Connect with us

RESIDENTIAL

Νέο έργο με κατοικίες και γραφεία στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης συζητά η Dimand – Πώς προχωρά η μεγάλη επένδυση στο ακίνητο ΦΙΞ

Newsroom

Published

on

Το ιστορικό ακίνητο του ΦΙΞ στη Δυτική Θεσσαλονίκη - Φωτό: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Το ιστορικό ακίνητο του ΦΙΞ στη Δυτική Θεσσαλονίκη - Φωτό: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Τρίτο πρότζεκτ στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, σε πολύ κοντινή απόσταση από το υπό ανάπλαση συγκρότημα του ΦΙΞ και το HUB26, διαπραγματεύεται η DIMAND ΑΕ, όπως γνωστοποίησε απόψε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, με την ευκαιρία ξενάγησης δημοσιογράφων στους δύο χώρους. Το τρίτο πρότζεκτ, διευκρίνισε, θα έχει μικτή χρήση, καθώς θα φιλοξενεί τόσο γραφεία, όσο και κατοικίες με κοινωνικό πρόσωπο (affordable housing).

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της DIMAND «βλέπει» σημαντική προοπτική για αναπτύξεις στην περιοχή της δυτικής εισόδου Θεσσαλονίκης και ιδίως σε ακτίνα 500-1000 μέτρων, από το σημείο όπου χωροθετούνται το ΦΙΞ και το HUB26, «όπου θα συμβούν πάρα πολλά πράγματα στο μέλλον».

Κατά τον κ.Ανδριόπουλο, η συνολική ανωδομή των 70.000 τετραγωνικών μέτρων, που περιλαμβάνει το ΦΙΞ και το βιοκλιματικό κτήριο γραφείων HUB26, συμπεριλαμβανομένης της έδρας της Παρευξείνιας Τράπεζας, αποτελεί πολύ μεγάλη παρέμβαση για το μέγεθος της αγοράς της Θεσσαλονίκης, καθώς η αντίστοιχη του Πύργου του Πειραιά, για παράδειγμα, είναι 30.000 τετραγωνικά.

Σε δύο μήνες εκκινούν οι εκσκαφές στο Συγκρότημα 1 του ΦΙΞ

Στο μεταξύ, εξελίξεις αναμένονται μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες στο μέτωπο της έναρξης των εργασιών στα διατηρητέα του συγκροτήματος της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ, στο οποίο ο ελεύθερος χώρος και ο χώρος πρασίνου θα είναι -σύμφωνα με τον κ.Ανδριόπουλο- ανάλογης επιφάνειας με το μέγεθος της Πλατείας Αριστοτέλους.

Με την ευκαιρία της ξενάγησης, ο κ.Ανδριόπουλος γνωστοποίησε ακόμη ότι σε περίπου 60 ημέρες εκκινούν οι εργασίες εκσκαφής και αντιστηρίξεων για το ξενοδοχείο- μπουτίκ των 38 δωματίων στο διατηρητέο συγκρότημα 1 του ΦΙΞ, καθώς η προέγκριση της άδειας έχει ήδη ληφθεί. Στο συγκρότημα 1, εμβαδού 7.100 τετραγωνικών, θα φιλοξενούνται εκθέσεις τέχνης, ενώ ενδέχεται να δημιουργηθούν εργαστήρια -ή και κατοικίες- τεχνιτών και χαμάμ.

Eνόψει της αυριανής επίσημης παρουσίασης του πρότζεκτ της ανάπλασης, ο κ.Ανδριόπουλος υπενθύμισε ακόμη ότι στον χώρο των περίπου 25 στρεμμάτων πρόκειται να ανεγερθούν δύο νέα, βιοκλιματικά κτήρια με θέα προς τη θάλασσα -ένα κατοικιών και ένα ξενοδοχείο- να προχωρήσει η αποκατάσταση και επανάχρηση των τριών διατηρητέων και να δημιουργηθεί μια πλατεία πολλαπλών χρήσεων, σε εφαρμογή του master plan του γραφείου Foster + Partners.

Ως προς το διατηρητέο κτήριο Ζενέτου (Συγκρότημα 3), το χτισμένο το 1959 εντυπωσιακό πρώην εμφιαλωτήριο με τους μεγάλους υαλοπίνακες στην πρόσοψη, ο κ.Ανδριόπουλος είπε ότι στα 1900 τετραγωνικά μέτρα του εμβαδού του θα δημιουργηθεί πολυχώρος γαστρονομίας και εκδηλώσεων.

Στο μεταξύ, και στο Συγκρότημα 2, το οποίο ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και θα στεγάσει μεταξύ άλλων τη συλλογή Κωστάκη, οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν μέσα στους επόμενους 18 μήνες, καθώς η DIMAND θα κάνει δωρεά όλες τις μελέτες, που θα φέρουν το έργο πιο κοντά στην εκκίνηση.

