REAL ESTATE
Εκκλησία και Ένοπλες Δυνάμεις μπαίνουν δυναμικά στο real estate με 3.000 ακίνητα
Published
5 έτη agoon
By
NewsroomΙδιαίτερα δυναμική κρίνεται η είσοδος (ή καλύτερα) επανείσοδος τόσο της Εκκλησίας της Ελλάδος όσο και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο εγχώριο real estate. Ιδιοκτήτες και οι δύο σχεδόν 3.000 ακινήτων σε όλη τη χώρα, ανάμεσα στα οποία και πολλά ακίνητα – φιλέτα, επανεκκινούν πλέον την προσπάθεια αξιοποίησης των πιο ώριμων από αυτά, με στόχο την εισροή πολύτιμων πόρων για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων τους.
Η Εκκλησία της Ελλάδος από την πλευρά της, με σχεδόν 1.400 ακίνητα, επιφάνειας εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων σε όλη την Ελλάδα, προχωρά σε νέες διαδικασίες αξιοποίησης, μετά και τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που διευθετούν εκκρεμή θέματα.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις από την άλλη, μέσω της ειδικής κεντρικής υπηρεσίας για την αξιοποίηση ακινήτων (ΥΠΑΑΠΕΔ), που υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, προωθoύν με γρήγορες διαδικασίες διαγωνισμούς για ώριμα ακίνητα του χαρτοφυλακίου τους και προετοιμάζουν πλήθος άλλων για μελλοντική αξιοποίηση.
Ο νέος κανονισμός & οι διαγωνισμοί ακινήτων στη Βουλιαγμένη
Πριν λίγο καιρό δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νέος Κανονισμός της Ιεράς Συνόδου που ρυθμίζει θέματα εκμίσθωσης, εκποίησης και γενικά αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Μεταξύ άλλων, καθορίζει ότι είναι δυνατή η εκμίσθωση για 99 χρόνια όταν τα ακίνητα είναι μεγάλους μεγέθους και αξίας. Στην περίπτωση αυτή, προτιμάται η μέθοδος των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα). Σε περίπτωση πώλησης ακινήτου, θα λαμβάνει χώρα δημόσιος ανοικτός πλειοδοτικός διαγωνισμός, εκτός αν η πώλησης γίνεται προς το Δημόσιο ή δημοσίου συμφέροντος υπηρεσίες, οργανισμούς και νομικά πρόσωπα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Επιπρόσθετα, ο νέος κανονισμός καθορίζει και τον τρόπο που η Εκκλησία θα μπορεί να αποκτά νέα ακίνητα, που θα γίνεται κατά βάση μέσω δημόσιας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Παράλληλα, 600 ακίνητά της προωθούνται προς ψηφιοποίηση, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αξιοποίησής τους.
Πρόσφατα, η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος προχώρησε στην προκήρυξη δύο διαγωνισμών που αφορούν την αξιοποίηση ή αγορά εκτάσεων ή οικοπέδων, στη Βουλιαγμένη αλλά και σε άλλες περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, το κύριο αντικείμενο των διαγωνισμών, αφορά τα 23 ακίνητα στο Δήμο Βουλιαγμένης, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται σε ιδιαίτερα προνομιακές θέσεις.
Σύμφωνα με τις προκηρύξεις, στη Βουλιαγμένη διατίθενται:
- 6 οικόπεδα
- 17 εκτάσεις, πολεοδομικώς ατακτοποίητες
Κάποια από αυτά τα ακίνητα βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τις δημοφιλείς παραθαλάσσιες περιοχές της Βουλιαγμένης (συμπεριλαμβανομένου και του Αστέρα Βουλιαγμένης).
Στο παρελθόν, μάλιστα, είχε ανακινηθεί συχνά το θέμα αξιοποίησης της έκτασης που κατέχει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ακριβώς δίπλα στον Αστέρα. Στην έκταση λειτουργεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα το Ορφανοτροφείο της Εκκλησίας.
Τα κτίρια βρίσκονται σε ειδυλλιακή τοποθεσία, πάνω σε λοφίσκο, με θέα το Λαιμό αλλά και πιο μακρυά τη Λίμνη Βουλιαγμένης. Κατά καιρούς και με αφορμή τη μεγάλη πώληση – επένδυση του Αστέρα, είχε προκύψει ενδιαφέρον από όλα τα μήκη και πλάτη της γης (από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία έως τον Αραβικό κόλπο αλλά και την Ελλάδα).
