Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ. Κωνσταντόπουλος: Tο 2020 θα είναι καλή χρονιά για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων

bizness.gr

Published

on

Την πεποίθηση ότι το 2020 θα είναι τελικά καλή χρονιά για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων εκφράζει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), δρ Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ενώ παράλληλα διατυπώνει την εκτίμηση ότι στην απευκταία περίπτωση νέων lockdown διεθνώς, στη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν πλέον την ετοιμότητα και την εμπειρία ν’ αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή.

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Τουρκίας έχει με κάποιο τρόπο επηρεαστεί, λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ο δρ Κωνσταντόπουλος απαντά ότι, φέτος, με σημαντικές εξελίξεις να διαδραματίζονται στις σχέσεις των δύο χωρών, οι μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές μειώθηκαν (κατά 23,6% οι εξαγωγές και κατά 24,5% οι εισαγωγές).

Όσον αφορά το τι πρέπει να πράξει η χώρα το 2021 στο επίπεδο της ενίσχυσης της οικονομίας μέσω των εξαγωγών, σημειώνει ότι αν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ αξιοποιηθούν σωστά, «τότε θα μιλάμε για μια τελείως διαφορετική Ελλάδα σε πέντε χρόνια. Αν, αντίθετα οι πόροι πάνε στις εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών και σε μη αναπτυξιακές δράσεις, σε πέντε χρόνια θα είμαστε πάλι στο σημείο μηδέν. Είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να γίνει μια ανοιχτή, σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία».

Σύμφωνα με τον δρα Κωνσταντόπουλο, τους τελευταίους μήνες, στη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, οι Έλληνες εξαγωγείς πέρασαν επιτυχώς ένα δύσκολο τεστ, με αποτέλεσμα το ελληνικό brand να γίνεται διεθνώς πιο αναγνωρίσιμο και πιο έγκυρο, κάτι που μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί προς όφελος του «made in Greece».

«Η κεφαλαιοποίηση απαιτεί χρόνο, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα έρθει, και αυτό θα γίνει με περισσότερες εξαγωγές στις χώρες που ήδη εξάγουμε, αλλά και σε νέες αγορές, με καινούργιες συνεργασίες, με υψηλότερες τιμές για τα ελληνικά προϊόντα, με περισσότερη εμπιστοσύνη και με καλύτερους όρους για τα ελληνικά προϊόντα και τις υπηρεσίες μας» εκτιμά.

Για το ενδεχόμενο νέων lockdown: «Έχουμε πια την ετοιμότητα και την εμπειρία ν’ αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή»

Σχετικά με τις αλλαγές που επέφερε η πανδημική κρίση στα αποθέματα και τα Logistics των εξαγωγών, σημειώνει ότι «η πρόβλεψη ζήτησης και η διαχείριση αποθεμάτων στη διάρκεια του lockdown ήταν ένα δύσκολο έργο για τους εξαγωγείς.

Πολλές παραγγελίες ακυρώνονταν, τα υγειονομικά πρωτόκολλα κάθε χώρας διέφεραν, όπως και οι προϋποθέσεις για τη διέλευση από τις χώρες, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα για τα logistics.

Παρόλα αυτά βρήκαμε τις λύσεις, κάναμε σωστή διαχείριση των αποθεμάτων και η δραστηριότητά μας συνέχισε απρόσκοπτα. Σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο lockdown, το οποίο φυσικά απευχόμαστε, έχουμε την ετοιμότητα και την εμπειρία πλέον, να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή. Η αβεβαιότητα άλλωστε είναι ο κανόνας».

Είμαστε ήδη στον Σεπτέμβριο και οι ελληνικές εξαγωγές δίνουν μικτή εικόνα, υπό την έννοια ότι ορισμένα προϊόντα έχουν αυξημένη ζήτηση και οι διεθνείς πωλήσεις άλλων μειώνονται. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, πώς αναμένεται να κυλήσει το τελευταίο τρίμηνο του έτους και ποια εκτιμάται ότι θα είναι η συνολική εικόνα των ελληνικών εξαγωγών 2020;

«Η πανδημία άλλαξε τις ισορροπίες των αγορών και όπως ήταν αναμενόμενο κάποια προϊόντα είχαν μεγάλη ζήτηση διεθνώς και αυξήθηκαν οι εξαγωγές τους, όπως τα τρόφιμα και τα χημικά, ενώ άλλα προϊόντα όπως τα βιομηχανικά, οι εξαγωγές μειώθηκαν. Συνολικά και αν εξαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή από το σύνολο των εξαγωγών, στο α’ εξάμηνο 2020 είμαστε στα ίδια επίπεδα με το 2019. Πιστεύω ότι σταδιακά θα ισορροπήσουν και οι υπόλοιποι κλάδοι και το 2020 θα είναι καλή χρονιά για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων» τονίζει.

