Connect with us

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Γεράσιμος Θωμάς: Οι πράσινες επενδύσεις κεντρικός άξονας της επανεκκίνησης της οικονομίας

Newsroom

Published

on

«Πολύτιμο εργαλείο για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας όπως έχει αποτυπωθεί στο ΕΣΕΚ. Ακολουθεί καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, με το βλέμμα στην μετα-κορονοϊό εποχή. Η πανδημία όχι απλώς δεν καθυστερεί τις πολιτικές, αλλά καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την προώθησή τους την επόμενη ημέρα της πανδημίας», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς κατά την ομιλία του στη δεύτερη ημέρα συζήτησης του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής «Είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης η περιβαλλοντική και ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης να είναι μεταξύ των πιο φιλόδοξων στην ΕΕ και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία τώρα που ξεδιπλώνουμε το σχέδιο της επανεκκίνησης της οικονομίας μετά την άρση του lockdown».

Απαντώντας στην κριτική βουλευτών της αντιπολίτευσης «Γιατί κατατίθεται τώρα το νομοσχέδιο;», ο κ. Θωμάς απάντησε ότι «Όσοι παρακολουθούν στοιχειωδώς τον δημόσιο διάλογο στην Ευρώπη, θα αντιληφθεί ότι οι πράσινες επενδύσεις θα έχουν κεντρικό ρόλο στην ανάταξη της οικονομίας μετά την κρίση του κορονοϊού. Το νομοσχέδιο δίνει ισχυρή ώθηση σε δυο από τους πυλώνες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα. Εμείς αντιλαμβανόμαστε τις ΑΠΕ ως μέρος του εθνικού μας πλούτου και γι’ αυτό επιταχύνουμε την αδειοδοτική διαδικασία δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για ισχυρότερη ανάπτυξη του τομέα. Θέλουμε έναν κλάδο ΑΠΕ εξωστρεφή, φιλικό προς τις επενδύσεις, μέσα από διαδικασίες που δεν αποτελούν εμπόδιο, αλλά συγκριτικό πλεονέκτημα στην προσέλκυση κεφαλαίων. Θέλουμε επίσης ενέργεια από ΑΠΕ φθηνή, χωρίς επιδοτήσεις, καθώς είναι μέριμνά μας να διαμορφωθούν χαμηλότερες τιμές ενέργειας για τον καταναλωτή».

«Θέλουμε από ουραγοί να γίνουμε πρωτοπόροι στις ΑΠΕ», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Δεν μπορούμε να μιλάμε σοβαρά για ανάπτυξη έργων ΑΠΕ χωρίς να λύσουμε τα αδειοδοτικά ζητήματα. Πέρα από την παρέμβαση στο πρώτο στάδιο της αδειοδότησης με αυτό το νομοσχέδιο, έχουμε ξεκινήσει και επεξεργαζόμαστε προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών για τα επόμενα στάδια έως την Άδεια Εγκατάστασης. Προχωράμε και με άλλα θέματα για την επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών και η τιμολόγηση των υβριδικών σταθμών ΑΠΕ».

Ο κ. Θωμάς αναφέρθηκε στη συνέχεια στην αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής από τη Βεβαίωση Παραγωγού που αποτελεί την κεντρική αλλαγή που φέρνει στην αδειοδότηση των ΑΠΕ το νομοσχέδιο, καθώς και σε μια σειρά βελτιωτικών ρυθμίσεων για την αγορά ΑΠΕ.

«Επιδιώκουμε μέχρι το 2021 -μαζί με μια σειρά άλλες αλλαγές που θα γίνουν το καλοκαίρι- να συμμορφωθούμε με την κοινοτική υποχρέωση που προβλέπει οι επενδύσεις ΑΠΕ να αδειοδοτούνται σε δυο χρόνια συνολικά. Ο κρατικός μηχανισμός επιταχύνει με αυτό το νομοσχέδιο. αλλά και ο επενδυτής πρέπει να αποδείξει τη δέσμευση και την υπευθυνότητά του σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.Σκοπός είναι να ξεκαθαρίσει το αδειοδοτικό περιβάλλον και να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εκμετάλλευση του φυσικού και ηλεκτρικού χώρου της χώρας. Όποια επένδυση προχωρά, την βοηθάμε για να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», σημείωσε.

