Connect with us

REAL ESTATE

Φοιτητική κατοικία: νωρίς ξεκίνησε φέτος η αναζήτηση διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη – Πού κινούνται τα ενοίκια

Newsroom

Published

on

Το κτίριο φοιτητικών κατοικιών της Premia Properties στη Θεσσαλονίκη - Πηγή: Premia Properties
Το κτίριο φοιτητικών κατοικιών της Premia Properties στη Θεσσαλονίκη - Πηγή: Premia Properties

Είναι μόλις μέσα Ιουλίου, αλλά οι οικογένειες των νεοεισερχόμενων στο πανεπιστήμιο από άλλες πόλεις, αρχίζουν ήδη να κάνουν τις πρώτες διερευνητικές επισκέψεις σε μεσιτικά γραφεία και σπίτια, αλλά και σε ιδιωτικές φοιτητικές εστίες, οι οποίες αριθμούν εκατοντάδες δωμάτια στη Θεσσαλονίκη και φιλοξενούν φοιτητές και φοιτήτριες ακόμη και από το μακρινό Βιετνάμ!

Το θέμα της φοιτητικής στέγης στη Θεσσαλονίκη είναι κρίσιμο, καθώς όπως έδειξε έρευνα του ΑΠΘ σε δείγμα 1.000 πρωτοετών, που είχε δημοσιοποιηθεί στο τέλος του 2025, ποσοστό 62% των πρωτοετών φοιτητών και φοιτητριών προέρχεται από περιοχές εκτός της πόλης.

Σε κάθε περίπτωση, οι μεσίτες συνιστούν προσοχή στους φοιτητές και τις οικογένειές τους κατά την αναζήτηση στέγης, καθώς όπως προειδοποιούν, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις απάτης, κατά τις οποίες προκαταβολές «έκαναν φτερά» και η στέγη που προπληρώθηκε «εξαφανίστηκε» όταν ήρθε η ώρα της μετακόμισης.

Πάντως, η ζήτηση αναμένεται να κορυφωθεί όταν ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στο πανεπιστήμιο (σ.σ. κάτι που αναμένεται να γίνει πριν από τις 28 Ιουλίου), όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι Ζωή Μπαμπάογλου (σύμβουλος real estate) και Φίλιππος-Αθανάσιος Προγιόπουλος (σύμβουλος ακινήτων και συνιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου).

Τι είδους σπίτια έχουν ζήτηση και πόσο στοιχίζουν;

Κατά την κα Μπαμπάογλου, πολλοί αναζητούν «δίχωρα» σπίτια (με ξεχωριστούς χώρους για το σαλοκουζίνα και το υπνοδωμάτιο), που συνήθως έχουν εμβαδόν 34-40 τετραγωνικών και βρίσκονται κατά προτίμηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κοντά στο ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

«Η μέση τιμή είναι 500-650 ευρώ και όσο πιο κεντρικό το ακίνητο, το στάνταρντ είναι τα 600 τουλάχιστον, που την τελευταία διετία τείνει να πάει ακόμη και στα 700 (σ.σ.χωρίς να συνυπολογίζονται οι λογαριασμοί για ρεύμα, νερό κτλ). Τα σπίτια που νοικιάζονται πρώτα είναι τα ανακαινισμένα» εξηγεί και προσθέτει πως η «νούμερο ένα» περιοχή σε ζήτηση είναι το κέντρο και ακολουθούν οι περιοχές του Φαλήρου, κοντά στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» και μέχρι τη Μαρτίου.

Την εκτίμηση ότι η λειτουργία του Μετρό έχει αρχίσει να «ανοίγει» τη ζήτηση και για περιοχές εκτός κέντρου, καθώς η πρόσβαση στο πανεπιστήμιο είναι πλέον πολύ πιο εύκολη και γρήγορη ακόμη και αν δεν κατοικείς «δίπλα του», διατυπώνει ο Φίλιππος-Αθανάσιος Προγιόπουλος.

Όπως διευκρινίζει, η τάση αυτή είναι προς το παρόν στα σπάργανα, αλλά αρχίζει σταδιακά να εκδηλώνεται, ενόψει και της επέκτασης του Μετρό προς Καλαμαριά. Προσθέτει πως το μέγεθος των ακινήτων που αναζητούν οι φοιτητές/τριες και οι οικογένειές τους βαίνει μειούμενο. Στούντιο, μικρές γκαρσονιέρες και «δυάρια» για συγκάτοικους (αδέρφια ή φίλους) συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Στα μεν ανακαινισμένα στούντιο γύρω από τα πανεπιστήμια οι τιμές ξεκινούν από 400-450 ευρώ, ενώ οι ανακαινισμένες γκαρσονιέρες νοικιάζονται προς 550-600 ευρώ, με τον «πήχη» να ανεβαίνει σημαντικά σε κάποιες περιπτώσεις. Η ζήτηση επεκτείνεται μέχρι Μπότσαρη, Ανάληψη και Ιπποκράτειο, περιοχές στις οποίες οι τιμές είναι χαμηλότερες και κυμαίνονται γύρω στα 350 ευρώ για ένα στούντιο και 500-550 ευρώ για μια γκαρσονιέρα.

