ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
IHS Markit: Σταθερή η αύξηση της παραγωγής του ελληνικού μεταποιητικού τομέα
Published
7 έτη agoon
By
NewsroomΗ αύξηση της παραγωγής του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας παρέμεινε σταθερή τον Δεκέμβριο, παρά την εξασθενημένη άνοδο των νέων παραγγελιών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία IHS Markit που διενεργεί τη σχετική μηνιαία έρευνα. «Οι αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών παρέμειναν σε πρωτοφανή για την έρευνα ισχυρά επίπεδα, παρά την εξασθένηση, ενώ η περαιτέρω ανθεκτικότητα που υπέδειξαν έναντι των αντίξοων παγκόσμιων συνθηκών αντικατοπτρίστηκε στην ταχύτερη αύξηση των νέων εργασιών εξαγωγών», δήλωσε η Siân Jones, οικονομολόγος στην IHS Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI.
Ειδικότερα, τα στοιχεία της έρευνας PMI® του Δεκεμβρίου υπέδειξαν περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα. Η συνολική ανάπτυξη υποστηρίχθηκε από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες αύξησαν τον αριθμό εργαζομένων τους με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο με σκοπό να ανταποκριθούν στη μεγαλύτερη ζήτηση των πελατών, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παρέμεινε έντονα αισιόδοξη.
Εν τω μεταξύ, η αύξηση των τιμών εισροών επιταχύνθηκε λόγω των μεγαλύτερων αυξήσεων των τιμών πρώτων υλών, ενώ οι τιμές εργοστασίου αυξήθηκαν με μόλις οριακό ρυθμό.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) -ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας- έκλεισε στις 53.9 μονάδες στο τέλος του τελευταίου τριμήνου του 2019, τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από τις 54.1 μονάδες του Νοεμβρίου. Η πρόσφατη τιμή υπέδειξε σταθερή βελτίωση της υγείας του τομέα παραγωγής αγαθών και ήταν υψηλότερη από τον μέσο όρο που έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου συνεχούς αύξησης, η οποία εκτείνεται σε δυόμισι χρόνια. Η αύξηση της παραγωγής παρέμεινε σταθερή τον Δεκέμβριο, παρότι ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε στον βραδύτερο που έχει καταγραφεί μέσα στο 2019. Παρόλ’ αυτά, η άνοδος αποδόθηκε στην περαιτέρω αύξηση των νέων παραγγελιών.
Σύμφωνα με αναφορές, η εντονότερη ζήτηση των πελατών οδήγησε στην αύξηση των νέων εργασιών στο τέλος του τέταρτου τριμήνου. Η αύξηση του όγκου νέων παραγγελιών ήταν σταθερή, αλλά εξασθένησε καταγράφοντας χαμηλό έξι μηνών. Ωστόσο, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση μεταξύ των βασικών πελατών εξαγωγών.
Ως εκ τούτου, ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης επιταχύνθηκε καταγράφοντας υψηλό οκτώ μηνών τον Δεκέμβριο, καθώς οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν ισχυρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων. Η αύξηση του προσωπικού αποδόθηκε στον περαιτέρω μεγαλύτερο όγκο νέων παραγγελιών και στην επακόλουθη αύξηση των απαιτήσεων παραγωγής. Ωστόσο, το εργατικό δυναμικό παρέμεινε επαρκές για την έγκαιρη διεκπεραίωση των νέων παραγγελιών, ενώ οι αδιεκπεραίωτες εργασίες συνέχισαν να μειώνονται.
Οι προσδοκίες σχετικά με την παραγωγή παρέμειναν εξίσου έντονα αισιόδοξες τον Δεκέμβριο, καθώς οι κατασκευαστές υπέδειξαν ότι η απόκτηση νέων πελατών και η έντονη ζήτηση των πελατών αναμένεται να οδηγήσουν στην αύξηση της παραγωγής μέσα στο επόμενο έτος.
Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών επιταχύνθηκε στο τέλος του 2019 και ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο. Η υψηλότερη επιβάρυνση κόστους συνδέθηκε με τις υψηλότερες τιμές πρώτων υλών, ιδιαίτερα των προϊόντων από ξύλο και χαρτί.
Κατά συνέπεια, οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές εκροών τον Δεκέμβριο για δεύτερο συνεχή μήνα, καθώς μετακύλισαν εν μέρει το υψηλότερο κόστος στους πελάτες τους. Παρόλ’ αυτά, ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων ήταν μόλις οριακός και εξασθένησε από τον αντίστοιχο που καταγράφηκε τον Νοέμβριο.
Τέλος, ο ρυθμός αύξησης της αγοραστικής δραστηριότητας εξασθένησε στον βραδύτερο που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2018, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν ότι οι νέες παραγγελίες καλύφθηκαν από τα υφιστάμενα αποθέματα. Τα αποθέματα τόσο των αγορών όσο και των τελικών προϊόντων μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα.
