REAL ESTATE
Οι 3 “ταχύτητες” της αγοράς γραφείων στην Ελλάδα – Ακριβαίνουν τα ενοίκια και για τα παλαιά γραφεία
Published
2 έτη agoon
By
Newsroom
Αυξανόμενη καταγράφεται η πορεία των μισθωμάτων (Market Rents) παλαιών γραφείων το 1ο τρίμηνο 2024 σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Είναι ενδεικτικό ότι και στις 6 περιοχές μελέτης σε έρευνα της GEOAXIS, διαπιστώθηκε αύξηση στα ζητούμενα ενοίκια, ενώ σε βάθος δεκαετίας τα στοιχεία δείχνουν μέση άνοδο 40%.
Τα παλαιά γραφεία αποτελούν πάνω από το 90% του αποθέματος την ώρα που τα (λίγα) νεόδμητα, ενεργειακά πιστοποιημένα κτίρια καταγράφουν μέχρι και τριπλάσια μισθώματα, στο επίπεδο των 30-35 euro/τμ/μήνα, δίχως στο νούμερο αυτό να υπολογίζονται οι κοινόχρηστες δαπάνες.
Μεσοπρόθεσμη Τάση
Σήμερα, η αγορά γραφείων χαρακτηρίζεται από τρείς διαφορετικές ταχύτητες.
Ταχύτητα πρώτη: Ποιοτικά, σύγχρονα, πράσινα γραφεία, σχεδόν ανεξάρτητα θέσης, συγκεντρώνουν πολύ υψηλή ζήτηση και ενοίκια που μπορεί να ξεφύγουν πάνω από 30 euro/τμ/μήνα και αποδόσεις γύρω στο 6,0%.
Ταχύτητα Δεύτερη: Παλαιά, ανακαινισμένα γραφεία στο Κολωνάκι και σε κεντρικούς οδικούς άξονες, σημειώνουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και μισθωτικές αξίες πέριξ των 15-20 euro/τμ/μήνα με αποδόσεις 7,0%.
Ταχύτητα Τρίτη: Παλαιότερα ή μη ανακαινισμένα γραφεία που δεν μπορούν να ενοικιαστούν ούτε προς 10 euro/τμ/μήνα σε δευτερεύουσες θέσεις στο κέντρο της Αθήνας, με αποδόσεις περί τα 7,5%.
Οι διαφορετικές αυτές ταχύτητες αναμένεται ότι θα συνεχιστούν για το υπόλοιπο 2024 εφόσον δεν φαίνεται να ανακάμπτει η πραγματική οικονομία που θα βοηθούσε τις χιλιάδες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών να αναπτυχθούν και να απορροφήσουν αρχικά το απόθεμα των γραφείων μη υψηλών προδιαγραφών.
Η νέα τάση για χρήση γραφείων ευέλικτης επιφάνειας και χρόνου δεν μπορεί να δείξει ακόμη την ποσοτική επίδρασή της στην πλευρά της ζήτησης, αν και βαίνει αυξανόμενος ο αριθμός από χρήστες που προτιμούν ευέλικτους χώρους παρά την μακροχρόνια μίσθωση γραφείων. Ήδη στην Αθήνα καταγράφονται τουλάχιστον 10 τέτοιοι χώροι ενώ και η πλατφόρμα Airbnb έχει εισέλθει στην συγκεκριμένη αγορά (ακόμη όχι στην Ελλάδα) σηματοδοτώντας μια πιθανά σημαντική μελλοντική αλλαγή στο περιβάλλον εργασίας.
Αυτοτελή Κτίρια (παλαιά)
Διαδίκτυο / Μικρές Αγγελίες / Ιστοσελίδες Μεσιτικών
Η GEOAXIS σημειώνει ότι στο διαδίκτυο, στις μικρές αγγελίες εφημερίδων και στα site μεσιτικών γραφείων βρίσκονται ως επί τω πλείστων παλιά και δίχως σύγχρονες προδιαγραφές γραφεία.
Παλαιά Αυτοτελή κτίρια γραφείων, με θέσεις στάθμευσης σε βασικούς οδικούς άξονες
Οι τιμές που σημειώνονται στα αυτοτελή κτίρια γραφείων με θέσης στάθμευσης είναι, στον άξονα της Λ. Κηφισίας 13,66 ευρώ/τμ/μήνα, στον άξονα της Λ. Βουλιαγμένη 12,23 ευρώ/τμ/μήνα, στον άξονα της Λ. Μεσογείων 11,30 ευρώ/τμ/μήνα ενώ τέλος στον άξονα της Λ. Συγγρού 10,12 ευρώ/τμ/μήνα.
Παλαιά Αυτοτελή κτίρια γραφείων, δίχως θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας
Στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή πέριξ (όχι επί) της πλατείας Συντάγματος οι τιμές που καταγράφονται είναι στα 16,64 ευρώ/τμ/μήνα και στην περιοχή του Κολωνακίου στα 22,78 ευρώ/τμ/μήνα.
