RESIDENTIAL

«Αντίσταση» στην κρίση του κορονοϊού κρατάει η αγορά πολυτελών κατοικιών

Published

on

Η πανδημία που ενέσκηψε στη χώρα μας και διεθνώς, καθώς και τα οικονομικά της συμπαρομαρτούντα, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη την αγορά του real estate. Ωστόσο, η ζήτηση από το εξωτερικό για πολυτελή και υπερπολυτελή ακίνητα σε Αττική και στους «συνήθεις υπόπτους» του Αιγαίου αποτελεί τη χρυσή εξαίρεση στον κανόνα της ύφεσης.

Τα παραπάνω έρχονται να επιβεβαιώσουν ισχυρές επενδυτικές κινήσεις, όπως η δυναμική είσοδος της Hines στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, αλλά και στοιχεία δικτύων real estate.

Το γερμανικό μεσιτικό δίκτυο Engel & Völkers, με ανακοίνωσή του, αναφέρεται στο επενδυτικό ενδιαφέρον που συγκεντρώνεται γύρω από αγοραπωλησίες πολυτελών και υπερπολυτελών ακινήτων σε περιοχές – «φιλέτα».

Οι δημοφιλείς περιοχές

Στη λίστα των αγοραστών δεσπόζει το «κλεινόν άστυ», ήτοι ακίνητα σε Κολωνάκι, Μετς και στην περιοχή των Ανακτόρων. Οι περιοχές αυτές ξεχωρίζουν λόγω της τοποθεσίας τους, που προσφέρει θέα προς την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό, αλλά λόγω και του αριθμού των ορόφων που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την αγοραστική τους αξία.

Η Engel & Völkers σημειώνει ότι το τελευταίο εξάμηνο βγήκαν στην αγορά υπερπολυτελείς κατοικίες στο κέντρο της πρωτεύουσας με ζητούμενο τίμημα 8 εκατ. ευρώ και διαμερίσματα με ανώτατη τιμή πώλησης διαμερισμάτων 16.700 ευρώ ανά τ.μ.

Η ζήτηση από το εξωτερικό επικεντρώνεται και στα νότια προάστια της Αθήνας, με το Ελληνικό, τον Άλιμο, τη Γλυφάδα, τη Βουλιαγμένη και τον Πειραιά να προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο το δίκτυο Engel & Völkers πωλεί στο Ελληνικό πολυτελή κατοικία με ζητούμενο τίμημα 12,5 εκατ. ευρώ.

Το παζλ του επενδυτικού ενδιαφέροντος συμπληρώνουν δημοφιλή νησιά του Αιγαίου όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Ρόδος και η Σαντορίνη. Στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο Ιούλιο η Engel & Völkers εξασφάλισε τις άδειες για τη λειτουργία υποκαταστημάτων στη Ρόδο και στη Λίνδο, ενώ την άνοιξη του 2021 σχεδιάζει την ίδρυση ενός νέου καταστήματος στο νησί των ανέμων.

Το προφίλ των επενδυτών

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Engel & Völkers Γιώργο Πετρά, οι πελάτες του γερμανικού δικτύου real estate αναζητούν εν μέσω κορονοϊού ασφαλείς και με επενδυτικές προοπτικές προορισμούς, ενώ είναι «πολύ νωρίς για να μιλήσει κάποιος για επιπτώσεις λόγω της πανδημίας στις τιμές».

Ο κ. Πετράς αναφέρει ότι η προσφορά και η ζήτηση στα πρώτης κατηγορίας ακίνητα παραμένει σταθερή, με τους περισσότερους αγοραστές δεύτερης κατοικίας να προέρχονται από την Κεντρική Ευρώπη, περίπου ένας στους δύο από τη Γερμανία, ενώ ακολουθούν η Ελβετία και η Αυστρία. Περιορισμένο ενδιαφέρον εκδηλώνουν Αμερικάνοι επενδυτές.

Advertisement

TRENDING