Connect with us

REAL ESTATE

Επενδύσεις real estate και ξενοδοχεία στο επίκεντρο της Prodexpo North – 18 ειδικοί αναλύουν τις τάσεις

bizness.gr

Published

on

Άποψη της Θεσσαλονίκης - Πηγή: Canva
Άποψη της Θεσσαλονίκης - Πηγή: Canva

Οι τουριστικές επενδύσεις και το διεθνές ενδιαφέρον βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου Prodexpo North για την ακίνητη περιουσία στη Βόρεια Ελλάδα, που οργάνωσε η εταιρεία επικοινωνίας SGT TSOMOKOS.

H Prodexpo North, το σημαντικότερο συνέδριο για την αξιοποίηση και ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας στη Βόρεια Ελλάδα, πραγματοποιείται φέτος για 4η χρονιά.

Στο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στις 14 Μαΐου και τα επόμενα βήματα των ξενοδόχων αναφέρθηκε ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ο οποίος επισήμανε πως δεδομένης της ανασφάλειας που έχει δημιουργήσει η πανδημία, λίγα θα είναι τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν τον Μάϊο, ενώ τα περισσότερα προσανατολίζονται για το δεύτερο 15νθημερο του Ιουνίου καθώς τότε αναμένεται η μεγαλύτερη κινητικότητα. «Οι δυτικοευρωπαίοι, δεδομένων και των lockdowns που υφίστανται σε διάφορες χώρες, όπως πχ σε Γερμανία και Ολλανδία εκτιμάται πως θα έρθουν πιο αργά για διακοπές στη χώρα μας, ενώ οι Βαλκάνιοι θα είναι αυτοί που αναμένεται να φτάσουν πρώτοι στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ.Τάσιος.

Στη σημασία να εξάγουμε το ελληνικό προϊόν αναφέρθηκε ο Χάρης Σιγανός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Zeus International, υπογραμμίζοντας πως το 50% των δραστηριοτήτων της εταιρείας πραγματοποιείται στο εξωτερικό χωρίς ωστόσο να μπαίνει, όπως είπε χαρακτηριστικά, φρένο στην Ελλάδα.

Στο πρώτο ξενοδοχείο πέντε αστέρων με απόλυτα προσωποποιημένες υπηρεσίες, στο ONOMA Hotel, αναφέρθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Anatolia Hospitality, υπογραμμίζοντας πως «χάρη στην τεχνολογία και στο smartphone του επισκέπτη, το ξενοδοχείο συνδέεται μαζί του και κάθε προσωπική επιθυμία μετατρέπεται σε υπηρεσία».

Για έκρηξη πεντάστερων ξενοδοχείων στην Θεσσαλονίκη έκανε λόγο ο Παναγιώτης Μερεκούλιας, Διευθύνων Σύμβουλος, VALUES, a member of EVA. «Στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν 14 πεντάστερα ξενοδοχεία και ετοιμάζονται αλλά 4 – 5. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει η αντίστοιχη ζήτηση, αν υπάρχουν οι υποδομές που θα εξυπηρετήσουν τους πελάτες αυτών των ξενοδοχείων. Οι πελάτες των πεντάστερων έχουν υψηλότερες απαιτήσεις» σημείωσε ο κ. Μερεκούλιας.

Στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών και στην επόμενη ημέρα αυτών αναφέρθηκε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, Γεν. Γραμματέας Οικον. Πολιτικής, του Υπουργείου Οικονομικών. Εφαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες σε 10.165 ζώνες της επικράτειας και αν σε αυτές προστεθούν και οι 3.500 εντάξεις τότε το άθροισμα παλαιών και νέων ζωνών της Εφορίας θα διαμορφωθεί σε 13.650. Ουσιαστικά θα καλυφθεί πάνω από το 99% των περιοχών της χώρας στις οποίες υπάρχει δόμηση.

