ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Στα 249 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων βιομηχανίας, κατασκευών, εμπορίου, υπηρεσιών
Published
7 έτη agoon
By
NewsroomΗ Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα στοιχεία για τη Διάρθρωση των Επιχειρήσεων στη Χώρα για το έτος 2017.
Οι Στατιστικές Διάρθρωσης των Επιχειρήσεων καταρτίζονται στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Χώρας, όπως αυτές προκύπτουν από το Ευρωπαϊκό Ενωσιακό Δίκαιο (Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 295/2008) με στόχο την εκτίμηση της διάρθρωσης και εξέλιξης των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων, της χρήσης συντελεστών παραγωγής, των επιδόσεων και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, της περιφερειακής, εθνικής, κοινοτικής και διεθνούς ανάπτυξης των επιχειρήσεων και αγορών, της πολιτικής των επιχειρήσεων και των ειδικών χαρακτηριστικών και ειδικής κατανομής των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων, καθώς, επίσης, για την κατάρτιση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (από την πλευρά της παραγωγής, της δαπάνης και του εισοδήματος) και για την κατάρτιση των περιφερειακών στοιχείων ΑΕΠ, Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, Απασχόλησης και Επενδύσεων. Γενικά, οι Στατιστικές Διάρθρωσης των Επιχειρήσεων καλύπτουν όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας εκτός από τη γεωργία και τις προσωπικές υπηρεσίες, δηλαδή καλύπτουν τις υπηρεσίες προς επιχειρήσεις, το εμπόριο, τη βιομηχανία και τις κατασκευές.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας των Στατιστικών Διάρθρωσης των Επιχειρήσεων έτους 2017 προκύπτει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στους τομείς της βιομηχανίας, των κατασκευών, του εμπορίου και των υπηρεσιών (πλην των προσωπικών υπηρεσιών) ανήλθε στα 249,0 δισεκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα, η αξία παραγωγής και η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις ανήλθαν στα 151,4 και 49,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα. Ως προς τις εισροές εργασίας των επιχειρήσεων, αυτές αριθμούσαν 2,3 εκατομμύρια απασχολούμενους, εκ των οποίων το 1,6 εκατομμύρια ήταν μισθωτοί, ενώ σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης, ο αριθμός των μισθωτών αντιστοιχούσε σε 1,4 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι επιχειρήσεις των συγκεκριμένων τομέων οικονομικών δραστηριοτήτων δαπάνησαν 211,4 δισεκατομμύρια ευρώ για αγορές αγαθών και υπηρεσιών στο πλαίσιο της δραστηριότητάς τους κατά το έτος 2017, εκ των οποίων τα 104,9 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούσαν σε αγορές αγαθών και υπηρεσιών με σκοπό τη μεταπώλησή τους στην κατάσταση στην οποία παρελήφθησαν, δηλαδή χωρίς επεξεργασία. Οι επιχειρήσεις πραγματοποίησαν επενδύσεις ύψους 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά το 2017.
Κατά το έτος 2017 δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα συνολικά 719.492 επιχειρήσεις στους τομείς της βιομηχανίας, των κατασκευών, του εμπορίου και των υπηρεσιών (πλην των προσωπικών υπηρεσιών). Οι κλάδοι με το μεγαλύτερο πλήθος επιχειρήσεων ήταν το χονδρικό και λιανικό εμπόριο με 231.909 επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 32,2%, ο κλάδος των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών υπηρεσιών με 137.267 επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 19,1% και ακολουθούν οι υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης με 110.831 επιχειρήσεις και ποσοστό 15,4%.
Αναφορικά με τον συνολικό κύκλο εργασιών που κατέγραψαν οι επιχειρήσεις το 2017, ο κλάδος του χονδρικού και λιανικού εμπορίου κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο με ποσοστό 43,9% και 109,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σε απόλυτο μέγεθος, και ακολουθούν οι κλάδοι της μεταποίησης και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού με ποσοστά 21,7% και 8,6% αντίστοιχα και απόλυτα μεγέθη 54,1 δισεκατομμύρια ευρώ και 21,3 δισεκατομμύρια ευρώ, κατ’ αντιστοιχία.
