Connect with us

REAL ESTATE

Επενδύσεις real estate και ξενοδοχεία στο επίκεντρο της Prodexpo North – 18 ειδικοί αναλύουν τις τάσεις

bizness.gr

Published

on

Άποψη της Θεσσαλονίκης - Πηγή: Canva
Άποψη της Θεσσαλονίκης - Πηγή: Canva

Οι τουριστικές επενδύσεις και το διεθνές ενδιαφέρον βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου Prodexpo North για την ακίνητη περιουσία στη Βόρεια Ελλάδα, που οργάνωσε η εταιρεία επικοινωνίας SGT TSOMOKOS.

H Prodexpo North, το σημαντικότερο συνέδριο για την αξιοποίηση και ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας στη Βόρεια Ελλάδα, πραγματοποιείται φέτος για 4η χρονιά.

Στο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στις 14 Μαΐου και τα επόμενα βήματα των ξενοδόχων αναφέρθηκε ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ο οποίος επισήμανε πως δεδομένης της ανασφάλειας που έχει δημιουργήσει η πανδημία, λίγα θα είναι τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν τον Μάϊο, ενώ τα περισσότερα προσανατολίζονται για το δεύτερο 15νθημερο του Ιουνίου καθώς τότε αναμένεται η μεγαλύτερη κινητικότητα. «Οι δυτικοευρωπαίοι, δεδομένων και των lockdowns που υφίστανται σε διάφορες χώρες, όπως πχ σε Γερμανία και Ολλανδία εκτιμάται πως θα έρθουν πιο αργά για διακοπές στη χώρα μας, ενώ οι Βαλκάνιοι θα είναι αυτοί που αναμένεται να φτάσουν πρώτοι στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ.Τάσιος.

Στη σημασία να εξάγουμε το ελληνικό προϊόν αναφέρθηκε ο Χάρης Σιγανός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Zeus International, υπογραμμίζοντας πως το 50% των δραστηριοτήτων της εταιρείας πραγματοποιείται στο εξωτερικό χωρίς ωστόσο να μπαίνει, όπως είπε χαρακτηριστικά, φρένο στην Ελλάδα.

Στο πρώτο ξενοδοχείο πέντε αστέρων με απόλυτα προσωποποιημένες υπηρεσίες, στο ONOMA Hotel, αναφέρθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Anatolia Hospitality, υπογραμμίζοντας πως «χάρη στην τεχνολογία και στο smartphone του επισκέπτη, το ξενοδοχείο συνδέεται μαζί του και κάθε προσωπική επιθυμία μετατρέπεται σε υπηρεσία».

Για έκρηξη πεντάστερων ξενοδοχείων στην Θεσσαλονίκη έκανε λόγο ο Παναγιώτης Μερεκούλιας, Διευθύνων Σύμβουλος, VALUES, a member of EVA. «Στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν 14 πεντάστερα ξενοδοχεία και ετοιμάζονται αλλά 4 – 5. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει η αντίστοιχη ζήτηση, αν υπάρχουν οι υποδομές που θα εξυπηρετήσουν τους πελάτες αυτών των ξενοδοχείων. Οι πελάτες των πεντάστερων έχουν υψηλότερες απαιτήσεις» σημείωσε ο κ. Μερεκούλιας.

Στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών και στην επόμενη ημέρα αυτών αναφέρθηκε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, Γεν. Γραμματέας Οικον. Πολιτικής, του Υπουργείου Οικονομικών. Εφαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες σε 10.165 ζώνες της επικράτειας και αν σε αυτές προστεθούν και οι 3.500 εντάξεις τότε το άθροισμα παλαιών και νέων ζωνών της Εφορίας θα διαμορφωθεί σε 13.650. Ουσιαστικά θα καλυφθεί πάνω από το 99% των περιοχών της χώρας στις οποίες υπάρχει δόμηση.

