ΑΡΘΡΑ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Γιατί η οικοδομή του μέλλοντος είναι η ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιρίων
Published
7 έτη agoon
By
Newsroom
Το ζήτημα της αναγέννησης της αγοράς ακινήτων, είναι από τα βασικότερα προαπαιτούμενα για την ουσιαστική ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας. Αν η συγκεκριμένη αγορά δεν καταφέρει να επανακάμψει, τότε μία μεγάλη «μαύρη τρύπα» θα παραμένει ως ανασταλτικός παράγοντας, στην προσπάθεια επαναφοράς στην κανονικότητα.
Στο πλαίσιο μίας αναλυτικής χαρτογράφησης του εν λόγω θέματος, το bizness.gr μίλησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), κ. Στράτο Παραδιά. Στην αρχική τοποθέτησή του σημείωσε: «Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γεγονός, ότι τα μηνύματα που έχουμε από την αγορά τον τελευταίο καιρό είναι θετικά. Βεβαίως, τα μηνύματα αυτά δεν αφορούν όλη τη χώρα, δεν αφορούν όλες τις περιοχές της Αθήνας, δεν αφορούν όλες τις πόλεις της χώρας. Κυρίως δεν αφορούν την ύπαιθρο χώρα. Κατά βάση αφορούν συγκεκριμένες περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος στο λεκανοπέδιο, καθώς και ορισμένα νησιά και κάποιες πόλεις σε μεγάλα νησιά. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να θεωρήσουμε, ότι έχουμε μία γενικευμένη ανάκαμψη στην αγορά.
Δειλά σημάδια ανάκαμψης έχουμε στην οικοδομή, γιατί μην ξεχνάμε ότι αυτά όλα κινούνται μέσα στην οικονομία, αλλά και στη ζωή των ανθρώπων. Δηλαδή κάποιος μπορεί να αναβάλλει να χτίσει μία οικοδομή για ένα μεγάλο διάστημα, όχι όμως επ’ άπειρον, κάποια στιγμή όσο και κακές να είναι οι συνθήκες, θα ξεκινήσει κάτι που είναι να κάνει. Κάποιος που ήταν να αγοράσει ένα σπίτι, περίμενε ένα χρονικό διάστημα, αλλά κάποια στιγμή θα υλοποιήσει το σχέδιο αυτό. Είναι λοιπόν μέσα στους κύκλους της ζωής αυτό κι όχι ένα γενικότερο σημάδι ανάκαμψης της οικοδομής και της οικονομίας. Γιατί αν το ερμηνεύσουμε έτσι, πως αυτό είναι κάτι γενικευμένο, κινδυνεύουμε οι ιδιοκτήτες ακινήτων -ιδιαίτερα αυτοί που δεν μετέχουμε στην επιχειρηματικότητα- να τιμωρηθούμε πάρα πολύ σκληρά, με νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Διότι το Υπουργείο Οικονομικών, πάντοτε, καραδοκεί για αιτίες ή αφορμές ώστε να αυξήσεις τις αντικειμενικές αξίες, ακριβώς για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα».
Στο ερώτημα πως μπορεί να αναγεννηθεί η αγορά ακινήτων ουσιωδώς, ο κ. Παραδιάς απαντάει ως εξής: «Ο μεγάλος ασθενής στην κτηματαγορά είναι οι υπάρχουσες οικοδομές και η ανάγκη ανακαίνισης και αναβάθμισής τους. Αναβάθμιση λειτουργική και ενεργειακή. Είναι απόλυτα απαραίτητο γιατί η χώρα μας δεν έχει ανάγκη τόσο πολύ από νέες οικοδομές, ή νέα κτίρια. Από αυτά έχει και με το παραπάνω. Ανάγκη έχει να αναβαθμίσει οικοδομές και κτίρια που υπάρχουν ήδη, τα οποία υπερτερούν κι ως προς τη θέση έναντι οποιωνδήποτε καινούργιων οικοδομών.