Για την ενεργειακή αποδοτικότητα, όπως είπε, «Προχωράμε με νομοθετήματα που μας επιτρέπουν να εναρμονιστούμε με τις κοινοτικές οδηγίες και να προχωρήσουμε σε έργα ανακαίνισης κτιρίων για λόγους βελτίωσης της ενεργειακής τους απόδοσης, έργα που βοηθούν πολλαπλά τους πολίτες. Έχουμε διαβουλευθεί με τους μηχανικούς και ρυθμίζουμε εκκρεμή θέματα για να προχωρήσουν αυτά τα έργα. Ενσωματώνουμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες με τρόπο συνετό που ταιριάζει στην ελληνική πραγματικότητα».

«Δεν πρωτοτυπούμε δίνοντας τη δυνατότητα να μειωθεί το ποσοστό του Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ κάτω από 51%», είπε ο κ. Θωμάς, αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Το υφιστάμενο εταιρικό σχήμα του ΑΔΜΗΕ έχει επιτρέψει να δρομολογηθούν μεγάλες επενδύσεις, ωστόσο η μετοχική σύσταση του Διαχειριστή επιδέχεται βελτίωσης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι και ο ΑΔΜΗΕ όπως και όλες οι επιχειρήσεις του ενεργειακού κλάδου θα χρειαστούν κεφάλαια μετά την πανδημία για να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα. Εξήρε επίσης τον ρόλο και την κοινωνική ευθύνη όλων των εταιρειών του ενεργειακού κλάδου – δημόσιων και ιδιωτικών – κατά την διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού.

Αναφορικά με την τροπολογία για την ενσωμάτωση της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργον στην ΕΔΕΥ και τις αιτιάσεις περί «σύγκρουσης συμφερόντων», ο ίδιος τόνισε ότι εξασφαλίζεται ότι το ποσοστό που ανήκει στο Δημόσιο από την ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων που διαχειρίζεται έργα γεωστρατηγικής σημασίας (όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP, IGB, East Med) θα παραμείνει στα χέρια του Δημοσίου. Ο ρόλος του Δημοσίου θα αναβαθμιστεί και με την εξαγορά του μεριδίου των ΕΛΠΕ. Η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων στην ουσία σημαίνει το 50% της IGI Poseidon με το υπόλοιπο 50% να ελέγχεται από την ιταλική Edison. Έχει ουσιαστικά 2 έργα, τον IGB και τον East Med. «Δεν τίθεται κανένα θέμα σύγκρουσης συμφερόντων διότι η ΕΔΕΥ δεν κάνει εξορύξεις, ελέγχει και παρακολουθεί τις συμβάσεις που έχει συνάψει το ίδιο το Δημόσιο με τις εταιρίες. Επίσης προβλέπουμε η ΔΕΠΑ Διεθνών να είναι θυγατρική της ΕΔΕΥ».

Τέλος, αναφερόμενος στα σχόλια περί «ειδικών ρυθμίσεων για τον Ελληνικό Χρυσό» ο κ. Θωμάς υπογράμμισε ότι πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν όλο τον μεταλλευτικό κλάδο που έχει σημαντική συνεισφορά στο ελληνικό ΑΕΠ και προσθέτουν δυο ακόμα συνοδά έργα στον κατάλογο των έργων για τα οποία απαιτείται γνωστοποίηση και όχι αδειοδότηση. «Αυτή η αλλαγή δεν επηρεάζει τις ισχύουσες η απαιτούμενες ΑΕΠΟ, τεχνικές μελέτες η άδειες εγκατάστασης», κατέληξε.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Φωτό: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ10 ώρες ago

Νέο προϊόν ηλεκτρικής ενέργειας ειδικά για ξενοδοχεία από τη ΔΕΗ

Μύκονος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Χρήστος Μπόνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ19 ώρες ago

Εγκρίθηκε νέο έργο για επέκταση ξενοδοχείου στη Μύκονο

Σάμος, Πυθαγόρειο - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ20 ώρες ago

Δρομολογείται νέα ξενοδοχειακή επένδυση στη Σάμο – Πού θα γίνει

Το οικιστικό έργο της Vitael στην οδό Ιάσονος στη Νέα Σμύρνη - Πηγή: Vitael
RESIDENTIAL21 ώρες ago

