Connect with us

REAL ESTATE

Επενδύσεις real estate και ξενοδοχεία στο επίκεντρο της Prodexpo North – 18 ειδικοί αναλύουν τις τάσεις

bizness.gr

Published

on

Άποψη της Θεσσαλονίκης - Πηγή: Canva
Άποψη της Θεσσαλονίκης - Πηγή: Canva

Οι τουριστικές επενδύσεις και το διεθνές ενδιαφέρον βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου Prodexpo North για την ακίνητη περιουσία στη Βόρεια Ελλάδα, που οργάνωσε η εταιρεία επικοινωνίας SGT TSOMOKOS.

H Prodexpo North, το σημαντικότερο συνέδριο για την αξιοποίηση και ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας στη Βόρεια Ελλάδα, πραγματοποιείται φέτος για 4η χρονιά.

Στο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στις 14 Μαΐου και τα επόμενα βήματα των ξενοδόχων αναφέρθηκε ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ο οποίος επισήμανε πως δεδομένης της ανασφάλειας που έχει δημιουργήσει η πανδημία, λίγα θα είναι τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν τον Μάϊο, ενώ τα περισσότερα προσανατολίζονται για το δεύτερο 15νθημερο του Ιουνίου καθώς τότε αναμένεται η μεγαλύτερη κινητικότητα. «Οι δυτικοευρωπαίοι, δεδομένων και των lockdowns που υφίστανται σε διάφορες χώρες, όπως πχ σε Γερμανία και Ολλανδία εκτιμάται πως θα έρθουν πιο αργά για διακοπές στη χώρα μας, ενώ οι Βαλκάνιοι θα είναι αυτοί που αναμένεται να φτάσουν πρώτοι στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ.Τάσιος.

Στη σημασία να εξάγουμε το ελληνικό προϊόν αναφέρθηκε ο Χάρης Σιγανός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Zeus International, υπογραμμίζοντας πως το 50% των δραστηριοτήτων της εταιρείας πραγματοποιείται στο εξωτερικό χωρίς ωστόσο να μπαίνει, όπως είπε χαρακτηριστικά, φρένο στην Ελλάδα.

Στο πρώτο ξενοδοχείο πέντε αστέρων με απόλυτα προσωποποιημένες υπηρεσίες, στο ONOMA Hotel, αναφέρθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Anatolia Hospitality, υπογραμμίζοντας πως «χάρη στην τεχνολογία και στο smartphone του επισκέπτη, το ξενοδοχείο συνδέεται μαζί του και κάθε προσωπική επιθυμία μετατρέπεται σε υπηρεσία».

Για έκρηξη πεντάστερων ξενοδοχείων στην Θεσσαλονίκη έκανε λόγο ο Παναγιώτης Μερεκούλιας, Διευθύνων Σύμβουλος, VALUES, a member of EVA. «Στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν 14 πεντάστερα ξενοδοχεία και ετοιμάζονται αλλά 4 – 5. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει η αντίστοιχη ζήτηση, αν υπάρχουν οι υποδομές που θα εξυπηρετήσουν τους πελάτες αυτών των ξενοδοχείων. Οι πελάτες των πεντάστερων έχουν υψηλότερες απαιτήσεις» σημείωσε ο κ. Μερεκούλιας.

Στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών και στην επόμενη ημέρα αυτών αναφέρθηκε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, Γεν. Γραμματέας Οικον. Πολιτικής, του Υπουργείου Οικονομικών. Εφαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες σε 10.165 ζώνες της επικράτειας και αν σε αυτές προστεθούν και οι 3.500 εντάξεις τότε το άθροισμα παλαιών και νέων ζωνών της Εφορίας θα διαμορφωθεί σε 13.650. Ουσιαστικά θα καλυφθεί πάνω από το 99% των περιοχών της χώρας στις οποίες υπάρχει δόμηση.

«Οι δήμοι πρέπει να έχουν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές τους» ανέφερε κατά την τοποθέτηση του ο Αλέξανδρος Χρυσάφης, Δήμαρχος Σερρών, επισημαίνοντας πως «οι φορείς των δήμων έχουν διαθέσιμα όλα τα δεδομένα και καλύτερη αντίληψη της εικόνας της τοπικής αγοράς ακινήτων και επομένως μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες στρεβλώσεις στον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νικόλαος Καρανικόλας, Δήμαρχος Νάουσας, ο οποίος τόνισε πως οι αντικειμενικές τιμές πρέπει να έρθουν πιο κοντά στις αγοραίες τιμές προκειμένου να έχουμε ένα δίκαιο φορολογικό πλαίσιο.

