Connect with us

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα για την αξιοποίηση περιουσιακών του ΤΑΙΠΕΔ

Newsroom

Published

on

Αλλαγές και στα χρονοδιαγράμματα για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, επέφερε η πανδημική κρίση, όπως προκύπτει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan – ADP) του Ταμείου, το οποίο εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), στις 9 Σεπτεμβρίου.

Όπως σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις διαδικασίες, σε ένα έντονα ρευστό περιβάλλον, το ΤΑΙΠΕΔ μελετά όλες τις εξελίξεις, εξετάζει τα δεδομένα καθημερινά και προχωρά ό,τι μπορεί να προχωρήσει αυτή τη στιγμή, όπως για παράδειγμα τις ωριμάνσεις περιουσιακών στοιχείων, αλλά και διαγωνισμούς.

Το ΤΑΙΠΕΔ αναζητεί τη «χρυσή τομή»

Κατά τις ίδιες πηγές, ειδικά στην περίπτωση των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό, έναν από τους κλάδους που επλήγησαν ισχυρότερα από την Covid-19, το ΤΑΙΠΕΔ μελετά πολύ προσεκτικά όλες τις κινήσεις του, επιδιώκοντας να βρει τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στην προσέλκυση επαρκούς επενδυτικού ενδιαφέροντος και την επίτευξη αποτίμησης, που να ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις του Ταμείου για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων στον τουριστικό κλάδο.

Εγνατία Οδός: Πριν από τα Χριστούγεννα η υποβολή δεσμευτικών προσφορών

Αναλυτικότερα, στην περίπτωση της Εγνατίας Οδού, για την οποία προβλέπεται η 35ετής παραχώρηση του δικαιώματος λειτουργίας, συντήρησης και εμπορικής εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου και τριών κάθετων αξόνων του, η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών, που αρχικά έληγε τον Οκτώβριο, μετατίθεται για τις 11 Δεκεμβρίου, ενώ το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι η προετοιμασία και αποστολή αναθεωρημένου σχεδίου Σύμβασης Παραχώρησης στους προεπιλεγέντες επενδυτές (το τρίτο σχέδιο της σύμβασης απεστάλη στους προεπιλεγέντες τον περασμένο Φεβρουάριο).

Από την πλευρά του Δημοσίου αναμένονται οι εξής κινήσεις: η Διοικητική Αρχή Σηράγγων πρέπει να προχωρήσει αμελλητί στην αδειοδότηση του συνόλου των τούνελ (απεριόριστη ή εκτός επικίνδυνων φορτίων κατά περίπτωση).

Παράλληλα, εκκρεμεί η έκδοση αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για ορισμένα σημεία του αυτοκινητόδρομου, οι οποίες έχουν λήξει ή αναμένεται να λήξουν.

Η Εγνατία Οδός, από την πλευρά της, πρέπει να υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις και μελέτες στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Από την πλευρά της, η ΔΙΠΑ (Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης) πρέπει να προβεί στην έκδοση νέων Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων-ΑΕΠΟ (για τις άδειες που έχουν λήξει) ή να ανανεώσει όσες λήγουν σύντομα.

Επιπλέον, η Εγνατία Οδός πρέπει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση κατασκευής μετωπικών και πλευρικών σταθμών διοδίων, καθώς και στον λεπτομερή καθορισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών, ή/και κατασκευαστικών εργασιών και προσδιορισμό του κόστους τους, οι οποίες απαιτούνται για την αποκατάσταση ορισμένων γεφυρών.

Παράλληλα, πρέπει να προχωρήσει και στην οριστική επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών συμβάσεων υλοποίησης Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Ελευθεροχωρίου, Ωραιοκάστρου, Αρδανίου και Σώστη, καθώς και να ολοκληρωσει κάποιες απαλλοτριώσεις, στο πλαίσιο των εγασιών που περιγράφονται στη Σύμβαση Παραχώρησης και ειδικά για την αναβάθμιση των κάθετων αξόνων.

