Connect with us

LOGISTICS

Πού επενδύει η Trade Estates έως το 2028 – Το flagship έργο στο Ελληνικό και η επέκταση στη Σόφια

Newsroom

Published

on

Ο CEO της Trade Estates, Δημήτρης Παπούλης - Πηγή: Trade Estates
Ο CEO της Trade Estates, Δημήτρης Παπούλης - Πηγή: Trade Estates

Σε νέο κύκλο ανάπτυξης περνά η Trade Estates, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιο εμπορικών πάρκων που έχει δημιουργήσει σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία και προχωρώντας ταυτόχρονα στη μεγαλύτερη υπό ανάπτυξη επένδυσή της, στο Ελληνικό.

Η εταιρεία είχε παρουσιάσει επενδυτικό πρόγραμμα περίπου 130 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2026–2028, με στόχο η μεικτή αξία του χαρτοφυλακίου της να αυξηθεί από 603 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2026 σε 740–760 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2028.

Στον σχεδιασμό προστέθηκε τον Αύγουστο του 2026 η συμφωνία για την απόκτηση του 50% του Sofia South Ring Mall έναντι 49,35 εκατ. ευρώ.

Η νέα φάση ανάπτυξης ακολουθεί την ολοκλήρωση των Top Parks σε Πάτρα και Ηράκλειο και δείχνει ότι η στρατηγική της Trade Estates κινείται πλέον σε δύο κατευθύνσεις: ανάπτυξη νέων εμπορικών πάρκων σε ισχυρές τοποθεσίες και επιλεκτικές εξαγορές ώριμων εμπορικών ακινήτων με υψηλή πληρότητα.

Χαρτοφυλάκιο 603 εκατ. ευρώ με 12 εμπορικά πάρκα

Στις 31 Μαρτίου 2026 το χαρτοφυλάκιο της Trade Estates περιλάμβανε 16 εισοδηματικά ακίνητα: 12 εμπορικά πάρκα και τέσσερα κέντρα logistics. Η συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια ανερχόταν σε περίπου 444.400 τ.μ., με μέση πληρότητα 94%.

Περίπου το 80% της αξίας των ακινήτων αντιστοιχεί σε εμπορικά πάρκα, το 17% σε κέντρα logistics και το υπόλοιπο 3% σε άλλες κατηγορίες ακινήτων. Ουσιαστικά, επομένως, η Trade Estates αποτελεί την πλέον εξειδικευμένη ελληνική ΑΕΕΑΠ στα retail parks και στα μεγάλα καταστήματα λιανικής.

Η εξειδίκευση αυτή υποστηρίζεται από τα λειτουργικά μεγέθη. Το 2025 τα εμπορικά πάρκα της εταιρείας προσέλκυσαν 24 εκατ. επισκέπτες, αυξημένους κατά 19,5%, ενώ οι πωλήσεις των καταστημάτων έφτασαν τα 556,4 εκατ. ευρώ.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2026 η επισκεψιμότητα αυξήθηκε περαιτέρω κατά 7,7%, στα 5,2 εκατ. άτομα.

Ξεκίνησε το retail park των 75 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό

Κεντρικό έργο του νέου επενδυτικού κύκλου είναι το εμπορικό πάρκο στο Commercial Hub του Ελληνικού. Πρόκειται για επένδυση περίπου 75 εκατ. ευρώ, η οποία θα αναπτυχθεί δίπλα στο The Ellinikon Mall.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2026 εκδόθηκε η οικοδομική άδεια και [ξεκίνησαν οι πρώτες κατασκευαστικές εργασίες και οι εκσκαφές](https://bizness.gr/pros-oloklirosi-to-2028-to-neo-emporiko-parko-tis-trade-estates-sto-the-ellinikon/).

Το νέο retail park θα διαθέτει εμπορική επιφάνεια περίπου 30.000 τ.μ. Κεντρικός μισθωτής θα είναι το νέο ΙΚΕΑ Νοτίων Προαστίων, επιφάνειας περίπου 12.000 τ.μ., ενώ προβλέπεται κατάστημα Intersport 2.000 τ.μ. και καταστήματα άλλων διεθνών αλυσίδων λιανικής.

Με βάση το σημερινό χρονοδιάγραμμα, οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2028. Θα ακολουθήσουν οι εργασίες διαμόρφωσης των καταστημάτων, με την έναρξη λειτουργίας να τοποθετείται τον Ιούνιο του 2029. Πρόκειται για μετατόπιση σε σχέση με παλαιότερους σχεδιασμούς που τοποθετούσαν το opening νωρίτερα.