«Οι δήμοι πρέπει να έχουν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές τους» ανέφερε κατά την τοποθέτηση του ο Αλέξανδρος Χρυσάφης, Δήμαρχος Σερρών, επισημαίνοντας πως «οι φορείς των δήμων έχουν διαθέσιμα όλα τα δεδομένα και καλύτερη αντίληψη της εικόνας της τοπικής αγοράς ακινήτων και επομένως μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες στρεβλώσεις στον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νικόλαος Καρανικόλας, Δήμαρχος Νάουσας, ο οποίος τόνισε πως οι αντικειμενικές τιμές πρέπει να έρθουν πιο κοντά στις αγοραίες τιμές προκειμένου να έχουμε ένα δίκαιο φορολογικό πλαίσιο.

Στο χάσμα μεταξύ των τιμών που καταγράφονται σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε ο Πάνος Χαραλαμπόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Solum Property Solutions – Prime Yield, Member of Advisory Board RICS Greece, επισημαίνοντας την ανάγκη επίλυσης των θεμάτων που αφορούν στις αντικειμενικές τιμές.

Η σημασία των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες αλλά και η δράση της Attica Bank Properties βρέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης της Θεοδώρας Βλασσοπούλου, Διευθύνουσας Συμβούλου της Attica Bank Properties.

Οι χώροι γραφείων & logistics στη Θεσσαλονίκη

Η ανάγκη των επιχειρήσεων για ευελιξία στη χρήση των γραφειακών χώρων ήταν το θέμα συζήτησης μεταξύ του Χρήστου Μισαηλίδη, Διευθύνοντα Συμβούλου της IWG, της Κρύστας Πετροπούλου, Διευθύντριας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του Ομίλου ΟΤΕ, του Γιάννη Παρασκευόπουλου, Γενικού Διευθυντή της Danos – BNP Paribas Real Estate και του Γιώργου Βιτούλα, Partner της Arbitrage Real Estate.

«Έχει αυξηθεί η ζήτηση για ευέλικτους γραφειακούς χώρους κατά την περίοδο της πανδημίας» ανάφερε ο Χρήστος Μισαηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της IWG, υπογραμμίζοντας πως η IWG διαχειρίζεται στην Ελλάδα 9 κτήρια ευέλικτων γραφειακών χώρων ενώ ο στόχος είναι φτάσουν στα 50 με 60. Μάλιστα υπογράμμισε πως ακόμη και μεσαίες εταιρείες επιλέγουν πλέον να μην έχουν τους δικούς τους γραφειακούς χώρους αλλά προτιμούν τους ευέλικτους γραφειακούς χώρους.

«Η ευελιξία είναι το νούμερο 1 θέμα συζήτησης μεταξύ των πολυεθνικών εταιρειών» σημείωσε η Κρύστα Πετροπούλου, Διευθύντρια Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ομίλου ΟΤΕ, Member of Advisory Board RICS Greece, επισημαίνοντας πως η τηλεργασία ήρθε για να μείνει.

Αντίστοιχη άποψη εξέφρασε και ο Γιώργος Βιτούλας, Partner, Arbitrage Real Estate, τονίζοντας τη σημασία της ευελιξίας για τις επιχειρήσεις.

Στην έλλειψη αποθέματος σύγχρονων γραφειακών χώρων στη Θεσσαλονίκη, με συνέπεια να μην υπάρχει ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς αναφέρθηκε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Danos – BNP Paribas Real Estate.

Η εξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε κέντρο έρευνας και καινοτομίας βρέθηκε στο επίκεντρο της παρουσίασης του Steven Lang MSc, Director, Research, Offices & Life Sciences, Savills UK, ενώ από την πλευρά του ο Νίκος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος & CEO του ThessINTEC αναφέρθηκε στην κατασκευή του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς και στα προσύμφωνα μισθώσεων που έχουν, ήδη, υπογράφει από εταιρείες.

