Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα, η νέα επενδυτική πρόταση

Newsroom

Published

on

Το “πολύ θετικό κλίμα” που άρχισε να επικρατεί στην διεθνή κοινότητα για την Ελλάδα καθώς και για την νέα δομή που αναπτύσσεται στο υπουργείο Εξωτερικών με την Οικονομική Διπλωματία ανέδειξε σε συνέντευξή του στο κανάλι Center TV της Καβάλας, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

Με την φράση “Η Ελλάδα είναι η νέα ελληνική πρόταση για τον κόσμο” ο κος Φραγκογιάννης περιέγραψε το έργο που έχει αναλάβει η Οικονομική Διπλωματία για να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις της δεκαετούς κρίσης: “Στόχος μας είναι να δοθούν ευκαιρίες τόσο στους Έλληνες επενδυτές και εξαγωγείς να διευρύνουν τις δραστηριότητες τους στις διεθνείς αγορές, όσο και στις ξένες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα” σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Φραγκογιάννης ανέφερε ότι είναι “πολιτικός με τεχνοκρατικές καταβολές” τριανταπενταετούς εμπειρίας στην διεθνοποίηση ιδιωτικών επιχειρήσεων, ένας “σκεπτόμενος άνθρωπος με φιλελεύθερες ιδέες”, και υπογράμμισε την κομβική σημασία της οικονομικής διπλωματίας εξηγώντας ότι η δουλειά του εστιάζεται αφενός στην προώθηση των ελληνικών επιχειρήσεων στην δραστηριοποίηση τους στο εξωτερικό, και αφετέρου στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα: “Εξυπηρετώ την κοινωνία των πολιτών, εξυπηρετώ αυτόν ο οποίος έχει ανάγκη από την οικονομική διπλωματία της χώρας και θέλει να βγει με ψηλά το κεφάλι να διευρύνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες εκτός Ελλάδας” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ως παράδειγμα του πώς λειτουργεί η οικονομική διπλωματία ο κ. Φραγκογιάννης ανέφερε την πρόσφατη επιτυχία της χώρας μας, κατόπιν συστηματικής προσπάθειας, ώστε να εξαιρεθούν από τους αμερικανικούς δεσμούς τα ελληνικά προϊόντα ελιάς που εξάγονται στις ΗΠΑ σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, για τα ίδια προϊόντα. “Αυτό δεν αφορά τον μικρό ή τον μεγάλο επιχειρηματία, αφορά τον καθένα που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα και θέλει να εξάγει στην Αμερική” σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε τη σημασία που έχει η πολιτική σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την κοινωνική συνοχή, την λειτουργία των θεσμών και των έργων υποδομής και επισήμανε τη διαπίστωση για το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που αποκόμισε από τις επισκέψεις του στην Κίνα, τις ΗΠΑ και το Κατάρ, αλλά και ευρωπαϊκές χώρες σε συγκεκριμένους τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, η υψηλή τεχνολογία. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μόνο στο ταξίδι στην Κίνα, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, συμμετείχαν 65 επιχειρήσεις και έγιναν συνολικά 315 συναντήσεις. Η Ελλάδα, όπως σημείωσε επίσης, έχει ως μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα στις αγορές του κόσμου το υψηλό ανθρώπινο δυναμικό της.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις αλλαγές του συνολικού πλαισίου της οικονομικής διπλωματίας, με την ένταξη όλων των φορέων εξωστρέφειας- Enterprise Greece, Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, διμερείς και πολυμερείς σχέσεις με άλλους οργανισμούς ΟΟΣΑ και Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου- στο υπουργείο Εξωτερικών ώστε να υπάρχει “μία δυνατή, ενιαία, συντονισμένη φωνή” η οποία να εξυπηρετεί τον Έλληνα επιχειρηματία αλλά και τον ξένο επενδυτή, ως προς την ταχύτητα της έκδοσης αδειών ή ακόμη και την αρνητική απάντηση για επενδυτική πρόταση σε εύλογο χρόνο.

Ειδικά για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων εξήγησε ότι έχουν συσταθεί συγκεκριμένες ομάδες εργασίας στο ΥΠΕΞ οι οποίες κάνουν παρουσιάσεις σε φορείς και επιχειρήσεις στο εξωτερικό με σκοπό να αναδειχθεί ότι η Ελλάδα είναι ένας σοβαρός επενδυτικός προορισμός. Το ίδιο προωθείται και μέσα από συμμετοχή της χώρας μας σε εκθέσεις, αλλά και προωθητικές ενέργειες προκειμένου να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες μας επιχειρήσεις να αναπτυχθούν στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι προ 15νθημέρου εγκρίθηκαν έξι επενδύσεις στην Ελλάδα ύψους 1,1 δισ ευρώ, δύο τουριστικά θέρετρα στην Κρήτη, ένα εμπορικό κέντρο στη Μεταμόρφωση Αττικής και τρία πάρκα, δύο φωτοβολταϊκά και ένα αιολικό.

Μολονότι υπάρχουν περιορισμένοι οικονομικοί πόροι στο ΥΠΕΞ, όπως επεσήμανε ο κ. Φραγκογιάννης, υπάρχει μεγάλη επιθυμία, πρόθεση και μηχανισμοί για μετασχηματισμό που ξεκινά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος παρακολουθεί στενά την πορεία του έργου της κρατικής μηχανής, με αποτέλεσμα να γίνεται πολλή δουλειά.