Στο χάσμα μεταξύ των τιμών που καταγράφονται σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε ο Πάνος Χαραλαμπόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Solum Property Solutions – Prime Yield, Member of Advisory Board RICS Greece, επισημαίνοντας την ανάγκη επίλυσης των θεμάτων που αφορούν στις αντικειμενικές τιμές.

Η σημασία των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες αλλά και η δράση της Attica Bank Properties βρέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης της Θεοδώρας Βλασσοπούλου, Διευθύνουσας Συμβούλου της Attica Bank Properties.

Οι χώροι γραφείων & logistics στη Θεσσαλονίκη

Η ανάγκη των επιχειρήσεων για ευελιξία στη χρήση των γραφειακών χώρων ήταν το θέμα συζήτησης μεταξύ του Χρήστου Μισαηλίδη, Διευθύνοντα Συμβούλου της IWG, της Κρύστας Πετροπούλου, Διευθύντριας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του Ομίλου ΟΤΕ, του Γιάννη Παρασκευόπουλου, Γενικού Διευθυντή της Danos – BNP Paribas Real Estate και του Γιώργου Βιτούλα, Partner της Arbitrage Real Estate.

«Έχει αυξηθεί η ζήτηση για ευέλικτους γραφειακούς χώρους κατά την περίοδο της πανδημίας» ανάφερε ο Χρήστος Μισαηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της IWG, υπογραμμίζοντας πως η IWG διαχειρίζεται στην Ελλάδα 9 κτήρια ευέλικτων γραφειακών χώρων ενώ ο στόχος είναι φτάσουν στα 50 με 60. Μάλιστα υπογράμμισε πως ακόμη και μεσαίες εταιρείες επιλέγουν πλέον να μην έχουν τους δικούς τους γραφειακούς χώρους αλλά προτιμούν τους ευέλικτους γραφειακούς χώρους.

«Η ευελιξία είναι το νούμερο 1 θέμα συζήτησης μεταξύ των πολυεθνικών εταιρειών» σημείωσε η Κρύστα Πετροπούλου, Διευθύντρια Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ομίλου ΟΤΕ, Member of Advisory Board RICS Greece, επισημαίνοντας πως η τηλεργασία ήρθε για να μείνει.

Αντίστοιχη άποψη εξέφρασε και ο Γιώργος Βιτούλας, Partner, Arbitrage Real Estate, τονίζοντας τη σημασία της ευελιξίας για τις επιχειρήσεις.

Στην έλλειψη αποθέματος σύγχρονων γραφειακών χώρων στη Θεσσαλονίκη, με συνέπεια να μην υπάρχει ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς αναφέρθηκε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Danos – BNP Paribas Real Estate.

Η εξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε κέντρο έρευνας και καινοτομίας βρέθηκε στο επίκεντρο της παρουσίασης του Steven Lang MSc, Director, Research, Offices & Life Sciences, Savills UK, ενώ από την πλευρά του ο Νίκος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος & CEO του ThessINTEC αναφέρθηκε στην κατασκευή του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς και στα προσύμφωνα μισθώσεων που έχουν, ήδη, υπογράφει από εταιρείες.

Ως επιταχυντής λειτούργησε η πανδημία για την αύξηση της ζήτησης για logistics σημείωσε ο Δημήτρης Καραγιάννης, COO, της SARMED. Σύμφωνα με τον ίδιο την ώρα που μειώνονται τα τ.μ. στο retail καταγράφεται αύξηση για σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους δεδομένου πως το ηλεκτρονικό εμπόριο, ως απόρροια τους κορωνοϊού, έχει αυξηθεί σημαντικά στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο.