Ως επιταχυντής λειτούργησε η πανδημία για την αύξηση της ζήτησης για logistics σημείωσε ο Δημήτρης Καραγιάννης, COO, της SARMED. Σύμφωνα με τον ίδιο την ώρα που μειώνονται τα τ.μ. στο retail καταγράφεται αύξηση για σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους δεδομένου πως το ηλεκτρονικό εμπόριο, ως απόρροια τους κορωνοϊού, έχει αυξηθεί σημαντικά στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο.

Αναφερόμενος στους γραφειακούς χώρους και στη ζήτηση που καταγράφεται ο Δημήτρης Τζιβράς, διευθυντής του γραφείου Θεσσαλονίκης της CBRE Atria, υπογράμμισε πως είναι ικανοποιητική δεδομένης της ρευστής κατάστασης που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο λόγω του κορωνοϊού. «Υπάρχει κινητικότητα από τις πολυεθνικές ωστόσο οι σύγχρονοι, υψηλών προδιαγραφών, γραφειακοί χώροι είναι πολύ λίγοι» σημείωσε ο Τζιβράς υπογραμμίζοντας ωστόσο πως στα καταστήματα υπάρχει μία στασιμότητα λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η πανδημία και έχει θέσει εκτός λειτουργίας επί μακρόν το λιανεμπόριο. Ωστόσο σε prime δρόμους, όπως είναι η οδός Τσιμισκή συνεχίζουν να γίνονται συμφωνίες, με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να εξασφαλίζουν τιμήματα κοντά σε αυτά που λάμβαναν προ κορωνοϊού.

«Την τελευταία διετία υπάρχει σημαντική ζήτηση για γραφειακούς χώρους ενώ δυναμική παρουσία έχουν οι παίκτες του εξωτερικού. Ωστόσο δεν υπάρχει διαθέσιμο αντίστοιχο προϊόν με τις απαιτήσεις των ενδιαφερομένων» τόνισε η Φώφη Πασχαλίδου, Διευθύντρια του γραφείου Θεσσαλονίκης, της Danos – BNP Paribas Real Estate.

Στην αγορά κατοικίας, τη ζήτηση αλλά και στο προφίλ των αγοραστών αναφέρθηκε ο Νίκος Μανομενίδης, επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
McArthurGlen - Πηγή: Eurokinissi
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 ημέρες ago

Ανακοινώθηκε η εξαγορά του εκπτωτικού χωριού McArthurGlen στα Σπάτα από τη Lamda Development

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην οδό Καραμανλή στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 ημέρες ago

[VIDEO] Δείτε πώς προχωρά η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Χαρτογραφούνται 500 ακίνητα της ΕΤΑΔ για την ταχύτερη αξιοποίησή τους

McArthurGlen - Πηγή: Eurokinissi
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ4 ημέρες ago

Κοντά στην απόκτηση του McArthurGlen στα Σπάτα η Lamda Development

Η έκταση της ΕΚΤΕΡ στις Κολυμπήθρες Νάουσας Πάρου - Φωτό: ΣΜΠΕ / ΕΠΣ / ΥΠΕΝ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Σε διαβούλευση η τουριστική επένδυση της ΕΚΤΕΡ στην Πάρο – Τι περιλαμβάνει

Sheraton Rhodes Resort - Φωτό: Όμιλος Λάμψα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Άλλαξε χέρια το Sheraton Rhodes Resort – Ποιός ισπανικός όμιλος το απέκτησε

Φωτό: Retail and More
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ4 ημέρες ago

Ξαναήρθαν τα Carrefour στην Ελλάδα με 11 καταστήματα ήδη – Σύντομα και στον Πειραιά

Άποψη του Πειραιά - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Στα σκαριά νέα ξενοδοχειακή επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά – Ποιός μεγάλος όμιλος τη σχεδιάζει

