Connect with us

RESIDENTIAL

Σε νέα δικαστική διαμάχη το οικιστικό mega – project της Hines στη Βούλα

Newsroom

Published

on

Συνεχίζεται η δικαστική περιπέτεια για το μεγάλο οικιστικό – τουριστικό project των Hines – Henderson Park στη Βούλα. Ο Δήμος 3Β (Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης) προχώρησε σε μήνυση κατά της εταιρείας για ψευδή στοιχεία κατά τη διαδικασία υποβολής της επένδυσης στην Enterprise Greece με σκοπό την ένταξη στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, μήνυση για υποβολή ψευδών στοιχείων και υποβολής ψευδούς υπευθύνου δηλώσεως του Ν. 1599/1986 από τους νόμιμους εκπροσώπους της ιδιοκτήτριας εταιρείας των πρώην οικοπέδων του κληροδοτήματος Κόνιαρη, κατά την διαδικασία ένταξης επενδυτικού σχεδίου προς διαβούλευση στην εταιρεία Enterprise Greece, υπέβαλε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Η μήνυση αναφέρεται στην απόπειρα της εταιρείας, η οποία έχει αγοράσει 70 στρέμματα στη Βούλα πρώην ιδιοκτησία του Ιδρύματος Μπενάκη, να εντάξει την αξιοποίηση της έκτασης στις διατάξεις του νόμου 4608/2019 (περί στρατηγικών επενδύσεων).

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου 3Β, η ένταξη του έργου τιτλοφορούμενου ως «ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ «PROJECT VOULA» στις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμο αποπειράθηκε προκειμένου να μπορέσει να ευνοηθεί από το θεσμικό πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων το οποίο συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων και διαδικασία Fast Track αδειοδοτήσεις.

Κατά την ανάγνωση της πρότασης από το νομικό και το τεχνικό επιτελείο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προκειμένου να συμμετέχει ο Δήμος στη διαδικασία διαβούλευσης, διαπιστώθηκε πως ο συγκεκριμένο φάκελος δεν θα έπρεπε να τύχει καν προκαταρτικής αξιολόγησης από την εταιρεία ENTERPRISE GREECE καθώς στηρίζεται σε σειρά ψευδών πολεοδομικών χαρακτηριστικών των υπό αξιοποίηση οικοπέδων.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

1. ότι η επιτρεπόμενη χρήση στα οικοδομικά τετράγωνα 259, 255, 255Α, 256, 247, 252,262,263 της Δ.Ε. Βούλας είναι «δήθεν» αυτή της αμιγούς κατοικίας η οποία περιλαμβάνει και άλλες χρήσεις πλην της κατοικίας. Η δήθεν «επιτρεπόμενη» χρήση της αμιγούς κατοικίας δεν υφίσταται ως χρήση στην περιοχή του Βούλας. Μοναδική επιτρεπόμενη χρήση στην περιοχή Ν. Κάλυμνος- Εξοχή της Βούλας η οποία αποτελεί την Πολεοδομική Ενότητα 5 (Π.Ε.5) και περιλαμβάνει και τα ανωτέρω οικοδομικά τετράγωνα είναι αυτή της αποκλειστικής κατοικίας όπως έχει κριθεί οριστικά και αμετάκλητα με την υπ’ αριθμ. 554/2000 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

2. Το έργο ακολουθεί το υφιστάμενο χωροταξικό – πολεοδομικό πλαίσιο (Ρυθμιστικό Αττικής, ΓΠΣ Βούλας κλπ)» ενώ οι επενδυτές όφειλαν να γνωρίζουν ότι με την υπ’ αρ. 554/2000 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώθηκε η υπ’ αρ. 6431481/258/17.9 – 6.10.1993 απόφαση του Υφυπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. κατά το μέρος της με το οποίο καθορίζει τις χρήσεις γης στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βούλας και επομένως δεν τίθεται ζήτημα τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή της αποκλειστικής κατοικίας.

3. Ότι οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης για τα συγκεκριμένα Ο.Τ. του υποβληθέντος σχεδίου, καθορίζονται και με το ΦΕΚ 59/Δ/1969-03-20 στο οποίο έχει δημοσιευθεί το από 28 Φεβρουαρίου 1969 Β.Δ. «Περί αναθεωρήσεως των όρων και περιορισμών δομήσεως των οικοπέδων και περί ύψους οικοδομών και μέγιστου αριθμού ορόφων αυτών της Βουλιαγμένης Αττικής» !!! ενώ το αληθές είναι ότι το ανωτέρω Β.Δ. ΔΕΝ αφορά την Δ.Ε. (τέως Δήμο) Βούλας

Αμέσως αφού διαπιστώθηκαν τα αναληθή στοιχεία που αναφέρονται στο φάκελο που αναρτήθηκε από την εταιρεία προς διαβούλευση, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προέβη άμεση στην αποστολή εξώδικων διαμαρτυριών και δηλώσεων προς τα μέλη του Δ.Σ. της Invest Greece αλλά και την ιδιοκτήτρια των ακινήτων ζητώντας την άμεση απόσυρση των ψευδών υποβληθέντων στοιχείων. Στη συνέχεια, και αφού διαπιστώθηκε πως η εταιρεία δεν προέβει σε κάποια διόρθωση των στοιχείων που αναφέρονται, ο Δήμος κατέθεσε μήνυση προς των Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ζητώντας την ποινική δίωξη της ιδιοκτήτριας εταιρείας και του νόμιμου εκπροσώπου της για παράβαση του νόμου 1599/1986 περί ψευδών δηλώσεων.