Σημειώνεται οτι η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει περίπου 1.400 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα. Τα περισσότερα από αυτά είναι οικόπεδα (41%) ενώ κατέχει επίσης πολλά κτίρια / διαμερίσματα (34%) και αγροτεμάχια (25%) ενώ διαθέτει και 1,3 εκ. στρέμματα δασικών, γεωργικών εκτάσεων και βοσκοτόπων.
Οι διαγωνισμοί της ΥΠΑΑΠΕΔ
Διαμερίσματα, καταστήματα, οικόπεδα και γραφεία σε όλη την Ελλάδα, που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι Ένοπλες Δυνάμεις, σκοπεύουν να προωθήσουν προς αξιοποίηση τα προσεχή χρόνια.
Η ειδική υπηρεσία που συγκροτήθηκε πριν από 5 χρόνια και υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας έχει συγκεντρώσει ήδη σχεδόν 1.500 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα.
Η συνολική τους επιφάνεια υπολογίζεται σε 251.500 στρέμματα και βρίσκονται διασκορπισμένα σε 10 περιοχές της Ελλάδας.
Με στόχο την προσέλκυση επενδυτών, η υπηρεσία κατά καιρούς προκηρύσσει δημόσιους ηλεκτρονικούς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς για την αξιοποίηση ακινήτων, όπως αυτοί που διενεργήθηκαν πρόσφατα και αφορούν κατάστημα στη Λεωφόρο Συγγρού και γραφεία στην οδό Ακαδημίας.
Η διαφορά με άλλες περιπτώσεις αξιοποίησης δημόσιας ακίνητης περιουσίας είναι ότι όλα τα ακίνητα (στρατιωτικά μεν, που δεν χρησιμοποιούνται πλέον όμως για στρατιωτικούς σκοπούς δε) προορίζονται για ενοικίαση ή μακροχρόνια μίσθωση, και όχι για πώληση.
Τα 1.477 συνολικά ακίνητα ανήκουν στα τρία ταμεία των όπλων (Ταμείο Εθνικής Άμυνας, Ταμείο Εθνικού Στόλου, Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας) αλλά προορίζονται προς αξιοποίηση από την ειδική υπηρεσία.
Μόνο σε περίπτωση που κάποιο ακίνητο δεν είναι ώριμο ή για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αποδεσμεύεται και ουσιαστικά “γυρνάει” πίσω στα Ταμεία προς περαιτέρω διαχείριση (ωρίμανση ή χρήση σύμφωνα με τους κανονισμούς του κάθε Ταμείου).
Η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ), όπως ονομάζεται, αξιολογεί ακίνητα από το χαρτοφυλάκιό της, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα για να συνεισφέρουν οικονομικά στο ταμείο.
Αυτά αφορούν ακίνητα που είναι ώριμα (όσον αφορά το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς), με μεγάλη εμπορική και αντικειμενική αξία αλλά και άμεσο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον “αέρα” 4 δημόσιοι ηλεκτρονικοί πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για ακίνητα σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, όλα τους είναι σε τοποθεσίες – φιλέτο, και ανάμεσά τους βρίσκεται και ένα ολόκληρο πρώην στρατόπεδο.
