Connect with us

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Επένδυση-ορόσημο της KNC στα ιαματικά λουτρά Ελευθερών – Άνω των 30 εκατ. ευρώ το κόστος

bizness.gr

Published

on

Μια τουριστική επένδυση υψηλής προστιθέμενης αξίας, που αναμένεται να αναβαθμίσει άρδην τις τουριστικές προοπτικές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και συνολικά της Ελλάδας, βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης. Ο λόγος, συγκεκριμένα, για την μονάδα προδιαγραφών 5 αστέρων, Elefthere Seaside Luxury Thermal Spa Resort.

Πρόκειται για μία στρατηγική επένδυση της ελληνικής εταιρείας KNC Α.Ε. και ορίζεται ως στρατηγική, διότι μεταβάλλει τα δεδομένα στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, εξ’ αιτίας του ότι μιλάμε για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει «τρέξει» στη συγκεκριμένη Περιφέρεια. Η ευρύτερη περιοχή των Λουτρών Ελευθερών στην Καβάλα, παρέμενε για πάρα πολλά χρόνια ανεκμετάλλευτη, είχε αλλάξει διάφορα χέρια και εν τέλει κανείς δεν είχε καταφέρει να υλοποιήσει κάποιο έργο εκεί, ενδεχομένως επειδή μεταξύ άλλων το μέρος στο οποίο θα δημιουργηθεί το Elefthere Seaside Luxury Thermal Spa Resort, έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες. Λόγω του δάσους που υπάρχει στην περιοχή, καθώς και των ιαματικών πηγών-σημείο αναφοράς του γεωγραφικού σημείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του bizness.gr, το κόστος της επένδυσης ορίζεται στα 32-33 εκατ. ευρώ. Ασφαλώς, πρόκειται για ένα κόστος που έχει αξιολογηθεί με βάση: 1) Την προμελέτη και 2) Τις κατασκευαστικές με τις οποίες έχει μιλήσει η KNC. Με τη σύνταξη της οριστικής, αρχιτεκτονικής μελέτης η εικόνα για το κόστος της επένδυσης θα λάβει συγκεκριμένη -σε ποσοστό ακρίβειας 100%- τιμή, ωστόσο με βάση τους υπολογισμούς που έχουν διενεργηθεί το ποσό δεν θα ξεπεράσει τα 33 εκατ. ευρώ στο μάξιμουμ.

Η KNC Α.Ε., εταιρεία της οικογένειας Χαρακίδη, έκανε τον διαγωνισμό για το ακίνητο στα λουτρά των Ελευθερών με την «ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε» (σ.σ. η διαδικασία ξεκίνησε το 2017) και βήμα-βήμα προχώρησε σε βάθος χρόνου στη χάραξη χρονοδιαγράμματος του έργου. Στην αρχή μπήκαν στη διαδικασία να καταλάβουν το ίδιο το ακίνητο, τις ιδιαιτερότητές του και αυτό, μόνο απλή υπόθεση δε συνιστούσε. Μιας και μιλάμε για μία έκταση 785 στρεμμάτων (τα οποία δεν είναι όλα εκμεταλλεύσιμα λόγω του δάσους που υπάρχει εκεί). Ήταν απαραίτητο, λοιπόν, να καταλάβουν το ακίνητο καλύτερα, να μελετήσουν τα υπάρχοντα κτίρια και τις συνθήκες που αυτά βρίσκονταν, καθώς και ποιες οι προοπτικές ανοικοδόμησής τους.