Ως προς το αν η πανδημική κρίση επηρεάζει τον στόχο για τη συνεισφορά των εξαγωγών στο ΑΕΠ ως το 2025, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ επισημαίνει ότι η αναμενόμενη ύφεση του 2020, λόγω της πανδημίας, θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου, όσον αφορά τους αριθμούς, λόγω της μείωσης του ΑΕΠ: «Υπάρχει στρατηγικός στόχος για τις εξαγωγές της χώρας και έχουμε καταθέσει στοχευμένες προτάσεις στην κυβέρνηση για να τον πετύχουμε.

Αυτή τη στιγμή οι εξαγωγές αγαθών ως προς το ΑΕΠ ανέρχονται 18,1% και σε βάθος τριετίας θέλουμε να φτάσουν το 25,0%, ενώ αν υπολογίσουμε και τις υπηρεσίες θέλουμε από 39,5% που είναι σήμερα, να φτάσουμε το 50%. Η αναμενόμενη ύφεση το 2020 λόγω της πανδημίας θα βοηθήσει να πετύχουμε το στόχο όσον αφορά στους αριθμούς, εφόσον ο παρονομαστής προβλέπεται να μειωθεί, ωστόσο η πρότασή μας αφορά στην ευρύτερη ενίσχυση της εξωστρέφειας ως δομικό στοιχείο του αναπτυξιακού μας μοντέλου» λέει.

Μειωμένο το διμερές εμπόριο Ελλάδας- Τουρκίας. Από πού προήλθε η μείωση

Ερωτηθείς αν έχει διαπιστώσει επίδραση στο διμερές εμπόριο Ελλάδας-Τουρκίας λόγω της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, ο δρ Κωνσταντόπουλος αρχικά υπενθυμίζει ότι η γειτονική χώρα αποτελεί τον τέταρτο σημαντικότερο εξαγωγικό προορισμό των ελληνικών προϊόντων και το δέκατο σημαντικότερο προμηθευτή μας. «Φέτος, με σημαντικές εξελίξεις να διαδραματίζονται στις σχέσεις των δύο χωρών, οι εμπορικές μας συναλλαγές μειώθηκαν και συγκεκριμένα κατά 23,6% οι εξαγωγές και κατά 24,5% οι εισαγωγές.

Η μεν μείωση των εξαγωγών οφείλεται στη μείωση των πετρελαιοειδών κατά 40,2% και στη μείωση εξαγωγών βαμβακιού κατά 25,5%, ενώ η μείωση των εισαγωγών οφείλεται, επίσης, στα πετρελαιοειδή (μείωση κατά 65,4%), στις εισαγωγές οχημάτων κατά 34,5%, στις εισαγωγές πλαστικού κατά 10,0% και στις εισαγωγές μηχανών και συσκευών κατά 26,9%» επισημαίνει.

Τελείως διαφορετική Ελλάδα ή ξανά στο σημείο μηδέν το 2025;

Το 2021 δεν απέχει πλέον πολύ. Τι πρέπει να προσέξουν οι Έλληνες εξαγωγείς; Τι πρέπει να πράξει η Ελλάδα γενικά, στο επίπεδο της ενίσχυσης της οικονομίας μέσω των εξαγωγών; «Ως Ευρωπαίοι έχουμε στα χέρια μας ένα σημαντικό πακέτο ενίσχυσης από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή είναι και η μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Αν αυτοί οι πόροι αξιοποιηθούν για να χρηματοδοτηθούν δράσεις ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής και εξωστρέφειας, αν δοθεί έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και αν τα χρήματα κατευθυνθούν στη βελτίωση του επιχειρηματικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων, τότε θα μιλάμε για μία τελείως διαφορετική Ελλάδα σε πέντε χρόνια. Αν οι πόροι πάνε στις εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών και σε μη αναπτυξιακές δράσεις, σε πέντε χρόνια θα είμαστε πάλι στο σημείο μηδέν. Είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να γίνει μία ανοιχτή, σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία» καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement TÜV Austria
Advertisement
Advertisement Aecom
Πηγή: The Port Square Hotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ12 ώρες ago

Άνοιξε το πρώτο “urban smart” ξενοδοχείο του Πειραιά πάνω στο λιμάνι και το Μετρό

To Commercial Hub στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
REAL ESTATE14 ώρες ago

Πού θα επενδύσει η Lamda Development τα κεφάλαια από το νέο “πράσινο” ομόλογο

Το νέο HUB 26 Thessaloniki Office Complex στη Θεσσαλονίκη - Πηγή: Divercity Architects
REAL ESTATE16 ώρες ago

8 νέες επενδύσεις & έργα στο pipeline της Dimand

Το νέο βιοκλιματικό κτίριο σύγχρονων γραφείων στο πρώην κτίριο της Ελευθεροτυπίας στο Νέο Κόσμο - Φωτό: Dimand
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Πράσινο φως για την εισαγωγή των μετοχών της Dimand στο Χρηματιστήριο

Το νέο Radisson Resort Plaza Skiathos - Πηγή: Radisson Resort Plaza Skiathos
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Άνοιξε το νέο ξενοδοχείο των BriQ Properties και Radisson στη Σκιάθο – Δείτε φωτό