Η συμφωνία των 49,35 εκατ. ευρώ στη Σόφια

Η πλέον πρόσφατη επενδυτική κίνηση είναι η συμφωνία για την απόκτηση του 50% του Sofia South Ring Mall στη Βουλγαρία.

Η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί μέσω της νεοσυσταθείσας θυγατρικής Trade Estates Cyprus SSRM Ltd, η οποία θα αποκτήσει από τη Wyldes Ltd του Ομίλου Fourlis την έμμεση συμμετοχή της στο εμπορικό κέντρο, έναντι 49,35 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία έχει εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Trade Estates, αλλά παραμένει υπό τις διαδικασίες που προβλέπονται για συναλλαγές με συνδεδεμένα μέρη. Συνεπώς, δεν πρόκειται ακόμη για ολοκληρωμένη εξαγορά.

Το Sofia South Ring Mall διαθέτει συνολική δομημένη επιφάνεια περίπου 174.500 τ.μ. και μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 69.000 τ.μ. Η πληρότητά του ανέρχεται σε περίπου 98%, με περισσότερους από 180 μισθωτές.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η γειτνίασή του με το κατάστημα ΙΚΕΑ της Σόφιας, το ακίνητο του οποίου βρίσκεται ήδη στο χαρτοφυλάκιο της Trade Estates. Η συμφωνία σηματοδοτεί και μία διεύρυνση της στρατηγικής της εταιρείας: πέρα από την ανάπτυξη retail parks, εισέρχεται σε ένα ώριμο εμπορικό κέντρο μεγάλης κλίμακας με άμεσες ταμειακές ροές.

Τα Top Parks σε Πάτρα και Ηράκλειο

Ο προηγούμενος κύκλος ανάπτυξης ολοκληρώθηκε με δύο νέα περιφερειακά εμπορικά πάρκα.

Το Top Parks Πάτρας άνοιξε τον Οκτώβριο του 2024 στην Ακτή Δυμαίων, σε ακίνητο που φιλοξενούσε την ιστορική βιομηχανία ξυλείας ΑΒΕΞ. Κεντρικό κατάστημα του πάρκου είναι το ΙΚΕΑ Πάτρας, επιφάνειας 7.200 τ.μ., το οποίο αντικατέστησε το παλαιότερο κέντρο παραγγελιών και παραλαβών της πόλης.

Τον Απρίλιο του 2025 ολοκληρώθηκε και το Top Parks Ηρακλείου, επένδυση 23 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτήθηκε με τραπεζικό δανεισμό και πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Το πάρκο αναπτύσσεται σε οικόπεδο περίπου 40.000 τ.μ., διαθέτει κτίρια συνολικής επιφάνειας περίπου 14.000 τ.μ. και εκμισθώσιμους χώρους περίπου 10.000 τ.μ. Στους βασικούς μισθωτές περιλαμβάνονται τα IKEA και Sinsay.

Τα δύο projects ενισχύουν το μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης της Trade Estates: μεσαίου μεγέθους εμπορικά πάρκα, εύκολη πρόσβαση, μεγάλα καταστήματα-άγκυρες και προσανατολισμό σε αγορές καθημερινών και οικογενειακών αναγκών.

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο – Πηγή: Ten Brinke

Επεκτάσεις και στα logistics

Παράλληλα με τα εμπορικά ακίνητα, η Trade Estates συνεχίζει να ενισχύει το χαρτοφυλάκιο logistics.

Στον Ασπρόπυργο ολοκληρώθηκε εντός του 2025 το διεθνές κέντρο διανομής της Inter IKEA, επιφάνειας περίπου 50.000 τ.μ. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους η Trade Estates απέκτησε και το υπόλοιπο 55% της ιδιοκτήτριας εταιρείας EVITENCO έναντι 10,42 εκατ. ευρώ.

Στις αρχές του 2026 αποκτήθηκαν δύο όμορα οικόπεδα συνολικής έκτασης 14.000 τ.μ., ώστε να διατηρηθεί δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης. Αντίστοιχη κίνηση έγινε στο logistics center των Οινοφύτων, με την αγορά γειτονικού οικοπέδου 4.700 τ.μ.

Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι αυτή μιας ΑΕΕΑΠ που περνά από την αρχική συγκρότηση του δικτύου Top Parks σε πιο σύνθετη επενδυτική φάση. Το Ελληνικό προσθέτει ένα flagship retail park στην Αττική, η Σόφια εισάγει ένα μεγάλο ώριμο εμπορικό κέντρο και οι επεκτάσεις στα logistics δημιουργούν πρόσθετες δυνατότητες ανάπτυξης γύρω από ήδη λειτουργούντα ακίνητα.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ59 λεπτά ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στα Χανιά – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Ο CEO της Trade Estates, Δημήτρης Παπούλης - Πηγή: Trade Estates
LOGISTICS2 ώρες ago

Πού επενδύει η Trade Estates έως το 2028 – Το flagship έργο στο Ελληνικό και η επέκταση στη Σόφια

Πηγή: Nana Princess
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ώρες ago

Ποιός γνωστός ξενοδοχειακός όμιλος επεκτείνεται και στην Αθήνα με νέο ξενοδοχείο στην “καρδιά” της πόλης

Ξενία Ουρανούπολης - Πηγή: ΕΤΑΔ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ώρες ago

Πώς αποκτούν “νέα ζωή” τα Ξενία και τα ιστορικά ακίνητα – Τέσσερις διαφορετικές διαδρομές αξιοποίησης από την Αθήνα μέχρι Κομοτηνή

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
REAL ESTATE2 ώρες ago

Ποιές οι νέες τάσεις στα ενοίκια κατοικιών στα Ανατολικά Προάστια της Αθήνας το 2026

Marathon Beach Resort - - Πηγή: Brown Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ23 ώρες ago

Από τα νέα ξενοδοχεία στο repositioning – Ποιά νέα έργα ανακαινίσεων ξενοδοχείων δρομολογούνται σε Αττική και νησιά

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ24 ώρες ago

Νέα επένδυση επέκτασης ξενοδοχείου δρομολογείται στη Ρόδο – Ποιό γνωστό 5άστερο θα “μεγαλώσει”

Ζάκυνθος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Διονύσης Παπαντώνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Ανοίγει ο “δρόμος” για την υλοποίηση ενός νέου ξενοδοχειακού project στη Ζάκυνθο

Το ακίνητο της οδού Κοραή που θα ανακαινίσει η Dimand για την Piraeus Bank - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 ημέρα ago

Σχεδόν 94.000 τ.μ. γραφείων αλλάζουν τον τραπεζικό χάρτη στο κέντρο της Αθήνας – Τι ετοιμάζουν Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank

Το ακίνητο στη συμβολή των οδών Σακελλαρίου και Τεώ - Πηγή: Europe Holdings
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Δεύτερη ζωή για τέσσερα μεγάλα ακίνητα στην Αττική – Πώς αλλάζουν χρήση και επιστρέφουν στην αγορά

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Προχωρά έργο μετατροπής κτιρίου σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ποιες είναι οι 11 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Νέο 6ώροφο ξενοδοχείο δρομολογείται στο Κουκάκι – Πού θα γίνει και ποια εταιρεία επενδύει

Το νέο "πράσινο" συγκρότημα γραφείων NEXIS στο πρώην ΕΚΕΠ στη Μεταμόρφωση - Πηγή: Hill International
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

Ολοκληρώθηκε το NEXIS στη Μεταμόρφωση – Πώς το πρώην ΕΚΕΠ έγινε “πράσινο” συγκρότημα γραφείων 21.000 τ.μ.

Εικόνα αρχείου - Design by Canva Pro
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Πέρα από την κλασική πολυκατοικία: 4 νέα οικιστικά μοντέλα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Με νέο σχεδιασμό προχωρά το Project VORIA στο Μαρούσι – Τι αλλάζει στο ξενοδοχειακό κομμάτι

NEXIS Metamorphosis - Πηγή: A&M Architects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ημέρες ago

Από Μαρούσι έως Ελαιώνα και Καλλιθέα, πέντε νέες επενδύσεις σε “πράσινα γραφεία” αλλάζουν το χάρτη ακινήτων της Αθήνας

Πηγή: Prodea
LOGISTICS1 εβδομάδα ago

“Στα σκαριά” το μεγάλο logistics center της PRODEA στον Ασπρόπυργο – Σε περιβαλλοντική αδειοδότηση το έργο των 100.000 τ.μ.

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” νέο έργο αναβάθμισης ξενοδοχείου σε 5 αστέρων στη Λέσβο

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL3 ημέρες ago

Πώς αλλάζει ο χάρτης του real estate στον Πειραιά – Νέες κατοικίες και μεγάλα ακίνητα προς ανάπλαση

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει

To νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων της BriQ Properties στη Λ. Ποσειδώνος - Πηγή: mtarchitects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος

Pinēa Living II - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL4 μήνες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890