Παλαιά Αυτοτελή κτίρια γραφείων, δίχως θέσεις στάθμευσης σε βασικούς οδικούς άξονες
Στον οδικό άξονας της Λ. Κηφισίας οι τιμές που διαμορφώνονται είναι στα 12,79 ευρώ/τμ/μήνα, στον άξονα της Λ. Μεσογείων 10,80 ευρώ/τμ/μήνα, στον άξονα της Λ. Βουλιαγμένης 9,32 ευρώ/τμ/μήνα και στον άξονα της Λ. Συγγρού 7,94 ευρώ/τμ/μήνα.
Οριζόντιες ιδιοκτησίες (παλαιές)
Διαδίκτυο / Μικρές Αγγελίες / Ιστοσελίδες Μεσιτικών
Σημειώνεται ότι στο διαδίκτυο, στις μικρές αγγελίες εφημερίδων και στα site μεσιτικών γραφείων βρίσκονται ως επί τω πλείστων παλιά και δίχως σύγχρονες προδιαγραφές γραφεία.
Παλαιές Οριζόντιες ιδιοκτησίες με θέσεις στάθμευσης
Τις υψηλότερες πιθανές τιμές μίσθωσης παρουσιάζουν το Κολωνάκι με 16,88 ευρώ/τμ/ μήνα και ο άξονας της Λ. Κηφισίας με 16,36 ευρώ/τμ/μήνα. Ακολουθεί ο άξονας της Λ. Βουλιαγμένης με 12,50 ευρώ/τμ/μήνα, ο άξονας της Λ. Μεσογείων με 9,56 ευρώ/τμ/μήνα και τέλος ο άξονας της Λ. Συγγρού με 9,42 ευρώ/τμ/μήνα.
Παλαιές Οριζόντιες ιδιοκτησίες δίχως θέσεις στάθμευσης
Την υψηλότερη πιθανή τιμή μίσθωσης παρουσιάζει η περιοχή του Συντάγματος (όχι επί της Πλατείας) με 15,90 ευρώ/τμ/μήνα, ακολουθούν η περιοχή του Κολωνακίου με 13,67 ευρώ/τμ/μήνα, ο άξονας της Λ. Κηφισίας με 10,47 ευρώ/τμ/μήνα, ο άξονας της Λ. Βουλιαγμένης με 9,8 ευρώ/τμ/μήνα, ο άξονας της Λ. Συγγρού με 8,04 ευρώ/τμ/μήνα και τέλος η Λ. Μεσογείων με 7,03 ευρώ/τμ/μήνα.
Δομή & Περιοχές Έρευνας
Η έρευνα αγοράς πραγματοποιήθηκε με επί τόπου συλλογή στοιχείων μέσω αυτοψιών που διενεργήσαμε καθώς και μέσω αγγελιών που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο, για έξι πρωτεύουσες αγορές γραφείων (prime office markets), στο διάστημα του Α’ τριμήνου 2024. Ως περιοχές μελέτης ορίστηκαν οι εξής:
- Λ. Κηφισίας
- Λ. Μεσογείων
- Κολωνάκι
- Σύνταγμα
- Λ. Συγγρού
- Λ. Βουλιαγμένης
Η ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των συγκριτικών στοιχείων βασίστηκε αποκλειστικά σε τρέχουσες ζητούμενες τιμές μίσθωσης για τυπικά αυτοτελή κτίρια γραφείων και για τυπικές οριζόντιες ιδιοκτησίες (γραφεία εντός επαγγελματικών κτιρίων), με σκοπό να καταλήξουμε σε ένα γενικό συμπέρασμα καταγραφής του εύρους που κινούνται οι μισθωτικές αξίες μονάδος (ευρώ/τμ/μήνα) και οι μεταβολές που παρουσιάζουν αυτές σε σχέση με το προηγούμενου έτους αντίστοιχο τρίμηνο, σε διαφορετικές περιοχές εντός του Λεκανοπεδίου. Προφανώς, οι αξίες που καταγράφονται στο Παρατηρητήριο δεν αφορούν σε νεόδμητα κτίρια ή σε κτίρια με ιδιαίτερα – ειδικά χαρακτηριστικά τεχνικών προδιαγραφών, θέσης, θέας, αρχιτεκτονικής, παροχών κ.λπ., τα όποια μπορεί να προσδώσουν σημαντικές υπεραξίες σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά (π.χ πράσινα κτίρια).