To κτίριο στο Μετς που θα μετατρέψει η Noval σε κτίριο κατοικιών και γραφείων
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Στη Noval Property περνούν 13 ακίνητα μέσω της νέας Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου

NIKO Seaside Resort - MGallery - Πηγή: Accor
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

[ΦΩΤΟ] Εγκαινιάστηκε το νέο 5άστερο NIKO Seaside Resort – MGallery στον Άγιο Νικόλαο

Το σύγχρονο κτίριο γραφείων της Noval στο Χαλάνδρι - Πηγή: Noval Property
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Τα βασικά κριτήρια επιτυχίας των επενδύσεων της Noval Property

Οικία Καλαμάρη, Πειραιάς - Πηγή: Google Maps
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Νέα επένδυση της Orilina Properties σε ιστορικό κτίριο στον Πειραιά

Τα σχέδια για το νέο σύγχρονο κτίριο γραφείων Kaizen Campus στο Μαρούσι - Πηγή: Dimand
REAL ESTATE4 ημέρες ago

Υπερκαλύφθηκε η Δημόσια Προσφορά της Dimand με υψηλή τελική τιμή μετοχής

REAL ESTATE9 μήνες ago

Τα πάνω – κάτω στην αγορά ακινήτων φέρνει η νέα γραμμή 4 του Μετρό – Δείτε χάρτη με τους σταθμούς

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ3 έτη ago

Επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ ετοιμάζει η EBRD στα Βαλκάνια

To Grand Hyatt Athens στη Συγγρού - Πηγή: Grand Hyatt Athens
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 έτος ago

To 2022 θα ανοίξει το 2o μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας στη Λ. Συγγρού

REAL ESTATE5 μήνες ago

Οι 2 εμβληματικές επενδύσεις real estate που μεταμορφώνουν την Πατησίων

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 έτος ago

Τα 7 εμπορικά κέντρα που αλλάζουν την εικόνα της Αθήνας – Ποιά νέα θα γίνουν και ποιά αλλάζουν

Το νέο ξενοδοχείο NYX Athens, στο πρώην Esperia στη Σταδίου - Πηγή: Tsolakis Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 έτος ago

Τα 9 νέα ξενοδοχεία που ετοιμάζονται στην Αθήνα το 2021

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 έτη ago

Διεθνή διαγωνισμό προκηρύσσει το ΥΠΕΝ για την κατεδάφιση αυθαιρέτων στην Αττική

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο Brown Beach Corinthia στους Αγίους Θεοδώρους - Πηγή: Brown Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 μήνες ago

[ΦΩΤΟ] 3 τουριστικές επενδύσεις που μεταμορφώνουν την Κορινθία – Πού και πότε ανοίγουν τα νέα ξενοδοχεία

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
REAL ESTATE10 μήνες ago

Σε ποιά περιοχή “κλείδωσε” η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα – Άνοδος στο τοπικό real estate

Μύκονος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
REAL ESTATE11 μήνες ago

Οι 5 hot περιοχές της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη ζήτηση για ακίνητα από το εξωτερικό

Το Piraeus Tower στο λιμάνι του Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Φωτό: PILA Studio
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Piraeus Tower: δείτε το νέο Πύργο του Πειραιά από ψηλά

Η νέα μικτή επένδυση της Ten Brinke στο Χαλάνδρι - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η τριπλή επένδυση της Ten Brinke στο Χαλάνδρι

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

Στο δρόμο του Χρηματιστηρίου και η Dimand – Στα σκαριά 8 νέες μεγάλες επενδύσεις

Τα σχέδια για το νέο σύγχρονο κτίριο γραφείων Kaizen Campus στο Μαρούσι - Πηγή: Dimand
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Ολοκληρώνεται η μεγάλη επένδυση γραφείων Kaizen Campus στο Μαρούσι – Δείτε video

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην οδό Καραμανλή στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Νέα οικιστική επένδυση στη Γλυφάδα – Ποιά εταιρεία την υλοποιεί

Τα σχέδια για το νέο σύγχρονο κτίριο γραφείων Kaizen Campus στο Μαρούσι - Πηγή: Dimand
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Τα μεγάλα έργα real estate της Dimand

Το Piraeus Tower στο λιμάνι του Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Φωτό: ΤΕΡΝΑ / PILA Studio
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Piraeus Tower: δείτε πώς θα γίνει ο νέος Πύργος του Πειραιά

The Ellinikon Park - Πηγή: Lamda Development
VIDEOS3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Παρουσιάστηκε το The Ellinikon Park, το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της Ευρώπης στο Ελληνικό

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο Isla Brown Corinthia στους Αγίους Θεοδώρους - Πηγή: Brown Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Άνοιξε το πρώτο 5άστερο resort της Brown Hotels στην Ελλάδα – Πού βρίσκεται & πώς θα επεκταθεί

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva Pro
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 μήνα ago

[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα εμπορική επένδυση της Ten Brinke στο Αγρίνιο

Trending