REAL ESTATE
Οι νέες τάσεις στις αγοραπωλησίες κατοικιών στην Ελλάδα – Οι ακριβότερες και φθηνότερες περιοχές
Published
3 έτη agoon
Τα τελευταία χρόνια στον κλάδο του Real Estate παρατηρούνται μεγάλες αυξομειώσεις στην αξία των κατοικιών και ιδιαίτερα στον τομέα των πωλήσεων.
Αυτές οι μεταβολές οφείλονται σε πολλούς παράγοντες όπως για παράδειγμα την τοποθεσία και το έτος κατασκευής της κατοικίας, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς.
Το Παρατηρητήριο Αγοράς Κατοικιών TOPO GES IKE παρουσιάζει λοιπόν, μια σημαντική έρευνα που επικεντρώνεται στη συμπεριφορά της αγοράς αγοραπωλησιών κατοικιών στην περιοχή της Αττικής τα πρώτα εξάμηνα των ετών 2021, 2022 και 2023.
Αρχικά, στο α΄εξάμηνο του 2023 σημειώθηκε μεγάλη άνοδος στην Αττική με ”νικητή” τον Πειραιά καθώς εκεί υπήρξαν οι υψηλότερες αυξήσεις. Ο Πειραιάς και τα προάστια του συναγωνίζονται επάξια πλέον το κέντρο της Αθήνας και τα ακριβά Νότια Προάστια.
Είναι εμφανές ότι οι αλλαγές στην πολιτική της Golden Visa έπαιξαν καίριο ρόλο στον τρόπο που διαμορφώνεται η αγορά ακινήτων συνολικά σε αυτές τις περιοχές. Επιπλέον, παρατηρείται σημαντική αύξηση στην αναφερόμενη αξία των ακινήτων, η οποία υπερβαίνει σημαντικά τα προηγούμενα έτη, ιδίως σε περιοχές όπου η ελάχιστη αξία των 250.000 ευρώ παρέμεινε απαιτούμενη για την απόκτηση της Golden Visa.
Το πρώτο εξάμηνο του 2023 ξεχώρισε ως η πιο επιτυχημένη περίοδος ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων στην Αττική, σε αντίθεση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, το 2021 και το 2022. Συγκεκριμένα, στις περιοχές που ανήκουν στον Δήμο Αθηναίων, το ποσοστό αγορών αυξήθηκε κατά 15% το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ κατά την αντίστοιχη περίοδο των δύο προηγούμενων ετών, το ποσοστό αυτό ανήκε στο 3%.
Ταυτόχρονα, η συνολική αξία των αγοραπωλησιών απο 19% που ήταν το διάστημα 2021-2022, φέτος αυξήθηκε κατά 34% ενώ, το κόστος της επιφάνειας ανέβηκε κατά 34% για τα πρώτα εξάμηνα των ετών 2021-2023 και κατά 17% για το αντίστοιχο διάστημα 2022-2023.
Στο μεταξύ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 παρατηρήθηκε μείωση της αξίας των αγοραπωλήσεων στα Βόρεια Προάστια, την Ανατολική και Δυτική Αττική, καθώς και στον Πειραιά. Παρ’ όλα αυτά, τον προηγούμενο χρόνο, το 2021, ο τομέας αγοραπωλησιών έδειξε σημάδια ανάκαμψης.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, η αγορά κατοικίας δεν εξελίσσεται τόσο θετικά το τρέχον έτος. Στον Αργοσαρωνικό για παράδειγμα, το 2022 παρατηρήθηκε αύξηση των αγοραπωλησιών κατά 18% στον αριθμό και κατά 11% στην αξία. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται και οι Κυκλάδες, καθώς το α’ εξάμηνο του 2023 δεν απεδείχθη μια καλή χρονιά, καθώς παρατηρήθηκε μείωση κατά 7% στον αριθμό των αγοραπωλησιών σε σύγκριση με το 2022, ενώ η αξία των ακινήτων μειώθηκε κατά 21%.
Επίσης σχετικά, με το μέγεθος των πωληθέντων κατοικιών, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε πολλές περιοχές δεν σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές. Ωστόσο, στα Νότια προάστια παρατηρείται αύξηση στο μέγεθος των κατοικιών. Για παράδειγμα, το 2021, η μέση κατοικία είχε περίπου 74 τ.μ., ενώ το 2023 αυξήθηκε σε περίπου 80 τ.μ.