Η Siân Jones, οικονομολόγος στην IHS Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, είπε:
«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας για τον δείκτη PMI, το 2019 έκλεισε με νότα αισιοδοξίας για τους Έλληνες κατασκευαστές, καθώς οι λειτουργικές συνθήκες εξακολούθησαν να βελτιώνονται σταθερά. Οι αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών παρέμειναν σε πρωτοφανή για την έρευνα ισχυρά επίπεδα, παρά την εξασθένηση, ενώ η περαιτέρω ανθεκτικότητα που υπέδειξαν έναντι των αντίξοων παγκόσμιων συνθηκών αντικατοπτρίστηκε στην ταχύτερη αύξηση των νέων εργασιών εξαγωγών.
Εν τω μεταξύ, πιέσεις ασκήθηκαν στα περιθώρια κέρδους, καθώς οι τιμές εισροών αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, ενώ ο ρυθμός αύξησης των τιμών χρέωσης δεν κατάφερε να διατηρηθεί και εξασθένησε καταγράφοντας οριακή τιμή.
Εντούτοις, οι προσδοκίες σχετικά με την παραγωγή παρέμειναν έντονες, καθώς το κλίμα που επικρατούσε στον τομέα ήταν θετικό, κυρίως λόγω των νέων επενδυτικών προγραμμάτων και της εντονότερης παρουσίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κίνδυνος πτωτικής τάσης για το 2020 που πηγάζει από την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα εξακολουθεί να είναι, παρόλ’ αυτά, εμφανής, δεδομένου ότι οι πρόσφατες προβλέψεις μας υποδεικνύουν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 1,1% για το σύνολο του έτους στην Ελλάδα».
You may like
-
Εντυπωσιακή η πορεία της BriQ στο 9μηνο – Συνεχίζει τις επενδύσεις εν μέσω πανδημίας
-
Από τις ΑΠΕ στη βιώσιμη γεωργία – Νέα επένδυση 6 εκ. ευρώ από τον όμιλο ΕΝΤΕΚΑ
-
40 εκ. ευρώ από το Marathon Fund για χρηματοδότηση ελληνικών startups τεχνολογίας
-
Super 9μηνο για τα Πλαστικά Θράκης – Θεαματική αύξηση τζίρου και κερδών
-
Στόχο πωλήσεων 1 δισ. δολαρίων για τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος και γαλακτομικών ανακοίνωσε η Unilever
-
9 στις 10 εγχρήματες συναλλαγές της Alpha Bank γίνονται πλέον ηλεκτρονικά
Πρώτο “πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Άνω Μερά
Σε ποιά εμπορικά ακίνητα θα επενδύσει η Jumbo τα επόμενα χρόνια – Πότε ολοκληρώνεται η μεγάλη επένδυση logistics στη Θεσσαλονίκη
“Στα σκαριά” νέο έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στη Νάξο
Ποιά νέα ξενοδοχεία σχεδιάζονται στη Θεσσαλονίκη – Οι 4 ξενοδοχειακές αφίξεις στην πόλη τα επόμενα χρόνια
Ποιά ακίνητα κρατά στην Κρήτη προς αξιοποίηση η AS Company μετά το deal των 3 εκατ. ευρώ
Σε διαβούλευση η επένδυση για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Σκιάθο – Τι περιλαμβάνει η επένδυση των 18 εκατ. ευρώ
Που κινούνται τα ενοίκια και οι τιμές πώλησης κατοικιών στον Πειραιά και τα προάστιά του – Ποιές οι νέες τάσεις
Dimand: 16 έργα με εκτιμώμενη αξία 2,19 δισ. ευρώ – Οι νέες επενδυτικές κινήσεις σε Καμπά και Μεσογείων
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Ημεροβίγλι
Νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων “στα σκαριά” στα Αφάντου της Ρόδου – Τι περιλαμβάνει το έργο
Στα “σκαριά” νέο ξενοδοχείο στην Αρκαδία – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Τέσσερις ξενοδοχειακές επενδύσεις προχωρούν στην Πελοπόννησο – Που θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα 4 αστέρων στη Σκύρο – Πού θα γίνει
Σε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα
Από Μαρούσι έως Ελαιώνα και Καλλιθέα, πέντε νέες επενδύσεις σε “πράσινα γραφεία” αλλάζουν το χάρτη ακινήτων της Αθήνας
Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει
Με νέο σχεδιασμό προχωρά το Project VORIA στο Μαρούσι – Τι αλλάζει στο ξενοδοχειακό κομμάτι
Προχωρά το έργο για το The Modernist Piraeus – Πότε ανοίγει το νέο 4άστερο ξενοδοχείο του Πειραιά
Νέο έργο επέκτασης γνωστού ξενοδοχείου στη Ζάκυνθο “στα σκαριά”
Πώς το παλιό εργοστάσιο της Siemens της Θεσσαλονίκης θα μεταμορφωθεί σε πύργο γραφείων και εμπορικό πάρκο
[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει
[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα
[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια
20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει
[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες agoΣτα “σκαριά” νέο ξενοδοχείο στην Αρκαδία – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΤέσσερις ξενοδοχειακές επενδύσεις προχωρούν στην Πελοπόννησο – Που θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα 4 αστέρων στη Σκύρο – Πού θα γίνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες agoΣε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες agoΑπό Μαρούσι έως Ελαιώνα και Καλλιθέα, πέντε νέες επενδύσεις σε “πράσινα γραφεία” αλλάζουν το χάρτη ακινήτων της Αθήνας