Μετά την κατάθεση της μήνυσης από το Δήμο, η Δημοτική Αρχή αναμένει τις σχετικές ενέργειες του Δ.Σ. της Invest Greece, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα ζητηθούν από το Εισαγγελέα περαιτέρω διώξεις, κατά της συγκεκριμένες εταιρείας, για παράβαση καθήκοντος.

Τέλος, σε περίπτωση που η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή εκδώσει κοινή Υπουργική Απόφαση για την ένταξη μίας μη στρατηγικής επένδυσης στις στρατηγικές επενδύσεις, η Δημοτική Αρχή προτίθεται να καταθέσει αίτηση ακύρωσης και αναστολή εκτέλεσης της ΚΥΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι προηγούμενες αντιδράσεις του Δήμου στην επένδυση

Σημειώνεται ότι ο Δήμος είναι θετικός επί της αρχής για την επένδυση και δε θέλει να την μπλοκάρει. Ωστόσο, επιδιώκει να εφαρμοσθεί η νομοθεσία και να προστατευθούν τα δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής.

Το καλοκαίρι του 2020, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου με το χαρακτηρισμό 7 από τα 8 οικοδομικά τετράγωνα, που απαρτίζουν το οικόπεδο των 70 στρεμμάτων της επένδυσης ως κοινόχρηστων χώρων, χώρων πρασίνου και χώρων για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ενώ νωρίτερα φέτος, μείωσε και το Συντελεστή Δόμησης στην περιοχή Εξοχή της Βούλας (που βρίσκεται και το εν λόγω ακίνητο της επένδυσης) από 0,6 σε 0,3.

Τι περιλαμβάνει η επένδυση

Tο έργο αφορά την οικιστική – τουριστική ανάπτυξη του Project Voula σε 8 οικοδομικά τετράγωνα, συνολικής έκτασης περίπου 71 στρεμμάτων, στα Εφοπλιστικά της Βούλας. Η έκταση είναι ευρύτερα γνωστή ως Κτήματα Κόνιαρη.

Θα περιλαμβάνει την κατασκευή 250-350 διαμερισμάτων και κατοικιών, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οικιστικούς ή τουριστικούς λόγους. Σύμφωνα με το υφιστάμενο χωροταξικό – πολεοδομικό πλαίσιο, στην περιοχή μπορούν να κατασκευαστούν μόνο κατοικίες, με συντελεστή δόμησης 0,60 και συντελεστή κάλυψης 30%, με μέγιστο ύψος των κτισμάτων να μην ξεπερνάει τα 13 μέτρα. Τα κτίσματα πρέπει να φέρουν επίσης κεκλιμένη στέγη με κεραμίδια.

Επίσης, θα περιλαμβάνονται γυμναστήρια, πισίνες, παιδικές χαρές, υπόγειους χώρους στάθμευσης και υπηρεσίες ασφάλειας.

Το project θα ολοκληρωθεί σε 3 φάσεις, με χρονικό ορίζοντα τα 4 χρόνια, και η επένδυση θα φθάσει συνολικά τα 135 εκ. ευρώ.

Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία VHPH Properties, που έχει συσταθεί το περασμένο καλοκαίρι με στόχο την αγοραπωλησία ακινήτων και οικοπέδων.

Advertisement

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Advertisement Δέλτα Τεχνική
To Porto Carras - Πηγή: Porto Carras
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Στα “χέρια” της Τεχνικής Ολυμπιακής το πόρισμα της KPMG για το τελικό τίμημα αγοραπωλησίας του ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ

Πηγή: Aria Hotels
ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες ago

4 βραβεία για τα Aria Hotels στα Tourism Awards 2024

REDS AE
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Οδεύει εκτός Χρηματιστηρίου η REDS

Magma Resort Santorini - Πηγή: PEOPLE
ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες ago

Νέο αρχιτεκτονικό βραβείο για το Magma Resort Santorini και την PEOPLE

Χαλκιδική - Πηγή: Unsplash
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Δρομολογείται επένδυση για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Χαλκιδική

Cora Hotel & Spa - Πηγή: SWOT Hospitality
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Άνοιξε το ανακαινισμένο Cora Hotel & Spa στη Χαλκιδική

Πάρος - Πηγή: Unsplash
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

5 νέες επενδύσεις για ξενοδοχεία “στα σκαριά” στις Κυκλάδες – Δείτε σε ποιά νησιά

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Δρομολογείται νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Ζάκυνθο

