ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ

Έως το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Αττική

Published

on

Έως το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Αττική, με τα τρία νέα data centers να είναι πλήρως λειτουργικά έως τότε.

Η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα, που μάλιστα πρόσφατα εντάχθηκε στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, καθώς υπολογίζεται η αξία της (η ίδια η επένδυση μαζί με τις λοιπές επενδύσεις και αξία που θα δημιουργήσει) σε βάθος 10ετίας να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Σε πρόσφατα ενημερωτική συνάντηση της Microsoft, o Γενικός Διευθυντής της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, κος Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, έδωσε το στίγμα της επένδυσης και τη φάση στην οποία βρίσκεται τώρα η διαδικασία.

Το χρονοδιάγραμμα για το μεγάλο real estate project στα Μεσόγεια

Η έρευνα και εύρεση των κατάλληλων εκτάσεων για τη χωροθέτηση των τριών νέων data centers ήταν αρκετά απαιτητική καθώς ενώ η Αττική ως περιοχή είχε κλειδώσει, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή των κατάλληλων οικοπέδων.

Το πιό δύσκολο κομμάτι ήταν να βρεθούν αυτά που θα πληρούσαν τους όρους της εταιρείας σε ό,τι αφορά την ενέργεια (πρόσβαση σε άφθονη, οικονομική και “πράσινη” ενέργεια, καθώς τα data centers είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα) και τις τηλεπικοινωνίες, όπως είναι φυσικό.

Μετά και την ένταξη της επένδυσης στις Στρατηγικές Επενδύσεις, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την έκδοση των οικοδομικών αδειών, που λόγω πολυπλοκότητας ενδεχομένως χρειαστεί έως και ένα έτος για να ολοκληρωθεί.

Η έναρξη των κατασκευών αναμένεται το 2023 και η επένδυση θα έχει ολοκληρωθεί σε 2 έτη, ώστε το 2025 να είναι πλήρως λειτουργικά τα νέα data centers.

Το προφίλ της επένδυσης

H επενδυτική πρόταση αφορά στη δημιουργία Συγκροτήματος Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων αποτελούμενου από τρία Κέντρα Δεδομένων (Data Centers), σε δύο περιοχές εγκατάστασης εντός νομού Αττικής, τα Σπάτα και το Κορωπί.

Φορέας υλοποίησης της επένδυσης είναι η εταιρεία Microsoft Operations Hellas, της οποίας απώτερος τελικός μέτοχος είναι η Microsoft Corporation, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού/τεχνολογίας παγκοσμίως.

Το επενδυτικό σχέδιο αναμένεται να συμβάλλει στην απασχόληση, στη μεταλαμπάδευση γνώσης και τεχνολογίας, στην ενίσχυση των οικονομικών δραστηριοτήτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο καθώς και τη δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας. Παράλληλα, θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για την προσέλκυση και άλλων έργων παρόμοιας υποδομής. 

Το συνολικό ύψος της επένδυσης όχι μόνο πληροί το όριο των 100 εκατομμυρίων ευρώ που θέτει το νομικό πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων, αλλά θα ανέλθει σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια και θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα δεκαετίας.

Advertisement

TRENDING