Connect with us

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα για την αξιοποίηση περιουσιακών του ΤΑΙΠΕΔ

Newsroom

Published

on

Αλλαγές και στα χρονοδιαγράμματα για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, επέφερε η πανδημική κρίση, όπως προκύπτει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan – ADP) του Ταμείου, το οποίο εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), στις 9 Σεπτεμβρίου.

Όπως σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις διαδικασίες, σε ένα έντονα ρευστό περιβάλλον, το ΤΑΙΠΕΔ μελετά όλες τις εξελίξεις, εξετάζει τα δεδομένα καθημερινά και προχωρά ό,τι μπορεί να προχωρήσει αυτή τη στιγμή, όπως για παράδειγμα τις ωριμάνσεις περιουσιακών στοιχείων, αλλά και διαγωνισμούς.

Το ΤΑΙΠΕΔ αναζητεί τη «χρυσή τομή»

Κατά τις ίδιες πηγές, ειδικά στην περίπτωση των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό, έναν από τους κλάδους που επλήγησαν ισχυρότερα από την Covid-19, το ΤΑΙΠΕΔ μελετά πολύ προσεκτικά όλες τις κινήσεις του, επιδιώκοντας να βρει τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στην προσέλκυση επαρκούς επενδυτικού ενδιαφέροντος και την επίτευξη αποτίμησης, που να ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις του Ταμείου για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων στον τουριστικό κλάδο.

Εγνατία Οδός: Πριν από τα Χριστούγεννα η υποβολή δεσμευτικών προσφορών

Αναλυτικότερα, στην περίπτωση της Εγνατίας Οδού, για την οποία προβλέπεται η 35ετής παραχώρηση του δικαιώματος λειτουργίας, συντήρησης και εμπορικής εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου και τριών κάθετων αξόνων του, η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών, που αρχικά έληγε τον Οκτώβριο, μετατίθεται για τις 11 Δεκεμβρίου, ενώ το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι η προετοιμασία και αποστολή αναθεωρημένου σχεδίου Σύμβασης Παραχώρησης στους προεπιλεγέντες επενδυτές (το τρίτο σχέδιο της σύμβασης απεστάλη στους προεπιλεγέντες τον περασμένο Φεβρουάριο).

Από την πλευρά του Δημοσίου αναμένονται οι εξής κινήσεις: η Διοικητική Αρχή Σηράγγων πρέπει να προχωρήσει αμελλητί στην αδειοδότηση του συνόλου των τούνελ (απεριόριστη ή εκτός επικίνδυνων φορτίων κατά περίπτωση).

Παράλληλα, εκκρεμεί η έκδοση αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για ορισμένα σημεία του αυτοκινητόδρομου, οι οποίες έχουν λήξει ή αναμένεται να λήξουν.

Η Εγνατία Οδός, από την πλευρά της, πρέπει να υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις και μελέτες στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Από την πλευρά της, η ΔΙΠΑ (Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης) πρέπει να προβεί στην έκδοση νέων Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων-ΑΕΠΟ (για τις άδειες που έχουν λήξει) ή να ανανεώσει όσες λήγουν σύντομα.

Επιπλέον, η Εγνατία Οδός πρέπει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση κατασκευής μετωπικών και πλευρικών σταθμών διοδίων, καθώς και στον λεπτομερή καθορισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών, ή/και κατασκευαστικών εργασιών και προσδιορισμό του κόστους τους, οι οποίες απαιτούνται για την αποκατάσταση ορισμένων γεφυρών.

Παράλληλα, πρέπει να προχωρήσει και στην οριστική επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών συμβάσεων υλοποίησης Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Ελευθεροχωρίου, Ωραιοκάστρου, Αρδανίου και Σώστη, καθώς και να ολοκληρωσει κάποιες απαλλοτριώσεις, στο πλαίσιο των εγασιών που περιγράφονται στη Σύμβαση Παραχώρησης και ειδικά για την αναβάθμιση των κάθετων αξόνων.

