REAL ESTATE

Ανοίγει εκ νέου ο δρόμος για την αξιοποίηση του ιστορικού ακινήτου της ΗΒΗ στην Πειραιώς

Published

on

Το ιστορικό κτίριο της ΗΒΗ στην Πειραιώς

Ανοίγει εκ νέου ο δρόμος για την αξιοποίηση του ιστορικού ακινήτου της ΗΒΗ στην Πειραιώς, καθώς έγινε και επίσημα νόμος του κράτους η τροποποίηση για τις χρήσεις που επιτρέπονται στο συγκεκριμένο ακίνητο στο Νέο Φάληρο.

Συγκεκριμένα, εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο τροποποιείται το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου Πειραιά στο οικοδομικό τετράγωνο Ο.Τ. 63 και συγκεκριμένα το τμήμα Τ21, που οριοθετείται από τις οδούς Πειραιώς 64, Εμμανουηλίδη, Α. Μουράτη, στο οποίο βρίσκεται το ακίνητο.

Νωρίτερα φέτος, είχε εγκριθεί η τροποποίηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ).

Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το ακίνητο

Με την τροποποίηση επιτρέπονται χρήσεις διοίκησης, γραφείων, εστίασης, αναψυχής, τουριστικών καταλυμάτων, χώρων συνάθροισης κοινού, πολιτιστικών εγκαταστάσεων και κατοικίας στο ακίνητο

Ειδικότερα, προβλέπεται η χωροθέτηση νέου κτιρίου σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από το υφιστάμενο διατηρητέο συγκρότημα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, η οδός Πειραιώς, ως αναπτυξιακός άξονας μητροπολιτικής ακτινοβολίας, προσφέρεται για πολιτιστικές λειτουργίες και δραστηριότητες αναψυχής και ο Πειραιάς ως μητροπολιτικό κέντρο έχει στόχο -μεταξύ άλλων- την ανάπτυξη χρήσεων τουρισμού, την τόνωση δραστηριοτήτων του τριτογενή τομέα, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας καθώς και της χωροθέτησης ξενοδοχείων και τουριστικών υποδομών, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη πολιτιστικού και θεματικού τουρισμού.

Τα σχέδια για νοσοκομείο

Στο παρελθόν είχαν υπάρξει πλάνα για τη δημιουργία σύγχρονης πολυόροφης πολυκλινικής στην έκταση (2013). Η πρόταση που είχε έρθει από ομάδα επενδυτών προέβλεπε επίσης την αναπαλαίωση του διατηρητέου κτιρίου αλλά και την απόδοση έκτασης περίπου 500 τ.μ. από το οικόπεδο προς το Δήμο Πειραιά για κοινόχρηστο χώρο.

Οι επενδυτές θα αγόραζαν την έκταση και τα ακίνητα από τους κληρονόμους της ΗΒΗ, στους οποίους ανήκει και έως σήμερα, με τη μορφή της εταιρείας ΗΒΗ Επενδύσεων και Συμμετοχών, με κύριο αντικείμενο δραστηριότητας την αγοραπωλησία ακινήτων.

Τα επόμενα βήματα

Πλέον με τις τελευταίες εγκρίσεις, κάτι δείχνει να κινείται για την οριστική αξιοποίηση της έκτασης. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η έτερη μεγάλη επένδυση που θα λάβει χώρα ακριβώς δίπλα, στην πρώην ΧΡΩ.ΠΕΙ. Η νέα Πολιτεία Καινοτομίας που θα δημιουργηθεί εκεί, με τη μορφή έργου ΣΔΙΤ, αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην αξία ολόκληρης της περιοχής και ειδικά των παρακείμενων ακινήτων.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για συγκεκριμένο επενδυτή ή επένδυση που θα λάβει χώρα στο ακίνητο της ΗΒΗ. Αναμένονται όμως εξελίξεις το προσεχές διάστημα.

Advertisement

TRENDING