Όπως τονίστηκε στην παρουσίαση, όταν η ανάπλαση ολοκληρωθεί, ο επισκέπτης θα αντικρίζει τα διατηρητέα σαν να έχουν ξεπηδήσει από παλιά φωτογραφία, με τις τούβλινες όψεις, τις καμάρες, τα μεγάλα παράθυρα και τα καζάνια κατά μήκος της 26ης Οκτωβρίου, διατηρημένα και αναδειγμένα μέσα από μια σύγχρονη αρχιτεκτονική προσέγγιση.

Το νέο σπίτι της συλλογής Κωστάκη και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

Οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του ΦΙΞ από εθελοντές και εθελόντριες του Open House, οι οποίοι υπενθύμισαν ότι στο Συγκρότημα 2, που ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και εκτείνεται σε συνολική επιφάνεια 7.715 τετραγωνικών μέτρων, θα εγκατασταθεί το MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, με τη Συλλογή Κωστάκη.

Η συλλογή περιλαμβάνει 1.277 έργα κι αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτιστική επένδυση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ το ελληνικό κράτος. Αγοράστηκε το 2000 από το Υπουργείο Πολιτισμού έναντι 33,5 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ σήμερα η αξία της ανέρχεται στα 350 εκατομμύρια ευρώ. Στον ίδιο χώρο θα στεγαστεί βιβλιοθήκη με περισσότερα από 40.000 σπάνια βιβλία, αλλά και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Το HUB26

Στο ιστορικό της δημιουργίας του HUB26, που ήταν το πρώτο έργο της DIMAND στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε το στέλεχος της εταιρείας, Ολγα ‘Ιτσιου, γνωστοποιώντας ότι την εποχή που η εταιρεία αποκτούσε τη γη όπου ανεγέρθηκε το συγκρότημα των τεσσάρων ανεξάρτητων κτηρίων, συνολικού εμβαδού 7.700 τμ, οι περισσότεροι δεν πίστευαν στην προοπτική της περιοχής.

Ωστόσο, το πρώτο βιοκλιματικό business hub στα δυτικά δημιουργήθηκε και σήμερα 2500 άνθρωποι εργάζονται εκεί, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων της Παρευξείνιας, οι οποίοι προέρχονται από 19 χώρες. Μάλιστα, γνωστοποιήθηκε ότι ανάμεσα στο ΦΙΞ και το HUB26 πρόκειται να δημιουργηθεί πεζογέφυρα για την ευχερέστερη μετακίνηση ανάμεσα στους δύο χώρους.

Έτοιμη να στηρίξει το έργο του ΦΙΞ η Παρευξείνια

Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο κτήριο της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου (Παρευξείνια), η οποία απέκτησε την ιδιόκτητη έδρα της στο HUB26, έπειτα από 26 χρόνια στέγασής της σε μισθωμένες εγκαταστάσεις. Μάλιστα, με την ευκαιρία της ξενάγησης, ο γενικός γραμματέας του διακρατικού ιδρύματος, Αστέριος Τσουκαλάς, δήλωσε την ετοιμότητα της Τράπεζας να στηρίξει το έργο του ΦΙΞ.

«Εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα χρηματοδότησης (από τη DIMAND) θα αξιολογηθεί από την Τράπεζα» είπε ο κ.Τσουκαλάς, ενώ ο κ.Ανδριόπουλος γνωστοποίησε ότι οι δύο πλευρές θα συναντηθούν τον Ιανουάριο, προκειμένου να συζητήσουν την πιθανή συνεργασία τους και σε εταιρικό επίπεδο, καθώς και για δάνεια που μπορεί να αφορούν διάφορα πρότζεκτ ή ένα.

Ο κ.Τσουκαλάς υπενθύμισε ότι η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει μέχρι σήμερα 550 πρότζεκτ στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου, ύψους 9,2 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα το ύψος του χαρτοφυλακίου της ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ, ενώ έχει χρηματοδοτήσει εμβληματικά πρότζεκτ, όπως η ανακατασκευή ελληνικών αεροδρομίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Το ιστορικό κτίριο γραφείων στην οδό Καραγιώργη Σερβίας 6-8 στο Σύνταγμα - Πηγή: Google Maps
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 ώρα ago

Ξεκινά ριζική ανακαίνιση σε ιστορικό κτίριο γραφείων στο Σύνταγμα – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο

ViOS Autograph Psychiko - - Πηγή: ViOS
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ώρες ago

Σε εξέλιξη έργο για νέο κτίριο σύγχρονων γραφείων στο Ψυχικό – Ποιό γνωστό κτίριο στη Λεωφόρο Κηφισίας μεταμορφώνεται