Ως 30/9 η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στην Καβάλα

Σε ό,τι αφορά την παραχώρηση του δικαιώματος κατασκευής, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, προς την κατεύθυνση της δημιουργίας της πρώτης Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) της χώρας, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους ως τις 30 Σεπτεμβρίου (αρχικά η σχετική προθεσμία έληγε στις 30 Αυγούστου, αλλά δεδομένου ότι ο Αύγουστος είναι «νεκρός» μήνας, αποφασίστηκε η παράτασή της).

Η δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος έγινε στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, εν μέσω πανδημικής κρίσης, ενώ ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι διαγωνισμοί για την επιλογή συμβούλων ως προς την ανάθεση της εκπόνησης τριών κατηγοριών εξειδικευμένων τεχνικών μελετών για το έργο της ΥΑΦΑ και επελέγησαν οι σύμβουλοι για τις τεχνικές μελέτες.

Στις 2/10 το επόμενο βήμα για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας

Για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας, ως ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και για τους τρεις διαγωνισμούς έχει οριστεί η 2α Οκτωβρίου.

Το επόμενο βήμα ως προς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι η έναρξη της διαδικασίας απαλλοτρίωσης ιδιωτικών εκτάσεων 200 στρεμμάτων, εντός της χερσαίας ζώνης.

Στην παρούσα φάση έχει προχωρήσει η προετοιμασία για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στα λιμάνια ή και την υπο-παραχώρηση δραστηριότητας, έχει καθοριστεί το δικαίωμα διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων του ΟΣΕ εντός χερσαίας ζώνης λιμένος (άρθρο 8, Ν.4706/2020) και αυξάνεται η ανώτατη επιτρεπόμενη διάρκεια συμβάσεων παραχώρησης, που είχαν συναφθεί μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των οργανισμών λιμένος από τα 50 στα 60 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, στις 17 του περασμένου Ιουλίου άρχισαν οι διαγωνισμοί για την πώληση του 67% των Οργανισμών Λιμένος Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας, ενώ για εκείνον της Καβάλας προβλέπεται η υποπαραχώρηση σταθμού πολλαπλών χρήσεων στον λιμένα «Φίλιππος Β’».

Το 2021 ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Αρετσούς

Στο μεταξύ, ακόμα και εντός του 2021 ενδέχεται να προκηρυχθεί -αν οι συνθήκες γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας και την επίπτωσή της στον τουρισμό το επιτρέψουν- ο διαγωνισμός για τη μαρίνα της Αρετσούς, δυναμικότητας 388 θέσων, με χερσαία ζώνη έκτασης 76 στρεμμάτων στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, για την οποία το ΤΑΙΠΕΔ θα εκπονήσει νέο σχέδιο χωροθέτησης. Το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι η ολοκλήρωση της διαβούλευσης επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), ώστε να αρχίσει η διαδικασία του διαγωνισμού.

Ως τον Ιούνιο ο διαγωνισμός για το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας

Στην περίπτωση του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, ακίνητου έκτασης 126,6 στρεμμάτων, με εκτεταμένο παραλιακό μέτωπο μήκους περίπου 600 μέτρων, η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να αρχίσει στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ τα επόμενα βήματα αφορούν την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) και της ΣΜΠΕ και τη διαβούλευση επί της τελευταίας.

Σχετικά με την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), για την οποία προγραμματίζεται η πώληση του 24,02% του μετοχικού κεφαλαίου, που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, δεν υπάρχουν αλλαγές ως προς τα χρονοδιαγράμματα.

Τα επόμενα βήματα είναι η αξιολόγηση των εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης και η πρόσληψη συμβούλων για την επιλογή της μεθόδου αξιοποίησης του ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΥΑΘ ΑΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
LOGISTICS15 ώρες ago

Ολοκλήρωσε την απόκτηση της Μίλητος η Trastor – Γιατί εστιάζει σε επενδύσεις logistics

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” η νέα ξενοδοχειακή επένδυση στη Γεωργιούπολη Χανίων – Ποιός μεγάλος όμιλος επενδύει

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο” φως για το νέο ξενοδοχείο της Atali Hotels στο Ρέθυμνο – Τι θα περιλαμβάνει