«Οι δήμοι πρέπει να έχουν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές τους» ανέφερε κατά την τοποθέτηση του ο Αλέξανδρος Χρυσάφης, Δήμαρχος Σερρών, επισημαίνοντας πως «οι φορείς των δήμων έχουν διαθέσιμα όλα τα δεδομένα και καλύτερη αντίληψη της εικόνας της τοπικής αγοράς ακινήτων και επομένως μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες στρεβλώσεις στον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νικόλαος Καρανικόλας, Δήμαρχος Νάουσας, ο οποίος τόνισε πως οι αντικειμενικές τιμές πρέπει να έρθουν πιο κοντά στις αγοραίες τιμές προκειμένου να έχουμε ένα δίκαιο φορολογικό πλαίσιο.

Στο χάσμα μεταξύ των τιμών που καταγράφονται σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε ο Πάνος Χαραλαμπόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Solum Property Solutions – Prime Yield, Member of Advisory Board RICS Greece, επισημαίνοντας την ανάγκη επίλυσης των θεμάτων που αφορούν στις αντικειμενικές τιμές.

Η σημασία των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες αλλά και η δράση της Attica Bank Properties βρέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης της Θεοδώρας Βλασσοπούλου, Διευθύνουσας Συμβούλου της Attica Bank Properties.

Οι χώροι γραφείων & logistics στη Θεσσαλονίκη

Η ανάγκη των επιχειρήσεων για ευελιξία στη χρήση των γραφειακών χώρων ήταν το θέμα συζήτησης μεταξύ του Χρήστου Μισαηλίδη, Διευθύνοντα Συμβούλου της IWG, της Κρύστας Πετροπούλου, Διευθύντριας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του Ομίλου ΟΤΕ, του Γιάννη Παρασκευόπουλου, Γενικού Διευθυντή της Danos – BNP Paribas Real Estate και του Γιώργου Βιτούλα, Partner της Arbitrage Real Estate.

«Έχει αυξηθεί η ζήτηση για ευέλικτους γραφειακούς χώρους κατά την περίοδο της πανδημίας» ανάφερε ο Χρήστος Μισαηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της IWG, υπογραμμίζοντας πως η IWG διαχειρίζεται στην Ελλάδα 9 κτήρια ευέλικτων γραφειακών χώρων ενώ ο στόχος είναι φτάσουν στα 50 με 60. Μάλιστα υπογράμμισε πως ακόμη και μεσαίες εταιρείες επιλέγουν πλέον να μην έχουν τους δικούς τους γραφειακούς χώρους αλλά προτιμούν τους ευέλικτους γραφειακούς χώρους.

«Η ευελιξία είναι το νούμερο 1 θέμα συζήτησης μεταξύ των πολυεθνικών εταιρειών» σημείωσε η Κρύστα Πετροπούλου, Διευθύντρια Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ομίλου ΟΤΕ, Member of Advisory Board RICS Greece, επισημαίνοντας πως η τηλεργασία ήρθε για να μείνει.

Αντίστοιχη άποψη εξέφρασε και ο Γιώργος Βιτούλας, Partner, Arbitrage Real Estate, τονίζοντας τη σημασία της ευελιξίας για τις επιχειρήσεις.

Στην έλλειψη αποθέματος σύγχρονων γραφειακών χώρων στη Θεσσαλονίκη, με συνέπεια να μην υπάρχει ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς αναφέρθηκε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Danos – BNP Paribas Real Estate.

Η εξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε κέντρο έρευνας και καινοτομίας βρέθηκε στο επίκεντρο της παρουσίασης του Steven Lang MSc, Director, Research, Offices & Life Sciences, Savills UK, ενώ από την πλευρά του ο Νίκος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος & CEO του ThessINTEC αναφέρθηκε στην κατασκευή του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς και στα προσύμφωνα μισθώσεων που έχουν, ήδη, υπογράφει από εταιρείες.

Ως επιταχυντής λειτούργησε η πανδημία για την αύξηση της ζήτησης για logistics σημείωσε ο Δημήτρης Καραγιάννης, COO, της SARMED. Σύμφωνα με τον ίδιο την ώρα που μειώνονται τα τ.μ. στο retail καταγράφεται αύξηση για σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους δεδομένου πως το ηλεκτρονικό εμπόριο, ως απόρροια τους κορωνοϊού, έχει αυξηθεί σημαντικά στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο.