Αναφερόμενος στους γραφειακούς χώρους και στη ζήτηση που καταγράφεται ο Δημήτρης Τζιβράς, διευθυντής του γραφείου Θεσσαλονίκης της CBRE Atria, υπογράμμισε πως είναι ικανοποιητική δεδομένης της ρευστής κατάστασης που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο λόγω του κορωνοϊού. «Υπάρχει κινητικότητα από τις πολυεθνικές ωστόσο οι σύγχρονοι, υψηλών προδιαγραφών, γραφειακοί χώροι είναι πολύ λίγοι» σημείωσε ο Τζιβράς υπογραμμίζοντας ωστόσο πως στα καταστήματα υπάρχει μία στασιμότητα λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η πανδημία και έχει θέσει εκτός λειτουργίας επί μακρόν το λιανεμπόριο. Ωστόσο σε prime δρόμους, όπως είναι η οδός Τσιμισκή συνεχίζουν να γίνονται συμφωνίες, με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να εξασφαλίζουν τιμήματα κοντά σε αυτά που λάμβαναν προ κορωνοϊού.

«Την τελευταία διετία υπάρχει σημαντική ζήτηση για γραφειακούς χώρους ενώ δυναμική παρουσία έχουν οι παίκτες του εξωτερικού. Ωστόσο δεν υπάρχει διαθέσιμο αντίστοιχο προϊόν με τις απαιτήσεις των ενδιαφερομένων» τόνισε η Φώφη Πασχαλίδου, Διευθύντρια του γραφείου Θεσσαλονίκης, της Danos – BNP Paribas Real Estate.

Στην αγορά κατοικίας, τη ζήτηση αλλά και στο προφίλ των αγοραστών αναφέρθηκε ο Νίκος Μανομενίδης, επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας.

Advertisement Macon
Advertisement TÜV Austria
Advertisement
Το νέο πολυτελές Nous Santorini της YES Hotels - Φωτό: MPLUSM Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ15 ώρες ago

Με νέο όνομα ανοίγει το Μάιο το νέο 5άστερο της YES Hotels στη Σαντορίνη

Η θέση Βαρκό στην Αιτωλοακαρνανία - Πηγή: Υπουργείο Περιβάλλοντος / Β. Γκοιμίσης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ16 ώρες ago

[ΦΩΤΟ] Ανοίγει το 2024 το νέο 5άστερο Varko Bay Resort στην Αιτωλοακαρνανία

Η Λίμνη Καϊάφα - Πηγή: Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ17 ώρες ago

Στα σκαριά ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ για το ακίνητο – φιλέτο στην Ηλεία με τα 5 ξενοδοχεία

Κέρκυρα - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Unsplash
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Προχωρά με αλλαγές το νέο 5άστερο ξενοδοχείο IKOS ODISIA στην Κέρκυρα

Tο νέο κτίριο γραφείων 80 της Trastor στη Μιχαλακοπούλου στο πρώην κτίριο του ΔΟΛ - Πηγή: Trastor
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Αποεπενδύει από την Trastor η WRED – Ποιά τράπεζα θα αγοράσει το ποσοστό

Ομόνοια - Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Οι 3 μεγάλες επενδύσεις real estate που μεταμορφώνουν την Ομόνοια – Πότε ολοκληρώνονται

Σαντορίνη - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Unsplash
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Τον Απρίλιο ξεκινά το νέο ξενοδοχείο της Coco Mat στη Σαντορίνη – Στα σκαριά ακόμη 2 ξενοδοχεία

Το Nobu Hotel & Restaurant Santorini - Πηγή: Nobu Hospitality
VIDEOS3 ημέρες ago

[VIDEO] Ανοίγει την άνοιξη το πρώτο ξενοδοχείο της Nobu στην Ελλάδα – Σε ποιό νησί θα βρίσκεται

Πάρος - Πηγή: Unsplash
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

[VIDEO] Δείτε τη νέα ξενοδοχειακή επένδυση της Grivalia στην Πάρο – Πώς θα μεταμορφωθεί το Piperi

Το πρώην κτίριο του ΟΤΕ στη Σταδίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Προχωρούν μετά από χρόνια οι ξενοδοχειακές επενδύσεις του ομίλου Δουζόγλου σε Αθήνα και Κηφισιά

REAL ESTATE4 μήνες ago

Τα πάνω – κάτω στην αγορά ακινήτων φέρνει η νέα γραμμή 4 του Μετρό – Δείτε χάρτη με τους σταθμούς

To Grand Hyatt Athens στη Συγγρού - Πηγή: Grand Hyatt Athens
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ8 μήνες ago

To 2022 θα ανοίξει το 2o μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας στη Λ. Συγγρού

