Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η μετά-κορονοϊό εποχή στην Ελλάδα: εθνική συσπείρωση, μεταρρυθμίσεις και νέες ευκαιρίες

Newsroom

Published

on

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, του ομίλου MYTILINEOS, και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, ήταν οι ομιλητές του τελευταίου πάνελ της χθεσινής ημέρας του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου για την Ελλάδα μετά την πανδημία και με θέμα τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας την επόμενη μέρα.

Την βεβαιότητα ότι η ύφεση θα παραμείνει σε μονοψήφιους αριθμούς φέτος, γύρω στο 8% εξέφρασε μιλώντας νωρίτερα απόψε στο συνέδριο του “Κύκλου Ιδεών” ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας. Την ίδια εκτίμηση, ότι θα παραμείνει σε μονοψήφιο, έκανε και για το έλλειμμα, ενώ για το χρέος είπε ότι θα κινηθεί κάτω από το ψυχολογικό όριο του 200% του ΑΕΠ, ενώ για τα διαθέσιμα του δημοσίου εκτίμησε ότι δεν θα υποχωρήσουν κάτω από τα 30 δισ. ευρώ.

Συνεχίζοντας ο κ. Καραβίας, χαρακτήρισε “επίτευγμα”, την έως τώρα αντιμετώπιση της ύφεσης, “τόσο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είπε ότι προχώρησε πολύ γρήγορα στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, και πρόσθεσε ότι χρηματοδοτήθηκαν περίπου 20.000 επιχειρήσεις για τις οποίες είπε πως είναι εκείνες που ικανοποιούν τα κριτήρια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των τραπεζών παρέχουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας και έχουν την μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ. και προχώρησαν σε αναστολές χρεολυσίων και τοκοχρεολυσίων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

“Το τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι ήταν στην αρχή της προηγούμενης κρίσης σε παγκόσμιο ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο “, είπε ο κ. Καραβίας.

Για το ζήτημα των κόκκινων δανείων, είπε πως υπάρχουν στοιχεία τα οποία επιτρέπουν αισιοδοξία. Η Eurobank, ολοκλήρωσε ένα πλάνο εμπροσθοβαρούς μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και σήμερα έχουμε ένα δείκτη 15%, αλλά και οι άλλες τράπεζες ακολουθούν εξίσου φιλόδοξα πλάνα. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί νέα γενιά κόκκινων δανείων και σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις της ΤτΕ για νέα κόκκινα δάνεια 8 δισ. ευρώ έως 10 δισ. ευρώ, υποστήριξε ότι “είναι εφικτό να στοχεύσουμε να μην υπερβούν τα 5 δισ. ευρώ”.

Αναφερόμενος στα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Καραβίας χαρακτήρισε “μεγάλη επιτυχία της χώρας και της κυβέρνησης, την εξασφάλιση αυτού του ποσού”.

Εκτίμησε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης “αλλά να εντοπίσουμε ποιές είναι οι επενδύσεις που μπορούν να απορροφήσουν το ποσό αυτό και να υπερβούμε τα εμπόδια που προκαλούν καθυστερήσεις”.

Ευ. Μυτιληναίος : Η κρίση της πανδημίας μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις

Είμαστε ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά”, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος, MYTILINEOS, Ευ. Μυτιληναίος και πρόσθεσε .

“Οι παγκόσμιες αγορές και η παγκόσμια οικονομία έχουν αντιδράσει με πρωτοφανή ταχύτητα και καλά ανακλαστικά, ενήργησαν γρήγορα και αποφασιστικά. Οι αντιδράσεις των αγορών ήταν γρήγορες και με αντανακλαστικά.

Εμείς τι εισπράττουμε ως χώρα;”, διερωτήθηκε.

“Έχουμε κατάρρευση του τουρισμού και ευρύτερα του συγκεκριμένου κλάδου της εστίασης. Πώς μπορεί να αντιδράσουν χώρες; Δημοσιονομικά και νομισματικά. Η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορεί να κάνει, στο πεδίο της ύφεσης ώστε να συγκρατηθεί – θυμίζω ότι είχα προβλέψει τον Απρίλιο 10% ύφεση, ίσως είναι λιγότερο τελικά λόγω δημοσιονομικών παρεμβάσεων.

Στο νομισματικό επίπεδο η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει κάτι, καθώς έχουμε ευρώ και δεν μπορούμε να τυπώσουμε χρήμα – ίσως και καλώς”.