Οι κλάδοι που συνεισέφεραν την μεγαλύτερη ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία κατά το έτος 2017 ήταν η μεταποίηση με 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ (23,3%), το χονδρικό και λιανικό εμπόριο με 11,2 δισεκατομμύρια ευρώ (22,7%) και οι μεταφορές και αποθήκευση με 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ (12,6%). Από την πλευρά του κόστους προσωπικού, οι κλάδοι που δαπάνησαν τα μεγαλύτερα ποσά ήταν το χονδρικό και λιανικό εμπόριο με 7,9 δισεκατομμύρια ευρώ (27,4%), η μεταποίηση με 6,0 3 δισεκατομμύρια ευρώ (21,0%) και οι μεταφορές και αποθήκευση με 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ (12,5%). Στα μεγέθη της απασχόλησης, ο κλάδος του χονδρικού και λιανικού εμπορίου κατείχε την πρώτη θέση το 2017 με 690.419 απασχολούμενους (29,5%), εκ των οποίων 449.643 ήταν μισθωτοί (27,3% στο σύνολο των μισθωτών). Ακολουθεί ο κλάδος των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης με 531.156 απασχολούμενους (22,7%), εκ των οποίων 419.832 μισθωτοί (25,5%) και εν συνεχεία ο κλάδος της μεταποίησης με 320.513 απασχολούμενους (13,7%), εκ των οποίων 261.362 μισθωτοί (15,9%).
Με βάση το μέγεθος των επιχειρήσεων, προκύπτει ότι, για το έτος 2017, οι κλάδοι με τις περισσότερες μικρές επιχειρήσεις (από 0 έως 9 απασχολούμενα άτομα προσωπικό) ήταν το χονδρικό και λιανικό εμπόριο με 224.885 επιχειρήσεις και κύκλο εργασιών 42,5 δισεκατομμύρια ευρώ, οι επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες με 135.866 επιχειρήσεις και κύκλο εργασιών 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ και οι υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης με 98.491 επιχειρήσεις και κύκλο εργασιών 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στην τάξη των επιχειρήσεων που αριθμούν από 10 έως 19 απασχολούμενα άτομα το μεγαλύτερο πλήθος καταγράφει ο κλάδος των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης με 7.886 επιχειρήσεις και κύκλο εργασιών 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ακολουθεί το χονδρικό και λιανικό εμπόριο με 4.380 επιχειρήσεις και κύκλο εργασιών 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ και εν συνεχεία η μεταποίηση με 2.459 επιχειρήσεις και κύκλο εργασιών 3,0 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι κλάδοι με τις περισσότερες επιχειρήσεις που διαθέτουν 20 έως 49 άτομα απασχολούμενο προσωπικό είναι οι υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης που αριθμούν 3.563 μονάδες με κύκλο εργασιών που ανέρχεται σε 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο με 1.907 επιχειρήσεις και κύκλο εργασιών 13,9 δισεκατομμύρια ευρώ και η μεταποίηση με 1.376 επιχειρήσεις και κύκλο εργασιών 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στην τάξη των επιχειρήσεων που αριθμούν από 50 έως 249 απασχολούμενα άτομα το μεγαλύτερο πλήθος καταγράφει ο κλάδος των υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης με 830 επιχειρήσεις και κύκλο εργασιών 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ, ακολουθεί η μεταποίηση με 698 επιχειρήσεις και κύκλο εργασιών 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ και εν συνεχεία το χονδρικό και λιανικό εμπόριο με 649 επιχειρήσεις και κύκλο εργασιών 21,9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στην τάξη των μεγάλων επιχειρήσεων (με 250 ή περισσότερα απασχολούμενα άτομα) το μεγαλύτερο πλήθος