Από την άλλη πλευρά, στα Βόρεια Προάστια, το μέγεθος μειώθηκε κατά 6 τετραγωνικά μέτρα το 2022, ενώ στην Ανατολική Αττική μειώθηκε κατά 7 τετραγωνικά μέτρα. Ωστόσο, το 2023 επανήλθε στα 103 τετραγωνικά μέτρα, την ίδια αξία με το έτος 2021.
Εντύπωση όμως, προκαλούν οι αυξομειώσεις που καταγράφηκαν στον Πειραιά και συγκεκριμένα στο κέντρο. Σύμφωνα μετα τα ευρήματα της έρευνας, παρατηρήθηκε μείωση εμβαδόν από το 2021, και η μέση ηλικία τους μειώθηκε κατά 4 έτη έως το 2023. Τα προάστια του Πειραιά, αντίθετα, διατήρησαν σταθερό το έτος κατασκευής των κατοικιών τους από το 1983 έως το 1986, αν και το 2023 παρατηρήθηκε αύξηση στο μέγεθος των κατοικιών, αυξάνοντας από 70 τ.μ σε 74 τ.μ.
Επιπλέον, βάσει των ερευνητικών δεδομένων, παρατηρήθηκε ότι το μέσο κόστος ακινήτου που πωλήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 στον Δήμο Αθηναίων αυξήθηκε κατά 16% σε σχέση με το 2022 και κατά 34% σε σχέση με το 2021. Στα Νότια Προάστια, το κόστος της μέσης κατοικίας αυξήθηκε κατά 43% από το 2021 και κατά 39% από το 2022. Ταυτόχρονα, στα Δυτικά Προάστια, το ποσοστό ανέβηκε στο 20% από το 2022 και 39% από το 2023. Στην Ανατολική Αττική, το κόστος της μέσης κατοικίας αυξήθηκε κατά 18% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022. Ενώ, στη Δυτική Αττική, το κόστος αυξήθηκε κατά 42%.
Στον Πειραιά, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, η τιμή των ακινήτων που πωλήθηκαν αυξήθηκε κατά 47% σε σχέση με το 2022 και κατά 33% σε σχέση με το 2021. Ενώ στα προάστιά του, το ποσοστό αύξησης της μέσης αξίας ήταν 7% για τα έτη 2022 και 2023.
Παράλληλα, στα νησιά του Αργοσαρωνικού, η μέση αξία των ακινήτων για το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν χαμηλότερη κατά 25% σε σύγκριση με το 2022, ενώ στα νησιά των Κυκλάδων σημειώθηκε μείωση κατά 14%.
Σχετικά με την ηλικία και τα χαρακτηριστικά των ακινήτων, η έρευνα αναφέρει ότι στον Δήμο Αθηναίων, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, το μέσο ακίνητο είχε χρονολογία κατασκευής το 1971, με επιφάνεια 67 τ.μ. Στα Βόρεια Προάστια, το μέσο εμβαδόν ανήλθε σε 97 τ.μ. και η ηλικία ήταν 34 χρόνια, τα Νότια Προάστια παρουσίασαν μέση επιφάνεια 80 τ.μ. και μέση ηλικία 41 χρόνια για τα ακίνητα που πωλήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Στα Δυτικά Προάστια, η χρονολογία κατασκευής της μέσης κατοικίας ήταν το 1982, και η επιφάνειά της ήταν 77 τ.μ. Τέλος, στην Ανατολική Αττική, το μέσο ακίνητο κατασκευάστηκε το 1992 και είχε επιφάνεια 103 τ.μ. για το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Βέβαια, τα χαρακτηριστικά των πωληθέντων κατοικιών διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή. Για παράδειγμα, στη Δυτική Αττική, η μέση κατοικία που πωλήθηκε είχε ηλικία 34 ετών και εμβαδόν 79 τ.μ. Στο κέντρο του Πειραιά, το μέσο ακίνητο είχε ηλικία 41 ετών και εμβαδόν 73 τ.μ. Στα προάστια του Πειραιά, η μέση κατοικία κατασκευάστηκε το 1983 και έχει εμβαδόν 74 τ.μ. Συγχρόνως στα νησιά του Αργοσαρωνικού, το μέσο πωληθέν ακίνητο είχε ηλικία 52 ετών και εμβαδόν 87 τ.μ., ενώ στις Κυκλάδες η ηλικία ήταν 53 ετών και το εμβαδόν 87 τ.μ.
