Connect with us

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα για την αξιοποίηση περιουσιακών του ΤΑΙΠΕΔ

Newsroom

Published

on

Αλλαγές και στα χρονοδιαγράμματα για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, επέφερε η πανδημική κρίση, όπως προκύπτει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan – ADP) του Ταμείου, το οποίο εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), στις 9 Σεπτεμβρίου.

Όπως σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις διαδικασίες, σε ένα έντονα ρευστό περιβάλλον, το ΤΑΙΠΕΔ μελετά όλες τις εξελίξεις, εξετάζει τα δεδομένα καθημερινά και προχωρά ό,τι μπορεί να προχωρήσει αυτή τη στιγμή, όπως για παράδειγμα τις ωριμάνσεις περιουσιακών στοιχείων, αλλά και διαγωνισμούς.

Το ΤΑΙΠΕΔ αναζητεί τη «χρυσή τομή»

Κατά τις ίδιες πηγές, ειδικά στην περίπτωση των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό, έναν από τους κλάδους που επλήγησαν ισχυρότερα από την Covid-19, το ΤΑΙΠΕΔ μελετά πολύ προσεκτικά όλες τις κινήσεις του, επιδιώκοντας να βρει τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στην προσέλκυση επαρκούς επενδυτικού ενδιαφέροντος και την επίτευξη αποτίμησης, που να ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις του Ταμείου για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων στον τουριστικό κλάδο.

Εγνατία Οδός: Πριν από τα Χριστούγεννα η υποβολή δεσμευτικών προσφορών

Αναλυτικότερα, στην περίπτωση της Εγνατίας Οδού, για την οποία προβλέπεται η 35ετής παραχώρηση του δικαιώματος λειτουργίας, συντήρησης και εμπορικής εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου και τριών κάθετων αξόνων του, η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών, που αρχικά έληγε τον Οκτώβριο, μετατίθεται για τις 11 Δεκεμβρίου, ενώ το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι η προετοιμασία και αποστολή αναθεωρημένου σχεδίου Σύμβασης Παραχώρησης στους προεπιλεγέντες επενδυτές (το τρίτο σχέδιο της σύμβασης απεστάλη στους προεπιλεγέντες τον περασμένο Φεβρουάριο).

Από την πλευρά του Δημοσίου αναμένονται οι εξής κινήσεις: η Διοικητική Αρχή Σηράγγων πρέπει να προχωρήσει αμελλητί στην αδειοδότηση του συνόλου των τούνελ (απεριόριστη ή εκτός επικίνδυνων φορτίων κατά περίπτωση).

Παράλληλα, εκκρεμεί η έκδοση αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για ορισμένα σημεία του αυτοκινητόδρομου, οι οποίες έχουν λήξει ή αναμένεται να λήξουν.

Η Εγνατία Οδός, από την πλευρά της, πρέπει να υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις και μελέτες στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Από την πλευρά της, η ΔΙΠΑ (Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης) πρέπει να προβεί στην έκδοση νέων Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων-ΑΕΠΟ (για τις άδειες που έχουν λήξει) ή να ανανεώσει όσες λήγουν σύντομα.

Επιπλέον, η Εγνατία Οδός πρέπει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση κατασκευής μετωπικών και πλευρικών σταθμών διοδίων, καθώς και στον λεπτομερή καθορισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών, ή/και κατασκευαστικών εργασιών και προσδιορισμό του κόστους τους, οι οποίες απαιτούνται για την αποκατάσταση ορισμένων γεφυρών.

Παράλληλα, πρέπει να προχωρήσει και στην οριστική επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών συμβάσεων υλοποίησης Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Ελευθεροχωρίου, Ωραιοκάστρου, Αρδανίου και Σώστη, καθώς και να ολοκληρωσει κάποιες απαλλοτριώσεις, στο πλαίσιο των εγασιών που περιγράφονται στη Σύμβαση Παραχώρησης και ειδικά για την αναβάθμιση των κάθετων αξόνων.

