ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Δύο νέα funds για επενδύσεις ενέργειας από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
Published
6 έτη agoon
By
NewsroomΤη δημιουργία δύο νέων επενδυτικών-χρηματοδοτικών προϊόντων κεφαλαίου επιχειρηματικού ρίσκου (venture capital – private equity) συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας ανακοίνωσε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ).
Σκοπός είναι η ενεργοποίηση εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά και η ενίσχυση της προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, με απώτερο στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση επιχειρήσεων για την αύξηση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητάς τους, όπως επίσης και τη χρηματοδότηση ενεργειακών επενδύσεων στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενεργειακής εξοικονόμησης κ.λπ.
Ειδικότερα, οι νέες προσκλήσεις αφορούν στα προγράμματα:
α) «GREEK GREEN FUNDS», ύψους εθνικής συμμετοχής 400 εκατ. ευρώ, με την οποία προσκαλούνται ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν προτάσεις στην ΕΑΤΕ για τη σύσταση και διαχείριση επενδυτικών σχημάτων (ταμείων venture capital – private equity) επιχειρηματικών συμμετοχών. Τα εν λόγω επενδυτικά σχήματα θα πρέπει να βρίσκονται υπό τη διαχείριση φορέων του ιδιωτικού τομέα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα επενδύουν με συμμετοχή στα ίδια κεφάλαια ή/και μέσω μετατρέψιμων ομολογιών ή/και μέσω ομολόγων με δικαίωμα απόληψης, σε νέες ή υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (MμE) ή Εταιρείες Ειδικού Σκοπού-Έργου, που διατηρούν εγκατάσταση τη στιγμή πραγματοποίησης της επένδυσης στην ελληνική επικράτεια και οι οποίες έχουν ως σκοπό την εξοικονόμηση ενεργειακών ή άλλων φυσικών πόρων (efficiency), την κυκλική οικονομία (ανακύκλωση, βιομάζα/βιοαέριο για παραγωγή ενέργειας κ.λπ.) ή την παραγωγή ενέργειας από μορφές ανανεώσιμων πηγών κ.λπ. Η συνολική μόχλευση αναμένεται να είναι τουλάχιστον 6, δηλαδή συνολικές επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ.
β) «Συνεπένδυσης – COINVESTMENT FUND», ύψους εθνικής συμμετοχής 100 εκατ. ευρώ, με την οποία προσκαλούνται ενδιαφερόμενα ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα (ταμείων venture capital – private equity) της Ελλάδας και του εξωτερικού να υποβάλουν προτάσεις στην ΕΑΤΕ για την υλοποίηση συνεπενδύσεων με τη μορφή ιδίων ή οιονεί ιδίων κεφαλαίων (equity / quasi equity) σε μικρομεσαίες ή μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε σχετικά:
«Τώρα που η ταχεία οικονομική μας ανάπτυξη είναι περισσότερο αναγκαία πάρα ποτέ το υπουργείο Ανάπτυξης με την ΕΑΤΕ δημιουργεί δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα με σκοπό τη δημιουργία σπουδαίων έργων για την οικονομία μας. Πιστεύουμε ότι, όπως και τα προηγούμενα χρηματοδοτικά μας εργαλεία, θα έχουν πολύ μεγάλη ανταπόκριση από το επενδυτικό κοινό και θα κάνουν σύντομα τη διαφορά».
O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε:
«Καλωσορίζω τις νέες προσκλήσεις της ΕΑΤΕ, ιδίως αυτή που αφορά στο GREEK GREEN FUNDS που μπορεί να ενεργοποιήσει μεγάλης κλίμακας επενδύσεις σε πράσινες δράσεις. Η προώθηση της Πράσινης Ανάπτυξης είναι ένας από τους πέντε άξονες προτεραιότητας για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης, για αυτό έχει συσταθεί και ειδική ομάδα στο ΥΠΕΝ που έχει ήδη πιάσει δουλειά. Οι αναπτυξιακές τράπεζες είναι πολύτιμοι αρωγοί στην προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας και την υλοποίηση επενδύσεων μετά την πανδημία του κορονοϊού και προσβλέπουμε στην συνδρομή τους για να επιτύχουμε τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα».
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης ανέφερε:
«Οι επενδύσεις σε ίδια κεφάλαια είναι καταλυτικές, τόσο για τη γρήγορη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας όσο και για τη μεγέθυνση και ενδυνάμωση των επιχειρήσεων. Με τις προσκλήσεις αυτές, η ΕΑΤΕ ανοίγει ένα νέο παράθυρο ανάπτυξης και χρηματοδότησης ειδικά στον ενεργειακό τομέα. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέσω της ΕΑΤΕ, αλλά και της ΕΑΤ, προωθεί μια σημαντική πρωτοβουλία ανάπτυξης καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων, με στόχο τη γρήγορη ανάταξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας».