Τέλος ο υφυπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της ενέργειας αναφέρθηκε στην σημασία της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας στην χώρα μας και την Ευρώπη και τόνισε ότι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι να μετατραπεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο ενώ υπογράμμισε ότι το θέμα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Α. Μεσόγειο σε σχέση με την επιθετικότητα της Τουρκίας δεν είναι θέμα ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό. “Η απόφαση της Τουρκίας να φτιάξει χωρίς να ρωτήσει κανέναν και χωρίς να σεβαστεί το Δίκαιο της Θάλασσας έναν διάδρομο με τη Λιβύη παραβιάζοντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου είναι κάτι το οποίο μας ενοχλεί. Και δεν ενοχλεί μόνον εμάς αλλά ενοχλεί και τους Αμερικανούς, τους Ρώσους, την ΕΕ”.

O Υφυπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον από 5 έως 8 Ιανουαρίου. Ο κος Φραγκογιάννης θα παραστεί στις συναντήσεις:

● στον Λευκό Οίκο μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην συνάντηση που θα ακολουθήσει μεταξύ διευρυμένων αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στην συνάντηση με Αμερικανούς επενδυτές, ενώ θα παραστεί και στη δεξίωση που παραθέτουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικλ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

● με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ενεργειακά θέματα, Φράνσις Φάνον σε κατ’ ιδίαν διμερή συνάντηση

● με την ηγεσία του Atlantic Council

● στο ΔΝΤ με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Τέλος θα έχει επίσης συνάντηση με την ηγεσία του American-Central European Business Association για την δημιουργία ενιαίας πλατφόρμα συνεργασίας στο πλαίσιο που έχει αναπτύξει ο φορέας με 16 Κεντρο Ευρωπαϊκές χώρες.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ13 ώρες ago

Στην HotelBrain για 10 χρόνια το πολυτελές Carpe Diem στη Σαντορίνη

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ14 ώρες ago

Εντυπωσιακά γρήγορο rebound της ξενοδοχειακής αγοράς στην Ελλάδα – Ήδη από το 2022 είχε ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα με νέες επενδύσεις και καταλύματα

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ15 ώρες ago

“Στα σκαριά” νέο έργο ανακαίνισης και αναβάθμισης ξενοδοχείου στην Κω

Κεφαλονιά - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ16 ώρες ago

Εγκρίθηκε νέο έργο επέκτασης ξενοδοχείου στην Κεφαλονιά

Sartimare Resort - Πηγή: Happy Holidays
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ16 ώρες ago

Σε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα

Πηγή: MGallery
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ17 ώρες ago

Ανοίγει τον Αύγουστο στη Σάμο το νέο 5άστερο ξενοδοχείο MGallery – Σε ποιά περιοχή του νησιού βρίσκεται

Pinēa Living II - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL17 ώρες ago

Ο νέος χάρτης των οικιστικών επενδύσεων στην Αττική – Οι 5 περιοχές που προσελκύουν νέες οργανωμένα residential projects

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
REAL ESTATE17 ώρες ago

Fractional ownership: η νέα τάση στην αγορά ακινήτων κάνει τα πρώτα της βήματα στην Ελλάδα

Riviera Tower Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL1 ημέρα ago

Riviera Tower: από τις μακέτες στον ψηλότερο παραθαλάσσιο “πράσινο” οικιστικό πύργο της Μεσογείου

Πηγή: Onyx Τουριστική
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Ανοιχτή σε νέες επενδυτικές ευκαιρίες στο real estate η AKTOR – Εστιάζει στο έργο της ONYX στη Χαλκιδική

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 612 κλινών στην Ερμιονίδα – Σε ποιά περιοχή δρομολογείται το έργο

Πηγή: Elxis – At Home in Greece
REAL ESTATE3 εβδομάδες ago

“Άλμα” 50% στην ζήτηση ακινήτων για εξοχική κατοικία στην Ελλάδα από ΗΠΑ και Καναδά το 2026

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Σε φάση επανασχεδιασμού η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στο The Ellinikon – Τι αλλάζει με την αποχώρηση της Centric

Apollo Hills - Πηγή: Hines - Henderson Park
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση Apollo Hills της Hines στη Βούλα – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί

Radisson Blue Resort Mani - Πηγή: Radisson
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Στα “σκαριά” το νέο 5άστερο Radisson Blu Resort στη Μάνη – Τι θα περιλαμβάνει η αναβίωση του ιστορικού “Λακωνίς”

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 εβδομάδες ago

Σε διαφορετικές κατασκευαστικές ταχύτητες τα δύο νέα premium malls στο The Ellinikon

Electra Palace Rhodes - Πηγή: Electra Hotels & Resorts
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago

Νέος κύκλος ξενοδοχειακών deals και αναβαθμίσεων στη Ρόδο – Ποιοι όμιλοι επενδύουν στο νησί

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Πώς προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια

Εικόνα αρχείου - Design by Canva Pro
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

Πέρα από την κλασική πολυκατοικία: 4 νέα οικιστικά μοντέλα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Σε εξέλιξη ο mega διαγωνισμός του Κτηματολογίου για την μίσθωση νέου κτιρίου γραφείων 8.000 τ.μ. στην Αθήνα

Pinēa Living II - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS2 μήνες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL2 μήνες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Το logistics center BriQ στον Ασπρόπυργο - Πηγή: BriQ Properties
LOGISTICS2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
Χωρίς κατηγορία3 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS4 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890