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Ταμείο Ανάκαμψης και τόνισε ότι “η Ελλάδα είναι από τους κερδισμένους, καθώς αναγνωρίστηκε ότι επλήγη περισσότερο και δυσανάλογα από την πανδημία. Πρέπει να εστιάσουμε στο μηχανισμό ανάκαμψης” ανέφερε με έμφαση και συνέχισε.

“Οι Βρυξέλλες δεν έχουν καταλήξει σε βασικά σημεία αυτού του μηχανισμού, αλλά πιέζουν τις χώρες να υποβάλλον σχέδια.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει να οριστικοποιήσουν οι Βρυξέλλες τα guidelines, εμείς πρέπει να συντάξουμε το δικό μας Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και να το υλοποιήσουμε”, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Στο δεύτερο μέρος της τοποθέτησής του, χαρακτήρισε την κρίση της πανδημίας, “μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις που πρέπει η κυβέρνηση να αρπάξει από τα μαλλιά. Τώρα είναι η ευκαιρία. Με καταλύτη την πανδημία, θα γίνει επιχειρηματικό ξεσκαρτάρισμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε την ανάγκη για εθνική συσπείρωση.

“Η χώρα διέρχεται τριπλής κρίση, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υγειονομική κρίση και οικονομική ως παρεπόμενο της πανδημίας. Πριν ένα χρόνο κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει ότι μπορούσαν να συμβούν αυτά τα τρία μαζί.

Διαβλέπω ωστόσο μια εθνική συσπείρωση. Δεν υπάρχουν παραταξιακές διαφορές σε αυτό που αντιμετωπίζουμε, δεν φταίει κάποιος για την κρίση στα ελληνοτουρκικά ή την πανδημία. Είναι, λοιπόν, μοναδική η ευκαιρία συσπείρωσης.

Η κυβέρνηση δεν έχει να κατηγορήσει για κάτι την αντιπολίτευση όπως κι η αντιπολίτευση να κατηγορήσει την κυβέρνηση. Και αυτή η σύμπνοια και ομόνοια πρέπει να μετουσιωθεί σε εθνική στάση”, τόνισε.

Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος: Οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες

Η επιδημία είναι απρόβλεπτη είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, η επιδημία θα παρουσίαζε ύφεση τους καλοκαιρινούς μήνες και αυτό θα διευκόλυνε το άνοιγμα των τουριστικών αγορών. Όμως η επιδημία χειροτέρεψε από τον Ιούνιο και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε αντίθετα κλεισίματα αγορών, και χειρότερα αποτελέσματα από όσα είχαν προβλεφθεί.

“Μπορώ να κάνω την πρόβλεψη, ότι το συνολικό έσοδο του τουρισμού από το εξωτερικό για το 2020 θα είναι στην περιοχή των 3 δισ ευρώ. Αυτό είναι μια τεράστια ζημιά για τον τουρισμό της χώρας, αν μάλιστα προσθέσουμε την κρουαζιέρα, τις μεταφορές τις τουριστικές επενδύσεις”.

Ο κ. Ρέτσος εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις.

“Είναι σημαντικό είπε σε τι κατάσταση θα είναι η τουριστική αλυσίδα, η οποία εξαρτάται απο πολλούς “παίκτες” όπως είναι οι αεροπορικές εταιρείες, οι tour operators, τα ξενοδοχεία. Για παράδειγμα τι capacity θα έχουν οι αεροπορικές αναρωτήθηκε και εκτίμησε ότι το 2021 το capacity των αεροπορικών θα είναι στο 60% των επιπέδων προ της κρίσης. Θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι με την εξέλιξη των θετικών σεναρίων το 2021 θα μπορούσαμε να ανακτήσουμε το 50% των εσόδων του 2019, το 60% είναι το ακραίο καλό σενάριο”, σημείωσε ο κ. Ρέτσος και πρόσθεσε ότι οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες.

“Είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε πόρους σε σχέση και με το Ταμείο Ανάπτυξης να δημιουργήσουμε ένα αναμορφωμένο τουριστικό μοντέλο ανταποκρινόμενο στην μετά covid εποχή. Καταλήγοντας είπε ότι τα κυβερνητικά μέτρα είχαν θετική επίδραση στον τουρισμό και βοήθησαν τις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

“Εκτιμώ ότι από το 2022 ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να ανακάμψει και να εξελιχθεί σε καλύτερο παίκτη από ότι ήταν πριν την πανδημία”.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Το Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκόπουλου - Πηγή: ΤΑΙΠΕΔ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ11 ώρες ago

Προχωρά ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του πρώην Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο – Ποιοί οι 3 “μνηστήρες”

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ13 ώρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην Αρεόπολη – Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
REAL ESTATE16 ώρες ago

Πώς οι 332 δήμοι θα αποκτήσουν τη σωστή εικόνα για τα ακίνητα που διαθέτουν

Το πρώην οινοποιείο Καμπά στην Παλλήνη, που θα μεταμορφωθεί σε Cambas Project
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ16 ώρες ago

Κτήμα Καμπά: τα νέα σχέδια της Dimand για το ιστορικό ακίνητο στην Κάντζα – Τι θα περιλαμβάνει τελικά το project 400 εκατ. ευρώ για το Cambas Gardens

Η ανανεωμένη Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη - Πηγή: ERGON
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ16 ώρες ago

Ολοκληρώθηκε η επένδυση της Ergon στην ιστορική Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη – Άνοιξε και πάλι ανανεωμένη η ιστορική εμπορική αγορά της πόλης

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
REAL ESTATE17 ώρες ago

Ξεπέρασε τα 625 εκατ. ευρώ η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Trade Estates το 2026 – Ποιά μεγάλα έργα “τρέχει” αυτή την περίοδο

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ/STR
REAL ESTATE17 ώρες ago

Σε ανοδική τροχιά το real estate στον Πειραιά και τα προάστιά του το 2026 – Δείτε πού κυμαίνονται οι τιμές και παραδείγματα

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Στα “σκαριά” νέο ξενοδοχείο στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου

Το νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων SouthPoint στην Καλλιθέα - Πηγή: Dromeus Capital / A&M Architects
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Σε τρία “μέτωπα” επενδύει η Dromeus Capital – Ποιά τα νέα projects που υλοποιεί στην Αττική

Το ακίνητο στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σταδίου - Πηγή: Google Maps
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 ημέρες ago

Έκλεισε το Notos στη Σταδίου – Σε νέα φάση περνά το ιστορικό ακίνητο

Πηγή: Mural Piraeus Hotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Άνοιξε το νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων Mural στον Πειραιά – Πώς μεταμορφώθηκε πρώην κτίριο γραφείων

Εικόνα αρχείου - Design by Canva Pro
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

Πέρα από την κλασική πολυκατοικία: 4 νέα οικιστικά μοντέλα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα

Το ακίνητο στη συμβολή των οδών Σακελλαρίου και Τεώ - Πηγή: Europe Holdings
REAL ESTATE1 εβδομάδα ago

Δεύτερη ζωή για τέσσερα μεγάλα ακίνητα στην Αττική – Πώς αλλάζουν χρήση και επιστρέφουν στην αγορά

NEXIS Metamorphosis - Πηγή: A&M Architects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

Από Μαρούσι έως Ελαιώνα και Καλλιθέα, πέντε νέες επενδύσεις σε “πράσινα γραφεία” αλλάζουν το χάρτη ακινήτων της Αθήνας

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Με νέο σχεδιασμό προχωρά το Project VORIA στο Μαρούσι – Τι αλλάζει στο ξενοδοχειακό κομμάτι

Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην εργοστάσιο ΠΙΤΣΟΣ στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη - Πηγή: ΜΠΕ
LOGISTICS4 ημέρες ago

Οι 5 άξονες των επενδύσεων real estate του Σκλαβενίτη – Από το Food Hall στο Ρέντη έως τα νέα έργα logistics

Το ακίνητο της οδού Κοραή που θα ανακαινίσει η Dimand για την Piraeus Bank - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

Σχεδόν 94.000 τ.μ. γραφείων αλλάζουν τον τραπεζικό χάρτη στο κέντρο της Αθήνας – Τι ετοιμάζουν Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank

Πηγή: Prodea
LOGISTICS2 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” το μεγάλο logistics center της PRODEA στον Ασπρόπυργο – Σε περιβαλλοντική αδειοδότηση το έργο των 100.000 τ.μ.

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

Πώς αλλάζει ο χάρτης του real estate στον Πειραιά – Νέες κατοικίες και μεγάλα ακίνητα προς ανάπλαση

ERGON House Ermou - Πηγή: ERGON
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Ολοκληρώθηκε η νέα μικτή επένδυση της ERGON στην Ερμού – Ξενοδοχείο, εστίαση και retail σε τέσσερα διατηρητέα

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει

To νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων της BriQ Properties στη Λ. Ποσειδώνος - Πηγή: mtarchitects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος

Pinēa Living II - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL4 μήνες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890