Το διατηρητέο στην οδό Φιλελλήνων 20 - Φωτό: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Ανοίγει ο δρόμος και για ξενοδοχείο σε γνωστό διατηρητέο στο Σύνταγμα

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Προχωρά η διαδικασία για το νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Κω

REAL ESTATE10 μήνες ago

Τα πάνω – κάτω στην αγορά ακινήτων φέρνει η νέα γραμμή 4 του Μετρό – Δείτε χάρτη με τους σταθμούς

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ3 έτη ago

Επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ ετοιμάζει η EBRD στα Βαλκάνια

To Grand Hyatt Athens στη Συγγρού - Πηγή: Grand Hyatt Athens
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 έτος ago

To 2022 θα ανοίξει το 2o μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας στη Λ. Συγγρού

REAL ESTATE6 μήνες ago

Οι 2 εμβληματικές επενδύσεις real estate που μεταμορφώνουν την Πατησίων

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 έτος ago

Τα 7 εμπορικά κέντρα που αλλάζουν την εικόνα της Αθήνας – Ποιά νέα θα γίνουν και ποιά αλλάζουν

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 έτη ago

Διεθνή διαγωνισμό προκηρύσσει το ΥΠΕΝ για την κατεδάφιση αυθαιρέτων στην Αττική

Το νέο ξενοδοχείο NYX Athens, στο πρώην Esperia στη Σταδίου - Πηγή: Tsolakis Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 έτος ago

Τα 9 νέα ξενοδοχεία που ετοιμάζονται στην Αθήνα το 2021

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο Brown Beach Corinthia στους Αγίους Θεοδώρους - Πηγή: Brown Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 μήνες ago

[ΦΩΤΟ] 3 τουριστικές επενδύσεις που μεταμορφώνουν την Κορινθία – Πού και πότε ανοίγουν τα νέα ξενοδοχεία

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
REAL ESTATE11 μήνες ago

Σε ποιά περιοχή “κλείδωσε” η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα – Άνοδος στο τοπικό real estate

Μύκονος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
REAL ESTATE12 μήνες ago

Οι 5 hot περιοχές της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη ζήτηση για ακίνητα από το εξωτερικό

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην οδό Καραμανλή στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 ημέρες ago

[VIDEO] Δείτε πώς προχωρά η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva Pro
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η επένδυση της Ten Brinke σε νέους εμπορικούς χώρους στο Αγρίνιο

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην οδό Καλλιπόλεως στο Ελληνικό - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Προχωρά η οικιστική επένδυση στο Ελληνικό

W Costa Navarino - Πηγή: ΤΕΜΕΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

[ΦΩΤΟ] Ανοίγει τον Αύγουστο το νέο πολυτελές ξενοδοχείο W Costa Navarino

Τα σχέδια για το νέο σύγχρονο κτίριο γραφείων Kaizen Campus στο Μαρούσι - Πηγή: Dimand
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

Ολοκληρώνεται η μεγάλη επένδυση γραφείων Kaizen Campus στο Μαρούσι – Δείτε video

Το Piraeus Tower στο λιμάνι του Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Φωτό: PILA Studio
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Piraeus Tower: δείτε το νέο Πύργο του Πειραιά από ψηλά

Τα νέα κτίρια γραφείων της PwC που θα αναπτύξει στο Μαρούσι η Dimand - Πηγή: Dimand
VIDEOS4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε τα νέα κτίρια γραφείων της PwC που θα αναπτύξει η Dimand στο Μαρούσι

Η νέα μικτή επένδυση της Ten Brinke στο Χαλάνδρι - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η τριπλή επένδυση της Ten Brinke στο Χαλάνδρι

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
REAL ESTATE1 μήνα ago

Στο δρόμο του Χρηματιστηρίου και η Dimand – Στα σκαριά 8 νέες μεγάλες επενδύσεις

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην οδό Καραμανλή στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Νέα οικιστική επένδυση στη Γλυφάδα – Ποιά εταιρεία την υλοποιεί

Trending