«Προσωπικά δεν θεωρώ πως οι τιμές είναι αυξημένες. Πιστεύω πως είναι πάνω-κάτω οι ίδιες με πέρυσι, με μικρές διακυμάνσεις» εκτιμά ο κ.Προγιόπουλος και προσθέτει ότι γονείς και φοιτητές/τριες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τη διάρκεια αναζήτησης στέγης, ώστε να μην πέσουν θύμα απάτης, κάτι που γίνεται κυρίως στο Διαδίκτυο. «Πάντα να ζητούν χαρτιά, να γνωρίζουν με βεβαιότητα με ποιον μιλούν και αν δεν το τσεκάρουν να μη δίνουν εύκολα προκαταβολές, γιατί σχεδόν κάθε χρόνο χάνονται χρήματα» προειδοποιεί.

Στο 99% η πληρότητα στις ιδιωτικές φοιτητικές εστίες, ξένοι φοιτητές το 15% των ενοίκων

Πληρότητα 99% παρουσιάζουν ήδη τα 430 επιπλωμένα φοιτητικά διαμερίσματα στα έξι κτήρια της «Οikotrust» (συν ένα που διαχειρίζεται), όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδρυτής της, Χρήστος Τραμπούκης, υπενθυμίζοντας ότι τα ακίνητα βρίσκονται στις οδούς Βαλαωρίτου, Βενιζέλου, Πλάτωνος, Αγίας Σοφίας, Λάζου Εξάρχη και Κασσάνδρου, δηλαδή σε απόσταση δέκα έως 20 λεπτών με τα πόδια από το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (τα πιο απομακρυσμένα ακίνητα, όπως αυτό της Βαλαωρίτου, βρίσκονται πολύ κοντά σε σταθμούς του Μετρό, σε περίπτωση που κάποιος δεν θέλει να μεταβεί στο πανεπιστήμιο πεζή). Συνολικά οι ιδιωτικές φοιτητικές εστίες στη Θεσσαλονίκη προσφέρουν περίπου 800 δωμάτια, γεγονός που καθιστά την Οikotrust τη μεγαλύτερη εταιρεία του είδους στην πόλη.

Τα διαμερίσματα, που διατίθενται προς 400 έως 700 ευρώ (με πληρωμένους όλους τους λογαριασμούς, όπως ρεύμα, νερό, θέρμανση, Ιντερνετ και χρήση κοινόχρηστων χώρων, πλυντηρίων κτλ), γίνονται από πολύ νωρίς ανάρπαστα (ουσιαστικά οι κρατήσεις ξεκινούν ήδη από τον Ιούνιο, πριν βγουν τα αποτελέσματα των πανελληνίων), καθώς -όπως λέει ο κ.Τραμπούκης- οι ενδιαφερόμενοι θεωρούν μεγάλο πλεονέκτημα το «all in one», δηλαδή ότι γνωρίζουν εκ των προτέρων πόσο θα πληρώσουν κάθε μήνα με όλες τις ανάγκες καλυμμένες.

Η διαφορά στην τιμή (ανάμεσα στα 400 και τα 700 ευρώ) έχει, σύμφωνα με τον κ.Τραμπούκη, να κάνει με το μέγεθος του διαμερίσματος καθεαυτό, αλλά μαι με τη διαθεσιμότητα και την πληρότητα των κοινόχρηστων χώρων (το μίσθωμα ανεβαίνει για κτήρια που έχουν γυμναστήριο, δωμάτιο τηλεόρασης ή μουσικής κ.ά). Όλες οι κρατήσεις και οι διαδικασίες γίνονται ηλεκτρονικά, δηλαδή οι γονείς «δεν χρειάζεται να έρθουν και να ξανάρθουν» από μακριά.

