Connect with us

REAL ESTATE

Ποιές είναι οι νέες τάσεις στο ελληνικό real estate – Με αυξήσεις σε τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών μπήκε το 2025

Newsroom

Published

on

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi

Tην εξέλιξη τιμών των κατοικιών προς πώληση και ενοικίαση σε όλη την Ελλάδα κατά το 1ο τρίμηνο του 2025 κατέγραψε ο SPI, ο δείκτης τιμών του Spitogatos, ο οποίος αποτυπώνει τις τάσεις τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων μέσα από εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών στην πλατφόρμα του Spitogatos.

Με αισθητές αυξήσεις στις τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων σε όλη την επικράτεια ολοκληρώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2025. Συγκεκριμένα, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών κατέγραψε αύξηση 8,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024, ενώ σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2024 σημείωσε μικρή άνοδο 3,1%. Αντίστοιχα, οι μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών παρουσίασαν ετήσια αύξηση 6,7%, ενώ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 3,7%.

Η έναρξη του στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου 2» τον Ιανουάριο του 2025 φαίνεται να έχει επηρεάσει τη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά, ενισχύοντας τη ζήτηση για κατοικίες προς πώληση σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα σε περιοχές με διαθεσιμότητα κατοικιών που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος.

Τα πιο ακριβά & οικονομικά σημεία της Ελλάδας

Τα Νότια Προάστια της Αττικής συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης ως η ακριβότερη περιοχή για αγορά κατοικίας κατά το 1ο τρίμηνο του 2025. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Κυκλάδες, συνεχίζοντας να προσελκύουν έντονο ενδιαφέρον από εγχώριους και διεθνείς αγοραστές. Ακολουθούν τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, γνωστά για το πράσινο και την υψηλή ποιότητα ζωής που προσφέρουν, καθώς και ο Νομός Λευκάδας. Τo top 5 συμπληρώνει ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Κρήτης, τα Χανιά, με μέση ζητούμενη τιμή 2.636 €/τ.μ.

Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση κατοικιών, οι Κυκλάδες παίρνουν την πρωτιά των πιο ακριβών περιοχών της χώρας με μέση ζητούμενη τιμή στα 14,2 €/τ.μ. Ακολουθούν τα Νότια και τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, το Κέντρο της Αθήνας και ο Πειραιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χαλκιδική συνεχίζει να έχει από τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης σε όλη τη χώρα και το 1ο τρίμηνο του 2025, γεγονός που οφείλεται στην εκτεταμένη τουριστική περίοδο και την πληθώρα επιλογών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ενώ η ζήτηση και οι μέσες ζητούμενες τιμές των κατοικιών συνεχίζουν να αυξάνονται σε πολλές περιοχές της χώρας το 1ο τρίμηνο του 2025, εξακολουθούν να υπάρχουν πιο οικονομικά προσιτές επιλογές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι πιο οικονομικές περιοχές για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα είναι οι Νομοί Καστοριάς και Κοζάνης, ενώ ακολουθούν οι Νομοί Φλώρινας, Κιλκίς και Καρδίτσας.

Στον τομέα της ενοικίασης, οι χαμηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές καταγράφονται στον Νομό Κιλκίς, το Υπόλοιπο Νομού Θεσσαλονίκης, καθώς και στους Νομούς Πέλλας, Καστοριάς και Ημαθίας.

Οι πιο ακριβές & οικονομικές περιοχές σε Αττική & Θεσσαλονίκη

Περιοχές των Νοτίων Προαστίων βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην κορυφή της κατάταξης των top 5 πιο ακριβών σημείων της Αττικής για αγορά κατοικίας κατά το 1ο τρίμηνο του 2025. Η Βουλιαγμένη αναδεικνύεται ως η ακριβότερη περιοχή της Αττικής για αγορά κατοικίας, με τη μέση ζητούμενη τιμή να διαμορφώνεται στις 7.273 €/τ.μ. Ακολουθούν η Βούλα, η Γλυφάδα, το Ελληνικό και η περιοχή Κολωνάκι-Λυκαβηττός.

Αντίστοιχα, στην ενοικίαση κατοικιών, η Βουλιαγμένη παραμένει η ακριβότερη περιοχή της Αττικής, με τη μέση ζητούμενη τιμή να ανέρχεται στα 20,0 €/τ.μ. Τη λίστα των πιο ακριβών περιοχών για ενοικίαση συμπληρώνουν η Φιλοθέη, η Βούλα, το Κολωνάκι-Λυκαβηττός και το Παλαιό Ψυχικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2025, οι πιο οικονομικές περιοχές για αγορά κατοικίας εντοπίζονται κυρίως στα Δυτικά και Ανατολικά Προάστια, αλλά και στο Κέντρο της Αθήνας. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Αγία Βαρβάρα στα Δυτικά Προάστια, ενώ οικονομικές επιλογές εντοπίζονται επίσης στον Βαρνάβα στα Ανατολικά, στις Αχαρνές, στην περιοχή Πατησίων-Αχαρνών και στα Πατήσια.