Εικόνα αρχείου - Design by Canva Pro
REAL ESTATE4 ημέρες ago

Αμείωτη η επενδυτική δραστηριότητα για νέες κατοικίες, γραφεία και ξενοδοχεία στην Ελλάδα και το 2025 – Τι δείχνουν οι τάσεις της αγοράς

Rosewood Blue Palace - Πηγή: Rosewood Hotels & Resorts
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Το ιστορικό Blue Palace στην Ελούντα μετατρέπεται από το 2026 σε ξενοδοχείο Rosewood και φέρνει το brand στην Ελλάδα

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

“Πράσινο φως” και από την Περιφέρεια Αττικής για την 5άστερη τουριστική επένδυση Hydra Rock στην Ερμιονίδα – Γιατί εμπλέκεται στο έργο και η Αττική

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ4 ημέρες ago

Γιατί “ανθίζει” το επαγγελματικό real estate στο Ηράκλειο – Ποιές οι ευκαιρίες από την επέκταση των supermarket

ΜΙΝΙΟΝ - Πηγή: DIMAND
REAL ESTATE4 ημέρες ago

Στην Alpha Bank πούλησε το Μινιόν η Dimand – Ποιό το τίμημα της συναλλαγής

Ζάκυνθος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Διονύσης Παπαντώνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Εγκρίθηκε νέο έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στην Ζάκυνθο

Το νέο ξενοδοχείο της ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ στην οδό Ζεύξιδος στη Θεσσαλονίκη - Πηγή: ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Σε αδειοδοτική διαδικασία το νέο ξενοδοχείο της Μπλε Κέδρος στη Θεσσαλονίκη – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Νέο ξενοδοχείο “στα σκαριά” στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει

Project VORIA - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028 ξεκίνησαν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση Project Voria στο Μαρούσι

Το νέο ξενοδοχείο της ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ στην οδό Ζεύξιδος στη Θεσσαλονίκη - Πηγή: ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Σε αδειοδοτική διαδικασία το νέο ξενοδοχείο της Μπλε Κέδρος στη Θεσσαλονίκη – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του νέου έργου γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο - Πηγή: Hellenic Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων σε γνωστό ακίνητο στον Ταύρο – Ποιά εταιρεία επενδύει

Skyline Havens - Hellenic Estates / Lamda Development
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Ξεκινούν τα έργα για το νέο οικιστικό έργο Skyline Havens στο Ελληνικό – Ποιά εταιρεία επενδύει

ΜΙΝΙΟΝ - Πηγή: DIMAND
REAL ESTATE3 εβδομάδες ago

Έτος δημιουργίας νέας αξίας το 2026 για τη Dimand – Από ποιά μεγάλα έργα real estate θα κάνει exit φέτος και το 2026

Τo Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι - Πηγή: COSMOTE
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Προχωρούν τα έργα real estate της OTE Estate σε όλη την Ελλάδα – Σε εξέλιξη το mega project στην Πατησίων

Sitia Bay Resort - Πηγή: ΙΚΤΙΝΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Νέα “εποχή” για τη mega τουριστική επένδυση Sitia Bay Resort – Τι θα περιλαμβάνει το έργο και πώς θα προχωρήσει

To ακίνητο προς αξιοποίηση στην Ιερά Οδό 61 - Πηγή: Ten Brinke
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” νέα εμπορική επένδυση της Ten Brinke στο Ηράκλειο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Νάξος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

9 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις δρομολογούνται στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα κτιριακά έργα – “Ψήλωσαν” και άλλο Riviera Tower, IRC και τα κτίρια κατοικιών

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια

Πηγή: Dimand Real Estate
REAL ESTATE1 μήνα ago

[VIDEO] Παρουσιάστηκε το masterplan για τη μεγάλη επένδυση της Dimand στο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη – Τι θα περιλαμβάνει

Conrad Athens The Ilisian - Πηγή: Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian

Piraeús Gate - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά

Το νέο Μινιόν, φωταγωγημένο - Πηγή: DIMAND - Φωτογραφίες: ΝΙΚΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ
VIDEOS2 μήνες ago

[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
VIDEOS3 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο

Το νέο κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).