Αντιδράσεις προκάλεσε στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η απόφαση να γίνεται από σήμερα η ροή των τουριστών που περνούν τα χερσαία σύνορα της χώρας μόνο μέσω Προμαχώνα και όχι από τους υπόλοιπους σταθμούς (Εξοχής, Νυμφαίας, Ορμενίου και Κυπρίνου), όπως ίσχυε από τις 15 Ιουνίου. Σύμφωνα, ωστόσο, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο λόγος που παραμένει ανοιχτός μόνο ο σταθμός του Προμαχώνα είναι για να μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος στους ταξιδιώτες δεδομένου και του επιδημιολογικού φορτίου που υπάρχει στην Ξάνθη.
Με επιστολή του στον πρωθυπουργό, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΠΑΜΘ Αθανάσιος Τσώνης αναφέρει ότι «έχουν γίνει υπέρμετρες προσπάθειες όλο το προηγούμενο διάστημα να αντλήσουμε μέρος του τουρισμού από τις γειτονικές μας χώρες, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα του οδικού τουρισμού», γι’ αυτό και «η απόφαση αυτή μας αιφνιδιάζει και ζητάμε περαιτέρω διευκρινήσεις», με δεδομένο μάλιστα ότι οι επαγγελματίες περίμεναν τον Ιούλιο για να αυξηθεί η υπάρχουσα ροή Ρουμάνων, Βουλγάρων και άλλων εθνικοτήτων. Σημειώνει δε, ότι «η υγεία των συμπολιτών μας είναι και παραμένει προτεραιότητα αλλά εν προκειμένω δεν βλέπουμε τον λόγο που τίθεται σε κίνδυνο, από τη στιγμή που μπορούν να γίνονται τεστ ανίχνευσης σε όλα τα συνοριακά περάσματα».
«Κομβικής σημασίας πύλες εισόδου για τον οδικό τουρισμό της Καβάλας και Θάσου, από τις μόνες εναπομένουσες τροφοδότριες χώρες τουριστών: τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία», χαρακτηρίζει τους σταθμούς Νυμφαίας και Εξοχής ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας Αντώνης Μίντζαλης. Σε επιστολή του προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τονίζει ότι «ειδικά ο συνοριακός σταθμός της Νυμφαίας (Ροδόπης) εξυπηρετεί το συντριπτικό ποσοστό Ρουμάνων τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή μας διότι η εναλλακτική διαδρομή από Προμαχώνα είναι 140 χλμ μακρύτερη και αυξάνει τη διάρκεια του ταξιδιού κατά μιάμιση ώρα».
Λύση για το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης αναζητά η ΠΑΜΘ
Στο σκηνικό αυτό προστίθενται και οι προσπάθειες για αναβάθμιση του αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης. Το επόμενο διάστημα, ο κ. Τσώνης αναμένεται να έχει επαφές με τον υπουργούς Μεταφορών και Ανάπτυξης σε μια προσπάθεια να δοθεί λύση σε ένα πάγιο αίτημα: «Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο δεν έχει τη δυνατότητα να δέχεται διεθνείς πτήσεις, εξαιτίας ενός νόμου που θεσπίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και απαγορεύει για λόγους οικονομικούς και φορολογικούς, να γίνεται ανεφοδιασμός των αεροσκαφών με εξωτερικό βυτιοφόρο. Το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης, ωστόσο, δεν διαθέτει υπόγεια αποθήκη καυσίμων με αποτέλεσμα να έχει το δικαίωμα να δέχεται μόνο πτήσεις εσωτερικού», εξήγησε ο κ. Τσώνης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