Connect with us

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΣΒΕ: Χαμηλότερα κατά μία θέση βρέθηκε η Ελλάδα στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας

Newsroom

Published

on

Χαμηλότερα κατά μία θέση βρέθηκε η Ελλάδα στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας 2019 του “Institute for Management Development” (IMD) της Ελβετίας, παρά τη βελτίωση που παρουσίασαν οι επιδόσεις της χώρας σε τρεις βασικές κατηγορίες δεικτών, αυτές της οικονομικής, κυβερνητικής και επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας. Λαμβανομένων υπόψη 342 υποδεικτών, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 58η θέση μεταξύ 63 χωρών, ανήκοντας στην ομάδα των δέκα κρατών-ουραγών, μαζί με τις χώρες Ουκρανία, Περού, Νότια Αφρική, Ιορδανία, Βραζιλία, Κροατία, Αργεντινή, Μογγολία και Βενεζουέλα, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας, τα οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος* (ΣΒΕ). Σημειώνει μάλιστα τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Κροατία (που είναι εξηκοστή), τη στιγμή που η Βουλγαρία και η Ρουμανία κατατάσσονται αντίστοιχα στην 48η και 49η θέση.

Αναλυτικότερα, στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η Ελλάδα βρίσκεται στην εξηκοστή θέση μεταξύ 63 χωρών για το 2019, έναντι της εξηκοστής πρώτης στην προηγούμενη κατάταξη, ούσα τέταρτη από το τέλος. Μικρή βελτίωση σημειώθηκε επίσης στους δείκτες της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», όπου κατατάσσεται επίσης εξηκοστή, έχοντας βελτιώσει κατά μία θέση την επίδοσή της σε σχέση με την περσινή χρονιά. Στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», καταγράφεται βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας επίσης κατά μία θέση, σε σχέση με πέρυσι, αφού κατατάσσεται πλέον πεντηκοστή όγδοη.

Σε αντίθεση με τις τρεις προηγούμενες κατηγορίες δεικτών, στην κατηγορία των «Υποδομών» σημειώνεται μικρή επιδείνωση της κατάταξης της χώρας: συγκεκριμένα από την τεσσαρακοστή θέση του 2018, το 2019 κατατάσσεται τεσσαρακοστή πρώτη, εμφανίζοντας υποχώρηση για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά (σ.σ.τα αποτελέσματα και η συνολική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με όρους ανταγωνιστικότητας για την επετηρίδα του 2019 αφορούν τις επιδόσεις της κατά την προηγούμενη χρονιά, το 2018). Η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας (WCY) του IMD, αποτελεί -κατά τον ΣΒΕ- το πλέον αξιόπιστο «εργαλείο» διεθνών επενδυτών στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων σε χώρες και περιφέρειες, για την εξαγωγή των αποφάσεών τους σχετικά με την επιλογή τοποθεσίας χωροθέτησης των διεθνών τους δραστηριοτήτων.

Οι πέντε κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας κατά το IMD

Για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) “η θέση της Ελλάδας στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD για το 2019, συνιστά, δυστυχώς για ακόμη μια χρονιά, υπόδειξη για εφαρμογή μεταρρυθμιστικού προγράμματος, με πολιτικές άμεσα εφαρμόσιμες, που θα εισφέρουν θετικά στην ανάταξη της οικονομίας της πατρίδας μας και θα επαναφέρουν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης για την κάλυψη του δημοσίου χρέους και την οριστική έξοδο από την κρίση”.

Με βάση τις επιδόσεις της Ελλάδας στους 342 δείκτες που αξιολογούνται από το IMD το διεθνούς φήμης ινστιτούτο IMD θεωρεί ότι οι πέντε (5) κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, είναι: 1) η υιοθέτηση φιλικής προς τις επιχειρήσεις φορολογικής πολιτικής, με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας, 2) η άρση των εμποδίων και των προσκομμάτων που αποδεδειγμένα παρεμποδίζουν την υλοποίηση επενδύσεων και, εν τέλει, επιδεινώνουν το επιχειρηματικό κλίμα, 3)η ενίσχυση της ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα, μέσω της ισχυροποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, 4) η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας, μέσω της εφαρμογής συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής, για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας και 5) η προσαρμογή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στα νέα δεδομένα της οικονομίας, για την εξασφάλιση μακροχρόνιας βιωσιμότητας.