Ως 30/9 η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στην Καβάλα

Σε ό,τι αφορά την παραχώρηση του δικαιώματος κατασκευής, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, προς την κατεύθυνση της δημιουργίας της πρώτης Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) της χώρας, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους ως τις 30 Σεπτεμβρίου (αρχικά η σχετική προθεσμία έληγε στις 30 Αυγούστου, αλλά δεδομένου ότι ο Αύγουστος είναι «νεκρός» μήνας, αποφασίστηκε η παράτασή της).

Η δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος έγινε στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, εν μέσω πανδημικής κρίσης, ενώ ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι διαγωνισμοί για την επιλογή συμβούλων ως προς την ανάθεση της εκπόνησης τριών κατηγοριών εξειδικευμένων τεχνικών μελετών για το έργο της ΥΑΦΑ και επελέγησαν οι σύμβουλοι για τις τεχνικές μελέτες.

Στις 2/10 το επόμενο βήμα για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας

Για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας, ως ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και για τους τρεις διαγωνισμούς έχει οριστεί η 2α Οκτωβρίου.

Το επόμενο βήμα ως προς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι η έναρξη της διαδικασίας απαλλοτρίωσης ιδιωτικών εκτάσεων 200 στρεμμάτων, εντός της χερσαίας ζώνης.

Στην παρούσα φάση έχει προχωρήσει η προετοιμασία για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στα λιμάνια ή και την υπο-παραχώρηση δραστηριότητας, έχει καθοριστεί το δικαίωμα διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων του ΟΣΕ εντός χερσαίας ζώνης λιμένος (άρθρο 8, Ν.4706/2020) και αυξάνεται η ανώτατη επιτρεπόμενη διάρκεια συμβάσεων παραχώρησης, που είχαν συναφθεί μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των οργανισμών λιμένος από τα 50 στα 60 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, στις 17 του περασμένου Ιουλίου άρχισαν οι διαγωνισμοί για την πώληση του 67% των Οργανισμών Λιμένος Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας, ενώ για εκείνον της Καβάλας προβλέπεται η υποπαραχώρηση σταθμού πολλαπλών χρήσεων στον λιμένα «Φίλιππος Β’».

Το 2021 ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Αρετσούς

Στο μεταξύ, ακόμα και εντός του 2021 ενδέχεται να προκηρυχθεί -αν οι συνθήκες γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας και την επίπτωσή της στον τουρισμό το επιτρέψουν- ο διαγωνισμός για τη μαρίνα της Αρετσούς, δυναμικότητας 388 θέσων, με χερσαία ζώνη έκτασης 76 στρεμμάτων στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, για την οποία το ΤΑΙΠΕΔ θα εκπονήσει νέο σχέδιο χωροθέτησης. Το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι η ολοκλήρωση της διαβούλευσης επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), ώστε να αρχίσει η διαδικασία του διαγωνισμού.

Ως τον Ιούνιο ο διαγωνισμός για το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας

Στην περίπτωση του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, ακίνητου έκτασης 126,6 στρεμμάτων, με εκτεταμένο παραλιακό μέτωπο μήκους περίπου 600 μέτρων, η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να αρχίσει στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ τα επόμενα βήματα αφορούν την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) και της ΣΜΠΕ και τη διαβούλευση επί της τελευταίας.

Σχετικά με την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), για την οποία προγραμματίζεται η πώληση του 24,02% του μετοχικού κεφαλαίου, που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, δεν υπάρχουν αλλαγές ως προς τα χρονοδιαγράμματα.

