Connect with us

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο από τον COVID-19 αναμένουν 8 στις 10 εταιρείες ΤΠΕ

Newsroom

Published

on

Η ψηφιακή βιομηχανία είναι από τους κλάδους, οι οποίοι στήριξαν την οικονομία και την κοινωνία στην κρίση του νέου κορονοϊού, εξασφαλίζοντας αφενός την επιχειρηματική συνέχεια στις εταιρείες, αλλά και στο ίδιο το κράτος και αφετέρου την ομαλή διαβίωση στους πολίτες ανά τον κόσμο. Ωστόσο, οι εταιρείες Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) κάθε άλλο παρά αλώβητες βγαίνουν από τη διεθνή υγειονομική κρίση, τα lockdowns και τις αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Για την ακρίβεια, σχεδόν οκτώ στις δέκα (77%) επιχειρήσεις της ψηφιακής βιομηχανίας στην Ευρώπη αναμένουν, ήδη, αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο από την κρίση του COVID-19. Εξ αυτών, το 24% απαντά ότι η επίδραση της κρίσης θα είναι “πολύ αρνητική” και το 53% “μάλλον αρνητική”.

Ήδη, το 65,3% των εταιρειών της ψηφιακής βιομηχανίας επί ευρωπαϊκού εδάφους δηλώνει ότι οι πελάτες αναβάλλουν τις παραγγελίες τους, ενώ σχεδόν μία στις τρεις (30,1%) αντιμετωπίζει ακυρώσεις παραγγελιών από πελάτες. Στο μεταξύ, η πανδημία επηρεάζει και τα επενδυτικά πλάνα του κλάδου, καθώς περισσότερες από μία στις δύο επιχειρήσεις (51,9%) δηλώνουν ότι έχουν αναγκαστεί να αναβάλλουν επενδυτικές αποφάσεις τους.

Την ίδια στιγμή, δυσμενείς φαίνεται ότι θα είναι οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και σε ό,τι αφορά στην απασχόληση στον κλάδο ΤΠΕ στην Ευρώπη. Μάλιστα, περισσότερες από μία στις τρεις (35%) εταιρείες του κλάδου προβλέπουν απολύσεις προσωπικού.

Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει πανευρωπαϊκή έρευνα για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην ψηφιακή βιομηχανία από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) και τον DIGITALEUROPE (European Digital Technology Industry Association – Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Ψηφιακής Τεχνολογίας).

Προβλήματα

Τα προβλήματα που καλούνται να λύσουν – και – οι εταιρείες της ψηφιακής βιομηχανίας στην Ευρώπη, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι μεγάλα. Ήδη, περίπου τα τρία τέταρτα (74%) των εταιρειών ΤΠΕ στην Ευρώπη, που πωλούν διασυνοριακά, έχουν διαπιστώσει διαταραχές στις παραδόσεις προϊόντων.

Ένα άλλο ζήτημα, που απασχολεί άμεσα τις επιχειρήσεις του κλάδου, είναι οι επιπτώσεις της κρίσης στην αλυσίδα εφοδιασμού. Στην ερώτηση αν η πανδημία έχει συνέπειες στην αλυσίδα εφοδιασμού, το 74% των εταιρειών στην Ευρώπη απαντά θετικά (σ.σ. τα αντίστοιχα ποσοστά στην Κίνα είναι 86%, στη Νότια Κορέα 71% και στις ΗΠΑ 62%). Επί ευρωπαϊκού εδάφους, το 16% των εταιρειών ΤΠΕ απαντά ότι οι ασυνέχειες στην αλυσίδα εφοδιασμού έχουν περιορίσει λίγο την εργασία τους, ενώ το 57% απαντά ότι υπάρχει σημαντικός περιορισμός στις παραδόσεις.

Απάντηση στην κρίση

Οι εταιρείες της ψηφιακής βιομηχανίας, όπως καταδεικνύει η έρευνα, επέδειξαν ισχυρά αντανακλαστικά στις έκτακτες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, λαμβάνοντας έγκαιρα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία τους, αλλά και για την προστασία του προσωπικού. Το 92% δηλώνει ότι δημιούργησε τις κατάλληλες τεχνικές υποδομές για εργασία των υπαλλήλων από το σπίτι. Το ίδιο ποσοστό, 92%, απαντά ότι αντικατέστησε τις φυσικές συναντήσεις με τηλεδιασκέψεις. Επιπλέον, σχεδόν εννέα στις δέκα εταιρείες ΤΠΕ έδωσαν κατευθυντήριες γραμμές στο προσωπικό και έλαβαν μέτρα υγιεινής, ενώ το 60% προχώρησε στη σύσταση ομάδας διαχείρισης κρίσης.

