Connect with us

SPECIAL EDITIONS

Η ανοικοδόμηση της οικονομίας στο επίκεντρο του 3rd InvestGR Forum

Newsroom

Published

on

Το 3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position ολοκληρώθηκε χθες με το πάνελ συζήτησης με θέμα: “Επανοικοδομώντας τη Νέα Οικονομία”.

Στο πάνελ συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, και οι Τάσος Ιωσηφίδης Partner, Head of Strategy & Transactions for Greece and the South Cluster of Central, Southeast Europe & Central Asia (CESA), EY Greece -, Χάρης Μπρουμίδης – Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Greece -, Νίκος Γιαννουσάς – Διευθύνων Σύμβουλος Volvo Car Hellas -, Ριχάρδος Λαμπίρης – Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ -, Παναγιώτης Ζήκος – Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος OTIS Greece & Cyprus, ενώ συντονίστρια ήταν η δημοσιογράφος, κα Κατερίνα Γαλανού.

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στους άξονες – κλειδιά για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, λέγοντας: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φετινή χρονιά θα είναι μια χρονιά βαθιάς ύφεσης. Ευελπιστούμε – και όλα τα στοιχεία αυτό δείχνουν – ότι θα είναι παροδική και το 2021 θα είναι έτος υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Η πραγματικότητα είναι ότι η υγειονομική κρίση άλλαξε προτεραιότητες σε παγκόσμιο, πανευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Στην Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες χώρες, τα καταφέραμε καλύτερα.

Ενόψει του 2021 και υπό το βασικό σενάριο της επιτυχούς αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, προσδοκούμε ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει υψηλή οικονομική μεγέθυνση, η οποία θα εδράζεται, μεταξύ άλλων, στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, στην εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, με τη σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, στη συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, στην προώθηση δημόσιων επενδύσεων και στη στήριξη ιδιωτικών επενδυτικών πρωτοβουλιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, αξιοποιώντας, για την υλοποίηση αυτών των πολιτικών, τους πόρους που θα αρχίσουν να εισρέουν από το Ταμείο Ανάκαμψης από το 2021 και μετά».

Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι στόχος είναι η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, για να σημειώσει: «Πάνω από το 60% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να διατεθεί στην πράσινη οικονομία και την ψηφιοποίηση. Είναι, λοιπόν, ευθύνη της χώρας να καταθέσει, γρήγορα και έγκαιρα, σοβαρές και ώριμες προτάσεις πάνω σε αυτούς τους άξονες», καταλήγοντας ως εξής: «Πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, διαρθρωτικές αλλαγές και φιλοεπενδυτικές πολιτικές – πολλές από τις οποίες ήδη υλοποιούμε -, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ισχυρή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάκαμψη».

Ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY για την Ελλάδα και τον Νότιο Τομέα της περιοχής Κεντρικής, Ανατολικής, Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (CESA), σχολίασε την αυξημένη προσοχή που συγκεντρώνουν τα έργα υποδομών στη χώρα μας, εξηγώντας ότι «η κυβέρνηση συντηρεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα – το οποίο προϋπήρχε της πανδημίας – σε μία δύσκολη παγκόσμια συγκυρία, προχωρώντας σε μια πιο επιθετική αξιοποίηση των εργαλείων των αποκρατικοποιήσεων, των παραχωρήσεων σε ιδιώτες και των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)», παρατηρώντας, παράλληλα, ότι «η στρατηγική απολιγνιτοποίησης και η επιτάχυνση του λανσαρίσματος του 5G, επίσης συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, διατηρώντας ψηλά το επενδυτικό ενδιαφέρον για υποδομές ΑΠΕ και ψηφιακών εφαρμογών υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Στη συνέχεια, ο κ. Ιωσηφίδης αναφέρθηκε λεπτομερώς στα έργα ΣΔΙΤ, σημειώνοντας ότι «αποτελούν ένα κρίσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη της οικονομίας σε αυτή την ιδιαιτέρως απαιτητική περίοδο, καθώς δημιουργούν θέσεις εργασίας και έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος για πολλούς κλάδους», ενώ τόνισε ότι είναι κρίσιμο να αναζητηθεί σταδιακά η επέκτασή τους, πέρα των παραδοσιακών υποδομών, όπως οι αυτοκινητόδρομοι και οι κτηριακές υποδομές του Δημοσίου, και σε άλλους τομείς υποδομών, όπως στη διαχείριση απορριμμάτων, την υγεία, την αγροτική παραγωγή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, κ. Χάρης Μπρουμίδης, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στο πώς οι ψηφιακές υποδομές και τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας: «Στην τελευταία δεκαετία της μεγάλης αβεβαιότητας, η Vodafone επένδυσε στην Ελλάδα πάνω από 2 δισ. ευρώ. Προχωρήσαμε πρώτοι σε μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, αλλάζοντας την αγορά. Και συνεχίζουμε να επενδύουμε στην ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας μας.

Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μίας ιστορικής ευκαιρίας να χρηματοδοτήσει και να καλύψει το κενό τομέων στους οποίους διαχρονικά υστερεί. Για εμάς, τέσσερις θα πρέπει να είναι οι πυλώνες εφαρμογής του επικείμενου ελληνικού σχεδίου: Ψηφιακές δεξιότητες, 5G, ψηφιοποίηση επιχειρήσεων, ψηφιακό κράτος», για να καταλήξει: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει πίσω. Η ώρα είναι τώρα».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Volvo Car Hellas, κ. Νίκος Γιαννουσάς, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να προσελκύσει επενδύσεις στις υποδομές, είπε: «Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Αυτό που πρέπει να βελτιωθεί είναι το πλαίσιο για τα υβριδικά οχήματα, κάτι το οποίο θα βοηθήσει και την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης».

Στην ερώτηση για το τι θα ζητούσε ένας εκπρόσωπος μιας εταιρείας αυτοκινήτων από την κυβέρνηση, ώστε να μπορέσουν και οι εταιρείες να αναπτύξουν περαιτέρω την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στην Ελλάδα, ο κ. Γιαννουσάς ανέφερε: «Το επενδυτικό κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά και σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ και το ταλέντο του Έλληνα. Θα θέλαμε να συνεχίσει η κυβέρνηση τα έως σήμερα σωστά βήματα, στηρίζοντας την αγορά του καινούριου αυτοκινήτου και τη βελτίωση των όρων ασφάλειας και ελέγχου των ΚΤΕΟ».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Ριχάρδος Λαμπίρης, αναφέρθηκε στο πώς δημιουργείται υπεραξία μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του ΟΤΕ ως μιας από τις πιο επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα και πώς αυτή διαχέεται πέραν των οικονομικών μεγεθών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το σύνολο του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ έχει απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα και πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, την κοινωνία και την επενδυτική κοινότητα».

Ακολούθως, ο κ. Λαμπίρης περιέγραψε πως εξελίσσεται το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων αυτή την περίοδο και τι οφέλη έχουμε να προσδοκούμε, τονίζοντας: «Είναι χρέος μας να προσαρμοζόμαστε δυναμικά και να επιλύουμε τις επιπλέον δυσκολίες που προκύπτουν λόγω της πανδημίας, ώστε να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας και να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας τη χώρα».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της OTIS Greece & Cyprus, κ. Παναγιώτης Ζήκος, έδωσε τη δική του οπτική γωνία ως προς το ποιες είναι οι υποδομές που θα πρέπει να έχουμε, ώστε να έρθουν οι ξένες επενδύσεις πιο γρήγορα στη χώρα, λέγοντας: «Έργα υποδομών που σιγά σιγά «ξεπαγώνουν» και αναμένεται να δώσουν τεράστια δυναμική στον κατασκευαστικό κλάδο και στο σύνολο της οικονομίας – το Ελληνικό, η νέα γραμμή του μετρό, ο εμβληματικός πύργος του Πειραιά-, έργα με μεγάλο όγκο που θα δώσουν ώθηση σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Αλλά και άυλες υποδομές σε εκπαιδευτικά προγράμματα και κύκλους σπουδών προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις της νέας τάξης πραγμάτων, που θα βοηθήσουν τους νέους να βρουν διεξόδους σε τεχνικά επαγγέλματα απαραίτητα για τη σωστή εκτέλεση και εκμετάλλευση των επενδύσεων σε έργα υποδομών».