You may like
-
Φοιτητική κατοικία: νωρίς ξεκίνησε φέτος η αναζήτηση διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη – Πού κινούνται τα ενοίκια
-
Αγορά κατοικίας: αυξάνεται η τραπεζική χρηματοδότηση όσο αυξάνονται και οι τιμές πώλησης των κατοικιών
-
Η νέα “γεωγραφία” των ενοικίων στην Αττική το 2026 – Σε ποιές περιοχές καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις
-
“Στα σκαριά” οικιστική ανάπτυξη με παραθεριστικές κατοικίες και ξενοδοχειακά καταλύματα στη Χερσόνησο Ηρακλείου
-
Πώς χτίζει το νέο οικιστικό χαρτοφυλάκιό της η Ten Brinke – Από τα μεγάλα συγκροτήματα στο remodeling κατοικιών
-
Ενεργοποιούνται οι ευεργετικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη για τα ακίνητα – Τι αλλάζει
Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Πάρο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Στα “σκαριά” το νέο 5άστερο Radisson Blu Resort στη Μάνη – Τι θα περιλαμβάνει η αναβίωση του ιστορικού “Λακωνίς”
Νέα επένδυση logistics δρομολογείται στη ΒΙΠΕ Σίνδου – Ποιά εταιρεία επενδύει
“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχειακό έργο στο Κολωνάκι
Φοιτητική κατοικία: νωρίς ξεκίνησε φέτος η αναζήτηση διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη – Πού κινούνται τα ενοίκια
Αγορά κατοικίας: αυξάνεται η τραπεζική χρηματοδότηση όσο αυξάνονται και οι τιμές πώλησης των κατοικιών
“Στα σκαριά” νέο 5αστέρο ξενοδοχείο στην Πάρο
Νέος κύκλος ξενοδοχειακών deals και αναβαθμίσεων στη Ρόδο – Ποιοι όμιλοι επενδύουν στο νησί
Στο χαρτοφυλάκιο της Brown Hotels το Marathon Beach Resort στη Νέα Μάκρη – Πλήρες relaunch στα “σκαριά” το 2027
Επεκτείνει το αποτύπωμά της στην Ελλάδα η Radisson – Ποιά ξενοδοχειακά έργα βρίσκονται στα “σκαριά”
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 612 κλινών στην Ερμιονίδα – Σε ποιά περιοχή δρομολογείται το έργο
“Άλμα” 50% στην ζήτηση ακινήτων για εξοχική κατοικία στην Ελλάδα από ΗΠΑ και Καναδά το 2026
Σε φάση επανασχεδιασμού η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στο The Ellinikon – Τι αλλάζει με την αποχώρηση της Centric
Προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση Apollo Hills της Hines στη Βούλα – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί
Σε διαφορετικές κατασκευαστικές ταχύτητες τα δύο νέα premium malls στο The Ellinikon
[VIDEO] Πώς προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια
Νέος κύκλος ξενοδοχειακών deals και αναβαθμίσεων στη Ρόδο – Ποιοι όμιλοι επενδύουν στο νησί
Σε εξέλιξη ο mega διαγωνισμός του Κτηματολογίου για την μίσθωση νέου κτιρίου γραφείων 8.000 τ.μ. στην Αθήνα
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο
Άνοιξε το νέο Leonardo Hotel Athens City Center δίπλα στο νέο ΜΙΝΙΟΝ – Πώς επεκτείνεται η αλυσίδα στην Ελλάδα
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα
[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια
20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει
[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 612 κλινών στην Ερμιονίδα – Σε ποιά περιοχή δρομολογείται το έργο
-
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago“Άλμα” 50% στην ζήτηση ακινήτων για εξοχική κατοικία στην Ελλάδα από ΗΠΑ και Καναδά το 2026
-
RESIDENTIAL1 εβδομάδα agoΣε φάση επανασχεδιασμού η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στο The Ellinikon – Τι αλλάζει με την αποχώρηση της Centric
-
RESIDENTIAL2 εβδομάδες agoΠροχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση Apollo Hills της Hines στη Βούλα – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί
-
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 εβδομάδα agoΣε διαφορετικές κατασκευαστικές ταχύτητες τα δύο νέα premium malls στο The Ellinikon