Για όσους ενδιαφέρονται για ενοικίαση κατοικίας, οι πιο χαμηλές μέσες ζητούμενες τιμές στην Αττική καταγράφονται στο Πέραμα, στα Προάστια του Πειραιά, καθώς και στις Αχαρνές, τη Σταμάτα, το Καματερό και την Παιανία. Οι περιοχές αυτές συνεχίζουν να προσελκύουν ενδιαφέρον από όσους αναζητούν οικονομική κατοικία εντός της Αττικής, χάρη στον συνδυασμό χαμηλών τιμών και των αναπτυσσόμενων τοπικών αγορών.

Το Spitogatos Insights εξέτασε την εξέλιξη των μέσων ζητούμενων τιμών και στην συμπρωτεύουσα κατά το 1ο τρίμηνο του 2025. Η πιο ακριβή περιοχή της Θεσσαλονίκης για αγορά κατοικίας είναι η Καλαμαριά (2.981 €/τ.μ.), ενώ ακολουθεί το Κέντρο της Θεσσαλονίκης (2.875 €/τ.μ.) και η Πυλαία (2.739 €/τ.μ.).

Η εικόνα είναι διαφορετική στην ενοικίαση κατοικιών, όπου τα πιο ακριβά σημεία της Θεσσαλονίκης είναι οι περιοχές Βαρδάρης-Λαχανόκηποι (11,1 €/τ.μ.), το Κέντρο της Θεσσαλονίκης (10,8 €/τ.μ.) και οι 40 Εκκλησιές-Ευαγγελίστρια (10,7 €/τ.μ.).

Πιο οικονομικές επιλογές για αγορά κατοικίας στη Θεσσαλονίκη εντοπίζονται στην Καλλιθέα (926 €/τ.μ.), στη Μυγδονία (974 €/τ.μ.) και στα Βασιλικά (1.043 €/τ.μ.). Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση, η περιοχή με τη χαμηλότερη μέση ζητούμενη τιμή το 1ο τρίμηνο του 2025 είναι τα Βασιλικά (5,0 €/τ.μ.), η περιοχή Μίκρα (5,2 €/τ.μ.) και το Ωραιόκαστρο (5,8 €/τ.μ.).

Οι περιοχές της Αττικής & Θεσσαλονίκης με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών

Το Spitogatos Insights, εξετάζοντας τα στοιχεία του 1ου τριμήνου του 2025, εστιάζει στις περιοχές που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή τόσο στην πώληση όσο και στην ενοικίαση κατοικίας στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, οι περιοχές της Αττικής που σημείωσαν την μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικίας το 1ο τρίμηνο του 2025 είναι: το Πέραμα (28,9%), η Δραπετσώνα (28,3%) και τα Άνω Πατήσια (23,4%).

Σε ό,τι αφορά τις κατοικίες προς ενοικίαση, οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην μέση ζητούμενη τιμή κατά το 1ο τρίμηνο του 2025 είναι η Πεύκη (30,8%) στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, ο Άγιος Ιωάννης Ρέντης (28,8%) στα Προάστια του Πειραιά και το Κέντρο της Αθήνας (23,3%).

Στη Θεσσαλονίκη, οι περιοχές Καλλιθέα (23,4%), Βούλγαρη-Ντεπώ-Μαρτίου (23,0%) και Βαρδάρης-Λαχανόκηποι (22,6%) καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή κατοικίας προς πώληση, σύμφωνα με τα στοιχεία του 1ου τριμήνου του 2025. Στην ενοικίαση κατοικίας, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή καταγράφηκαν στον Χορτιάτη (29,1%), στην περιοχή Ελευθέριο-Κορδελιό (24,9%) και στις 40 Εκκλησιές-Ευαγγελίστρια (13,8%), στα Προάστια της Θεσσαλονίκης.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ15 ώρες ago

“Στα σκαριά” νέο έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στην Ζάκυνθο – Πού θα γίνει

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου 80 στην Αργυρούπολη - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL16 ώρες ago

[VIDEO] Ολοκληρώνεται η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην Αργυρούπολη – Πού βρίσκεται το ακίνητο

Πήλιο - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ/ EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ17 ώρες ago

“Πράσινο φως” σε έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο Βόλο

Το ακίνητο της Μπλε Κέδρος στην οδό Ασκληπιού 96 στα Εξάρχεια - Πηγή: Google Maps
RESIDENTIAL18 ώρες ago

Πώς προχωρούν οι 8 μεγάλες επενδύσεις της Μπλε Κέδρος – Σε ποιές περιοχές επενδύει σε κατοικίες και ξενοδοχεία

Το νέο Hard Rock Hotel & Casino Athens στο Ελληνικό - Φωτό: Γιάννης Παναγόπουλος / Eurokinissi
RESIDENTIAL18 ώρες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα σε Riviera Tower, IRC και Little Athens

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο NYX Thessaloniki στα Λαδάδικα - Φωτό: Tsolakis Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Άνοιξε το νέο NYX HOTEL THESSALONIKI του ομίλου Fattal – Ποιό ακίνητο αξιοποιήθηκε και μεταμορφώθηκε σε ξενοδοχείο

