ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η μετά-κορονοϊό εποχή στην Ελλάδα: εθνική συσπείρωση, μεταρρυθμίσεις και νέες ευκαιρίες
Published
5 έτη agoon
By
NewsroomΟ διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, του ομίλου MYTILINEOS, και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, ήταν οι ομιλητές του τελευταίου πάνελ της χθεσινής ημέρας του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου για την Ελλάδα μετά την πανδημία και με θέμα τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας την επόμενη μέρα.
Την βεβαιότητα ότι η ύφεση θα παραμείνει σε μονοψήφιους αριθμούς φέτος, γύρω στο 8% εξέφρασε μιλώντας νωρίτερα απόψε στο συνέδριο του “Κύκλου Ιδεών” ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας. Την ίδια εκτίμηση, ότι θα παραμείνει σε μονοψήφιο, έκανε και για το έλλειμμα, ενώ για το χρέος είπε ότι θα κινηθεί κάτω από το ψυχολογικό όριο του 200% του ΑΕΠ, ενώ για τα διαθέσιμα του δημοσίου εκτίμησε ότι δεν θα υποχωρήσουν κάτω από τα 30 δισ. ευρώ.
Συνεχίζοντας ο κ. Καραβίας, χαρακτήρισε “επίτευγμα”, την έως τώρα αντιμετώπιση της ύφεσης, “τόσο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο.
Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είπε ότι προχώρησε πολύ γρήγορα στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, και πρόσθεσε ότι χρηματοδοτήθηκαν περίπου 20.000 επιχειρήσεις για τις οποίες είπε πως είναι εκείνες που ικανοποιούν τα κριτήρια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των τραπεζών παρέχουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας και έχουν την μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ. και προχώρησαν σε αναστολές χρεολυσίων και τοκοχρεολυσίων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
“Το τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι ήταν στην αρχή της προηγούμενης κρίσης σε παγκόσμιο ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο “, είπε ο κ. Καραβίας.
Για το ζήτημα των κόκκινων δανείων, είπε πως υπάρχουν στοιχεία τα οποία επιτρέπουν αισιοδοξία. Η Eurobank, ολοκλήρωσε ένα πλάνο εμπροσθοβαρούς μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και σήμερα έχουμε ένα δείκτη 15%, αλλά και οι άλλες τράπεζες ακολουθούν εξίσου φιλόδοξα πλάνα. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί νέα γενιά κόκκινων δανείων και σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις της ΤτΕ για νέα κόκκινα δάνεια 8 δισ. ευρώ έως 10 δισ. ευρώ, υποστήριξε ότι “είναι εφικτό να στοχεύσουμε να μην υπερβούν τα 5 δισ. ευρώ”.
Αναφερόμενος στα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Καραβίας χαρακτήρισε “μεγάλη επιτυχία της χώρας και της κυβέρνησης, την εξασφάλιση αυτού του ποσού”.
Εκτίμησε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης “αλλά να εντοπίσουμε ποιές είναι οι επενδύσεις που μπορούν να απορροφήσουν το ποσό αυτό και να υπερβούμε τα εμπόδια που προκαλούν καθυστερήσεις”.
Ευ. Μυτιληναίος : Η κρίση της πανδημίας μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις
Είμαστε ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά”, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος, MYTILINEOS, Ευ. Μυτιληναίος και πρόσθεσε .
“Οι παγκόσμιες αγορές και η παγκόσμια οικονομία έχουν αντιδράσει με πρωτοφανή ταχύτητα και καλά ανακλαστικά, ενήργησαν γρήγορα και αποφασιστικά. Οι αντιδράσεις των αγορών ήταν γρήγορες και με αντανακλαστικά.
Εμείς τι εισπράττουμε ως χώρα;”, διερωτήθηκε.
“Έχουμε κατάρρευση του τουρισμού και ευρύτερα του συγκεκριμένου κλάδου της εστίασης. Πώς μπορεί να αντιδράσουν χώρες; Δημοσιονομικά και νομισματικά. Η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορεί να κάνει, στο πεδίο της ύφεσης ώστε να συγκρατηθεί – θυμίζω ότι είχα προβλέψει τον Απρίλιο 10% ύφεση, ίσως είναι λιγότερο τελικά λόγω δημοσιονομικών παρεμβάσεων.
Στο νομισματικό επίπεδο η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει κάτι, καθώς έχουμε ευρώ και δεν μπορούμε να τυπώσουμε χρήμα – ίσως και καλώς”.
Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Ταμείο Ανάκαμψης και τόνισε ότι “η Ελλάδα είναι από τους κερδισμένους, καθώς αναγνωρίστηκε ότι επλήγη περισσότερο και δυσανάλογα από την πανδημία. Πρέπει να εστιάσουμε στο μηχανισμό ανάκαμψης” ανέφερε με έμφαση και συνέχισε.
“Οι Βρυξέλλες δεν έχουν καταλήξει σε βασικά σημεία αυτού του μηχανισμού, αλλά πιέζουν τις χώρες να υποβάλλον σχέδια.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει να οριστικοποιήσουν οι Βρυξέλλες τα guidelines, εμείς πρέπει να συντάξουμε το δικό μας Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και να το υλοποιήσουμε”, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.
Στο δεύτερο μέρος της τοποθέτησής του, χαρακτήρισε την κρίση της πανδημίας, “μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις που πρέπει η κυβέρνηση να αρπάξει από τα μαλλιά. Τώρα είναι η ευκαιρία. Με καταλύτη την πανδημία, θα γίνει επιχειρηματικό ξεσκαρτάρισμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε την ανάγκη για εθνική συσπείρωση.
“Η χώρα διέρχεται τριπλής κρίση, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υγειονομική κρίση και οικονομική ως παρεπόμενο της πανδημίας. Πριν ένα χρόνο κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει ότι μπορούσαν να συμβούν αυτά τα τρία μαζί.
Διαβλέπω ωστόσο μια εθνική συσπείρωση. Δεν υπάρχουν παραταξιακές διαφορές σε αυτό που αντιμετωπίζουμε, δεν φταίει κάποιος για την κρίση στα ελληνοτουρκικά ή την πανδημία. Είναι, λοιπόν, μοναδική η ευκαιρία συσπείρωσης.
Η κυβέρνηση δεν έχει να κατηγορήσει για κάτι την αντιπολίτευση όπως κι η αντιπολίτευση να κατηγορήσει την κυβέρνηση. Και αυτή η σύμπνοια και ομόνοια πρέπει να μετουσιωθεί σε εθνική στάση”, τόνισε.
Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος: Οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες
Η επιδημία είναι απρόβλεπτη είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, η επιδημία θα παρουσίαζε ύφεση τους καλοκαιρινούς μήνες και αυτό θα διευκόλυνε το άνοιγμα των τουριστικών αγορών. Όμως η επιδημία χειροτέρεψε από τον Ιούνιο και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε αντίθετα κλεισίματα αγορών, και χειρότερα αποτελέσματα από όσα είχαν προβλεφθεί.
“Μπορώ να κάνω την πρόβλεψη, ότι το συνολικό έσοδο του τουρισμού από το εξωτερικό για το 2020 θα είναι στην περιοχή των 3 δισ ευρώ. Αυτό είναι μια τεράστια ζημιά για τον τουρισμό της χώρας, αν μάλιστα προσθέσουμε την κρουαζιέρα, τις μεταφορές τις τουριστικές επενδύσεις”.
Ο κ. Ρέτσος εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις.
“Είναι σημαντικό είπε σε τι κατάσταση θα είναι η τουριστική αλυσίδα, η οποία εξαρτάται απο πολλούς “παίκτες” όπως είναι οι αεροπορικές εταιρείες, οι tour operators, τα ξενοδοχεία. Για παράδειγμα τι capacity θα έχουν οι αεροπορικές αναρωτήθηκε και εκτίμησε ότι το 2021 το capacity των αεροπορικών θα είναι στο 60% των επιπέδων προ της κρίσης. Θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι με την εξέλιξη των θετικών σεναρίων το 2021 θα μπορούσαμε να ανακτήσουμε το 50% των εσόδων του 2019, το 60% είναι το ακραίο καλό σενάριο”, σημείωσε ο κ. Ρέτσος και πρόσθεσε ότι οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες.
“Είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε πόρους σε σχέση και με το Ταμείο Ανάπτυξης να δημιουργήσουμε ένα αναμορφωμένο τουριστικό μοντέλο ανταποκρινόμενο στην μετά covid εποχή. Καταλήγοντας είπε ότι τα κυβερνητικά μέτρα είχαν θετική επίδραση στον τουρισμό και βοήθησαν τις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.
“Εκτιμώ ότι από το 2022 ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να ανακάμψει και να εξελιχθεί σε καλύτερο παίκτη από ότι ήταν πριν την πανδημία”.