Ο κ. Ζήκος κατέληξε, αναφερόμενος στο πόσο σημαντική είναι η έννοια του ψηφιακού μετασχηματισμού και σε ποιο βαθμό μπορεί η πολιτεία να βοηθήσει σε αυτήν την προσπάθεια, λέγοντας: «Είμαστε από τις πρώτες εταιρείες που επενδύσαμε και υλοποιήσαμε σε υποδομή blockchain, ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα έξυπνων συμβολαίων (smart contracts), που θα δώσει στους πελάτες μας ένα διαφανές, αδιάβλητο, απομακρυσμένο σύστημα παρακολούθησης του εξοπλισμού τους. Για να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, για να τολμήσουν όλοι τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, από το κράτος αναμένεται επιβράβευση, κίνητρα και ανταποδοτικά οφέλη».

Advertisement

Δέλτα Τεχνική

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement The Green Office
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Τα έργα στο Μινιόν - Φωτό: POOL / ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ / EUROKINISSI
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Ισχυρή λειτουργική επίδοση για την Dimand το 2023 – Πόσο αυξήθηκε το χαρτοφυλάκιο ακινήτων

Karela Business Park - Πηγή: Prodea
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ημέρες ago

Νέα εποχή για το μεγαλύτερο συγκρότημα γραφείων της Prodea – Σε ποιά εταιρεία μισθώθηκε

Πηγή: Noval Property
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Στο Μαρούσι το κτίριο γραφείων με το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα στην Ελλάδα – Η στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της Noval Property

Το "δαχτυλίδι" της Αττικής Οδού στο Μαρούσι - Πηγή: Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 ημέρες ago

Υπεγράφη η σύμβαση για το μεγάλο έργο real estate του ΤΕΕ στο Μαρούσι – Ο ρόλος ΤΕΡΝΑ και DIMAND

Το ξενοδοχείο Lighthouse Athens της Brown Hotels στην Ομόνοια - Πηγή: Brown Hotels
SPECIAL EDITIONS4 ημέρες ago

Η ομάδα της Brown Hotels μεγαλώνει και ισχυροποιείται με προσθήκη νέων στελεχών

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ5 ημέρες ago

Οι 2+1 επενδύσεις real estate στα Σπάτα που αλλάζουν τα δεδομένα στα Μεσόγεια

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Σε δημόσια διαβούλευση νέα επένδυση για ξενοδοχείο στην Επίδαυρο

Πηγή: ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΝΗ/EUROKINISSI
REAL ESTATE6 ημέρες ago

Ποιές είναι οι νέες τάσεις στα εμπορικά ακίνητα στην “καρδιά” της Αθήνας – Ποιά μετατρέπονται σε ξενοδοχεία

Οι πολυτελείς κατοικίες της Orilina Properties στο Ελληνικό - Πηγή: Orilina Properties
REAL ESTATE6 ημέρες ago

Ξεπέρασε τα 130 εκατ. το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Orilina Properties – Σε ποιά projects εστιάζει

Κατοικία - Designed by Canva Pro
REAL ESTATE6 ημέρες ago

KPMG: οι επενδύσεις σε ακίνητα & ξενοδοχεία στην Ελλάδα θα συνεχιστούν – Σημαντική ζήτηση για νέα ποιοτικά ακίνητα

