Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια 20 δισ. ευρώ θα δοθούν από τις ελληνικές τράπεζες για τη στήριξη της οικονομίας

Newsroom

Published

on

Δάνεια περίπου 20 δισ. ευρώ θα δοθούν από τις τράπεζες, όπως ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, Γεώργιος Ζανιάς, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Ζανιάς εξέφρασε την άποψη πως δεν είναι σωστό να λέγεται πως δεν δίνουν δάνεια οι τράπεζες ενώ αναφέρθηκε και στα κόκκινα δάνεια. Η κατάσταση είπε θα είναι διαχειρίσιμη και υπενθύμισε πως τώρα πια υπάρχει τεχνογνωσία ενώ περιμένουν και γρήγορη ανάπτυξη.

Ο Γιώργος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών επισήμανε πως καμία κρίση δεν είναι ποτέ ίδια με την άλλη και τόνισε πως οι τράπεζες μπήκαν σε αυτή την κρίση με πολύ καλή ρευστότητα και θα είναι μέρος της λύσεως που προβάλλεται μπροστά μας. Αυτή η κρίση δεν είναι τραπεζοκεντρική, είπε ο κ. Χατζηνικολάου, είναι παγκόσμια και η ταχύτητα με την οποία υποχώρησε η οικονομική δραστηριότητα είναι πρωτοφανής.

Η επιρροή των ΜΜΕ και το γεγονός πως όλοι είναι ενημερωμένοι και αντιδρούν ταυτόχρονα, έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης, είπε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

Εξαιτίας, δε, της παγκοσμιοποίησης, τα συμπτώματα αυτής της κρίσης μπορεί να τα ξαναδούμε, επισήμανε ο τραπεζίτης. Οι τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλή θέση, δεν υπάρχει καμία σχέση με το 2008, τώρα έχουν κεφάλαια και ρευστότητα.

Τις ελληνικές τράπεζες τις έκανε η κρίση του 2015 πολύ πιο έτοιμες τεχνολογικά, τόνισε ο Γιώργος Χατζηνικολάου ενώ αναφέρθηκε και στο πακέτο των 750 δισ. ευρώ που πρώτη φορά συζητά η Ευρώπη.

Οι τράπεζες βγάζουν λεφτά μόνο όταν δίνουν δάνεια, δεν θέλουμε να κρατάμε τα χρήματα στα συρτάρια μας, τόνισε ο Γιώργος Χατζηνικολάου. «Θα ενισχύσουμε την οικονομία όσο μπορούμε σε αυτή τη συγκυρία», επισήμανε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επισήμανε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών, πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που θα θέτει τους κανόνες δικαίου που θα διέπουν το χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό σύστημα. Η αποδυνάμωση του κανόνα δικαίου δημιουργεί πολλά προβλήματα, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε πως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αλλά και της ευρωζώνης προϋποθέτει ενιαία αγορά.

Όπως τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι απαραίτητη τόσο η χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση όσο και η τραπεζική ολοκλήρωση. Για να υπάρξει αυτή η τραπεζική και χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση χρειάζονται κανόνες δικαίου. Η ΕΕ λειτουργεί ως κράτος δικαίου.

«Χρειαζόμαστε ένα χρηματοπιστωτικό δίκαιο και ένα ευρωπαϊκό τραπεζικό δίκαιο. Χρειαζόμαστε ένα νέο θεσμικό δίκαιο για την ολοκλήρωση» επισήμανε ο πρώην Πρόεδρος. Σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο πρέπει να υπάρχει ίση πρόσβαση στους κανόνες αυτούς και ίση μεταχείριση στην πρόσβαση. Και πριν από την πανδημία η ευρωζώνη δεν είχε καταφέρει να πετύχει τους στόχους ανάπτυξης και πληθωρισμού που ήθελε και η κρίση χειροτερεύει τα πράγματα. Η ΕΕ έχει μόνο εν μέρει το οπλοστάσιο για να αντιμετωπίζει τις κρίσεις. Ο Προκόπης Παυλόπουλος έθεσε το μεγάλο ζήτημα των κανόνων που προστίθενται και οι οποίοι δεν προέρχονται από τα κράτη αλλά είναι κανόνες που παράγονται από ιδιωτικούς φορείς παραλλήλως (π.χ οίκοι αξιολόγησης). Και κάποιες φορές τείνουν να υπερκεράσουν και τους κανόνες του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος. Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε και ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα, αυτό της ταχύτητας με την οποία εξελίσσονται και οι οικονομικές σχέσεις αλλά και η τεχνολογία. Η ταχύτητα, είπε, είναι τόσο μεγάλη που συχνά αυτοί οι κανόνες δικαίου έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.

Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν και για να το αντιμετωπίσει η Ευρώπη αυτό θα πρέπει ο ευρωπαίος νομοθέτης να σκέφτεται το αύριο και να προβλέπει το μέλλον και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Και θα πρέπει να έχει την κατάλληλη τεχνοκρατική υποστήριξη.

Οι δικαστές από την πλευρά τους θα πρέπει να έχουν την ικανότητα της διάπλασης του κανόνα δικαίου ανάλογα με τις συνθήκες. «Ο δικαστής πρέπει να μπορεί να προσαρμόζει τον νόμο μέσα στα όρια» είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Δημήτρης Τσομώκος, καθηγητής στο Said Business School & St. Edmund Hall του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είπε πως πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια είναι βαθιά αισιόδοξος.

Όπως σημείωσε η Ελλάδα είχε καταστεί το μαύρο πρόβατο διεθνώς αλλά τώρα χάρη στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και τα γρήγορα ανακλαστικά η αξιοπιστία της χώρας μας έχει αποκατασταθεί. Η άμεση και σοβαρή αντίδραση στο μεταναστευτικό και στην πανδημία οδήγησε την Ελλάδα σε μία διαφορετική θέση από αυτή που είχε με τα μνημόνια τα προηγούμενα χρόνια.

Η πτώση του ΑΕΠ διεθνώς θα είναι καταλυτική τόνισε και οι συνέπειες βαρύτατες. Ιδιαίτερα γιατί στο Νότο όλα εξαρτώνται από τον τουρισμό και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είπε ο κ. Τσομώκος. Η εκτίναξη του δημοσίου χρέους θα είναι μεγάλη σε όλες τις χώρες του Νότου.

Η αφετηρία είναι κοινή για όλους αλλά η χώρα μας είναι σε καλύτερη κατάσταση, τόνισε και έθεσε το ζήτημα της ουσιαστικής παρέμβασης της Τράπεζας της Ελλάδας, ιδιαίτερα για τα κόκκινα δάνεια.

Ο συντονιστής της συζήτησης, Χρήστος Γκόρτσος, καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος του Academic Board, EBI, είπε πως έχουμε μία κρίση που δεν προήλθε από την οικονομία ούτε καν από τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι τράπεζες, είπε, παρεμβαίνουν ήδη με στόχο να στηρίξουν την οικονομία με ενέσεις ρευστότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Zelia Halkidiki - Πηγή: Hyatt
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Άνοιξε στη Χαλκιδική το νέο ξενοδοχείο της Hyatt – Τι περιλαμβάνει το Zélia Halkidiki

Το Mitsis Grand Hotel στη Ρόδο όταν ολοκληρωθεί η ανακαίνιση και αναβάθμιση - Πηγή: Mitsis Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Σε νέα “εποχή” περνά σύντομα το Mitsis Grand Hotel στη Ρόδο – Δείτε πώς θα μεταμορφωθεί

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Στον Αναπτυξιακό προς χρηματοδότηση έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στη Φθιώτιδα

Μύκονος - Φωτό: Χρήστος Μπόνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στη Μύκονο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ/STR
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Οι 7 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που προχωρούν στον Πειραιά – Σε ποιά σημεία θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν

The Grid - Πηγή: ΤΕΡΝΑ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 ημέρες ago

Τα 3 έργα “πράσινων” γραφείων που ολοκληρώνει η Noval Property το 2025 – Πώς στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο ακινήτων 1 δισ. ευρώ έως το 2030