You may like
-
Αγορά κατοικίας: οι νέες τάσεις στις τιμές πώλησης κατοικιών στα Νότια Προάστια της Αθήνας το 2026
-
Από το Κεφαλάρι και την Πολιτεία έως την Εκάλη και τις οικογενειακές γειτονιές της Κηφισιάς – Τι δείχνουν οι τάσεις για αγορά κατοικίας ανά περιοχή
-
Αγορά κατοικίας: οι αγοραστές ή οι πωλητές ακινήτων βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση το 2026;
-
Ενοίκια: που κινούνται οι τιμές ενοικίασης κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας το 2026 – Δείτε παραδείγματα
-
Σε τι επίπεδα κινούνται τα ενοίκια κατοικιών στην Θεσσαλονίκη το 2026 – Ποιές οι τελευταίες τάσεις
-
Πόσα ακίνητα βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια τραπεζών και servicers στην Ελλάδα – Πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για προσιτή στέγη
Νέο ξενοδοχείο στα “σκαριά” στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης – Τι περιλαμβάνει το έργο
Νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων δρομολογείται στη Δρυό της Πάρου
Πολεοδομικό “πράσινο φως” για τη νέα 5άστερη ξενοδοχειακή επένδυση στο Λιτόχωρο
Επεκτείνεται στην Κρήτη η Hilton – Άνοιξε το νέο ξενοδοχείο ÉRA Hotel Heraklion στο κέντρο της πόλης
Προς αξιοποίηση ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ κοντά στην Ομόνοια – Τι αφορά ο διαγωνισμός
Αγορά κατοικίας: οι νέες τάσεις στις τιμές πώλησης κατοικιών στα Νότια Προάστια της Αθήνας το 2026
Διπλή διάκριση για το Elounda Hills στα International Property Awards 2026
Θετικά προχωρά το 2026 για τα τέσσερα εμπορικά κέντρα της Lamda Development σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Ποιό mall ξεχώρισε σε επιδόσεις
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην πόλη της Κω
“Στα σκαριά” τρία νέα ξενοδοχεία DoubleTree by Hilton στην Ελλάδα – Ποιες άλλες επενδύσεις προχωρά η Nova Constructions
The Ellinikon: παραδόθηκε ο πρώτος εμπορικός χώρος στη Riviera Galleria – Πώς προχωρά το The Ellinikon Mall
Σε διαγωνισμό ακίνητο 354 στρεμμάτων στη Λάρισα για τουριστική επένδυση με αυτοκινητοδρόμιο και ξενοδοχείο
Πώς θα αναβιώσει και θα γίνει 5άστερο το ιστορικό ξενοδοχείο «Ελικών» στη Λιβαδειά
Προχωρά με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027 το μεγάλο έργο αναβάθμισης του Athenaeum InterContinental
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Ερμού – Ποια εταιρεία προχωρά την επένδυση
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Ηλεία – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Πώς αλλάζουν την αγορά κατοικίας στον Πειραιά οι δύο μεγάλες οικιστικές επενδύσεις – Ποιές εταιρείες επενδύουν
Τι αλλάζει στο Project VORIA στο Μαρούσι με την ωρίμανση του σχεδιασμού – Πώς αναδιοργανώνεται το νέο 5άστερο ξενοδοχείο MGallery
Νέο αδειοδοτικό βήμα για τη μεγάλη επένδυση της Intracom στα Κουφονήσια – Τι σχεδιάζει στο Άνω Κουφονήσι
“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο στην Καλλιθέα – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
[ΦΩΤΟ] Δείτε πώς θα γίνει το νέο mega mall στο The Ellinikon
[VIDEO] Εγκαινιάστηκε το νέο Wyndham Residences στη Μαρίνα Ζέας – Τι αφορούσε η επένδυση 25 εκατ. ευρώ
[VIDEO] Δείτε τη “μεταμόρφωση” του πρώην Εκθεσιακού Κέντρου ΕΚΕΠ στη Μεταμόρφωση σε “πράσινο” συγκρότημα γραφείων NEXIS
[VIDEO] The Ellinikon: πως προχωρά η κατασκευή των μεγάλων κτιριακών έργων στο Ελληνικό
[VIDEO] Green Hills Residences: προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη οικιστική επένδυση στη Βούλα
[VIDEO] The Syndesis Hub: ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση “πράσινων” γραφείων της Ten Brinke στο Ελληνικό
[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει
[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο
TRENDING
-
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 ημέρα agoThe Ellinikon: παραδόθηκε ο πρώτος εμπορικός χώρος στη Riviera Galleria – Πώς προχωρά το The Ellinikon Mall
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΣε διαγωνισμό ακίνητο 354 στρεμμάτων στη Λάρισα για τουριστική επένδυση με αυτοκινητοδρόμιο και ξενοδοχείο
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα agoΠώς θα αναβιώσει και θα γίνει 5άστερο το ιστορικό ξενοδοχείο «Ελικών» στη Λιβαδειά
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΠροχωρά με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027 το μεγάλο έργο αναβάθμισης του Athenaeum InterContinental
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Ερμού – Ποια εταιρεία προχωρά την επένδυση