Luura Cliff - Πηγή: Ennismore
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ώρες ago

Ανοίγει τον Απρίλιο στην Πάρο το πρώτο ξενοδοχείο Luura στην Ελλάδα – Πού θα ανοίξει το δεύτερο το 2027

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ώρες ago

“Πράσινο” φως για το νέο ξενοδοχείο της Atali Hotels στο Ρέθυμνο – Τι θα περιλαμβάνει

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για τη νέα ξενοδοχειακή επένδυση στα Φαλάσαρνα

To νέο 5άστερο smart ONOMA Hotel στη Θεσσαλονίκη - Φωτό: onomahotel.com
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Κατεβαίνει” Αθήνα η Anatolia Hospitality – Ποιό γνωστό κτίριο στο Σύνταγμα θα μετατρέψει σε 5άστερο ξενοδοχείο

Η νέα 5άστερη τουριστική επένδυση της Μπλε Κέδρος στη Μονεμβασιά - Πηγή: Μπλε Κέδρος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για τις τουριστικές κατοικίες στη νέα 5άστερη τουριστική επένδυση της Μπλε Κέδρος στη Μονεμβασιά

LOGISTICS4 ημέρες ago

Ολοκλήρωσε την απόκτηση της Μίλητος η Trastor – Γιατί εστιάζει σε επενδύσεις logistics

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

“Στα σκαριά” η νέα ξενοδοχειακή επένδυση στη Γεωργιούπολη Χανίων – Ποιός μεγάλος όμιλος επενδύει

Εικόνα αρχείου - Design by Canva Pro
REAL ESTATE1 εβδομάδα ago

Αμείωτη η επενδυτική δραστηριότητα για νέες κατοικίες, γραφεία και ξενοδοχεία στην Ελλάδα και το 2025 – Τι δείχνουν οι τάσεις της αγοράς

Το νέο ξενοδοχείο της ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ στην οδό Ζεύξιδος στη Θεσσαλονίκη - Πηγή: ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Σε αδειοδοτική διαδικασία το νέο ξενοδοχείο της Μπλε Κέδρος στη Θεσσαλονίκη – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του νέου έργου γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο - Πηγή: Hellenic Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων σε γνωστό ακίνητο στον Ταύρο – Ποιά εταιρεία επενδύει

ViOS Autograph Psychiko - - Πηγή: ViOS
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ώρες ago

Σε εξέλιξη έργο για νέο κτίριο σύγχρονων γραφείων στο Ψυχικό – Ποιό γνωστό κτίριο στη Λεωφόρο Κηφισίας μεταμορφώνεται

Το ιστορικό κτίριο γραφείων στην οδό Καραγιώργη Σερβίας 6-8 στο Σύνταγμα - Πηγή: Google Maps
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 ώρα ago

Ξεκινά ριζική ανακαίνιση σε ιστορικό κτίριο γραφείων στο Σύνταγμα – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο

Skyline Havens - Hellenic Estates / Lamda Development
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

Ξεκινούν τα έργα για το νέο οικιστικό έργο Skyline Havens στο Ελληνικό – Ποιά εταιρεία επενδύει

Τo Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι - Πηγή: COSMOTE
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

Προχωρούν τα έργα real estate της OTE Estate σε όλη την Ελλάδα – Σε εξέλιξη το mega project στην Πατησίων

To νέο 5άστερο smart ONOMA Hotel στη Θεσσαλονίκη - Φωτό: onomahotel.com
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Κατεβαίνει” Αθήνα η Anatolia Hospitality – Ποιό γνωστό κτίριο στο Σύνταγμα θα μετατρέψει σε 5άστερο ξενοδοχείο

To ακίνητο προς αξιοποίηση στην Ιερά Οδό 61 - Πηγή: Ten Brinke
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” νέα εμπορική επένδυση της Ten Brinke στο Ηράκλειο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Riviera Tower - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

The Ellinikon: στα 150 μέτρα ύψος “σκαρφαλώνει” ο Riviera Tower – Στα 200 μέτρα το 2026, σε λειτουργία από το 2027

Νάξος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

9 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις δρομολογούνται στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα κτιριακά έργα – “Ψήλωσαν” και άλλο Riviera Tower, IRC και τα κτίρια κατοικιών

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια

Πηγή: Dimand Real Estate
REAL ESTATE1 μήνα ago

[VIDEO] Παρουσιάστηκε το masterplan για τη μεγάλη επένδυση της Dimand στο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη – Τι θα περιλαμβάνει

Conrad Athens The Ilisian - Πηγή: Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian

Piraeús Gate - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά

Το νέο Μινιόν, φωταγωγημένο - Πηγή: DIMAND - Φωτογραφίες: ΝΙΚΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ
VIDEOS3 μήνες ago

[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
VIDEOS3 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο

Το νέο κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).