Piraeus Tower (Σεπτέμβριοσ 2023) - Φωτό: Άρτεμις Σκουλίκα / Ypodomes.com
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

Ουρανοξύστες στην Αθήνα: ολοκληρώνεται ο Piraeus Tower, ξεκινά η ανέγερση του Riviera Tower

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ5 ημέρες ago

Οι 2+1 επενδύσεις real estate στα Σπάτα που αλλάζουν τα δεδομένα στα Μεσόγεια

Το "δαχτυλίδι" της Αττικής Οδού στο Μαρούσι - Πηγή: Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 ημέρες ago

Υπεγράφη η σύμβαση για το μεγάλο έργο real estate του ΤΕΕ στο Μαρούσι – Ο ρόλος ΤΕΡΝΑ και DIMAND

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Σε διαβούλευση νέα τουριστική επένδυση με ξενοδοχείο στην Ηλεία

Cambas Project - Πηγή: REDS
VIDEOS2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Cambas Park: δείτε το ακίνητο που θα γίνει η μεγάλη επένδυση της REDS

Το νέο κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

[ΦΩΤΟ] Στα σκαριά νέα επένδυση γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη

Glyfada Riviera Hotel - Πηγή: SWOT Hospitality
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Νέα εποχή για το 5άστερο ξενοδοχείο Glyfada Riviera Hotel

Radisson RED Mitropoleos Square Athens - Πηγή: Radisson Hotel Group
SPECIAL EDITIONS2 εβδομάδες ago

Με συνεργασία κορυφής ανοίγει τέλος του 2024 το νέο Radisson RED Mitropoleos Square Athens

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Οι δύο μεγάλες ξενοδοχειακές εξαγορές στην Κρήτη το 2023 – Ποιά ξενοδοχεία άλλαξαν χέρια

Ο CEO της Trade Estates, Δημήτρης Παπούλης - Πηγή: Trade Estates
REAL ESTATE1 εβδομάδα ago

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates εισήλθε το Latsco Family Office λίγο πριν το Χρηματιστήριο

Piraeus Tower - Πηγή φωτό: Dimand Real Estate
VIDEOS3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Piraeus Tower: oλοκληρώνεται η πρόσοψη του Πύργου του Πειραιά

Μακέτες από τη μεταμόρφωση του Μινιόν στην Πατησίων - Πηγή: Dimand
RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα στο Μινιόν στην Πατησίων

Η νέα μεγάλη τουριστική επένδυση με 5άστερο ξενοδοχείο στα Αστέρια της Γλυφάδας
VIDEOS1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε το ολοκληρωμένο πλέον 5άστερο One&Only Aesthesis στη Γλυφάδα

Το νέο κτίριο logistics που κατασκευάζει η Ten Brinke στη Μαγούλα - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS1 μήνα ago

[VIDEO] Ξεκίνησε τη νέα επένδυση logistics στη Δυτική Αττική η Ten Brinke

Η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στη Γλυφάδα - Πηγή: Τen Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Συνεχίζει τις οικιστικές επενδύσεις στη Γλυφάδα η Ten Brinke – Σε ποιό νέο ακίνητο επενδύει

Η επένδυση της Ten Brinke στο ακίνητο επί των οδών Λ. Βουλιαγμένης και Βενεζουέλας στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Προς ολοκλήρωση το εμπορικό κτίριο στη νέα μεικτή επένδυση στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα – Δείτε πού βρίσκεται

Piraeus Tower - Πηγή φωτό: Dimand Real Estate
VIDEOS3 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε από ψηλά τη μεταμόρφωση του Πύργου του Πειραιά σε Piraeus Tower

Οικιστικό συγκρότημα της Ten Brinke στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Piraeus Tower - Πηγή φωτό: Dimand Real Estate
VIDEOS3 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε τη μεταμόρφωση του Πύργου του Πειραιά σε Piraeus Tower – Σχεδόν έτοιμη η νέα πρόσοψη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