Ως 30/9 η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στην Καβάλα

Σε ό,τι αφορά την παραχώρηση του δικαιώματος κατασκευής, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, προς την κατεύθυνση της δημιουργίας της πρώτης Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) της χώρας, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους ως τις 30 Σεπτεμβρίου (αρχικά η σχετική προθεσμία έληγε στις 30 Αυγούστου, αλλά δεδομένου ότι ο Αύγουστος είναι «νεκρός» μήνας, αποφασίστηκε η παράτασή της).

Η δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος έγινε στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, εν μέσω πανδημικής κρίσης, ενώ ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι διαγωνισμοί για την επιλογή συμβούλων ως προς την ανάθεση της εκπόνησης τριών κατηγοριών εξειδικευμένων τεχνικών μελετών για το έργο της ΥΑΦΑ και επελέγησαν οι σύμβουλοι για τις τεχνικές μελέτες.

Στις 2/10 το επόμενο βήμα για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας

Για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας, ως ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και για τους τρεις διαγωνισμούς έχει οριστεί η 2α Οκτωβρίου.

Το επόμενο βήμα ως προς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι η έναρξη της διαδικασίας απαλλοτρίωσης ιδιωτικών εκτάσεων 200 στρεμμάτων, εντός της χερσαίας ζώνης.

Στην παρούσα φάση έχει προχωρήσει η προετοιμασία για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στα λιμάνια ή και την υπο-παραχώρηση δραστηριότητας, έχει καθοριστεί το δικαίωμα διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων του ΟΣΕ εντός χερσαίας ζώνης λιμένος (άρθρο 8, Ν.4706/2020) και αυξάνεται η ανώτατη επιτρεπόμενη διάρκεια συμβάσεων παραχώρησης, που είχαν συναφθεί μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των οργανισμών λιμένος από τα 50 στα 60 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, στις 17 του περασμένου Ιουλίου άρχισαν οι διαγωνισμοί για την πώληση του 67% των Οργανισμών Λιμένος Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας, ενώ για εκείνον της Καβάλας προβλέπεται η υποπαραχώρηση σταθμού πολλαπλών χρήσεων στον λιμένα «Φίλιππος Β’».

Το 2021 ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Αρετσούς

Στο μεταξύ, ακόμα και εντός του 2021 ενδέχεται να προκηρυχθεί -αν οι συνθήκες γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας και την επίπτωσή της στον τουρισμό το επιτρέψουν- ο διαγωνισμός για τη μαρίνα της Αρετσούς, δυναμικότητας 388 θέσων, με χερσαία ζώνη έκτασης 76 στρεμμάτων στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, για την οποία το ΤΑΙΠΕΔ θα εκπονήσει νέο σχέδιο χωροθέτησης. Το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι η ολοκλήρωση της διαβούλευσης επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), ώστε να αρχίσει η διαδικασία του διαγωνισμού.

Ως τον Ιούνιο ο διαγωνισμός για το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας

Στην περίπτωση του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, ακίνητου έκτασης 126,6 στρεμμάτων, με εκτεταμένο παραλιακό μέτωπο μήκους περίπου 600 μέτρων, η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να αρχίσει στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ τα επόμενα βήματα αφορούν την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) και της ΣΜΠΕ και τη διαβούλευση επί της τελευταίας.

Σχετικά με την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), για την οποία προγραμματίζεται η πώληση του 24,02% του μετοχικού κεφαλαίου, που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, δεν υπάρχουν αλλαγές ως προς τα χρονοδιαγράμματα.

Τα επόμενα βήματα είναι η αξιολόγηση των εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης και η πρόσληψη συμβούλων για την επιλογή της μεθόδου αξιοποίησης του ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΥΑΘ ΑΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
LOGISTICS1 ημέρα ago

Prodea Investments: Απόσχιση του κλάδου logistics – Περνά στη θυγατρική Θριασεύς

REAL ESTATE1 ημέρα ago

Υπερκαλύφθηκε η ζήτηση για το νέο ομόλογο 150 εκατ. ευρώ της Premia Properties

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 ημέρα ago

Στην πώληση κτιρίου γραφείων στο Ελληνικό προχώρησε η ΙΝΤΕΡΤΕΚ

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
Χωρίς κατηγορία1 ημέρα ago

Fractional ownership το νέο μοντέλο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας που αλλάζει τα δεδομένα στην ελληνική αγορά