Αναφερόμενος στους γραφειακούς χώρους και στη ζήτηση που καταγράφεται ο Δημήτρης Τζιβράς, διευθυντής του γραφείου Θεσσαλονίκης της CBRE Atria, υπογράμμισε πως είναι ικανοποιητική δεδομένης της ρευστής κατάστασης που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο λόγω του κορωνοϊού. «Υπάρχει κινητικότητα από τις πολυεθνικές ωστόσο οι σύγχρονοι, υψηλών προδιαγραφών, γραφειακοί χώροι είναι πολύ λίγοι» σημείωσε ο Τζιβράς υπογραμμίζοντας ωστόσο πως στα καταστήματα υπάρχει μία στασιμότητα λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η πανδημία και έχει θέσει εκτός λειτουργίας επί μακρόν το λιανεμπόριο. Ωστόσο σε prime δρόμους, όπως είναι η οδός Τσιμισκή συνεχίζουν να γίνονται συμφωνίες, με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να εξασφαλίζουν τιμήματα κοντά σε αυτά που λάμβαναν προ κορωνοϊού.

«Την τελευταία διετία υπάρχει σημαντική ζήτηση για γραφειακούς χώρους ενώ δυναμική παρουσία έχουν οι παίκτες του εξωτερικού. Ωστόσο δεν υπάρχει διαθέσιμο αντίστοιχο προϊόν με τις απαιτήσεις των ενδιαφερομένων» τόνισε η Φώφη Πασχαλίδου, Διευθύντρια του γραφείου Θεσσαλονίκης, της Danos – BNP Paribas Real Estate.

Στην αγορά κατοικίας, τη ζήτηση αλλά και στο προφίλ των αγοραστών αναφέρθηκε ο Νίκος Μανομενίδης, επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας.

Advertisement
Το νέο Destino Pacha Mykonos - Πηγή: Destino Pacha Mykonos
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ15 ώρες ago

[ΦΩΤΟ] Δείτε το νέο πολυαναμενόμενο ξενοδοχείο Destino Pacha Mykonos

Το νέο boutique SAY Hotel στο Κεφαλάρι - Φωτό: SAY Hotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Ανοίγει στις 17/5 το νέο boutique ξενοδοχείο SAY στο Κεφαλάρι

To νέο 5άστερο ξενοδοχείο Numo Ierapetra Beach Resort
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Τα νέα 5άστερα ξενοδοχεία της Κρήτης – Ποιά περιοχή κρατάει τα σκήπτρα

Το 5 αστέρων ξενοδοχείο San Marco στη Μύκονο - Πηγή: San Marco
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Δύο νέα ξενοδοχειακά projects στη Μύκονο

To συγκρότημα πολυτελών κατοικιών One Athens στο Λυκαβηττό - Πηγή: Engel & Völkers
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Πώς επηρέασε η πανδημία την ελληνική αγορά κατοικιών – Ο ρόλος του AirBnB και της Golden Visa

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο V45 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης - Πηγή: Μηχανική Περιβάλλοντος ΑΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

[ΦΩΤΟ] Δείτε το νέο 5άστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 ημέρες ago

Οι νέες τάσεις στα κτίρια γραφείων – Πώς θα μοιάζει το μετα-πανδημικό γραφείο

Τα κεντρικά γραφεία της Prodea Investments
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 ημέρες ago

Ποιό κτίριο γραφείων στο Μαρούσι πούλησε στην Prodea η Lamda Development

Το κτίριο The Orbit της Noval Property στη Λ. Κηφισίας - Πηγή: Noval Property
REAL ESTATE4 ημέρες ago

Άντεξε στην πανδημία η Noval Property με επενδύσεις 70 εκ. ευρώ

Το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου - Πηγή: ΕΤΑΔ
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ5 ημέρες ago

Τα 4 μεγάλα εμπορικά κέντρα της Αθήνας που έμειναν στα χαρτιά – Πώς αξιοποιούνται τα ακίνητα σήμερα

REAL ESTATE3 εβδομάδες ago

Τα πάνω – κάτω στην αγορά ακινήτων φέρνει η νέα γραμμή 4 του Μετρό – Δείτε χάρτη με τους σταθμούς

REAL ESTATE2 μήνες ago

Ξαναπαίρνουν ζωή 5 πρώην βιομηχανικά ακίνητα-φιλέτα στον Πειραιά

REAL ESTATE5 μήνες ago

Στα σκαριά νέα εντυπωσιακή Ισραηλινή επένδυση στο Παλαιό Φάληρο

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 μήνες ago

Τα 7 εμπορικά κέντρα που αλλάζουν την εικόνα της Αθήνας – Ποιά νέα θα γίνουν και ποιά αλλάζουν

Το νέο ξενοδοχείο NYX Athens, στο πρώην Esperia στη Σταδίου - Πηγή: Tsolakis Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

Τα 9 νέα ξενοδοχεία που ετοιμάζονται στην Αθήνα το 2021

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 μήνες ago

To 2022 θα ανοίξει το νέο μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας στη Λ. Συγγρού

Η καινοτόμα βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Next.e.Go SE
REAL ESTATE4 μήνες ago

Πού ψάχνει ακίνητο για το νέο εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα η Next.e.go SE

Το υπό κατασκευή νέο εμπορικό πάρκο της Ten Brinke στην Πειραιώς - Πηγή: Ten Brinke
REAL ESTATE2 μήνες ago

Οι 3 μεγάλες real estate επενδύσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της Πειραιώς

Το υπό κατασκευή νέο εμπορικό πάρκο της Ten Brinke στην Πειραιώς - Πηγή: Ten Brinke
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ1 εβδομάδα ago

Οι 3 νέοι εμπορικοί πόλοι που θα αλλάξουν τη Λεωφόρο Κηφισού

Η νέα επένδυση Voria στο Μαρούσι
REAL ESTATE2 μήνες ago

Από το Μαρούσι έως τη Βούλα και την Παλλήνη: 5 μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις που προχωρούν

Το ιστορικό ξενοδοχείο Makedonia Palace στην παραλία της Θεσσαλονίκης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 μήνα ago

[VIDEO] Επαναλειτουργεί από 20 Απριλίου το ιστορικό Makedonia Palace

Το υπό κατασκευή νέο εμπορικό πάρκο της Ten Brinke στην Πειραιώς - Πηγή: Ten Brinke
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε την πρόοδο των έργων στο νέο εμπορικό πάρκο στην Πειραιώς

Το νέο κτίριο κατοικιών της Ten Brinke στη Γλυφάδα
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη το νέο κτίριο γραφείων της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Το νέο κατασκευαστικό project της Ten Brinke στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο Ελληνικό
REAL ESTATE2 μήνες ago

[VIDEO] Νέο complex στο Ελληνικό ξεκίνησε να κατασκευάζει η Ten Brinke

Το νέο κτίριο σύγχρονων γραφείων της Ten Brinke στη Λεωφ. Αλεξάνδρας - Φωτό: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Το νέο κτίριο – γραφείων της Ten Brinke στη Λεωφ. Αλεξάνδρας

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 μήνες ago

Οριστικός ανάδοχος για το Καζίνο στο Ελληνικό η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Mohegan

Το πολυτελές VIP Exclusive Club στο Σκορπιό - Φωτό: ΥΠΕΝ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνει το VIP Exclusive Club του Ριμπολόβλεφ στο Σκορπιό

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 μήνες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η κατασκευή του πολυτελούς One&Only Kea Island

VIDEOS3 μήνες ago

[VIDEO] Τί θα γίνει με τα γραφεία στην μετά-κορονοϊό εποχή;

LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε το νέο κέντρο logistics της Ten Brinke στην Ελευσίνα

Advertisement Aecom

Trending