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Σε διαρκή άνοδο το luxury real estate στην Ελλάδα – Πώς πωλήθηκαν 7 κατοικίες εκατομμυρίων σε Αθήνα και νησιά σε 40 ημέρες

Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

[VIDEΟ] Ολοκληρώθηκε οικιστική επένδυση της Ten Brinke στο Ελληνικό – Που βρίσκεται το ακίνητο

Σκύρος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” επένδυση για νέο ξενοδοχείο στnν Σκύρο

Νάξος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στn Νάξο – Σε ποιά περιοχή του νησιού θα γίνει

Piraeús Gate - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Το ακίνητο στην οδό Ερμού 98 - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Άνοιξε ο “δρόμος” για νέο ξενοδοχείο σε διατηρητέο της Ερμού – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί

Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην εργοστάσιο ΠΙΤΣΟΣ στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη - Πηγή: ΜΠΕ
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για το νέο εμπορικό πόλο του Σκλαβενίτη στο πρώην εργοστάσιο ΠΙΤΣΟΣ στο Ρέντη – Πώς προχωρά η αδειοδοτική διαδικασία

Το νέο κτίριο γραφείων MOB1 της Hellenic Properties στο Μαρούσι - Πηγή: Hellenic Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ7 ημέρες ago

Προχωρά η κατασκευή του νέου “πράσινου” κτιρίου γραφείων MOB1 της Hellenic Properties στο Μαρούσι – Που βρίσκεται το ακίνητο

Costa Nopia - Πηγή: Cretan Sea & Sun Development
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για την mega τουριστική επένδυση Costa Nopia στην Κρήτη – Εγκρίθηκε το ΕΣΧΑΣΕ του έργου

H περιοχή που θα υλοποιηθεί το Triopetra Project - Πηγή: Εmerald Developments
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για το πολυτελές Triopetra Project στο Ρέθυμνο – Πού βρίσκεται και τι θα περιλαμβάνει το οικιστικό έργο

Τα σχέδια για το νέο πολυτελές ξενοδοχείο της Μπλε Κέδρος στην περιοχή του Μακρυγιάννη - Πηγή: Ble Kedros
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ημέρες ago

Άλλαξε “χέρια” το νέο υπό κατασκευή ξενοδοχείο της Μπλε Κέδρος στο Κουκάκι – Ποιά είναι η Vivium Holding

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ1 εβδομάδα ago

Προχωρά η αδειοδοτική διαδικασία για το νέο Data Center στα Μεσόγεια – Ποιές εταιρείες επενδύουν

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Σε διαβούλευση η mega τουριστική επένδυση απέναντι από την Ύδρα στην Αργολίδα – Πώς μετονομάστηκε το project

Το κτίριο επί της οδού Μάρνη 45 κοντά στην Πλατεία Βάθης - Φωτό: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο κοντά στην Ομόνοια – Ποιό κτίριο γραφείων θα αξιοποιηθεί

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου 80 στην Αργυρούπολη - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL16 ώρες ago

[VIDEO] Ολοκληρώνεται η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην Αργυρούπολη – Πού βρίσκεται το ακίνητο

Το νέο Hard Rock Hotel & Casino Athens στο Ελληνικό - Φωτό: Γιάννης Παναγόπουλος / Eurokinissi
RESIDENTIAL18 ώρες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα σε Riviera Tower, IRC και Little Athens

Filoxenia Kalamata - Πηγή: Grecotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση ανακαίνισης στο εμβληματικό Filoxenia Kalamata της Grecotel – “Στα σκαριά” και η επόμενη φάση

Piraeús Gate - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Το project Nea Polis στο Περιγιάλι Καβάλας - Πηγή: Όμιλος Κουρτίδη
RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η μεγάλη οικιστική επένδυση Nea Polis στην Καβάλα – Πώς θα αναβαθμίσει την περιοχή με 7 νέους σύγχρονους οικισμούς με κατοικίες

KERANIS Residences - Πηγή: Mercan Greece
RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Στη “γραμμή εκκίνησης” το Keranis Residences με κατοικίες, γραφεία και καταστήματα στον Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει στο ιστορικό ακίνητο

Η οικιστική επένδυση της Vita Estate Development στην οδό Ιάσονος 42 στη Νέα Σμύρνη - Πηγή: Vita Estate Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση στη Νέα Σμύρνη – Σε ποιά περιοχή κατασκευάζεται

The Grid - Πηγή: EY
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή του νέου “πράσινου” συγκροτήματος γραφείων The Grid στο Μαρούσι – Πότε θα ολοκληρώσει την επένδυση η Noval Property

Riviera Tower - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

The Ellinikon: έφτασε ήδη στα μισά ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower – Ξεπέρασε τα 113 μέτρα ύψος

Τα νέα κτίρια γραφείων της PwC που θα αναπτύξει στο Μαρούσι η Dimand - Πηγή: Dimand
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Τα 4+2 μεγάλα συγκροτήματα γραφείων στο Μαρούσι – Ποιά βρίσκονται υπό κατασκευή και πώς προχωρούν

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).