Στο πλαίσιο αυτό, έγιναν σύμφωνα με πληροφορίες πολλές έρευνες για τα ιαματικά νερά της περιοχής, διότι ήταν αναγκαίο για την KNC να γνωρίζουν πράγματα όπως το πόσο νερό βγάζουν οι ιαματικές πηγές, την ποιότητα του νερού, πόσο θεραπευτικό είναι ή όχι, τη θερμοκρασία του, το πόσο ενδέχεται να μεταβάλλεται μέσα στο χρόνο. Γιατί όπως εξήγησε στο bizness.gr υψηλόβαθμό στέλεχος της εταιρείας, όταν γίνεται μία επένδυση και βασίζεται κανείς στο ιαματικό νερό, περιμένει αυτό το νερό να έχει μία σταθερότητα. Η KNC έδωσε μεγάλη βαρύτητα στο εν λόγω κομμάτι, έφερε συμβούλους για να μελετήσουν τα νερά κι αυτό που διαπίστωσαν ήταν, ότι πρόκειται για ένα νερό που δεν αλλάζει η σύστασή του. Δηλαδή οι μελέτες έδειξαν, πως δεν έχει πάνω από 3-5% απόκλιση τα τελευταία δέκα χρόνια, όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητά του. Σημειώνεται, ότι στην περιοχή υπάρχουν 6 ιαματικές πηγές που θα χωριστούν σε δύο ομάδες, με συνολική ποσότητα ιαματικού νερού 275 κυβικών μέτρων την ώρα (σ.σ. με ενδεχόμενο μεταβολής της ποσότητας ανά δεκαετία).

Από την KNC Α.Ε. ευελπιστούν το Elefthere Seaside Luxury Thermal Spa Resort να είναι μία τουριστική επιλογή για 365 το χρόνο. Άρα, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό το νερό των ιαματικών πηγών να βρίσκεται σε μία θερμοκρασία τέτοια, ώστε κάποιος να δύναται να επισκεφθεί το 5άστερο κατάλυμα και τον χειμώνα. Επισημαίνεται, πως η θερμοκρασία των λουτρών κυμαίνεται μεταξύ 37-42 βαθμούς Κελσίου, ανάλογα με την εποχή του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του bizness.gr, η εταιρεία έχει στον ορίζοντα την υλοποίηση της πρώτης φάσης των έργων το καλοκαίρι του 2021. Στην παρούσα φάση βρίσκονται στη διαδικασία ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχήματος. Με βάση ασφαλείς πληροφορίες της ιστοσελίδας, από την KNC για τη χρηματοδότηση του έργου έχουν σκοπό να χρησιμοποιήσουν ένα μείγμα public fund, δηλαδή χρήματα που έρχονται από το ΕΣΠΑ (συγκεκριμένα από τον αναπτυξιακό) και το ταμείο υποδομών, σε συνδυασμό με ένα ποσοστό από ίδια κεφάλαια. Το οποίο ποσοστό, θα προκύψει έπειτα από συνεργασία με κάποιον επενδυτή. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία βρίσκεται ήδη κοντά σε συμφωνία με κάποιον επενδυτή, με τον οποίο έχουν ένα συνάψει MoU (σ.σ. μνημόνιο συνεργασίας). Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, το deal θα οριστικοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο. Αν πάλι η συμφωνία «ναυαγήσει», υπάρχει σύμβαση της KNC Α.Ε με εξειδικευμένη εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει αντί αντιτίμου, να προχωρήσει σε ανεύρεση επενδυτών για λογαριασμό της.

Προφανώς, η επένδυση για το Elefthere Seaside Luxury Thermal Spa Resort από την οικογένεια Χαρακίδη θα προσφέρει σημαντικά και στην καταπολέμηση της ανεργίας, σε μία περιφέρεια όπως η Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, όπου τα ποσοστά των ανέργων χτυπούν «κόκκινο». Για την ακρίβεια προβλέπεται στο Thermal Spa Resort να υπάρχουν 200 μόνιμες θέσεις εργασίας όλο το χρόνο. Στη φάση των κατασκευαστών οι θέσεις αυτές θα ξεπεράσουν τις 500, ενώ αν προστεθούν και οι έμμεσες θέσεις (βλ. προμηθευτές κτλ.) ο αριθμός των εργαζομένων αναμένεται να φτάσει σε σύνολο τους 700. Κάτι, που θα δώσει πνοή στην τοπική οικονομία.

Να προσθέσουμε, ακόμα, ότι το Σάββατο 18/5 στην περιοχή Μπάτης Καβάλας, έγινε αναλυτική παρουσίαση της επένδυσης, παρουσία δημοσιογράφων από την Αθήνα και την Ανατ. Μακεδονία. Εν συνεχεία, έλαβε χώρα και ξενάγηση στην περιοχή των λουτρών των Ελευθερών.