You may like
-
Κάλεσμα στη Σαουδική Αραβία για τουρισμό και επενδύσεις στην Ελλάδα
-
5.000 επιχειρήσεις επιδοτούνται από τα προγράμματα “Ψηφιακό Βήμα” και “Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός”
-
3,2 δισ. ευρώ χάθηκαν από την αγορά μόνο στις επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης το Γ’ τρίμηνο
-
Διψήφια ύφεση για το 2020 τελικά λόγω του 2ου κύματος της πανδημίας
-
Πλησιάζει τα 9 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών στο 9μηνο
-
Κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2021
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Χερσόνησο
Σε διαβούλευση η νέα 5άστερη τουριστική επένδυση Hydra Rock στην Ερμιονίδα – Τι θα περιλαμβάνει το έργο
Στα “σκαριά” 4 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στο Ιόνιο – Σε ποια νησιά θα γίνουν
Σε πλήρη εξέλιξη έργα για νέες κατοικίες, γραφεία και ξενοδοχεία εντός και εκτός Αττικής – Ποιοί βρίσκονται πίσω από το σχεδιασμό τους
3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις δρομολογούνται στη Σάμο – Σε ποια περιοχή του νησιού θα γίνουν
[VIDEO] Παρουσιάστηκε το masterplan για τη μεγάλη επένδυση της Dimand στο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη – Τι θα περιλαμβάνει
Τα νέα 5άστερα ξενοδοχεία της Ελλάδας – Σε ποιές περιοχές δρομολογούνται 6 νέες επενδύσεις 5 αστέρων
Σε φάση πραγματικής αναβάθμισης οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ – Πώς “σκοράρουν” Noval, Premia, BriQ και Trade Estates
“Στα σκαριά” έργο ανακαίνισης και αναβάθμισης ξενοδοχείου στην Κω
Ξεκίνησε η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια – Πού κατασκευάζεται και τι περιλαμβάνει
Ντεμπούτο στην Ελλάδα για το ξενοδοχειακό brand Destination by Hyatt – Σε ποιό νησί θα ανοίξει το πρώτο το 2026
Προς ολοκλήρωση η μεγάλη εμπορική επένδυση στη Στοά Αρσακείου – Ποιοί χώροι έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν
Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από 3 ξενοδοχειακές αλυσίδες – κολοσσούς – Πού και πότε θα ανοίξουν 34 νέα ξενοδοχεία από Hilton, Wyndham και Fattal
Με 18 νέα ξενοδοχεία επεκτείνεται στην Ελλάδα η Hilton – Τα νέα openings και η “επιστροφή” του brand Hilton
Από το Μαρούσι έως την Πειραιώς: πότε ολοκληρώνονται 3 μεγάλα έργα της Noval Property
Στα “σκαριά” και το δεύτερο κτίριο “πράσινων” γραφείων MOB2 της Hellenic Properties στο Μαρούσι – Προχωρά και το MOB1
Ανοίγει νέα ξενοδοχεία σε Αττική και Μύκονο η Best Western – Στόχος ο διπλασιασμός των ξενοδοχείων της στην Ελλάδα έως το 2030
“Πράσινο φως” για το έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Αιτωλοακαρνανία – Με ποιές αλλαγές προχωρά η επένδυση
Το δικό της πλήρες IKEA αποκτά η Ρόδος – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια
[VIDEO] Παρουσιάστηκε το masterplan για τη μεγάλη επένδυση της Dimand στο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη – Τι θα περιλαμβάνει
Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian
[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project
[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά
[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό
[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη
[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει
TRENDING
-
RESIDENTIAL1 εβδομάδα agoΞεκίνησε η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια – Πού κατασκευάζεται και τι περιλαμβάνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΝτεμπούτο στην Ελλάδα για το ξενοδοχειακό brand Destination by Hyatt – Σε ποιό νησί θα ανοίξει το πρώτο το 2026
-
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ6 ημέρες agoΠρος ολοκλήρωση η μεγάλη εμπορική επένδυση στη Στοά Αρσακείου – Ποιοί χώροι έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα agoΨήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από 3 ξενοδοχειακές αλυσίδες – κολοσσούς – Πού και πότε θα ανοίξουν 34 νέα ξενοδοχεία από Hilton, Wyndham και Fattal
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΜε 18 νέα ξενοδοχεία επεκτείνεται στην Ελλάδα η Hilton – Τα νέα openings και η “επιστροφή” του brand Hilton