Υπάρχει πάντως και ένα ποσοστό της τάξης του 27% των εταιρειών του κλάδου, που απαντά ότι αναγκάστηκε να κλείσει εντελώς τα γραφεία ή τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Έκταση των επιπτώσεων

Ο κλάδος, όπως είναι αναμενόμενο, αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την επόμενη ημέρα της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Στη σχετική ερώτηση της έρευνας για το βάθος και την έκταση της κρίσης του COVID-19, ένα συντριπτικό ποσοστό 93% απαντά ότι θα οδηγήσει σε ύφεση την Ευρώπη, ενώ το 83% εκτιμά ότι θα φέρει ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της έρευνας του ΣΕΠΕ και του DIGITALEUROPE, το 87% των εταιρειών ΤΠΕ προβλέπει ότι η κρίση θα επιδεινωθεί. Συνολικά, περίπου μια στις δύο επιχειρήσεις του κλάδου απαντά ότι οι κατά τόπους κυβερνήσεις “κάνουν πολύ λίγα για να υποστηρίξουν τις εταιρείες που έχουν ανάγκη”.

Απαραίτητα μέτρα

Η έρευνα αποτυπώνει και τις απόψεις του κλάδου σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη των εταιρειών της ψηφιακής βιομηχανίας. Η “συνδρομή των κυβερνήσεων στην καταβολή ενός τμήματος του μισθού των εργαζομένων” και η “αναβολή των πληρωμών φόρων” είναι τα δύο μέτρα, που οι εταιρείες ζητούν από τις εθνικές τους κυβερνήσεις σε ποσοστό 90%.

Όσον αφορά τα μέτρα της Ε.Ε., σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες (90%) θεωρούν ότι ένα “πακέτο” στήριξης του ψηφιακού μετασχηματισμού θα είναι “εξαιρετικά σχετικό” (59%) ή “σχετικό” (31%), ώστε να βοηθήσει στην έξοδο από την κρίση.

Η έρευνα

Τα σημαντικά ζητήματα, που έχουν προκύψει από την εξάπλωση του κορονοϊού, επέβαλαν – από την πρώτη στιγμή – στον ΣΕΠΕ να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην καλύτερη δυνατή διαχείριση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει τόσο ο κλάδος Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), όσο και η ελληνική κοινωνία και οικονομία. Ο ΣΕΠΕ, ως Μέλος του DIGITALEUROPE συμμετείχε στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια συλλογής πληροφοριών σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στις εταιρίες του κλάδου, το εύρος των συνεπειών αυτών, αλλά και τη διαμόρφωση προτάσεων για την αντιμετώπιση τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο DIGITALEUROPE προχώρησε σε έρευνα για τη συλλογή πληροφοριών, ώστε να αξιοποιηθούν στην επικοινωνία με τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 634 εταιρίες του κλάδου απ’ όλη την Ευρώπη, ενώ, μέσω του ΣΕΠΕ, συμμετείχαν και εταιρίες τεχνολογίας από την Ελλάδα, συμβάλλοντας στη συλλογή των σχετικών στοιχείων.

Ταυτόχρονα, βάσει της έρευνας διαμορφώθηκαν και οι προτάσεις του κλάδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφορικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών της εξάπλωσης του COVID-19. Οι συστάσεις έχουν αναπτυχθεί με τη συμβολή των μελών, καθώς και της Εκτελεστικής Συμβουλευτικής Ομάδας του DIGITALEUROPE και παρουσιάστηκαν σε συναντήσεις με τον Επίτροπο Breton, καθώς και με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο Vestager.

 

Πηγή: sepe.gr

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Ο CEO της Trade Estates, Δημήτρης Παπούλης - Πηγή: Trade Estates
LOGISTICS21 ώρες ago

Με ομολογιακό δάνειο 9 εκατ. ευρώ από την Trade Estates προχωρά η EVITENCO τη μεγάλη επένδυση logistics της IKEA

Adia Aluma Hotels - Πηγή: Aluma Hotels / Isrotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ22 ώρες ago

Με 3 νέα lifestyle ξενοδοχεία επεκτείνεται η Hilton στο κέντρο της Αθήνας – Πότε ανοίγουν

Το νέο κτίριο της ΑΑΔΕ στην οδό Πειραιώς - Φωτό: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
REAL ESTATE23 ώρες ago

Άγγιξε το μισό δισ. ευρώ η αξία του χαρτοφυλακίου της Premia Properties – Ποιά τα 4 ορόσημα του 2024

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ23 ώρες ago

Δείτε την ακτινογραφία της ξενοδοχειακής αγοράς της Αθήνας – Διπλασιάστηκαν οι διεθνείς αλυσίδες

Το ακίνητο του ΕΦΚΑ στην οδό Βουλής 6 στο κέντρο της Αθήνας - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο σε ακίνητο του ΕΦΚΑ στο Σύνταγμα – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Πράσινο φως” σε νέα επένδυση ξενοδοχείου 5 αστέρων στη Ρόδο – Πού θα γίνει και ποιά εταιρεία επενδύει