Το bizness.gr ήρθε σε επικοινωνία με την κ. Χαρακίδου Κυριακή, ηγετικό στέλεχος και κόρη του ιδιοκτήτη της εταιρείας KNC Α.Ε., η οποία πέρασε το δικό της μήνυμα για την επικείμενη επένδυση του 5άστερου Elefthere Seaside Luxury Thermal Spa Resort. Η κ. Χαρακίδου επιστρατεύτηκε από την Αγγλία για να συνδράμει στο μεγάλο έργο που ετοιμάζεται, διαθέτοντας σημαντική προϋπηρεσία στον αμερικανικό «κολοσσό» Amazon, όπως επίσης και σε ξένα funds ασχολούμενη με τον τομέα της εύρεσης επενδυτών, τις αγοραπωλησίες και τις αξιολογήσεις εταιρειών. Την εμπειρία της, συνεπώς, καλείται να την κάνει πλέον transfer στην Ελλάδα. Ακολουθεί η δήλωσή της:

«Θα ήθελα η κοινωνία να δεχτεί αυτή την επένδυση, να την παρατηρήσει, να την προσέξει και να την βοηθήσει. Και φυσικά, η ίδια η επένδυση να καταστεί κομβικός παράγοντας, ώστε να αρχίσει να καταπολεμάται το brain drain και να ενισχύεται η τοπική και εθνική οικονομία. Η εταιρεία μας, η KNC Α.Ε., είναι πολλά χρόνια παρούσα στην Ανατ. Μακεδονία-Θράκη και προσπαθούμε να συνδράμουμε με κάθε δυνατό τρόπο στον τόπο μας. Εύχομαι το νέο μας project να είναι ένα στολίδι για την περιοχή και από την πλευρά μου, θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις προς το σκοπό αυτό».

 

Χρήστος Δημόπουλος-bizness.gr

 

Advertisement
Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement TÜV Austria
Advertisement
Advertisement Aecom
Το νέο βιοκλιματικό κτίριο σύγχρονων γραφείων στο πρώην κτίριο της Ελευθεροτυπίας στο Νέο Κόσμο - Φωτό: Dimand
REAL ESTATE13 ώρες ago

Πράσινο φως για την εισαγωγή των μετοχών της Dimand στο Χρηματιστήριο

Το νέο Radisson Resort Plaza Skiathos - Πηγή: Radisson Resort Plaza Skiathos
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ19 ώρες ago

Άνοιξε το νέο ξενοδοχείο των BriQ Properties και Radisson στη Σκιάθο – Δείτε φωτό

To κτίριο στο Μετς που θα μετατρέψει η Noval σε κτίριο κατοικιών και γραφείων
REAL ESTATE20 ώρες ago

Στη Noval Property περνούν 13 ακίνητα μέσω της νέας Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου

NIKO Seaside Resort - MGallery - Πηγή: Accor
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

[ΦΩΤΟ] Εγκαινιάστηκε το νέο 5άστερο NIKO Seaside Resort – MGallery στον Άγιο Νικόλαο

Το σύγχρονο κτίριο γραφείων της Noval στο Χαλάνδρι - Πηγή: Noval Property
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Τα βασικά κριτήρια επιτυχίας των επενδύσεων της Noval Property

Οικία Καλαμάρη, Πειραιάς - Πηγή: Google Maps
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Νέα επένδυση της Orilina Properties σε ιστορικό κτίριο στον Πειραιά

To Commercial Hub στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Πού θα επενδύσει η Lamda Development τα κεφάλαια από το νέο “πράσινο” ομόλογο

Τα σχέδια για το νέο σύγχρονο κτίριο γραφείων Kaizen Campus στο Μαρούσι - Πηγή: Dimand
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Υπερκαλύφθηκε η Δημόσια Προσφορά της Dimand με υψηλή τελική τιμή μετοχής

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva Pro
LOGISTICS4 ημέρες ago

Είσοδος της Μπλε Κέδρος στον κλάδο των logistics με επένδυση στη Μεταμόρφωση

Πηγή: The Port Square Hotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Άνοιξε το πρώτο “urban smart” ξενοδοχείο του Πειραιά πάνω στο λιμάνι και το Μετρό

REAL ESTATE9 μήνες ago

Τα πάνω – κάτω στην αγορά ακινήτων φέρνει η νέα γραμμή 4 του Μετρό – Δείτε χάρτη με τους σταθμούς

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ3 έτη ago

Επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ ετοιμάζει η EBRD στα Βαλκάνια

To Grand Hyatt Athens στη Συγγρού - Πηγή: Grand Hyatt Athens
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 έτος ago

To 2022 θα ανοίξει το 2o μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας στη Λ. Συγγρού

REAL ESTATE5 μήνες ago

Οι 2 εμβληματικές επενδύσεις real estate που μεταμορφώνουν την Πατησίων

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 έτος ago

Τα 7 εμπορικά κέντρα που αλλάζουν την εικόνα της Αθήνας – Ποιά νέα θα γίνουν και ποιά αλλάζουν

Το νέο ξενοδοχείο NYX Athens, στο πρώην Esperia στη Σταδίου - Πηγή: Tsolakis Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 έτος ago

Τα 9 νέα ξενοδοχεία που ετοιμάζονται στην Αθήνα το 2021

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 έτη ago

Διεθνή διαγωνισμό προκηρύσσει το ΥΠΕΝ για την κατεδάφιση αυθαιρέτων στην Αττική

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο Brown Beach Corinthia στους Αγίους Θεοδώρους - Πηγή: Brown Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 μήνες ago

[ΦΩΤΟ] 3 τουριστικές επενδύσεις που μεταμορφώνουν την Κορινθία – Πού και πότε ανοίγουν τα νέα ξενοδοχεία

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
REAL ESTATE10 μήνες ago

Σε ποιά περιοχή “κλείδωσε” η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα – Άνοδος στο τοπικό real estate

Μύκονος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
REAL ESTATE11 μήνες ago

Οι 5 hot περιοχές της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη ζήτηση για ακίνητα από το εξωτερικό

Το Piraeus Tower στο λιμάνι του Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Φωτό: PILA Studio
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Piraeus Tower: δείτε το νέο Πύργο του Πειραιά από ψηλά

Η νέα μικτή επένδυση της Ten Brinke στο Χαλάνδρι - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η τριπλή επένδυση της Ten Brinke στο Χαλάνδρι

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

Στο δρόμο του Χρηματιστηρίου και η Dimand – Στα σκαριά 8 νέες μεγάλες επενδύσεις

Τα σχέδια για το νέο σύγχρονο κτίριο γραφείων Kaizen Campus στο Μαρούσι - Πηγή: Dimand
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Ολοκληρώνεται η μεγάλη επένδυση γραφείων Kaizen Campus στο Μαρούσι – Δείτε video

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην οδό Καραμανλή στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Νέα οικιστική επένδυση στη Γλυφάδα – Ποιά εταιρεία την υλοποιεί

Τα σχέδια για το νέο σύγχρονο κτίριο γραφείων Kaizen Campus στο Μαρούσι - Πηγή: Dimand
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Τα μεγάλα έργα real estate της Dimand

Το Piraeus Tower στο λιμάνι του Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Φωτό: ΤΕΡΝΑ / PILA Studio
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Piraeus Tower: δείτε πώς θα γίνει ο νέος Πύργος του Πειραιά

The Ellinikon Park - Πηγή: Lamda Development
VIDEOS3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Παρουσιάστηκε το The Ellinikon Park, το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της Ευρώπης στο Ελληνικό

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο Isla Brown Corinthia στους Αγίους Θεοδώρους - Πηγή: Brown Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Άνοιξε το πρώτο 5άστερο resort της Brown Hotels στην Ελλάδα – Πού βρίσκεται & πώς θα επεκταθεί

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva Pro
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 μήνα ago

[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα εμπορική επένδυση της Ten Brinke στο Αγρίνιο

Trending