Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών βρέθηκε στο επίκεντρο του ετήσιου συνέδριου της Capital Link στη Νέα Υόρκη όπου και μεταξύ άλλων δόθηκε έμφαση στο θέμα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ευκαιρίες που έχει από εδώ και πέρα η Ελλάδα αλλά και οι προσκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει.
Από την πλευρά του ο κ. Νικόλαος Καραμούζης πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank, επεσήμανε πως οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώνονται συνεχώς, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να μετασχηματίζουν γρήγορα τα επιχειρηματικά και λειτουργικά μοντέλα τους επενδύοντας πολύ στην τεχνολογία αλλά και τα εναλλακτικά κανάλια συναλλαγών.
Η ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις για την Ελλάδα, τόνισε ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς. Ωστόσο, όπως επεσήμανε πρέπει συγχρόνως να διατηρήσει τη θετική δυναμική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την απαραίτητη στροφή προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.
Ο κ. Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πως οι συστημικές τράπεζες προχωρούν στη μείωση των NPEs, διατηρώντας τα κεφάλαιά τους και ενισχύοντας τα αποθέματα ρευστότητας ενόψει της αυξανόμενης ζήτησης για εταιρική πίστωση η οποία με τη σειρά της θα επιτρέψει στις τράπεζες να βελτιώσουν την κερδοφορία τους.
Ο Martin Czurda από την πλευρά του ΤΧΣ σημείωσε ότι οι εξελίξεις στο πλαίσιο εσωτερικής διαχείρισης των NPLs από τις τράπεζες σε συνδυασμό με την βελτίωση της οικονομικής εικόνας της χώρας και την τόνωση της ανάπτυξης θα βοηθήσουν τις τράπεζες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές αλλά και να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη.
Κατά το στέλεχος της Goldman Sachs, Julien Retit, ενώ οι τράπεζες χειρίζονται τα ανοίγματά τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι να τους δοθούν περαιτέρω μέσα ώστε να αντιμετωπίσουν τις «κληρονομιές» της κρίσης. Αυτό εν τέλει θα τους επιτρέψει να εστιάσουν στην στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.
Τέλος, όπως επεσήμανε ο Πάνος Παπάζογλου της EY η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η συμφωνία σε ένα συνεκτικό πλάνο αντιμετώπισης του προβλήματος των NPEs το οποίο θα έχει την πλήρη στήριξη του SSM και της ΕΚΤ. Η αντιμετώπιση του προβλήματος θα επιτρέψει στις τράπεζες να εστιάσουν στις άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Πηγή: newmoney.gr