Athenaeum InterContinental Athens Hotel - Πηγή: Donkey Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Ξεκίνησε από AVAX – ΜΠΑΛΛΙΑΝ το μεγάλο έργο ανακαίνισης 43,7 εκατ. ευρώ του Athenaeum Intercontinental στη Λ. Συγγρού

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Και δεύτερο ακίνητο απέκτησε η ΟΝΥΞ Τουριστική – Πώς θα αξιοποιηθεί

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Αιτωλοακαρνανία – Πού θα γίνει

Κουφονήσια - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για έργο νέου ξενοδοχείου στα Κουφονήσια

TRYP by Wyndham Piraeus Port - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Με νέο ξενοδοχείο επεκτείνεται η Wyndham στον Πειραιά – Σε ποιά περιοχή θα γίνει και ποιά εταιρεία επενδύει

Άποψη του Πειραιά - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” δύο νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στον Πειραιά και νέο boutique ξενοδοχείο στο Σύνταγμα – Ποιά εταιρεία επενδύει

Adia Aluma Hotels - Πηγή: Aluma Hotels / Isrotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Απόβαση” και στην Πλατεία Ομονοίας για τη Hilton το Μάρτιο – Ποιό νέο 5άστερο ξενοδοχείο εντάσσεται στην αλυσίδα

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ποιές είναι οι 10 νέες επενδύσεις για ξενοδοχεία 5 αστέρων σε όλη την Ελλάδα που εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο

Το πρώην εργοστάσιο της ιστορικής κλωστοϋφαντουργίας των αδελφών Ρετσίνα - Πηγή: Google Maps
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε το πρώην εργοστάσιο Ρετσίνα στον Πειραιά – “Στα σκαριά” η αξιοποίησή του ακινήτου

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Προς Στρατηγική Επένδυση οδεύει το νέο mega τουριστικό project στη Χαλκιδική – Ποιά εταιρεία επενδύει

Ναύπλιο - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

3 νέες επενδύσεις για ξενοδοχεία στην Πελοπόννησο εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση στον Αναπτυξιακό Νόμο – Πού θα γίνουν

Το ακίνητο του ΕΦΚΑ στην οδό Βουλής 6 στο κέντρο της Αθήνας - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο σε ακίνητο του ΕΦΚΑ στο Σύνταγμα – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

Λήμνος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Βασίλης Πρωτόπαπας / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Νέα μεγάλη τουριστική επένδυση “στα σκαριά” στη Λήμνο – Τι περιλαμβάνει το Master Plan του Limnos Resort

Τα πρώην Κεραμεία Αλλατίνη στη Νοτιοανατολική Πύλη της Θεσσαλονίκης - Φωτό: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
RESIDENTIAL3 ημέρες ago

Πρώτο “πράσινο φως” για τη μεγάλη επένδυση real estate στα πρώην Κεραμεία Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη – Τι θα περιλαμβάνει

Πηγή: LAMDA Development
RESIDENTIAL5 ημέρες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα έργα στο Ελληνικό

To οικιστικό έργο της Ten Brinke στην οδό Άρτης 13 στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Το πρώην εργοστάσιο της ιστορικής κλωστοϋφαντουργίας των αδελφών Ρετσίνα - Πηγή: Google Maps
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε το πρώην εργοστάσιο Ρετσίνα στον Πειραιά – “Στα σκαριά” η αξιοποίησή του ακινήτου

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] The Ellinikon: ξεκίνησε η θεμελίωση του Riviera Galleria στο Ελληνικό – Τι θα περιλαμβάνει

Η νέα τουριστική επένδυση Alexandrou Chora Project στο Costa Ofrynio - Φωτό: Kourtidis Group
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ξεκίνησαν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση Alexandrou Chora στην Καβάλα – Τι θα περιλαμβάνει

Η επένδυση της Ten Brinke στο ακίνητο επί των οδών Λ. Βουλιαγμένης και Βενεζουέλας στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης – Ποιά εταιρεία επενδύει

To Commercial Hub στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 μήνα ago

The Ellinikon: ξεκινούν το 2025 τα έργα της πρώτης φάσης και στην πλευρά της Λεωφ. Βουλιαγμένης – Στο επίκεντρο mall και retail park

Μακέτα από το νέο data center της Microsoft στα Σπάτα - Πηγή: ΜΠΕ / Microsoft
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ2 μήνες ago

[VIDEO] “Στα σκαριά” η επένδυση της Microsoft για το νέο data center στα Σπάτα – Πού θα γίνουν τα άλλα 2

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Πώς θα “μεταμορφωθεί” η είσοδος του Πειραιά με τη νέα μεγάλη επένδυση Piraeus Gate – Πού θα γίνει

Το Logistics Park της BriQ Properties στον Ασπρόπυργο - Πηγή: BriQ Properties
LOGISTICS2 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε το νέο logistics center της BriQ στον Ασπρόπυργο

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).