Πρέβεζα, Πάργα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για τη νέα Στρατηγική Τουριστική Επένδυση στην Πρέβεζα – Πώς εμπλέκεται ο Δήμος

Χαλκιδική - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Ανοδικά κινήθηκε το 2024 η αγορά ακινήτων στη Χαλκιδική – Ποιά ακίνητα προτίμησαν οι επενδυτές και από ποιές χώρες προέρχονται

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
RESIDENTIAL4 ημέρες ago

Μειώνονται οι αυξήσεις στις τιμές διαμερισμάτων στην Ελλάδα το 2025 – Ποιές οι τάσεις για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κέρκυρα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για έργο επέκτασης ξενοδοχείου 4 αστέρων στην Κέρκυρα

Πηγή: Google Maps
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέο μεγάλο έργο ξενοδοχείου και γραφείων στο κέντρο του Πειραιά – Πού θα γίνει

Luura Cliff - Πηγή: Ennismore
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Σε ποιό νησί των Κυκλάδων “μετακομίζει” ο επενδυτικός “πυρετός” για νέα ξενοδοχεία – Ποιά 4 νέα έργα προχωρούν

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ/STR
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Οι 7 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που προχωρούν στον Πειραιά – Σε ποιά σημεία θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν

Η Αθήνα από ψηλά - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέα τουριστική επένδυση στο Κουκάκι – Ποιό ακίνητο θα αξιοποιηθεί

Το νέο συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων The Grid στο Μαρούσι - Πηγή φωτό: Noval Property
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2025 το ήμισυ του “πράσινου” συγκροτήματος γραφείων The Grid στο Μαρούσι – Ποιός θα είναι ο μισθωτής

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο NYX Thessaloniki στα Λαδάδικα - Φωτό: Tsolakis Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Ανοίγει το καλοκαίρι το νέο ξενοδοχείο Nyx του Ομίλου Fattal στη Θεσσαλονίκη

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Piraeus Gate: από το 2026 οι πρώτες παραδόσεις στη μεγάλη επένδυση real estate στην καρδιά του Πειραιά – Ποιές 10 αναπτύξεις περιλαμβάνει

Η μεγάλη αστική ανάπλαση και επένδυση real estate της Noval Property στην Πειραιώς - Πηγή: Noval Property
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

Από το 2028 ξεκινά η μεγάλη επένδυση της Noval στο ακίνητο – φιλέτο στην Πειραιώς – Ξενοδοχείο, γραφεία και κατοικίες στα πλάνα

Luura Cliff - Πηγή: Ennismore
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Έρχονται στην Ελλάδα τα νέα ξενοδοχεία Luura – Σε ποιό νησί θα ανοίξει το πρώτο το 2026

Hilton Garden Inn Athens Syggrou Avenue - Πηγή: Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Εγκαινιάστηκε το νέο ξενοδοχείο Hilton Garden Inn στη Λεωφόρο Συγγρού

Το project Nea Polis στο Περιγιάλι Καβάλας - Πηγή: Όμιλος Κουρτίδη
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η μεγάλη οικιστική επένδυση Nea Polis στην Καβάλα – Πώς θα αναβαθμίσει την περιοχή με 7 νέους σύγχρονους οικισμούς με κατοικίες

Eleusis Project - Πηγή: Karpathios Development
LOGISTICS4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει

Piraeús Gate - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] The Ellinikon: “ψήλωσε” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Piraeus Gate: πώς θα μεταμορφωθεί μια ολόκληρη περιοχή στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

The Grid - Πηγή: ΤΕΡΝΑ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 μήνα ago

[VIDEO] Ποιά είναι τα 4 μεγάλα έργα για νέα “πράσινα” κτίρια γραφείων στο Μαρούσι που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ

Athens Riviera Falirikon - QG Investments / 314 Architecture Studio
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στην Λεωφόρο Ποσειδώνος

The Ilisian - Πηγή: Ionian Hotel Enterprises
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: “ψηλώνει” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

Το νέο οικιστικό έργο στην οδό Λόντου 42, στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε νέα οικιστική επένδυση στη Γλυφάδα η Ten Brinke

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).