Connect with us

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Επένδυση-ορόσημο της KNC στα ιαματικά λουτρά Ελευθερών – Άνω των 30 εκατ. ευρώ το κόστος

bizness.gr

Published

on

Μια τουριστική επένδυση υψηλής προστιθέμενης αξίας, που αναμένεται να αναβαθμίσει άρδην τις τουριστικές προοπτικές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και συνολικά της Ελλάδας, βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης. Ο λόγος, συγκεκριμένα, για την μονάδα προδιαγραφών 5 αστέρων, Elefthere Seaside Luxury Thermal Spa Resort.

Πρόκειται για μία στρατηγική επένδυση της ελληνικής εταιρείας KNC Α.Ε. και ορίζεται ως στρατηγική, διότι μεταβάλλει τα δεδομένα στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, εξ’ αιτίας του ότι μιλάμε για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει «τρέξει» στη συγκεκριμένη Περιφέρεια. Η ευρύτερη περιοχή των Λουτρών Ελευθερών στην Καβάλα, παρέμενε για πάρα πολλά χρόνια ανεκμετάλλευτη, είχε αλλάξει διάφορα χέρια και εν τέλει κανείς δεν είχε καταφέρει να υλοποιήσει κάποιο έργο εκεί, ενδεχομένως επειδή μεταξύ άλλων το μέρος στο οποίο θα δημιουργηθεί το Elefthere Seaside Luxury Thermal Spa Resort, έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες. Λόγω του δάσους που υπάρχει στην περιοχή, καθώς και των ιαματικών πηγών-σημείο αναφοράς του γεωγραφικού σημείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του bizness.gr, το κόστος της επένδυσης ορίζεται στα 32-33 εκατ. ευρώ. Ασφαλώς, πρόκειται για ένα κόστος που έχει αξιολογηθεί με βάση: 1) Την προμελέτη και 2) Τις κατασκευαστικές με τις οποίες έχει μιλήσει η KNC. Με τη σύνταξη της οριστικής, αρχιτεκτονικής μελέτης η εικόνα για το κόστος της επένδυσης θα λάβει συγκεκριμένη -σε ποσοστό ακρίβειας 100%- τιμή, ωστόσο με βάση τους υπολογισμούς που έχουν διενεργηθεί το ποσό δεν θα ξεπεράσει τα 33 εκατ. ευρώ στο μάξιμουμ.

Η KNC Α.Ε., εταιρεία της οικογένειας Χαρακίδη, έκανε τον διαγωνισμό για το ακίνητο στα λουτρά των Ελευθερών με την «ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε» (σ.σ. η διαδικασία ξεκίνησε το 2017) και βήμα-βήμα προχώρησε σε βάθος χρόνου στη χάραξη χρονοδιαγράμματος του έργου. Στην αρχή μπήκαν στη διαδικασία να καταλάβουν το ίδιο το ακίνητο, τις ιδιαιτερότητές του και αυτό, μόνο απλή υπόθεση δε συνιστούσε. Μιας και μιλάμε για μία έκταση 785 στρεμμάτων (τα οποία δεν είναι όλα εκμεταλλεύσιμα λόγω του δάσους που υπάρχει εκεί). Ήταν απαραίτητο, λοιπόν, να καταλάβουν το ακίνητο καλύτερα, να μελετήσουν τα υπάρχοντα κτίρια και τις συνθήκες που αυτά βρίσκονταν, καθώς και ποιες οι προοπτικές ανοικοδόμησής τους.

Στο πλαίσιο αυτό, έγιναν σύμφωνα με πληροφορίες πολλές έρευνες για τα ιαματικά νερά της περιοχής, διότι ήταν αναγκαίο για την KNC να γνωρίζουν πράγματα όπως το πόσο νερό βγάζουν οι ιαματικές πηγές, την ποιότητα του νερού, πόσο θεραπευτικό είναι ή όχι, τη θερμοκρασία του, το πόσο ενδέχεται να μεταβάλλεται μέσα στο χρόνο. Γιατί όπως εξήγησε στο bizness.gr υψηλόβαθμό στέλεχος της εταιρείας, όταν γίνεται μία επένδυση και βασίζεται κανείς στο ιαματικό νερό, περιμένει αυτό το νερό να έχει μία σταθερότητα. Η KNC έδωσε μεγάλη βαρύτητα στο εν λόγω κομμάτι, έφερε συμβούλους για να μελετήσουν τα νερά κι αυτό που διαπίστωσαν ήταν, ότι πρόκειται για ένα νερό που δεν αλλάζει η σύστασή του. Δηλαδή οι μελέτες έδειξαν, πως δεν έχει πάνω από 3-5% απόκλιση τα τελευταία δέκα χρόνια, όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητά του. Σημειώνεται, ότι στην περιοχή υπάρχουν 6 ιαματικές πηγές που θα χωριστούν σε δύο ομάδες, με συνολική ποσότητα ιαματικού νερού 275 κυβικών μέτρων την ώρα (σ.σ. με ενδεχόμενο μεταβολής της ποσότητας ανά δεκαετία).

Από την KNC Α.Ε. ευελπιστούν το Elefthere Seaside Luxury Thermal Spa Resort να είναι μία τουριστική επιλογή για 365 το χρόνο. Άρα, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό το νερό των ιαματικών πηγών να βρίσκεται σε μία θερμοκρασία τέτοια, ώστε κάποιος να δύναται να επισκεφθεί το 5άστερο κατάλυμα και τον χειμώνα. Επισημαίνεται, πως η θερμοκρασία των λουτρών κυμαίνεται μεταξύ 37-42 βαθμούς Κελσίου, ανάλογα με την εποχή του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του bizness.gr, η εταιρεία έχει στον ορίζοντα την υλοποίηση της πρώτης φάσης των έργων το καλοκαίρι του 2021. Στην παρούσα φάση βρίσκονται στη διαδικασία ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχήματος. Με βάση ασφαλείς πληροφορίες της ιστοσελίδας, από την KNC για τη χρηματοδότηση του έργου έχουν σκοπό να χρησιμοποιήσουν ένα μείγμα public fund, δηλαδή χρήματα που έρχονται από το ΕΣΠΑ (συγκεκριμένα από τον αναπτυξιακό) και το ταμείο υποδομών, σε συνδυασμό με ένα ποσοστό από ίδια κεφάλαια. Το οποίο ποσοστό, θα προκύψει έπειτα από συνεργασία με κάποιον επενδυτή. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία βρίσκεται ήδη κοντά σε συμφωνία με κάποιον επενδυτή, με τον οποίο έχουν ένα συνάψει MoU (σ.σ. μνημόνιο συνεργασίας). Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, το deal θα οριστικοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο. Αν πάλι η συμφωνία «ναυαγήσει», υπάρχει σύμβαση της KNC Α.Ε με εξειδικευμένη εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει αντί αντιτίμου, να προχωρήσει σε ανεύρεση επενδυτών για λογαριασμό της.

Προφανώς, η επένδυση για το Elefthere Seaside Luxury Thermal Spa Resort από την οικογένεια Χαρακίδη θα προσφέρει σημαντικά και στην καταπολέμηση της ανεργίας, σε μία περιφέρεια όπως η Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, όπου τα ποσοστά των ανέργων χτυπούν «κόκκινο». Για την ακρίβεια προβλέπεται στο Thermal Spa Resort να υπάρχουν 200 μόνιμες θέσεις εργασίας όλο το χρόνο. Στη φάση των κατασκευαστών οι θέσεις αυτές θα ξεπεράσουν τις 500, ενώ αν προστεθούν και οι έμμεσες θέσεις (βλ. προμηθευτές κτλ.) ο αριθμός των εργαζομένων αναμένεται να φτάσει σε σύνολο τους 700. Κάτι, που θα δώσει πνοή στην τοπική οικονομία.

Να προσθέσουμε, ακόμα, ότι το Σάββατο 18/5 στην περιοχή Μπάτης Καβάλας, έγινε αναλυτική παρουσίαση της επένδυσης, παρουσία δημοσιογράφων από την Αθήνα και την Ανατ. Μακεδονία. Εν συνεχεία, έλαβε χώρα και ξενάγηση στην περιοχή των λουτρών των Ελευθερών.

Το bizness.gr ήρθε σε επικοινωνία με την κ. Χαρακίδου Κυριακή, ηγετικό στέλεχος και κόρη του ιδιοκτήτη της εταιρείας KNC Α.Ε., η οποία πέρασε το δικό της μήνυμα για την επικείμενη επένδυση του 5άστερου Elefthere Seaside Luxury Thermal Spa Resort. Η κ. Χαρακίδου επιστρατεύτηκε από την Αγγλία για να συνδράμει στο μεγάλο έργο που ετοιμάζεται, διαθέτοντας σημαντική προϋπηρεσία στον αμερικανικό «κολοσσό» Amazon, όπως επίσης και σε ξένα funds ασχολούμενη με τον τομέα της εύρεσης επενδυτών, τις αγοραπωλησίες και τις αξιολογήσεις εταιρειών. Την εμπειρία της, συνεπώς, καλείται να την κάνει πλέον transfer στην Ελλάδα. Ακολουθεί η δήλωσή της:

«Θα ήθελα η κοινωνία να δεχτεί αυτή την επένδυση, να την παρατηρήσει, να την προσέξει και να την βοηθήσει. Και φυσικά, η ίδια η επένδυση να καταστεί κομβικός παράγοντας, ώστε να αρχίσει να καταπολεμάται το brain drain και να ενισχύεται η τοπική και εθνική οικονομία. Η εταιρεία μας, η KNC Α.Ε., είναι πολλά χρόνια παρούσα στην Ανατ. Μακεδονία-Θράκη και προσπαθούμε να συνδράμουμε με κάθε δυνατό τρόπο στον τόπο μας. Εύχομαι το νέο μας project να είναι ένα στολίδι για την περιοχή και από την πλευρά μου, θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις προς το σκοπό αυτό».

 

Χρήστος Δημόπουλος-bizness.gr

 

Advertisement Macon
Advertisement TÜV Austria
Advertisement
Το νέο πολυτελές Nous Santorini της YES Hotels - Φωτό: MPLUSM Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Με νέο όνομα ανοίγει το Μάιο το νέο 5άστερο της YES Hotels στη Σαντορίνη

Η θέση Βαρκό στην Αιτωλοακαρνανία - Πηγή: Υπουργείο Περιβάλλοντος / Β. Γκοιμίσης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

[ΦΩΤΟ] Ανοίγει το 2024 το νέο 5άστερο Varko Bay Resort στην Αιτωλοακαρνανία

Η Λίμνη Καϊάφα - Πηγή: Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Στα σκαριά ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ για το ακίνητο – φιλέτο στην Ηλεία με τα 5 ξενοδοχεία

Κέρκυρα - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Unsplash
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Προχωρά με αλλαγές το νέο 5άστερο ξενοδοχείο IKOS ODISIA στην Κέρκυρα

Tο νέο κτίριο γραφείων 80 της Trastor στη Μιχαλακοπούλου στο πρώην κτίριο του ΔΟΛ - Πηγή: Trastor
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Αποεπενδύει από την Trastor η WRED – Ποιά τράπεζα θα αγοράσει το ποσοστό

Ομόνοια - Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
REAL ESTATE4 ημέρες ago

Οι 3 μεγάλες επενδύσεις real estate που μεταμορφώνουν την Ομόνοια – Πότε ολοκληρώνονται

Σαντορίνη - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Unsplash
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Τον Απρίλιο ξεκινά το νέο ξενοδοχείο της Coco Mat στη Σαντορίνη – Στα σκαριά ακόμη 2 ξενοδοχεία

Το Nobu Hotel & Restaurant Santorini - Πηγή: Nobu Hospitality
VIDEOS4 ημέρες ago

[VIDEO] Ανοίγει την άνοιξη το πρώτο ξενοδοχείο της Nobu στην Ελλάδα – Σε ποιό νησί θα βρίσκεται

Πάρος - Πηγή: Unsplash
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

[VIDEO] Δείτε τη νέα ξενοδοχειακή επένδυση της Grivalia στην Πάρο – Πώς θα μεταμορφωθεί το Piperi

Το πρώην κτίριο του ΟΤΕ στη Σταδίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Προχωρούν μετά από χρόνια οι ξενοδοχειακές επενδύσεις του ομίλου Δουζόγλου σε Αθήνα και Κηφισιά

REAL ESTATE4 μήνες ago

Τα πάνω – κάτω στην αγορά ακινήτων φέρνει η νέα γραμμή 4 του Μετρό – Δείτε χάρτη με τους σταθμούς

To Grand Hyatt Athens στη Συγγρού - Πηγή: Grand Hyatt Athens
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ8 μήνες ago

To 2022 θα ανοίξει το 2o μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας στη Λ. Συγγρού

