Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Η χώρα με τη μεγαλύτερη χρήση πλαστικών στον κόσμο απαγορεύει το… πλαστικό

bizness.gr

Published

on

Πλαστικά μίας χρήσης

Η χώρα με τη μεγαλύτερη χρήση πλαστικών στον κόσμο μειώνει το… πλαστικόΗ Κίνα, η χώρα με τη μεγαλύτερη χρήση πλαστικών στον κόσμο, παρουσίασε ένα σχέδιο για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης σε όλη την επικράτειά της, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του BBC.

Στις μεγάλες πόλεις θα καταργηθούν οι μη βιοδιασπώμενες σακούλες ως το τέλος του 2020 και σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις ως το 2022. Η βιομηχανία της μαζικής εστίασης επίσης θα σταματήσει να χρησιμοποιεί πλαστικά καλαμάκια ως το τέλος του 2020. Η Κίνα πασχίζει επί σειράν ετών να διαχειριστεί το πρόβλημα με τα απορρίμματα που παράγει το 1,4 δισεκατομμύριο κατοίκων της. Ο μεγαλύτερος χώρος υγειονομικής ταφής στη χώρα, που έχει το μέγεθος περίπου 100 γηπέδων ποδοσφαίρου, είναι ήδη γεμάτος, 25 χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Μόνο μέσα στο 2017 η Κίνα συνέλεξε 215 εκατομμύρια τόνους αστικών απορριμμάτων, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία σε εθνικό επίπεδο ως προς την ανακύκλωση. Η Κίνα παρήγαγε 60 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων το 2010 ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ με 38 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την διαδικτυακή έκδοση Our World in Data με έδρα την Οξφόρδη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε το 2018 και αναφέρει ότι “η εικόνα παγκοσμίως προβλέπεται ανάλογη ως το 2015”. Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης εξέδωσε χθες το νέο αυτό σχέδιο, το οποίο θα εφαρμοστεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι πλαστικές σακούλες σε όλες τις κινεζικές πόλεις θα καταργηθούν ως το 2022 παρότι οι υπαίθριες αγορές που πουλάνε φρέσκα προϊόντα θα εξαιρεθούν ως το 2025. Επίσης θα καταργηθεί η παραγωγή και πώληση πλαστικής σακούλας πάχους μικρότερου των 0,025 χιλιοστών.

Η βιομηχανία της μαζικής εστίασης πρέπει να περιορίσει τη χρήση των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης κατά 30%. Τα ξενοδοχεία κλήθηκαν να σταματήσουν να προσφέρουν στους πελάτες τους πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης ως το 2025.

Αυτή δεν είναι η πρώτη εκστρατεία στην Κίνα κατά της χρήσης πλαστικών. Το 2008, η χώρα απαγόρευσε στους λιανεμπόρους να πουλάνε πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, ενώ απαγόρευσε και την παραγωγή της πολύ λεπτής πλαστικής σακούλας. Το 2017, η Κίνα, που υπήρξε κάποτε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πλαστικών απορριμμάτων, ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την εισαγωγή τους.

Η Κίνα δεν είναι η μοναδική χώρα στην Ασία που καταργεί τα πλαστικά μιας χρήσης. Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ότι θα σταματήσει να πουλάει πλαστικές σακούλες μιας χρήσης στα μεγάλα καταστήματα και από το 2021 και σε ολόκληρη τη χώρα. Η πρωτεύουσα της Ινδονησίας, η Τζακάρτα, επίσης απαγορεύει τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης στα πολυκαταστήματα, τα σούπερ-μάρκετ και τις παραδοσιακές αγορές ως τον Ιούνιο του 2020. Το νησί Μπαλί της Ινδονησίας επίσης έχει καταργήσει τα πλαστικά μιας χρήσης.

Επιπλέον, η Μαλαισία επέστρεψε στις χώρες προέλευσής τους 150 εμπορευματοκιβώτια με παρανόμως εισαχθέντα πλαστικά απορρίμματα. Οι πλουσιότερες χώρες στέλνουν πλαστικά απορρίμματα στη Μαλαισία από το 2018, αλλά οι αξιωματούχοι λένε ότι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις ποσότητες που εισάγονται στη χώρα παράνομα.

ΔΙΕΘΝΗ

Κινητοποίηση στην Κομισιόν για τις δράσεις αντιμετώπισης του κορονοϊού

bizness.gr

Published

on

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Επιτροπή εργάζεται σε όλα τα μέτωπα καθώς συνεχίζεται η έξαρση κρουσμάτων του ιού COVID 19 και εκφράζει την αλληλεγγύη της προς την Ιταλία και προς όλα τα κράτη μέλη.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στη Ρώμη, η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, εξέφρασε την έντονη στήριξή της στις προσπάθειες της Ιταλίας και υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα της εν εξελίξει αποστολής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι σημαντικά για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης.

Το ECDC υπογράμμισε ότι τα μέτρα που έλαβαν οι ιταλικές αρχές ήταν καίριας σημασίας για την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού. Το ECDC θα επικαιροποιεί την αξιολόγηση κινδύνου έτσι ώστε να αποτυπώνονται σε αυτήν τα πορίσματα της αποστολής.

Η Επιτροπή θα εκδώσει και οδηγίες για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις περιοχές κινδύνου ή που ταξιδεύουν σε αυτές. Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται στα σύνορα, μεταξύ των αρχών των κρατών μελών, των διαφόρων υπηρεσιών της Επιτροπής, της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex). Υπογραμμίστηκε η ανάγκη να συνεχιστεί ο στενός συντονισμός της δράσης των συνοριακών και των υγειονομικών αρχών.

