα γραφείων NEXIS
[VIDEO] The Ellinikon: πως προχωρά η κατασκευή των μεγάλων κτιριακών έργων στο Ελληνικό
[VIDEO] Green Hills Residences: προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη οικιστική επένδυση στη Βούλα
[VIDEO] The Syndesis Hub: ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση “πράσινων” γραφείων της Ten Brinke στο Ελληνικό
[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει
[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Σύβοτα
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες agoΝέα τουριστική επένδυση στην Καλλιθέα – Τι αφορά το νέο ξενοδοχειακό έργο στα Νότια Προάστια της Αθήνας
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες agoΝέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στην Καλλιθέα – Σε ποιό σημείο θα γίνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα agoH νέα “εποχή” του Titania στην Πανεπιστημίου και το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της H Hotels Collection στη Ρόδο
-
RESIDENTIAL3 εβδομάδες agoΠώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει