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ8 μήνες ago

Τα 7 εμπορικά κέντρα που αλλάζουν την εικόνα της Αθήνας – Ποιά νέα θα γίνουν και ποιά αλλάζουν

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ3 έτη ago

Επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ ετοιμάζει η EBRD στα Βαλκάνια

Το νέο ξενοδοχείο NYX Athens, στο πρώην Esperia στη Σταδίου - Πηγή: Tsolakis Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ11 μήνες ago

Τα 9 νέα ξενοδοχεία που ετοιμάζονται στην Αθήνα το 2021

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
REAL ESTATE4 μήνες ago

Σε ποιά περιοχή “κλείδωσε” η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα – Άνοδος στο τοπικό real estate

Μύκονος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
REAL ESTATE5 μήνες ago

Οι 5 hot περιοχές της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη ζήτηση για ακίνητα από το εξωτερικό

Το ακίνητο που θα γίνει η επένδυση της G4 BZPW στο Παλαιό Φάληρο - Πηγή: G4 BZPW
REAL ESTATE1 έτος ago

Στα σκαριά νέα εντυπωσιακή Ισραηλινή επένδυση στο Παλαιό Φάληρο

REAL ESTATE11 μήνες ago

Ξαναπαίρνουν ζωή 5 πρώην βιομηχανικά ακίνητα-φιλέτα στον Πειραιά

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 έτη ago

Διεθνή διαγωνισμό προκηρύσσει το ΥΠΕΝ για την κατεδάφιση αυθαιρέτων στην Αττική

Το Nobu Hotel & Restaurant Santorini - Πηγή: Nobu Hospitality
VIDEOS4 ημέρες ago

[VIDEO] Ανοίγει την άνοιξη το πρώτο ξενοδοχείο της Nobu στην Ελλάδα – Σε ποιό νησί θα βρίσκεται

Πάρος - Πηγή: Unsplash
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

[VIDEO] Δείτε τη νέα ξενοδοχειακή επένδυση της Grivalia στην Πάρο – Πώς θα μεταμορφωθεί το Piperi

To Pireus Retail Park στο Φάληρο - Πηγή: Ten Brinke
VIDEOS3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Προς ολοκλήρωση το Piraeus Retail Park στο Φάληρο

Το ιστορικό κτίριο του Μινιόν φωταγωγημένο για τις γιορτές - Φωτό: Nikos Daniilidis, Elias Joidos
REAL ESTATE3 εβδομάδες ago

[VIDEO – ΦΩΤΟ] Πρωτοχρονιά στις 2 εντυπωσιακά φωτισμένες επενδύσεις real estate σε Αθήνα & Πειραιά

Το ιστορικό κτίριο του Μινιόν φωταγωγημένο για τις γιορτές - Φωτό: Nikos Daniilidis, Elias Joidos
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 μήνα ago

[VIDEO] Φωταγωγήθηκε η νέα επένδυση της Dimand στην Πατησίων – Πότε θα μεταμορφωθεί το ιστορικό κτίριο του Μινιόν

O Πύργος του Πειραιά - Πηγή: Nikos Daniilidis
VIDEOS1 μήνα ago

[VIDEO] Φωταγωγήθηκε η μεγάλη επένδυση του Πειραιά – Εντυπωσιακά πλάνα από τον Piraeus Tower

Το Piraeus Tower στο λιμάνι του Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Φωτό: ΤΕΡΝΑ / PILA Studio
VIDEOS2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα στον Πύργο του Πειραιά – Πώς μεταμορφώνεται σε Piraeus Tower

Το σύγχρονο κτίριο γραφείων της Noval στο Χαλάνδρι - Φωτό: Redex
REAL ESTATE2 μήνες ago

Υπερκαλύφθηκε κατά 3 φορές η έκδοση για το “πράσινο” ομόλογο της Noval Property

Το Fresh Hotel στη Σοφοκλέους - Πηγή: Fresh Hotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

Προχωρά το επενδυτικό σχέδιο για την επέκταση του Fresh Hotel στη Σοφοκλέους

Το νέο Piraeus Retail Park της Ten Brinke στο Νέο Φάληρο - Πηγή: Ten Brinke Hellas
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 μήνες ago

Ανοίγει έως τον Απρίλιο το Piraeus Retail Park – Πρόταση και για νέο σταθμό μετρό στην περιοχή

Advertisement Aecom

Trending