Χωρίς κατηγορία
Έρχεται το εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων «Elevate Greece»
Published
6 έτη agoon
By
NewsroomΗ χαρτογράφηση των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα θα γίνει μέσω του εθνικού μητρώου, το οποίο θα λειτουργήσει εντός του οικοσυστήματος καινοτομίας «Elevate Greece», που θα παρουσιάσουν το προσεχές διάστημα ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
«Θέλουμε να συγκεντρώσουμε το οικοσύστημα καινοτομίας σε ένα portal και πράγματι σε λίγες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε μαζί με τον πρωθυπουργό το Elevate Greece, το οποίο είναι μία ψηφιακή πλατφόρμα που θα λειτουργήσει και ως μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων», δήλωσε ο αρμόδιος για την την Έρευνα και Τεχνολογία υφυπουργός Χρίστος Δήμας, μιλώντας στη θεματική ενότητα «Ψηφιακή Διακυβέρνηση και νεοφυής επιχειρηματικότητα» του Thessaloniki Helexpo Forum.
Τα κριτήρια ένταξης
Ο κ. Δήμας διευκρίνισε ότι τα κριτήρια ένταξης στο μητρώο, σύμφωνα με την εισήγηση των ειδικών του ΕΣΕΤΕΚ, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Η πρώτη περιλαμβάνει κάποια απόλυτα κριτήρια «δηλαδή αν μία επιχείρηση λειτουργεί πάνω από 8 χρόνια δε θα μπορέσει να μπει στο μητρώο […] , αν έχει πάνω από 250 εργαζόμενους ή αν είναι μονοπρόσωπη δεν είναι νεοφυής».
Η δεύτερη κατηγορία των κριτηρίων αφορά σε ποιοτικά χαρακτηριστικά και «πρέπει να ενέχει δυο στοιχεία, το πρώτο είναι το κομμάτι της καινοτομίας στη διαδικασία, στο προϊόν που παράγεται ή την υπηρεσία που παρέχεται και το δεύτερο κριτήριο αξιολόγησης είναι η δυνατότητα της επεκτασιμότητας , δηλαδή να υπάρχει προοπτική στα συγκεκριμένα εγχειρήματα και πέραν του τοπικού ή εθνικού επιπέδου».
«Το Elevate Greece συγκεντρώνει όλο το οικοσύστημα καινοτομίας δίνοντας στο κράτος ένα πολύτιμο εργαλείο για να μπορέσουμε να δώσουμε ευεργετήματα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, είτε αυτά είναι φορολογικού χαρακτήρα, είτε είναι επιδοτήσεις, κάλυψη μισθολογικού κόστους», εξήγησε ο υφυπουργός.
«Νέα παρέμβαση για την απλούστευση των ΕΛΚΕ»
Περαιτέρω αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου που στόχο έχουν να αυξήσουν την ευελιξία των ερευνητών, όπως η διάταξη που εξαιρεί από το ενιαίο μισθολόγιο τους ερευνητές που εργάζονται σε προγράμματα, στα οποία τα χρήματα προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό «για να προσελκύσουμε νέους επιστήμονες να γυρίσουνε στη χώρα με πολύ πιο ανταγωνιστικούς μισθούς». Σχετικά με τη νομοθετική παρέμβαση που έγινε με το υπουργείο Παιδείας για την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας, προανήγγειλε εντός του 2020 και δεύτερη «πολύ πιο ουσιαστική παρέμβαση» για την περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών.
Σχετικά με την κινητροδότηση των επιχειρήσεων που επενδύουν στην έρευνα ο κ. Δήμας χαρακτήρισε πολύ σημαντική πρωτοβουλία τον υπερτριπλασιασμό από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 των φορολογικών κινήτρων στις υπεραποσβέσεις των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης -από 30% στο 100%- προκειμένου να αυξηθούν οι επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη και «με τη μελέτη επιπτώσεων που έχουμε κάνει υπολογίζουμε ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια θα αυξηθούν οι επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης περίπου 300 εκατ. ευρώ, άρα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».
Η προσαρμογή της δημόσιας διοίκησης στη νέα ψηφιακή εποχή
Στις παρεμβάσεις για την προσαρμογή της δημόσιας διοίκησης στη νέα ψηφιακή εποχή αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή στη Βουλή συζητείται ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «το βασικό νομοθετικό κείμενο για τη χώρα που θα οδηγεί θεσμικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό».
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους έχει αναπτυξιακή διάσταση, καθώς καταπολεμά τη γραφειοκρατία, και οι επιχειρήσεις και οι πολίτες, μπορούν να διεκπεραιώνουν τις διοικητικές διαδικασίες ψηφιακά, εύκολα, χωρίς ταλαιπωρία, αποτελεί έτσι αναπτυξιακό πυλώνα, δεν είναι μόνο πυλώνας διαφάνειας», ανέφερε.
Σημείωσε, δε, ότι ο υπό συζήτηση Κώδικας ενσωματώνει και τη νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Ανοικτά Δεδομένα, «πολύ νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται και τα ανοιχτά δεδομένα πλέον είναι το πετρέλαιο της τεχνολογικής εξέλιξης και του ψηφιακού μετασχηματισμού», καθώς «μπαίνουν μέσα και τα ερευνητικά δεδομένα […] και είναι ένα πλαίσιο για να αναπτυχθούν οι νέες τεχνολογίες και οι νεοφυείς επιχειρήσεις».
Ο κ. Χριστόπουλος χαρακτήρισε «μεγάλη καινοτομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τη θεσμοθέτηση του Ταμείο «Φαιστός», το οποίο θέτει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός λειτουργικού και βιώσιμου οικοσυστήματος για την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών 5G στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα κατά τα προηγούμενα χρόνια πέτυχε μία εκτόξευση στους δείκτες καινοτομίες», ανέφερε ο αναπληρωτής τομεάρχης Έρευνας και Τεχνολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης και παρέπεμψε στις πρωτοβουλίες που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Καταρτίστηκε η εθνική ψηφιακή πολιτική 2016-21 […] δημιουργήθηκε κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων με διασύνδεση 21000 δημόσιων φορέων και η ψηφιακή υπογραφή […] προχώρησαν εμβληματικά έργα», είπε και εξέφρασε «ιδιαίτερη χαρά που ο νυν υπουργός ανέφερε ότι τα ψηφιακά έργα δε θα μπουν στη λογική της ακύρωσης όσων έχουν επιτευχθεί».
Ο αν. τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «μείζον θέμα» τις ψηφιακές δεξιότητες. Σχετικά με την πολιτική για την έρευνα και την καινοτομία επισήμανε ότι «απαιτείται συγκεκριμένο και ολιστικό σχέδιο και […] ευελπιστώ ότι αυξητική τάση των δαπανών στον τομέα θα συνεχιστεί και από τη σημερινή κυβέρνηση», καθώς «συμπαρασύρει και τις επενδύσεις ιδιωτών και αυξήθηκε τα προηγούμενα χρόνια η συμβολή των ιδιωτικών επιχειρήσεων, υπήρξε στόχευση στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού».
Σχετικά με τη σύνδεση της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας με την παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας χαρακτήρισε «χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΕΛΙΔΕΚ», σημειώνοντας πως «θα επικροτήσουμε κάθε τέτοια παρεμφερή δράση από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου και θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια για καλύτερες θέσεις εργασίας και επιπλέον κίνητρα».
Η πρόεδρος του ΣΕΠΕ Παναγιώτα Παπαρίδου χαρακτήρισε «ευτυχές γεγονός ότι στην κρίση της πανδημίας η χώρα έκανε βήματα στον τομέα ανάπτυξης που είναι ψηφιακός και […] ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι ψηφιακό δεν είναι μόνο το τηλέφωνο, η smart τηλεόραση και τα social media» παρατηρώντας πως «όταν φτάνεις σε ένα σημείο που παίρνεις φόρα δε σταματάς και τώρα αρχίζει ο ίδιος ο πολίτης και αντιλαμβάνεται τι μπορεί να γίνει αλλιώς».
Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Δημήτρης Τζοβάρας τόνισε ότι «η καινοτομία είναι ο κύριος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία μια επιχείρηση, καθώς ακόμη και επιχειρήσεις που είναι καταξιωμένες και έχουν προϊόντα με μεγάλη αγορά δεν μπορούν να σταθούν αν δεν καινοτομήσουν, αν δεν ακολουθήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις», προσθέτοντας ότι πλέον «υπάρχουν τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις να επενδύσουν παραπάνω, υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξει καινοτόμα προϊόντα και υπάρχει έρευνα σε όλα τα πεδία, ώστε οι επιχειρήσεις να εντάξουν καινούριες δυνατότητες στα ήδη υπάρχοντα προϊόντα τους […] λείπει όμως το νέο ανθρώπινο δυναμικό, τα πανεπιστήμια δεν παράγουν αρκετούς επιστήμονες εκεί που τους χρειάζεται η αγορά».