Επί του παρόντος, κανένα κράτος μέλος δεν έχει εκδηλώσει πρόθεση να εισαγάγει συνοριακούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα. Τα κράτη μέλη και οι συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν εξακολουθούν να εφαρμόζουν κανονικό καθεστώς ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, με ενισχυμένους ελέγχους για όσους ταξιδεύουν από τις πληγείσες περιοχές.

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρώπη ανεβάζει ταχύτητα: 80 νέα δίκτυα 5G εντός του 2020

bizness.gr

Published

on

Σήμα 5G

Προς την εποχή του 5G κινείται ταχύτατα η Ευρώπη, αν και δεν είναι σε όλα τα κράτη ανάλογα ταχύς ο βηματισμός προς τα δίκτυα επόμενης γενιάς στις κινητές επικοινωνίες. Συνολικά, επί ευρωπαϊκού εδάφους, το 2019, 14 πάροχοι έθεσαν σε λειτουργία 20 δίκτυα τεχνολογίας 5G σε εννέα χώρες, καθιστώντας την Ευρώπη μία από τις πρωτοπόρες περιοχές του κόσμου για τη νέα τεχνολογία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα διαπιστώνει ο Οργανισμός ΕΤΝΟ (European Telecom Network Operators) σε σχετικό report του, μέχρι τα τέλη του 2020 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία άλλα 80 δίκτυα, φέρνοντας την τεχνολογία του 5G σε εκατομμύρια Ευρωπαίους. Στην προσπάθειά τους να εισέλθουν όσο το δυνατόν ταχύτερα στην εποχή του 5G, οι εταιρείες του κλάδου δείχνουν να κινητοποιούν όλες τις δυνάμεις τους. Για παράδειγμα, το network sharing (η κοινή χρήση δικτύων μεταξύ διαφορετικών παρόχων) έχει επισπεύσει τον βηματισμό της Ευρώπης προς το 5G. Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι, ήδη, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν από μία έως και τρεις συμφωνίες network sharing μεταξύ των παρόχων.

Το εν λόγω report “The State of Digital Communications 2020”, που συντάχθηκε από την Analysys Mason για να χαρτογραφήσει τις επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην Ευρώπη, διαπιστώνει ότι κρίσιμης σημασίας είναι η ταχύτητα, με την οποία θα προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης φάσματος, που θα χρησιμοποιηθεί από το 5G.

Δημοπράτηση φάσματος

Η διαδικασία δημοπράτησης φάσματος για το 5G δεν προχωρά σε όλες τις χώρες με ταχείς ρυθμούς. “Μόνο λίγες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ολοκληρώσει τις δημοπρασίες φάσματος: έξι ευρωπαϊκά κράτη έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία για τη ζώνη των 700MHz, τέσσερις για τα mmWave και μόνο τρεις για όλες τις φασματικές ζώνες 3,4, 3,5, 3,6 και 3,7 GHz”, αναφέρει μελέτη. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της, από το 2000, οι ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες έχουν δαπανήσει €110 δισ. μόνο για την απόκτηση φάσματος για το 3G, €37,6 δισ. σε φάσμα για το 4G, ενώ από την έλευση της τεχνολογίας 5G οι εταιρείες του κλάδου έχουν ήδη δαπανήσει €12,4 δισ.

Επενδύσεις

Σύμφωνα με τα ευρήματα της σχετικής έρευνας, οι ετήσιες επενδύσεις των εταιρειών του κλάδου σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, το 2019, έφθασαν τα €48,6 δισ. Σε σύγκριση με τους διεθνείς ανταγωνιστές τους, οι Ευρωπαίοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν την υψηλότερη αναλογία επενδύσεων ως προς τα έσοδα.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τη σχετική ανάλυση, οι επενδύσεις ανά χρήστη είναι χαμηλότερες στην Ευρώπη. Ειδικότερα, διαμορφώνονται σε €89 ανά χρήστη έναντι €213 ευρώ ανά χρήστη που είναι στις ΗΠΑ και €191 στην Ιαπωνία. Αυτή η διαφοροποίηση, σύμφωνα με τους αναλυτές, αντανακλά μια σειρά από εγγενείς παράγοντες που χαρακτηρίζουν την ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών, όπως η πιο ασθενής ζήτηση, οι χαμηλότερες τιμές και ο κατακερματισμός της αγοράς.

 

Πηγή: sepe.gr

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωζώνη: Με σταθερό ρυθμό αυξήθηκαν τα δάνεια στις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο

bizness.gr

Published

on

Σημαία της Ε.Ε.

Με σταθερό ρυθμό αυξήθηκαν τα δάνεια στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο, ενώ επιταχύνθηκαν ελαφρά τα δάνεια στα νοικοκυριά, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 3,2%, όσο και τον Δεκέμβριο, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός των δανείων στα νοικοκυριά διαμορφώθηκε στο 3,7% από 3,6% τον προηγούμενο μήνα.

Η προσφορά χρήματος με ευρεία έννοια (Μ3) αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 5,2% τον Ιανουάριο από 4,9% τον Δεκέμβριο, ενώ η προσφορά χρήματος με τη στενότερη έννοια (Μ1), που περιλαμβάνει τη νομισματική κυκλοφορία και καταθέσεις μίας ημέρας, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 7,9% έναντι 8%.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

Trending