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Εγκρίθηκε νέο έργο ανακαίνισης και αναβάθμισης ξενοδοχείου στο Ρέθυμνο

Το νέο mega εμπορικό ακίνητο της Μασούτης στις 3 Γέφυρες
RESIDENTIAL1 ημέρα ago

Ολοκληρώθηκε το νέο mega εμπορικό ακίνητο της ΜΑΣΟΥΤΗΣ στις 3 Γέφυρες – Εντός του 2026 ολοκληρώνεται και η οικιστική επένδυση

JW Marriott Crete Resort & Spa - Πηγή: Marriott / SWOT Hospitality
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Με 9 νέα ξενοδοχεία επεκτείνεται δυναμικά στην Ελλάδα η Marriott – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν και πότε ανοίγουν

Αναβάθμιση ξενοδοχείου Patmos Aktis - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Ολοκληρώθηκε από το fund SMERC η επένδυση επέκτασης του ιστορικού ξενοδοχείου Patmos Aktis

Πηγή: Premia Properties
LOGISTICS2 ημέρες ago

Με τη συμβολή της BRIGHTaddvalue το deal Premia – Dedeman για το ακίνητο logistics στη Θεσσαλονίκη

Ρόδος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Νέο έργο επέκτασης ξενοδοχείου δρομολογείται στη Ρόδο – Ποιό ξενοδοχείο αφορά

Ιωάννινα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις “στα σκαριά” στην Ήπειρο- Πού θα γίνει νέο 5άστερο ξενοδοχείο

Η επένδυση της Dimand στο Βοτανικό - Πηγή: Dimand
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Προχωρά σταδιακά από τη Dimand το Votanikos Business Park στο πρώην ακίνητο της Softex στον Ελαιώνα – Το 2027 η πρώτη παράδοση κτιρίου

Ζάκυνθος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Διονύσης Παπαντώνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

12 νέες 5άστερες ξενοδοχειακές επενδύσεις δρομολογούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα – Δείτε σε ποιές περιοχές

Το κτίριο της Αγοράς Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη - Πηγή: Bizness.gr
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 εβδομάδες ago

Εντός του 2026 το reopening της ιστορικής Αγοράς Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη – Τι σχεδιάζει η Εrgon που ανέλαβε το ακίνητο

Πολυτελές θέρετρο και ιδιωτικές κατοικίες της Four Seasons στο Πόρτο Χέλι - Πηγή: Four Seasons
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Ανοίγει ο “δρόμος” για το οικιστικό σκέλος της 5άστερης επένδυσης στο Hinitsa Bay στην Αργολίδα

The Grid - Πηγή: ΤΕΡΝΑ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

Κορυφαία προτεραιότητα της Noval η ολοκλήρωση του The Grid στο Μαρούσι – Ποιοί οι μισθωτές που έχουν ήδη “κλείσει”

Πηγή: Lamda Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ5 ημέρες ago

Ξεκινά εντός του 2026 η κατασκευή του νέου retail park της Trade Estates στο The Ellinikon – Πού θα γίνει και τι θα περιλαμβάνει

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

7 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία βρίσκονται στα “σκαριά” στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο

ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

[ΦΩΤΟ] Προχωρά η επένδυση για το νέο κτίριο “πράσινων” γραφείων MOB2 στο Μαρούσι – Ποιά εταιρεία επενδύει

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο

Promenade Heights - Πηγή: 314 Architecture Studio / Lamda Development
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά

The Syndesis Hub - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Λίγο πριν την ολοκλήρωση το μεγάλο έργο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό

To πρώην ξενοδοχείο Civitel Olympic στο Μαρούσι - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό

To νέο data center στα Σπάτα - Πηγή: Ten Brinke
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα για το νέο data center στα Σπάτα

To πρώην ξενοδοχείο Βέρμιον στη Νάουσα - Πηγή: Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL2 μήνες ago

Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες

Το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στην οδό Λαζαράκη στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890