Μάλιστα, ο ένοικοι αυτών των εστιών δεν είναι μόνο Έλληνες. «Ένα 15% είναι ξένοι, που φοιτούν στη Θεσσαλονίκη, είτε στο δημόσιο πανεπιστήμιο μετά την έναρξη αγγλόφωνων προγραμμάτων είτε σε κάποιο ιδιωτικό, όπως το City. Πρόσφατα, για παράδειγμα, είχαμε αρκετούς φοιτητές από το Βιετνάμ, που σπούδαζαν Λογιστική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας», λέει, ενώ όταν τον ρωτάμε πώς «ανακάλυψαν» τη Θεσσαλονίκη οι Ασιάτες νεαροί απαντά πως …μάλλον έκανε καλό μάρκετινγκ στο Βιετνάμ το ΠΑΜΑΚ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Πηγή: Levante Beach Resort
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Στα “σκαριά” επένδυση για την επέκταση του 5άστερου Levante Beach Resort στη Ρόδο

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στα Χανιά – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Ο CEO της Trade Estates, Δημήτρης Παπούλης - Πηγή: Trade Estates
LOGISTICS2 ημέρες ago

Πού επενδύει η Trade Estates έως το 2028 – Το flagship έργο στο Ελληνικό και η επέκταση στη Σόφια

Πηγή: Nana Princess
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Ποιός γνωστός ξενοδοχειακός όμιλος επεκτείνεται και στην Αθήνα με νέο ξενοδοχείο στην “καρδιά” της πόλης

Ξενία Ουρανούπολης - Πηγή: ΕΤΑΔ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Πώς αποκτούν “νέα ζωή” τα Ξενία και τα ιστορικά ακίνητα – Τέσσερις διαφορετικές διαδρομές αξιοποίησης από την Αθήνα μέχρι Κομοτηνή

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Ποιές οι νέες τάσεις στα ενοίκια κατοικιών στα Ανατολικά Προάστια της Αθήνας το 2026

Marathon Beach Resort - - Πηγή: Brown Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Από τα νέα ξενοδοχεία στο repositioning – Ποιά νέα έργα ανακαινίσεων ξενοδοχείων δρομολογούνται σε Αττική και νησιά

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Νέα επένδυση επέκτασης ξενοδοχείου δρομολογείται στη Ρόδο – Ποιό γνωστό 5άστερο θα “μεγαλώσει”

Ζάκυνθος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Διονύσης Παπαντώνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Ανοίγει ο “δρόμος” για την υλοποίηση ενός νέου ξενοδοχειακού project στη Ζάκυνθο

Το ακίνητο της οδού Κοραή που θα ανακαινίσει η Dimand για την Piraeus Bank - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 ημέρες ago

Σχεδόν 94.000 τ.μ. γραφείων αλλάζουν τον τραπεζικό χάρτη στο κέντρο της Αθήνας – Τι ετοιμάζουν Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Προχωρά έργο μετατροπής κτιρίου σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Ποιες είναι οι 11 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Νέο 6ώροφο ξενοδοχείο δρομολογείται στο Κουκάκι – Πού θα γίνει και ποια εταιρεία επενδύει

Το νέο "πράσινο" συγκρότημα γραφείων NEXIS στο πρώην ΕΚΕΠ στη Μεταμόρφωση - Πηγή: Hill International
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

Ολοκληρώθηκε το NEXIS στη Μεταμόρφωση – Πώς το πρώην ΕΚΕΠ έγινε “πράσινο” συγκρότημα γραφείων 21.000 τ.μ.

Εικόνα αρχείου - Design by Canva Pro
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Πέρα από την κλασική πολυκατοικία: 4 νέα οικιστικά μοντέλα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Με νέο σχεδιασμό προχωρά το Project VORIA στο Μαρούσι – Τι αλλάζει στο ξενοδοχειακό κομμάτι

Το ακίνητο στη συμβολή των οδών Σακελλαρίου και Τεώ - Πηγή: Europe Holdings
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Δεύτερη ζωή για τέσσερα μεγάλα ακίνητα στην Αττική – Πώς αλλάζουν χρήση και επιστρέφουν στην αγορά

NEXIS Metamorphosis - Πηγή: A&M Architects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 ημέρες ago

Από Μαρούσι έως Ελαιώνα και Καλλιθέα, πέντε νέες επενδύσεις σε “πράσινα γραφεία” αλλάζουν το χάρτη ακινήτων της Αθήνας

Πηγή: Prodea
LOGISTICS1 εβδομάδα ago

“Στα σκαριά” το μεγάλο logistics center της PRODEA στον Ασπρόπυργο – Σε περιβαλλοντική αδειοδότηση το έργο των 100.000 τ.μ.

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” νέο έργο αναβάθμισης ξενοδοχείου σε 5 αστέρων στη Λέσβο

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει

To νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων της BriQ Properties στη Λ. Ποσειδώνος - Πηγή: mtarchitects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος

Pinēa Living II - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL4 μήνες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890