ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ

Έκλεισε η τοποθεσία στην Ανατολική Αττική για το πρώτο data center της Microsoft

Published

on

Άποψη ενός data center - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva

Έκλεισε τελικά το σημείο στην Ανατολική Αττική που θα γίνει το πρώτο data center της Microsoft καθώς επιβεβαιώθηκε η πρώτη τοποθεσία από τα επίσημα χείλη του CEO της Microsoft Hellas.

Μιλώντας στα Ημερησία talks, ο κος Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, επιβεβαίωσε ότι έχει ήδη επιλεγεί η πρώτη έκταση στην Ανατολική Αττική που θα κατασκευαστεί το ένα από τα 3 data centers που θα αναπτυχθούν στην Αττική.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, έχει επιλεγεί η περιοχή των Σπάτων στα Μεσόγεια για την κατασκευή των data centers.

Συγκεκριμένα, θα εγκατασταθεί στο Επιχειρηματικό Πάρκο Σπάτων, σε κοντινή απόσταση από άλλες μεγάλες υποδομές (όπως εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά, βλέπε Smart Park & McArthruGlen).

Τα Σπάτα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις καθώς βρίσκονται μια ανάσα από το αεροδρόμιο, με πρόσβαση σε οδικό δίκτυο υψηλής ποιότητας αλλά και ενέργεια από ΑΠΕ.

Η τοποθεσία των άλλων δύο σημείων δεν έχει ακόμη “κλείσει” αλλά στο παρελθόν, “δυνατά” έπαιζαν στη λίστα υποψήφιων περιοχών τόσο το Λαύριο όσο και ο Ασπρόπυργος. O κος Μιχαλόπουλος πάντως δήλωσε ότι η απόσταση μεταξύ των τριών τοποθεσιών δεν θα είναι μικρή αλλά όχι και μεγάλη. Αναμένεται η τελική επιβεβαίωση με το κλείσιμο των οικοπέδων και των συμφωνιών.

Η έκταση στην Ανατολική Αττική (αλλά και οι άλλες δύο) μπορεί να αγγίξει και τα 100 στρέμματα η καθεμία, καθώς αυτή είνα η μέση έκταση στην οποία αναπτύσσει η εταιρεία τα data centers της παγκοσμίως.

Η κατασκευή του πρώτου data center είναι αρκετά κοντά στην έναρξή της, ενώ όπως δήλωσε ο κος Μιχαλόπουλος, CEO Microsoft Hellas, και τα τρία θα έχουν ολοκληρωθεί σε 2 με 3 χρόνια (άρα έως το τέλος του 2024).

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι από το 2025 όλα τα data centers της Microsoft σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλάδα) θα εφοδιάζονται αποκλειστικά με “καθαρή” ενέργεια από ΑΠΕ για τη λειτουργία τους που θεωρείται αρκετά ενεργοβόρα.

H νέα εταιρεία στην Ελλάδα

Τον Αύγουστο ο κολοσσός προχώρησε στη σύσταση νέας εταιρείας, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβει το μεγάλο έργο (εξ ου και το μεγάλο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο των 140 εκ. ευρώ).

Η επωνυμία της είναι Microsoft Operations 4733 Hellas και είναι μια μονοπρόσωπη ανώνυμη εταιρεία με έδρα τα γραφεία της Microsoft στο Μαρούσι.

Στο καταστατικό της εταιρείας περιλαμβάνεται η “μίσθωση, απόκτηση, λειτουργία ή/και εκμετάλλευση ενός ή περισσοτέρων κέντρων δεδομένων (datacenters) ιδίως για τους σκοπούς της διαδικτυακής παροχής και πώλησης εύρους ζώνης (bandwidth) διαδικτύου”.

Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ανέλαβε ο νομικός σύμβουλος της Microsoft Ben Orndoff, ενώ διευθύνων σύμβουλος ορίστηκε ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

Οι επικείμενες αλλαγές στις Στρατηγικές Επενδύσεις

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, επίκεινται αλλαγές και στο νόμο που αφορά τις Στρατηγικές Επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, αναμένεται στο νέο νόμο να περιληφθούν και τα data centers στις κατηγορίες επενδύσεων που μπορούν να χαρακτηρισθούν ως στρατηγικές και να απολαύσουν τα ωφέλη του νόμου.

Επιπλέον, εισάγεται και η έννοια των “Εμβληματικών Επενδύσεων Εξαιρετικής Σημασίας”, οι οποίες “υλοποιούνται από διακεκριμένες νομικές οντότητες”, συμπεριλαμβανομένων ιδίως, όσων προωθούν την πράσινη οικονομία, την καινοτομία, την τεχνολογία.

Το νέο νομοσχέδιο είχε ήδη τεθεί σε διαβούλευση και αναμένεται να φτάσει σύντομα στη Βουλή προς ψήφιση.

Advertisement

TRENDING