Η έκταση στο πρώην εργοτάξιο της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου - Φωτό: ΤΑΙΠΕΔ
REAL ESTATE5 ημέρες ago

Ξεκινά η αξιοποίηση του πρώην εργοταξιακού χώρου στο Ρίo – Αντίρριο

Amyth of Mykonos | Super Paradise Πηγή: Thanos Hotels & Resorts
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Ανοίγει την Πρωτομαγιά το νέο 5άστερο Amyth στη Μύκονο – Τα σχέδια της Thanos Hotels & Resorts για 10 ξενοδοχεία στην Ελλάδα

Apollo Hills - Πηγή: Hines - Henderson Park
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[ΦΩΤΟ] Και εγένετο Apollo Hills – Πώς θα γίνει η mega οικιστική επένδυση 200 εκατ. των Henderson Park – Hines στη Βούλα

Πηγή: North Star Entertainment / ΜΠΕ / ASPA KST
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

[VIDEO – ΦΩΤΟ] Ξεκινά έως τέλος του 2024 η μεγάλη τουριστική επένδυση Voria στο Μαρούσι – Πώς θα μετεγκατασταθεί εκεί το Καζίνο της Πάρνηθας

Το εμπορικό κέντρο The Mall Athens στο Μαρούσι - Πηγή: Eurokinissi / Σωτήρης Δημητρόπουλος
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 εβδομάδες ago

Ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας για τα εμπορικά κέντρα της Lamda Malls το 2023 – Προχωρούν τα 2 νέα mall στο Ελληνικό

Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

The Ellinikon: πως προχωρούν τα 6 μεγάλα κτιριακά έργα στο Ελληνικό

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο The Athenaeum στην Αθήνα - Πηγή: Athenaeum Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Ανοίγει το νέο 5άστερο ξενοδοχείο The Athenaeum στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης

REAL ESTATE SUMMIT 2024 - Πηγή: ΔΑΝΟΣ, an alliance member of BNP PARIBAS REAL ESTATE
ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα ago

Στη συζήτηση για το νέο χάρτη της κτηματαγοράς στην Ελλάδα συμμετείχε η ΔΑΝΟΣ

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
REAL ESTATE3 εβδομάδες ago

Πώς θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και γιατί υπάρχει ανάγκη για μετασχηματισμό των επενδύσεων real estate

To Porto Carras - Πηγή: Porto Carras
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Στα “χέρια” της Τεχνικής Ολυμπιακής το πόρισμα της KPMG για το τελικό τίμημα αγοραπωλησίας του ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ

Φωτό: Bizness.gr
ΚΤΙΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ1 εβδομάδα ago

“Στα σκαριά” η δημιουργία Healthcare Park στο Ελληνικό – Ποιοί όμιλοι θα συνεργαστούν με τη Lamda

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago

Οι 4 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία 5 αστέρων που δρομολογούνται – Πού θα γίνουν

Πηγή: North Star Entertainment / ΜΠΕ / ASPA KST
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

[VIDEO – ΦΩΤΟ] Ξεκινά έως τέλος του 2024 η μεγάλη τουριστική επένδυση Voria στο Μαρούσι – Πώς θα μετεγκατασταθεί εκεί το Καζίνο της Πάρνηθας

Piraeus Tower. ο νέος Πύργος του Πειραιά – Πηγή: ypodomes.com
VIDEOS3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε τον νέο Piraeus Tower από μέσα λίγο πριν την ολοκλήρωση του

Το Athens Heart που θα μετατραπεί σε σύγχρονο κτίριο γραφείων - Φωτό: A&S Architects / Πηγή: Premia Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 μήνα ago

Προς ολοκλήρωση η επένδυση μετατροπής του Athens Heart στην Πειραιώς σε “στρατηγείο” της ΑΑΔΕ

Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] “Σηκώνεται” σιγά σιγά το Riviera Tower στο Ελληνικό

Πηγή: Ten Brinke
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η εμπορική επένδυση της Ten Brinke στους Αγίους Αναργύρους

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: δείτε πώς προχωρούν τα μεγάλα έργα υποδομών & το Riviera Tower

Τα νέα κτίρια γραφείων στο ακίνητο του ΤΕΕ στο Δαχτυλίδι στο Μαρούσι - Πηγή: ΤΕΕ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνει η νέα μεγάλη επένδυση “πράσινων”γραφείων στο Δαχτυλίδι στο Μαρούσι

Τα νέα κτίρια γραφείων της PwC που θα αναπτύξει στο Μαρούσι η Dimand - Πηγή: Dimand
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 μήνες ago

[VIDEO] Προς ολοκλήρωση το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων της PwC στο Μαρούσι – Πώς προχωρά το έργο της Dimand

Little Athens Project - Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο συγκρότημα κατοικιών Park Rise στη γειτονιά Little Athens στο Ελληνικό

Η επένδυση στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: πώς θα γίνουν τα 7 σύγχρονα κτίρια κατοικιών Pavillion Terraces στο Ελληνικό

Advertisement

TRENDING