Δείτε ποιά 4 ακίνητα αφορούν οι νέοι διαγωνισμοί της ΥΠΑΑΠΕΔ
You may like
-
Στο 1,9 δισ. ευρώ η αξία των υπό διαχείριση assets της PRODEA – Τι διευκρινίζει για τις πρόσφατες πωλήσεις ακινήτων και συμμετοχών
-
Εγκρίθηκε η απορρόφηση 3 θυγατρικών από την Trade Estates – Ποιές εταιρείες συγχωνεύονται
-
Συγκρατήθηκαν οι αυξήσεις στις τιμές πώλησης και ενοικίασης γραφείων και καταστημάτων στην Ελλάδα το 2024
-
Οι 3 νέες παγκόσμιες τάσεις στο commercial real estate – Γιατί κερδίζουν “έδαφος” οι επενδύσεις για data centers, logistics και κτίρια γραφείων
-
Νέο κοινό ομολογιακό δάνειο 95 εκατ. ευρώ για την Trastor – Τι θα χρηματοδοτήσει
-
Οι 4 διεκδικητές για τη μίσθωση της Ακτής Βουλιαγμένης – Ποιά ηχηρά ονόματα κατέθεσαν προσφορά στο διαγωνισμό της ΕΤΑΔ
Στο 1,9 δισ. ευρώ η αξία των υπό διαχείριση assets της PRODEA – Τι διευκρινίζει για τις πρόσφατες πωλήσεις ακινήτων και συμμετοχών
Εγκρίθηκε η απορρόφηση 3 θυγατρικών από την Trade Estates – Ποιές εταιρείες συγχωνεύονται
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο Isla Brown στην Αθήνα – Πώς επεκτείνεται η Israel Canada στην Ελλάδα μέσω των Brown Hotels
Αλλαγή “σελίδας” για την ιστορική Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη – Πώς θα ανοίξει εκ νέου το 2026 ανανεωμένη
Νέα επένδυση 40 εκατ. ευρώ από Domes – Brookfield για την επέκταση του πολυτελούς Domes Zeen Chania
Συγκρατήθηκαν οι αυξήσεις στις τιμές πώλησης και ενοικίασης γραφείων και καταστημάτων στην Ελλάδα το 2024
Νέο ξενοδοχείο στα “σκαριά” στην Ίο – Σε ποιά περιοχή του νησιού θα γίνει
Οι 3 νέες παγκόσμιες τάσεις στο commercial real estate – Γιατί κερδίζουν “έδαφος” οι επενδύσεις για data centers, logistics και κτίρια γραφείων
Νέο κοινό ομολογιακό δάνειο 95 εκατ. ευρώ για την Trastor – Τι θα χρηματοδοτήσει
Προχωρά έργο για νέο ξενοδοχείο στην Πάρο – Πού θα γίνει
Ξεκίνησε η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια – Πού κατασκευάζεται και τι περιλαμβάνει
Στα “σκαριά” 4 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στο Ιόνιο – Σε ποια νησιά θα γίνουν
Προς ολοκλήρωση η μεγάλη εμπορική επένδυση στη Στοά Αρσακείου – Ποιοί χώροι έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν
Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από 3 ξενοδοχειακές αλυσίδες – κολοσσούς – Πού και πότε θα ανοίξουν 34 νέα ξενοδοχεία από Hilton, Wyndham και Fattal
The Ellinikon: πώς προχωρούν όλα τα μεγάλα κτιριακά έργα – Πότε ολοκληρώνονται τα κτίρια κατοικιών, τα ξενοδοχεία και τα malls
Στα “σκαριά” και το δεύτερο κτίριο “πράσινων” γραφείων MOB2 της Hellenic Properties στο Μαρούσι – Προχωρά και το MOB1
“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί
Σε εξέλιξη έργο για νέο κτίριο σύγχρονων γραφείων στο Ψυχικό – Ποιό γνωστό κτίριο στη Λεωφόρο Κηφισίας μεταμορφώνεται
Αλλαγή “σελίδας” για την ιστορική Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη – Πώς θα ανοίξει εκ νέου το 2026 ανανεωμένη
Ανοίγει νέα ξενοδοχεία σε Αττική και Μύκονο η Best Western – Στόχος ο διπλασιασμός των ξενοδοχείων της στην Ελλάδα έως το 2030
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια
[VIDEO] Παρουσιάστηκε το masterplan για τη μεγάλη επένδυση της Dimand στο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη – Τι θα περιλαμβάνει
Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian
[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project
[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά
[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό
[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη
[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει
TRENDING
-
RESIDENTIAL3 εβδομάδες agoΞεκίνησε η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια – Πού κατασκευάζεται και τι περιλαμβάνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα agoΣτα “σκαριά” 4 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στο Ιόνιο – Σε ποια νησιά θα γίνουν
-
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 εβδομάδες agoΠρος ολοκλήρωση η μεγάλη εμπορική επένδυση στη Στοά Αρσακείου – Ποιοί χώροι έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες agoΨήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από 3 ξενοδοχειακές αλυσίδες – κολοσσούς – Πού και πότε θα ανοίξουν 34 νέα ξενοδοχεία από Hilton, Wyndham και Fattal
-
REAL ESTATE5 ημέρες agoThe Ellinikon: πώς προχωρούν όλα τα μεγάλα κτιριακά έργα – Πότε ολοκληρώνονται τα κτίρια κατοικιών, τα ξενοδοχεία και τα malls





