REAL ESTATE

Ανάρπαστη η αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα από Ευρωπαίους επενδυτές

Published

on

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro

Η Ελλάδα αναδεικνύεται ως κορυφαίος προορισμός στην Ευρώπη για την αγορά εξοχικής κατοικίας, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία παροχής κτηματομεσιτικών και νομικών υπηρεσιών, Elxis.

Ενώ γενικά η αύξηση των επιτοκίων έχει προκαλέσει προβλήματα στον τομέα των real estate, στην εγχώρια αγορά εξοχικής κατοικίας έχει λειτουργήσει θετικά λόγω του χαμηλού κόστους. Ένα πολυτελές εξοχικό στην Ελλάδα για παράδειγμα, κοστίζει περίπου 300.000-350.000 ευρώ, και παρέχει όλα τα κομφόρ όπως θέα σε θάλασσά, εσωτερική πισίνα κ.λπ. Ενώ. ενα αντίστοιχο εξοχικό στο εξωτερικό κοστίζει το διπλάσιο ποσό.

Οι επενδυτές που εκδηλώνουν ενδιαφέρον προέρχονται κυρίως από πλούσιες χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, όπως Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο κλπ. Αυτοί οι επενδυτές προτιμούν να επενδύσουν τις οικονομίες τους σε εξοχικά ακίνητα στην Ελλάδα, αντί να λαμβάνουν δάνεια για την αγορά κατοικίας στις χώρες τους. Σύμφωνα με την Elxis, υπάρχει μια λίστα περίπου 3 εκατομμυρίων πολιτών από τη Δυτική Ευρώπη, οι οποίοι σκέφτονται να επενδύσουν περίπου 300.000 – 350.000 ευρώ για εξοχικές ιδιοκτησίες προς εκμετάλλευση και ιδιοκατοίκηση.

Αυτή η τακτική δεν είναι επωφελής μόνο για την εγχώρια αγορά εξοχικής κατοικίας, αλλά και για τους ίδιους τους αγοραστές, καθώς αποκομίζουν πολλαπλά οφέλη όπως:

1) Διασφάλιση της αξίας των επενδύσεών τους αντιμετωπίζοντας τον πληθωρισμό.

2) Εξασφάλιση ικανοποιητικής απόδοσης από την αξιοποίηση του ακινήτου που έχουν επιλέξει για επένδυση.

3) Συνδυασμός εσόδων από τη χρήση του ακινήτου και την ικανοποίηση προσωπικών αναγκών

4) Εκτίμηση των εξαιρετικών προοπτικών μελλοντικής αύξησης της αξίας του ακινήτου τους, εάν αποφασίσουν να το πωλήσουν μετά από 5-10 χρόνια.

Η δομή της αγοράς έχει υποστεί σημαντική μεταβολή τα τελευταία χρόνια, περνώντας από μια φάση όπου οι αγοραστές κυριαρχούσαν σε μια φάση όπου οι πωλητές έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ειδικά όσον αφορά τα νεόδμητα ακίνητα. Πριν από 10 χρόνια, οι αγοραστές επέλεγαν τα ακίνητα τους, ενώ τώρα, για ορισμένα projects, υπάρχει μια λίστα αναμονής με ενδιαφερόμενους που περιμένουν να ανακοινωθεί το επόμενο έργο.

Όπως φαίνεται λοιπόν, το “ταβάνι”, είναι ακόμα ψηλά για την εγχώρια αγορά εξοχικής κατοικίας και προβλέπεται ακόμη υψηλότερη απόδοση στο μέλλον.

Advertisement

TRENDING