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ8 μήνες ago

Τα 7 εμπορικά κέντρα που αλλάζουν την εικόνα της Αθήνας – Ποιά νέα θα γίνουν και ποιά αλλάζουν

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ3 έτη ago

Επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ ετοιμάζει η EBRD στα Βαλκάνια

Το νέο ξενοδοχείο NYX Athens, στο πρώην Esperia στη Σταδίου - Πηγή: Tsolakis Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ11 μήνες ago

Τα 9 νέα ξενοδοχεία που ετοιμάζονται στην Αθήνα το 2021

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
REAL ESTATE4 μήνες ago

Σε ποιά περιοχή “κλείδωσε” η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα – Άνοδος στο τοπικό real estate

Μύκονος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
REAL ESTATE5 μήνες ago

Οι 5 hot περιοχές της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη ζήτηση για ακίνητα από το εξωτερικό

Το ακίνητο που θα γίνει η επένδυση της G4 BZPW στο Παλαιό Φάληρο - Πηγή: G4 BZPW
REAL ESTATE1 έτος ago

Στα σκαριά νέα εντυπωσιακή Ισραηλινή επένδυση στο Παλαιό Φάληρο

REAL ESTATE11 μήνες ago

Ξαναπαίρνουν ζωή 5 πρώην βιομηχανικά ακίνητα-φιλέτα στον Πειραιά

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 έτη ago

Διεθνή διαγωνισμό προκηρύσσει το ΥΠΕΝ για την κατεδάφιση αυθαιρέτων στην Αττική

Το Nobu Hotel & Restaurant Santorini - Πηγή: Nobu Hospitality
VIDEOS3 ημέρες ago

[VIDEO] Ανοίγει την άνοιξη το πρώτο ξενοδοχείο της Nobu στην Ελλάδα – Σε ποιό νησί θα βρίσκεται

Πάρος - Πηγή: Unsplash
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

[VIDEO] Δείτε τη νέα ξενοδοχειακή επένδυση της Grivalia στην Πάρο – Πώς θα μεταμορφωθεί το Piperi

To Pireus Retail Park στο Φάληρο - Πηγή: Ten Brinke
VIDEOS2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Προς ολοκλήρωση το Piraeus Retail Park στο Φάληρο

Το ιστορικό κτίριο του Μινιόν φωταγωγημένο για τις γιορτές - Φωτό: Nikos Daniilidis, Elias Joidos
REAL ESTATE3 εβδομάδες ago

[VIDEO – ΦΩΤΟ] Πρωτοχρονιά στις 2 εντυπωσιακά φωτισμένες επενδύσεις real estate σε Αθήνα & Πειραιά

Το ιστορικό κτίριο του Μινιόν φωταγωγημένο για τις γιορτές - Φωτό: Nikos Daniilidis, Elias Joidos
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Φωταγωγήθηκε η νέα επένδυση της Dimand στην Πατησίων – Πότε θα μεταμορφωθεί το ιστορικό κτίριο του Μινιόν

O Πύργος του Πειραιά - Πηγή: Nikos Daniilidis
VIDEOS1 μήνα ago

[VIDEO] Φωταγωγήθηκε η μεγάλη επένδυση του Πειραιά – Εντυπωσιακά πλάνα από τον Piraeus Tower

Το Piraeus Tower στο λιμάνι του Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Φωτό: ΤΕΡΝΑ / PILA Studio
VIDEOS2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα στον Πύργο του Πειραιά – Πώς μεταμορφώνεται σε Piraeus Tower

Το σύγχρονο κτίριο γραφείων της Noval στο Χαλάνδρι - Φωτό: Redex
REAL ESTATE2 μήνες ago

Υπερκαλύφθηκε κατά 3 φορές η έκδοση για το “πράσινο” ομόλογο της Noval Property

Το Fresh Hotel στη Σοφοκλέους - Πηγή: Fresh Hotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

Προχωρά το επενδυτικό σχέδιο για την επέκταση του Fresh Hotel στη Σοφοκλέους

Το νέο Piraeus Retail Park της Ten Brinke στο Νέο Φάληρο - Πηγή: Ten Brinke Hellas
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 μήνες ago

Ανοίγει έως τον Απρίλιο το Piraeus Retail Park – Πρόταση και για νέο σταθμό μετρό στην περιοχή

Advertisement Aecom

Trending