Οι ΗΠΑ έχασαν την πρωτοκαθεδρία, η Σιγκαπούρη την κέρδισε, το Χονγκ Κονγκ σταθερά δεύτερο

Παγκοσμίως, η Σιγκαπούρη …κλέβει φέτος την παράσταση, αφού ανέβηκε στην πρώτη θέση της λίστας για το 2019, σημειώνοντας άνοδο δύο θέσεων σε σχέση με το 2018. Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) χάνουν την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές τοπίο ανταγωνιστικότητας και από την πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκονται πλέον στην τρίτη. Τη δεύτερη θέση διατηρεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Χονγκ-Κονγκ (σ.σ. η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD υπολογίζει τη συγκεκριμένη περιφέρεια της Κίνας ως διακριτή οικονομία από την υπόλοιπη χώρα).

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελβετία, κερδίζοντας μία θέση (βρισκόταν στην πέμπτη) σε σχέση με το 2018, ενώ στην πέμπτη, από την έβδομη πέρυσι, αναρριχώνται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η δεκάδα των πλέον ανεπτυγμένων χωρών παγκοσμίως συμπληρώνεται από τις ακόλουθες χώρες στις θέσεις έξι έως 10: Ολλανδία, Ιρλανδία, Δανία, Σουηδία και Κατάρ. Τη δε εικοσάδα συμπληρώνουν κατά σειρά οι χώρες Λουξεμβούργο, Καναδάς, Κίνα, Φιλανδία, Ταϊβάν, Γερμανία, Αυστραλία, Αυστρία και Ισλανδία.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής Αρτούρο Μπρις (Arturo Bris), διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας του IMD, «σε ένα έτος υψηλής αβεβαιότητας στις παγκόσμιες αγορές λόγω των ταχύτατων αλλαγών στο διεθνές πολιτικό σκηνικό και στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις, η ποιότητα των θεσμών φαίνεται να είναι το ενοποιητικό στοιχείο για την αύξηση της παγκόσμιας ευημερίας. Ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο παρέχει τη σταθερότητα στις επιχειρήσεις να επενδύουν και να καινοτομούν, εξασφαλίζοντας έτσι υψηλότερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες των χωρών που είναι εγκατεστημένες».

Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες της Ευρώπης

Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των πλέον ανταγωνιστικών χωρών ανά την υφήλιο, είναι συνεπώς κατά σειρά η Ελβετία (τέταρτη παγκοσμίως), η Ολλανδία (έκτη), η Ιρλανδία (έβδομη), η Δανία (όγδοη) και η Σουηδία (ένατη). “Και για το 2019, όπως και για το 2018, στη δεύτερη πεντάδα της παγκόσμιας κατάταξης κατατάσσονται σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες, κι αυτό επιβεβαιώνεται για ακόμη μια χρονιά, έχουν ως βασικά ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα τις εξαγωγές διεθνώς εμπορεύσιμων βιομηχανικών προϊόντων και τη δημοσιονομική πειθαρχία” υπογραμμίζει ο ΣΒΕ.

Αντίθετα, στη μέση και χαμηλή κατάταξη, δηλαδή από την 30η έως την 61η θέση, βρίσκονται κατά σειρά οι ακόλουθες χώρες της Ευρώπης: Γαλλία (31η), Τσεχία (33η), Εσθονία (35η), Ισπανία (36η), Σλοβενία (37η), Πολωνία (38η), Πορτογαλία (39η), Λετονία (40η), Κύπρος (41η), Ιταλία (44η), Ουγγαρία (47η), Βουλγαρία (48η), Ρουμανία (49η), Σλοβακία (53η) και Κροατία (60ή).

Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για νέο έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στην Ηγουμενίτσα

Μάνη - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Μάνη – Πού θα γίνει

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS2 ημέρες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο

Petra Salis - Πηγή: AVAX Development
REAL ESTATE2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” δέκα οικιστικές επενδύσεις για τον όμιλο AVAX – Ποιά άλλα μεγάλα έργα real estate δρομολογεί

Ιωάννινα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις “στα σκαριά” στην Ήπειρο- Πού θα γίνει νέο 5άστερο ξενοδοχείο

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Αυξήθηκαν κατά 8% οι τιμές πώλησης κατοικιών το 2025 – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία της ΤτΕ

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Γιατί οι off-market αγοραπωλησίες αποτελούν εναλλακτική επιλογή για υπερπολυτελή ακίνητα στην Ελλάδα

Μήλος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Χρήστος Μπόνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Το πρώην βιομηχανικό ακίνητο στη Λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου & Δαμβέργηδων στο Ηράκλειο Κρήτης - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Ποιό γνωστό πρώην βιομηχανικό κτίριο στο Ηράκλειο θα μεταμορφωθεί σε ξενοδοχείο 4 αστέρων

Πολυτελές θέρετρο και ιδιωτικές κατοικίες της Four Seasons στο Πόρτο Χέλι - Πηγή: Four Seasons
RESIDENTIAL3 ημέρες ago

Ανοίγει ο “δρόμος” για το οικιστικό σκέλος της 5άστερης επένδυσης στο Hinitsa Bay στην Αργολίδα

Ιωάννινα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις “στα σκαριά” στην Ήπειρο- Πού θα γίνει νέο 5άστερο ξενοδοχείο

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva Pro
LOGISTICS3 εβδομάδες ago

Νέα ακίνητα στην Αττική αναζητά η Σκλαβενίτης – Σε ποιές περιοχές εστιάζει και ποιές οι προδιαγραφές

Η μεγάλη αστική ανάπλαση και επένδυση real estate της Noval Property στην Πειραιώς - Πηγή: Noval Property
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Ξεκινά από το 2028 η μεγάλη real estate επένδυση της Noval στο ακίνητο της Πειραιώς – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο

Το ακίνητο του ΕΦΚΑ στην οδό Σωκράτους 65-67 - Φωτό: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Βρέθηκε επενδυτής για το ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Ομόνοια – Πώς θα αξιοποιηθεί το πρώην ξενοδοχείο Ambassadeur

Ζάκυνθος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Διονύσης Παπαντώνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago

12 νέες 5άστερες ξενοδοχειακές επενδύσεις δρομολογούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα – Δείτε σε ποιές περιοχές

Το ιστορικό κτίριο γραφείων στην οδό Καραγιώργη Σερβίας 6-8 στο Σύνταγμα - Πηγή: Google Maps
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

Ξεκινά ριζική ανακαίνιση σε ιστορικό κτίριο γραφείων στο Σύνταγμα – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο

Η επένδυση της Dimand στο Βοτανικό - Πηγή: Dimand
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 ημέρες ago

Προχωρά σταδιακά από τη Dimand το Votanikos Business Park στο πρώην ακίνητο της Softex στον Ελαιώνα – Το 2027 η πρώτη παράδοση κτιρίου

Hull Logistics Park - Πηγή: Streem Global Real Estate Developments
LOGISTICS2 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για τη mega επένδυση logistics στον Ασπρόπυργο – Τι θα περιλαμβάνει το νέο Hull Logistics Park

The Grid - Πηγή: ΤΕΡΝΑ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ6 ημέρες ago

Κορυφαία προτεραιότητα της Noval η ολοκλήρωση του The Grid στο Μαρούσι – Ποιοί οι μισθωτές που έχουν ήδη “κλείσει”

Πολυτελές θέρετρο και ιδιωτικές κατοικίες της Four Seasons στο Πόρτο Χέλι - Πηγή: Four Seasons
RESIDENTIAL3 ημέρες ago

Ανοίγει ο “δρόμος” για το οικιστικό σκέλος της 5άστερης επένδυσης στο Hinitsa Bay στην Αργολίδα

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS2 ημέρες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο

Promenade Heights - Πηγή: 314 Architecture Studio / Lamda Development
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά

The Syndesis Hub - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Λίγο πριν την ολοκλήρωση το μεγάλο έργο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό

To πρώην ξενοδοχείο Civitel Olympic στο Μαρούσι - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 μήνα ago

[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 μήνα ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό

To νέο data center στα Σπάτα - Πηγή: Ten Brinke
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ1 μήνα ago

[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα για το νέο data center στα Σπάτα

To πρώην ξενοδοχείο Βέρμιον στη Νάουσα - Πηγή: Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL2 μήνες ago

Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες

Το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στην οδό Λαζαράκη στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890