Εκεί, χρειάζεται να μπει ένα πάρα πολύ γενναίο φορολογικό κίνητρο, όχι ημίμετρα και αντίδωρα, αλλά μία επιστροφή 50% όλου του ποσού που θα καταβληθεί, του ποσού δηλαδή που προορίζεται για ανακαίνιση ακινήτων με όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά, με ΦΠΑ 24%, με όλες τις εργοδοτικές και εργατικές εισφορές, το οποίο δεν θα επιστρέφεται σε μετρητά στους ιδιοκτήτες που θα κάνουν ανακαίνιση στα κτίριά τους, αλλά θα πιστώνεται στο λογαριασμό τους σαν ένα ποσό με το οποίο αυτοί, θα μπορούν να εξοφλήσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους στο κράτος, τις δικές τους αλλά και των μελών της οικογενείας τους. Με άλλα λόγια, εννοούμε να μετρήσουν όλα τα τιμολόγια των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν και των εργασιών. Η εργασία, επίσης, να είναι ασφαλισμένη και ενταγμένη στο ασφαλιστικό σύστημα. Η παραπάνω κίνηση θα δώσει αξία στην ιδιοκτησία, θα αναβαθμίσει τις υπάρχουσες οικοδομές που είναι κυριολεκτικά εγκαταλελειμμένες και στο έλεός τους, διότι η έννοια συντήρηση και αναβάθμιση είναι δυστυχώς άγνωστη στη χώρα μας. Άγνωστη και οργανωτικά, αλλά εξίσου και οικονομικά. Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή ο ΕΝΦΙΑ, απορροφά όλο το «αίμα» των ιδιοκτητών και μαζί, κάθε δυνατότητά τους να κάνουν κάτι για τα υπάρχοντα κτίρια. Εκεί πονάμε, εκεί πρέπει να βρούμε το γιατρικό».
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει τη στόχευση που απαιτείται να υπάρχει την επόμενη μέρα: «Δεν χρειάζεται να χτίσουμε νέες οικοδομές. Η οικοδομή του μέλλοντος είναι η ανακαίνιση των υπαρχόντων κτιριακών όγκων. Η οποία είναι ιδιαίτερα επωφελής και πάρα πολύ σημαντική για την κοινωνία, την οικονομία, την απασχόληση. Εκεί πρέπει να πέσει το βάρος, αλλά αυτό δεν θα συμβεί με ευχολόγια. Δηλαδή, ενώ σε μία καινούργια οικοδομή βγάζοντας άδεια πρέπει να εμφανίσει κανείς τιμολόγια για όλα τα υλικά και τις εργασίες, αντίθετα η ανακαίνιση μπορεί να γίνει υπό το… φως του φεγγαριού. Και το κράτος να μην εισπράξει ούτε ένα ευρώ φόρο ή εισφορά, από ανακαινίσεις κτιρίων ολοκλήρων.
Άρα λοιπόν εκεί θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα, θέλουμε όπως προείπα να κάνουμε την επιστροφή του 50% με τον τρόπο που ανέφερα. Σε τέτοια περίπτωση, το κράτος θα έχει εισπράξει εκ των προτέρων πολύ περισσότερα. Κυρίως, όμως, θα έχουν κερδίσει ο ΕΦΚΑ ως ασφαλιστικό σύστημα, η πληρωμή του ΦΠΑ κι η πληρωμή όλων των φόρων και των εισφορών που σχετίζονται με όλο το κύκλωμα της οικοδομής: των εργολάβων, των υπεργολάβων, των παρόχων, των βιοτεχνών, βιομηχάνων και εμπόρων των οικοδομικών υλικών. Όλο το κύκλωμα αυτό θα βγει στο φως της ημέρας και το κράτος θα έχει κερδίσει πολλαπλά, κάνοντας αυτή τη σημαντική φορολογική ελάφρυνση με τη λογιστική επιστροφή και όχι παροχή χρημάτων στο χέρι».
Σχετικά με την ενδεχόμενη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, ο κ. Παραδιάς σχολιάζει: «Θα μας ενδιέφερε να υπάρχει μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση τόσο από κοινωνικής όσο και δημοσιονομικής απόψεως, ότι αυτονόητα θα καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος. Ο οποίος είναι ακριβώς αυτός ο φόρος, που καταδικάζει τους οικονομικά ενεργούς πολίτες να απέχουν στην ουσία από κάθε επένδυση. Αν δεν γίνει έτσι, δεν έχει κανένα νόημα και καμία διαφορά η διαφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους».
Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ καταλήγει σχετικά με το Real Estate και όχι μόνο: «Το τι κάνουν τα funds του εξωτερικού και τι θα κάνουν είναι κάτι που στον απλό ιδιοκτήτη που εκπροσωπούμε εμείς δεν φτάνει, ή τουλάχιστον δεν έχει φτάσει ακόμα. Θα έχει σημασία ωστόσο για την οικονομία και την κοινωνία, να δοθεί μία λύση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων. Ιδιαίτερα αυτοί που έχουν επιλέξει να πάρουν τεράστια δάνεια και να μην πληρώσουν τίποτα, έχοντας ζήσει μία ζωή χαρισάμενη σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, δηλαδή οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα πρέπει να υποχρεωθούν να επιστρέψουν πίσω είτε τα δάνεια, είτε τα ακίνητα. Αυτό δεν αφορά τον απλό δανειολήπτη, ο οποίος έχει καταθέσει το «αίμα της ψυχής» του και την αποταμίευσή του, προκειμένου να τα βγάλει πέρα. Αυτός πρέπει να βοηθηθεί από το κράτος κι από τις τράπεζες με κάθε τρόπο, ώστε να σώσει το σπίτι του».
Χρήστος Δημόπουλος-bizness.gr
Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Πάρο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Στα “σκαριά” το νέο 5άστερο Radisson Blu Resort στη Μάνη – Τι θα περιλαμβάνει η αναβίωση του ιστορικού “Λακωνίς”
Νέα επένδυση logistics δρομολογείται στη ΒΙΠΕ Σίνδου – Ποιά εταιρεία επενδύει
“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχειακό έργο στο Κολωνάκι
Φοιτητική κατοικία: νωρίς ξεκίνησε φέτος η αναζήτηση διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη – Πού κινούνται τα ενοίκια
Αγορά κατοικίας: αυξάνεται η τραπεζική χρηματοδότηση όσο αυξάνονται και οι τιμές πώλησης των κατοικιών
“Στα σκαριά” νέο 5αστέρο ξενοδοχείο στην Πάρο
Νέος κύκλος ξενοδοχειακών deals και αναβαθμίσεων στη Ρόδο – Ποιοι όμιλοι επενδύουν στο νησί
Στο χαρτοφυλάκιο της Brown Hotels το Marathon Beach Resort στη Νέα Μάκρη – Πλήρες relaunch στα “σκαριά” το 2027
Επεκτείνει το αποτύπωμά της στην Ελλάδα η Radisson – Ποιά ξενοδοχειακά έργα βρίσκονται στα “σκαριά”
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 612 κλινών στην Ερμιονίδα – Σε ποιά περιοχή δρομολογείται το έργο
“Άλμα” 50% στην ζήτηση ακινήτων για εξοχική κατοικία στην Ελλάδα από ΗΠΑ και Καναδά το 2026
Σε φάση επανασχεδιασμού η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στο The Ellinikon – Τι αλλάζει με την αποχώρηση της Centric
Προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση Apollo Hills της Hines στη Βούλα – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί
Σε διαφορετικές κατασκευαστικές ταχύτητες τα δύο νέα premium malls στο The Ellinikon
Στα “σκαριά” το νέο 5άστερο Radisson Blu Resort στη Μάνη – Τι θα περιλαμβάνει η αναβίωση του ιστορικού “Λακωνίς”
[VIDEO] Πώς προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια
Νέος κύκλος ξενοδοχειακών deals και αναβαθμίσεων στη Ρόδο – Ποιοι όμιλοι επενδύουν στο νησί
Σε εξέλιξη ο mega διαγωνισμός του Κτηματολογίου για την μίσθωση νέου κτιρίου γραφείων 8.000 τ.μ. στην Αθήνα
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα
[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια
20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει
[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 612 κλινών στην Ερμιονίδα – Σε ποιά περιοχή δρομολογείται το έργο
-
REAL ESTATE3 εβδομάδες ago“Άλμα” 50% στην ζήτηση ακινήτων για εξοχική κατοικία στην Ελλάδα από ΗΠΑ και Καναδά το 2026
-
RESIDENTIAL1 εβδομάδα agoΣε φάση επανασχεδιασμού η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στο The Ellinikon – Τι αλλάζει με την αποχώρηση της Centric
-
RESIDENTIAL2 εβδομάδες agoΠροχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση Apollo Hills της Hines στη Βούλα – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί
-
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 εβδομάδα agoΣε διαφορετικές κατασκευαστικές ταχύτητες τα δύο νέα premium malls στο The Ellinikon