Τα επόμενα βήματα είναι η αξιολόγηση των εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης και η πρόσληψη συμβούλων για την επιλογή της μεθόδου αξιοποίησης του ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΥΑΘ ΑΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ23 ώρες ago

Νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στη Χερσόνησο

Πηγή: Premia Properties
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ24 ώρες ago

“Στα σκαριά” νέο big-box ακίνητο στο Κορωπί από την Premia Properties για τα γραφεία και το dealership της Tesla

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ24 ώρες ago

Πώς χτίζει χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα ο ουγγρικός όμιλος Indotek – Από το Oscar Hotel στα τρία εμπορικά κέντρα

Πηγή: Ελλάκτωρ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 ημέρα ago

Από το πρώην ακίνητο του “Έθνους” στη Βασιλίσσης Σοφίας – Ποιά η νέα στρατηγική της Ελλάκτωρ στα ακίνητα

Ξενία Κομοτηνής - Πηγή: ΕΤΑΔ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Ξενία Κομοτηνής – Ποιά εταιρεία πλειοδότησε

Σίφνος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο στη Σίφνο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Πηγή: Elatos Resort & Health Spa
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Προς το τέλος του 2027 ολοκληρώνεται η μεγάλη τουριστική επένδυση Elatos Resort στον Παρνασσό

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL4 ημέρες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Νέα ξενοδοχειακή επένδυση 5 αστέρων δρομολογείται στη Φολέγανδρο

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο του Ομίλου Τσιλεδάκη στη Γεωργιούπολη Χανίων

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το νέο ξενοδοχείο στο κέντρο του Πειραιά – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί

Saladi Project - Πηγή: Gnosis Investments
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ημέρες ago

Και επίσημα Στρατηγική Επένδυση το Saladi Project των 266 εκατ. ευρώ στην Αργολίδα

Τα νέα "πράσινα" κτίρια της ΔΕΗ στη Λεωφόρο Μεσογείων - Πηγή: ΜΠE
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Μαζί DIMAND – ΔΕΗ για το μεγάλο έργο νέων “πράσινων” γραφείων στη Λεωφόρο Μεσογείων

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Προχωρά η επένδυση της Hellenic Properties στο κτίριο γραφείων LK119 – Πού βρίσκεται και ποιός είναι ο μισθωτής

Πρόσω ολοταχώς για την επέκταση του 5άστερου Domes Zeen στα Χανιά – Τι σημαίνει η κοινή επένδυση με την Brookfield
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Επεκτείνεται στην Κρήτη η Domes Resorts – “Στα σκαριά” δύο νέα 5άστερα ξενοδοχεία σε Χανιά και Ρέθυμνο

Άποψη της πλατείας Μητροπόλεως - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Άνοιγμα και στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας για την Domes Resorts – Προχωρά μαζί με την Prodea το νέο 5άστερο στην Πλατεία Μητροπόλεως

Το Μέγαρο Σλήμαν, ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ, στην Πανεπιστημίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για το μεγάλο έργο αξιοποίησης του Μεγάρου Σλήμαν – Μελλά στην Πανεπιστημίου – Τι σχεδιάζει η Mitsis Hotels

Πηγή: Lamda Development
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

The Ellinikon: σε νέα φάση ωρίμανσης οι επενδύσεις για τα νέα 5άστερα ξενοδοχεία με την ΤΕΜΕΣ

Το νέο mega εμπορικό ακίνητο της Μασούτης στις 3 Γέφυρες
RESIDENTIAL5 ημέρες ago

Από το έργο στις Τρεις Γέφυρες ξεκινά το νέο μοντέλο ανάπτυξης της Μασούτης με μικτές οικιστικές και εμπορικές χρήσεις ακινήτων

FIX Thessaloniki - Πηγή: Dimand Real Estate Foster + Partners
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[ΦΩΤΟ] Πώς θα γίνουν τα FIX Residences στη μεγάλη επένδυση της Dimand στο πρώην ακίνητο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL4 ημέρες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS1 μήνα ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL2 μήνες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Το logistics center BriQ στον Ασπρόπυργο - Πηγή: BriQ Properties
LOGISTICS2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
Χωρίς κατηγορία2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο

Promenade Heights - Πηγή: 314 Architecture Studio / Lamda Development
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890