Ολοκληρώνονται τέλος του 2026 τα νέα οικιστικά έργα της Vitael στα Νότια Προάστια της Αθήνας – Σε ποιές περιοχές υλοποιούνται

Μεσσηνία - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ21 ώρες ago

“Πράσινο φως” για 4 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Πελοπόννησο – Ποιές δύο περιοχές μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον

Conrad Corfu - Πηγή: Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ21 ώρες ago

Ανοίγει το 2026 στην Κέρκυρα το “αδελφάκι” του The Ilisian της Αθήνας – Πού θα ανοίξει το νέο Conrad στο νησί

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ21 ώρες ago

Κυριαρχούν οι αλυσίδες στα ξενοδοχεία 5 αστέρων στην Ελλάδα – Ποιές είναι οι 3 σημαντικότερες εξελίξεις στον ξενοδοχειακό κλάδο το 2025

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Εγκρίθηκε νέο έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στο Ρέθυμνο

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Πάρο – Σε ποιά περιοχή του νησιού θα γίνει

Μύκονος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Χρήστος Μπόνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” δύο νέες μεγάλες ξενοδοχειακές επενδύσεις της Intracom – Σε ποιά νησιά σχεδιάζει να αναπτύξει ξενοδοχεία η Intradevelopment

Sokio Flisvos, Trademark Collection by Wyndham - Πηγή: Sokio Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Άνοιξε το πρώτο ξενοδοχείο Sokio στην Αθήνα – “Στα σκαριά” ακόμη 3 νέα καταλύματα σε Αττική και Χαλκιδική

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

“Στα σκαριά” 14 νέα έργα για ξενοδοχεία στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Οι 11 νέες επενδύσεις για ξενοδοχεία 5 αστέρων σε όλη την Ελλάδα – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν

To Sokio Central στην οδό Πραξιτέλους - Πηγή: Oikos Developments
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Επεκτείνει τις ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Αθήνα η Sokio Hotels – “Στα σκαριά” και νέο ξενοδοχείο μαζί με τη Wyndham στο κέντρο της Αθήνας

Η ανανεωμένη Στοά Αρσακείου - Πηγή: Legendary Food
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 εβδομάδες ago

Προς ολοκλήρωση η μεγάλη εμπορική επένδυση στη Στοά Αρσακείου – Ποιοί χώροι έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν

Athenaeum Eridanus - Πηγή: Athenaeum Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Οι 3 νέες επενδύσεις της Athenaeum Hotels στην Αθήνα – Που σχεδιάζονται νέα 5άστερα ξενοδοχεία

Μεσσηνία - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ21 ώρες ago

“Πράσινο φως” για 4 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Πελοπόννησο – Ποιές δύο περιοχές μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον

Ρόδος - Φωτό: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

5 νέα έργα ξενοδοχείων δρομολογούνται στα Δωδεκάνησα – Ποιό νησί “κυριαρχεί” στις επενδύσεις

Ζάκυνθος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Διονύσης Παπαντώνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

8 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις δρομολογούνται στα Ιόνια Νησιά – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

Punda Resort Paros - Πηγή: Radisson Hotel Group
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” νέο resort Radisson στην Εύβοια και ακόμη 4 νέα openings σε όλη την Ελλάδα έως το 2026 – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ημέρες ago

[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά

Το νέο Μινιόν, φωταγωγημένο - Πηγή: DIMAND - Φωτογραφίες: ΝΙΚΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ
VIDEOS2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
VIDEOS3 εβδομάδες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
LOGISTICS4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο

Το νέο κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη

Eleusis Project - Πηγή: Karpathios Development
LOGISTICS2 μήνες ago

[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

Ξεκινούν από τη ΜΕΤΚΑ τα έργα για τη μεγάλη επένδυση VORIA στο Μαρούσι – Εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες

Η οικιστική επένδυση της Vita Estate Development στην οδό Ιάσονος 42 στη Νέα Σμύρνη - Πηγή: Vita Estate Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση στη Νέα Σμύρνη – Σε ποιά περιοχή κατασκευάζεται

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου 80 στην Αργυρούπολη - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώνεται η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην Αργυρούπολη – Πού βρίσκεται το ακίνητο

Το νέο Hard Rock Hotel & Casino Athens στο Ελληνικό - Φωτό: Γιάννης Παναγόπουλος / Eurokinissi
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα σε Riviera Tower, IRC και Little Athens

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).