Ο πρόεδρος του ΔΣ, καθηγητής Χάρης Λαμπρόπουλος δήλωσε:
«Σε αυτή την κομβική συγκυρία για την πατρίδα μας, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων καλείται να συνδράμει αποτελεσματικά στην υλοποίηση των αναπτυξιακών πολιτικών της κυβέρνησης για την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η προσέλκυση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και η αύξηση των επενδύσεων σε τομείς και δράσεις της ελληνικής οικονομίας με χαρακτηριστικά καινοτομίας και προστιθέμενης αξίας, που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, στην ανάκαμψη, στον μετασχηματισμό της οικονομίας και στην εξωστρέφεια».
Από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος, Αντιγόνη Λυμπεροπούλου δήλωσε:
«Οι στόχοι που έχουν τεθεί και ο σχεδιασμός για νέες καινοτόμες δράσεις σε ένα απαιτητικό επενδυτικό περιβάλλον είναι φιλόδοξοι, αλλά συνάμα ρεαλιστικοί. Ο προσεκτικός σχεδιασμός προγραμμάτων επενδυτικού χαρακτήρα, που βασίζονται στη γνώση των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά κεφαλαίων και στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι και η μέχρι σήμερα πορεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, ως διαχρονικά αξιόπιστου συνεργάτη, αποτελούν εχέγγυα για την επιτυχημένη προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα επενδυθούν στην ελληνική αγορά».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
You may like
-
Νέες συμβάσεις με τράπεζες υπέγραψε η Lamda Development για τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό
-
Στα σκαριά 4 νέα εμπορικά πάρκα σε Αττική, Κρήτη & Πάτρα – Πότε ανοίγει το πρώτο
-
To 2022 θα ανοίξει το 2o μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας στη Λ. Συγγρού
-
Οι 3 νέοι εμπορικοί πόλοι που θα αλλάξουν τη Λεωφόρο Κηφισού
-
Οι 3 μεγάλες real estate επενδύσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της Πειραιώς
-
Οι 3 νέες επενδύσεις σε κτίρια γραφείων στο Μαρούσι
Προχωρά έργο επέκτασης και αναβάθμισης ξενοδοχείου στα Χανιά – Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι
“Στα σκαριά” νέο έργο ανακαίνισης και επέκτασης 5άστερου ξενοδοχείου στην Αλόννησο
20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει
Σε δημόσια διαβούλευση έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στα Χανιά – Σε ποιά περιοχή θα υλοποιηθεί
Σε διαγωνισμό από τον EΦΚΑ ακίνητο – φιλέτο στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά – Ποιό γνωστό κτίριο αφορά
Ανοίγει το 2026 το νέο luxury resort της Accor στην Πάτμο – Σε ποιά περιοχή θα βρίσκεται
Τα 2 συχνότερα λάθη πριν την αγορά ενός ακινήτου – Γιατί δεν αρκεί πλέον η εύρεση ακινήτου σε καλή τοποθεσία και τιμή
Νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων δρομολογείται στη Μήλο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
“Στα σκαριά” επένδυση για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στα Χανιά – Δείτε πού θα γίνει
Γραφεία στην Αττική: Η αγορά δύο – και τριών – ταχυτήτων, τα «πράσινα» κτίρια και η επιστροφή της ζήτησης
“Πρόσω ολοταχώς” για το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της Anatolia Hospitality στο Σύνταγμα – Ποιό γνωστό κτίριο θα αξιοποιηθεί
Εγκρίθηκε το νέο έργο ανακαίνισης γνωστού ξενοδοχείου στη Γλυφάδα
Στα “σκαριά” τα δύο πρώτα Coco-mat Village από την Μπλε Κέδρος – Πώς αλλάζουν το επενδυτικό προφίλ της εταιρείας
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην Ερμού – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί
Σε διαγωνισμό από τον EΦΚΑ ακίνητο – φιλέτο στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά – Ποιό γνωστό κτίριο αφορά
Επεκτείνεται στα ακίνητα και τα ξενοδοχεία η Intracom – Ποιά μεγάλα έργα real estate δρομολογεί εντός και εκτός Αττικής
“Μεγαλώνει” η mega τουριστική επένδυση Infinity Six Senses Porto Heli στην Αργολίδα
Ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην Κρήτη – Πότε ανοίγει το νέο Ikos Kissamos
3 νέα μεγάλα ξενοδοχειακά deals στην Κρήτη βάζουν το νησί στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών
Οι 3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται σε κέντρο Αθήνας και Γλυφάδα
20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει
[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon
[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά
[VIDEO] Λίγο πριν την ολοκλήρωση το μεγάλο έργο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό
[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago“Πρόσω ολοταχώς” για το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της Anatolia Hospitality στο Σύνταγμα – Ποιό γνωστό κτίριο θα αξιοποιηθεί
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες agoΕγκρίθηκε το νέο έργο ανακαίνισης γνωστού ξενοδοχείου στη Γλυφάδα
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα agoΣτα “σκαριά” τα δύο πρώτα Coco-mat Village από την Μπλε Κέδρος – Πώς αλλάζουν το επενδυτικό προφίλ της εταιρείας
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην Ερμού – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ5 ώρες agoΣε διαγωνισμό από τον EΦΚΑ ακίνητο – φιλέτο στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά – Ποιό γνωστό κτίριο αφορά