«Η νεοφυής επιχειρηματικότητα είναι το γινόμενο της ανακάλυψης επί της εμπορευματοποίησης. Θα πρέπει αυτά τα δύο να τα ενισχύσουμε στους νέους», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της «Τεχνόπολις Θεσσαλονίκης» Μιχάλης Χαβούζης, συμφωνώντας με τον κ. Τζοβάρα ότι «η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη, από τον κόσμο που παράγουν τα πανεπιστήμια» και «αν είχαμε άλλους τόσους θα είχαν όλοι δουλειά». Σχετικά με τη θνησιμότητα των νεοφυών επιχειρήσεων επισήμανε: «Στις νεοφυείς επιχειρήσεις η αποτυχία είναι κάτι συνηθισμένο. Στην Ελλάδα το συνηθισμένο είναι ο στιγματισμός του αποτυχημένου. Ο στιγματισμός πρέπει να φύγει από πάνω μας και την παιδεία που δίνουμε να τη συνδέσουμε με την επιχειρηματικότητα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
You may like
-
Παρουσιάστηκε στην Κέρκυρα το Elevate Greece
-
Τριψήφιος αριθμός startups έχει ήδη κάνει αίτηση για εγγραφή στο Elevate Greece
-
Εγκαινιάστηκε το Elevate Greece για τις ελληνικές startups – Ποιές οι προϋποθέσεις εγγραφής
-
Χρ. Δήμας: προσπάθεια προσέλκυσης νέων επενδύσεων καινοτομίας από ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ισραήλ
-
Νέες ρυθμίσεις στήριξης των startups – Τι αλλάζει για R&D δαπάνες και angel investors
-
Ξεκινά ο διαγωνισμός Idea Platform για τουριστικές startups από το ΞΕΕ
KARPATHIOS: Από τις αποθήκες στις υποδομές: Πώς αλλάζει το logistics real estate στην Ελλάδα
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο Ηράκλειο
Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην πόλη των Τρικάλων
“Πράσινο φως” για τη νέα 5άστερη τουριστική επένδυση Dunes Nissos Resort στη Βόρεια Κέρκυρα
Ντεμπούτο στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας για το νέο 5άστερο urban lifestyle THE FICTION Athens στο Μαρούσι
Ποιές 6 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις πήραν το “πράσινο φως” το 2026 στην Πελοπόννησο – Πού θα γίνουν
“Φρέσκα” κεφάλαια 710 εκατ. ευρώ για την Ella Resorts – Πώς θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη σε Ελλάδα και Μεσόγειο
Στην έκδοση ομολογιακού δανείου έως 150 εκατ. ευρώ προχωρά η Premia Properties
Ποιές οι νέες τάσεις στο ελληνικό real estate μετά τις αλλαγές στην Golden Visa – Το νέο βασικό κοινό επενδυτών και από ποιές χώρες προέρχεται
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην πόλη της Κέρκυρας
3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις “στα σκαριά” στην Ήπειρο- Πού θα γίνει νέο 5άστερο ξενοδοχείο
Ξεκινά από το 2028 η μεγάλη real estate επένδυση της Noval στο ακίνητο της Πειραιώς – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο
Βρέθηκε επενδυτής για το ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Ομόνοια – Πώς θα αξιοποιηθεί το πρώην ξενοδοχείο Ambassadeur
12 νέες 5άστερες ξενοδοχειακές επενδύσεις δρομολογούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα – Δείτε σε ποιές περιοχές
Προχωρά σταδιακά από τη Dimand το Votanikos Business Park στο πρώην ακίνητο της Softex στον Ελαιώνα – Το 2027 η πρώτη παράδοση κτιρίου
“Πράσινο φως” για τη mega επένδυση logistics στον Ασπρόπυργο – Τι θα περιλαμβάνει το νέο Hull Logistics Park
Κορυφαία προτεραιότητα της Noval η ολοκλήρωση του The Grid στο Μαρούσι – Ποιοί οι μισθωτές που έχουν ήδη “κλείσει”
Ανοίγει ο “δρόμος” για το οικιστικό σκέλος της 5άστερης επένδυσης στο Hinitsa Bay στην Αργολίδα
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο
Στη “μάχη” για το μεγάλο έργο παραχώρησης στο Τατόι η Hellenic Properties – Με ποιά άλλη εταιρεία συμμετέχει ως κοινοπραξία
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon
[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά
[VIDEO] Λίγο πριν την ολοκλήρωση το μεγάλο έργο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό
[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα για το νέο data center στα Σπάτα
Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ
Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες
[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις “στα σκαριά” στην Ήπειρο- Πού θα γίνει νέο 5άστερο ξενοδοχείο
-
RESIDENTIAL3 εβδομάδες agoΞεκινά από το 2028 η μεγάλη real estate επένδυση της Noval στο ακίνητο της Πειραιώς – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΒρέθηκε επενδυτής για το ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Ομόνοια – Πώς θα αξιοποιηθεί το πρώην ξενοδοχείο Ambassadeur
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago12 νέες 5άστερες ξενοδοχειακές επενδύσεις δρομολογούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα – Δείτε σε ποιές περιοχές
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ5 ημέρες agoΠροχωρά σταδιακά από τη Dimand το Votanikos Business Park στο πρώην ακίνητο της Softex στον Ελαιώνα – Το 2027 η πρώτη παράδοση κτιρίου