παρουσιάζει ο κλάδος της μεταποίησης με 130 επιχειρήσεις και κύκλο εργασιών 28,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ακολουθούμενος από τον κλάδο χονδρικού και λιανικού εμπορίου με 88 επιχειρήσεις και κύκλο εργασιών 20,7 δισεκατομμύρια ευρώ και εν συνεχεία ο κλάδος των υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης με 61 επιχειρήσεις και κύκλο εργασιών 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Νέο ξενοδοχειακό κατάλυμα “στα σκαριά” στο Κολυμβάρι Χανίων – Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια
Νέα οικιστική επένδυση στο πρώην ακίνητο της Ιονίου Σχολής στη Φιλοθέη δρομολογεί η AVAX Development
Σε δημόσια διαβούλευση το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της DNA Hospitality στη Σέριφο – Τι περιλαμβάνει η επένδυση
“Πράσινο φως” για το νέο 5άστερο ξενοδοχείο στην Ίο – Πώς προχωρά η τουριστική επένδυση της Stamania Enterprises
Σε μεταβατική περίοδο η PRODEA – Τι σημαίνει η αναμόρφωση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της και ποιά έργα προχωρά
Νέα τουριστική επένδυση στην Καλλιθέα – Τι αφορά το νέο ξενοδοχειακό έργο στα Νότια Προάστια της Αθήνας
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Σύβοτα
Συνεχίζει τις επενδύσεις στη Χαλκιδική ο όμιλος SANI/IKOS – Τα νέα έργα επέκτασης και ανακαίνισης σε Porto Sani και Sani Beach και το νέο IKOS Kassandra των 400 εκατ. ευρώ
Επεκτείνεται στο real estate η Intracom – Το mega έργο στο Ελληνικό και οι τουριστικές επενδύσεις σε Μαρούσι, Βούλα και Κυκλάδες
[VIDEO] The Syndesis Hub: ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση “πράσινων” γραφείων της Ten Brinke στο Ελληνικό
Τέσσερις ξενοδοχειακές επενδύσεις προχωρούν στην Πελοπόννησο – Που θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν
Νέα τουριστική επένδυση στην Καλλιθέα – Τι αφορά το νέο ξενοδοχειακό έργο στα Νότια Προάστια της Αθήνας
Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει
Με νέο σχεδιασμό προχωρά το Project VORIA στο Μαρούσι – Τι αλλάζει στο ξενοδοχειακό κομμάτι
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Σύβοτα
Νέο έργο επέκτασης γνωστού ξενοδοχείου στη Ζάκυνθο “στα σκαριά”
Από το 2027 ο επόμενος κύκλος ανάπτυξης νέων IKEA στην Ελλάδα – Σε ποιές περιοχές εστιάζει ο Όμιλος Φουρλή
“Στα σκαριά” νέα οικιστικά projects από τη Zafido σε Πειραιά και Ταύρο – Ποιά έργα παραδίδονται έως το 2028
Νέα άδεια για ξενοδοχειακό συγκρότημα διαμονής προσωπικού στα Κύθηρα
Σε τροχιά επέκτασης και εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακή μονάδα στη Φωκίδα
[VIDEO] The Syndesis Hub: ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση “πράσινων” γραφείων της Ten Brinke στο Ελληνικό
[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει
[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα
[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια
20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες agoΤέσσερις ξενοδοχειακές επενδύσεις προχωρούν στην Πελοπόννησο – Που θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες agoΝέα τουριστική επένδυση στην Καλλιθέα – Τι αφορά το νέο ξενοδοχειακό έργο στα Νότια Προάστια της Αθήνας
-
RESIDENTIAL3 ημέρες agoΠώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΜε νέο σχεδιασμό προχωρά το Project VORIA στο Μαρούσι – Τι αλλάζει στο ξενοδοχειακό κομμάτι
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Σύβοτα








