Connect with us

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

IHS Markit: Σταθερή η αύξηση της παραγωγής του ελληνικού μεταποιητικού τομέα

Newsroom

Published

on

Η αύξηση της παραγωγής του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας παρέμεινε σταθερή τον Δεκέμβριο, παρά την εξασθενημένη άνοδο των νέων παραγγελιών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία IHS Markit που διενεργεί τη σχετική μηνιαία έρευνα. «Οι αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών παρέμειναν σε πρωτοφανή για την έρευνα ισχυρά επίπεδα, παρά την εξασθένηση, ενώ η περαιτέρω ανθεκτικότητα που υπέδειξαν έναντι των αντίξοων παγκόσμιων συνθηκών αντικατοπτρίστηκε στην ταχύτερη αύξηση των νέων εργασιών εξαγωγών», δήλωσε η Siân Jones, οικονομολόγος στην IHS Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI.

Ειδικότερα, τα στοιχεία της έρευνας PMI® του Δεκεμβρίου υπέδειξαν περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα. Η συνολική ανάπτυξη υποστηρίχθηκε από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες αύξησαν τον αριθμό εργαζομένων τους με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο με σκοπό να ανταποκριθούν στη μεγαλύτερη ζήτηση των πελατών, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παρέμεινε έντονα αισιόδοξη.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση των τιμών εισροών επιταχύνθηκε λόγω των μεγαλύτερων αυξήσεων των τιμών πρώτων υλών, ενώ οι τιμές εργοστασίου αυξήθηκαν με μόλις οριακό ρυθμό.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) -ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας- έκλεισε στις 53.9 μονάδες στο τέλος του τελευταίου τριμήνου του 2019, τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από τις 54.1 μονάδες του Νοεμβρίου. Η πρόσφατη τιμή υπέδειξε σταθερή βελτίωση της υγείας του τομέα παραγωγής αγαθών και ήταν υψηλότερη από τον μέσο όρο που έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου συνεχούς αύξησης, η οποία εκτείνεται σε δυόμισι χρόνια. Η αύξηση της παραγωγής παρέμεινε σταθερή τον Δεκέμβριο, παρότι ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε στον βραδύτερο που έχει καταγραφεί μέσα στο 2019. Παρόλ’ αυτά, η άνοδος αποδόθηκε στην περαιτέρω αύξηση των νέων παραγγελιών.

Σύμφωνα με αναφορές, η εντονότερη ζήτηση των πελατών οδήγησε στην αύξηση των νέων εργασιών στο τέλος του τέταρτου τριμήνου. Η αύξηση του όγκου νέων παραγγελιών ήταν σταθερή, αλλά εξασθένησε καταγράφοντας χαμηλό έξι μηνών. Ωστόσο, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση μεταξύ των βασικών πελατών εξαγωγών.

Ως εκ τούτου, ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης επιταχύνθηκε καταγράφοντας υψηλό οκτώ μηνών τον Δεκέμβριο, καθώς οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν ισχυρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων. Η αύξηση του προσωπικού αποδόθηκε στον περαιτέρω μεγαλύτερο όγκο νέων παραγγελιών και στην επακόλουθη αύξηση των απαιτήσεων παραγωγής. Ωστόσο, το εργατικό δυναμικό παρέμεινε επαρκές για την έγκαιρη διεκπεραίωση των νέων παραγγελιών, ενώ οι αδιεκπεραίωτες εργασίες συνέχισαν να μειώνονται.

Οι προσδοκίες σχετικά με την παραγωγή παρέμειναν εξίσου έντονα αισιόδοξες τον Δεκέμβριο, καθώς οι κατασκευαστές υπέδειξαν ότι η απόκτηση νέων πελατών και η έντονη ζήτηση των πελατών αναμένεται να οδηγήσουν στην αύξηση της παραγωγής μέσα στο επόμενο έτος.

Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών επιταχύνθηκε στο τέλος του 2019 και ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο. Η υψηλότερη επιβάρυνση κόστους συνδέθηκε με τις υψηλότερες τιμές πρώτων υλών, ιδιαίτερα των προϊόντων από ξύλο και χαρτί.

Κατά συνέπεια, οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές εκροών τον Δεκέμβριο για δεύτερο συνεχή μήνα, καθώς μετακύλισαν εν μέρει το υψηλότερο κόστος στους πελάτες τους. Παρόλ’ αυτά, ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων ήταν μόλις οριακός και εξασθένησε από τον αντίστοιχο που καταγράφηκε τον Νοέμβριο.

Τέλος, ο ρυθμός αύξησης της αγοραστικής δραστηριότητας εξασθένησε στον βραδύτερο που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2018, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν ότι οι νέες παραγγελίες καλύφθηκαν από τα υφιστάμενα αποθέματα. Τα αποθέματα τόσο των αγορών όσο και των τελικών προϊόντων μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα.

Η Siân Jones, οικονομολόγος στην IHS Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, είπε:

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας για τον δείκτη PMI, το 2019 έκλεισε με νότα αισιοδοξίας για τους Έλληνες κατασκευαστές, καθώς οι λειτουργικές συνθήκες εξακολούθησαν να βελτιώνονται σταθερά. Οι αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών παρέμειναν σε πρωτοφανή για την έρευνα ισχυρά επίπεδα, παρά την εξασθένηση, ενώ η περαιτέρω ανθεκτικότητα που υπέδειξαν έναντι των αντίξοων παγκόσμιων συνθηκών αντικατοπτρίστηκε στην ταχύτερη αύξηση των νέων εργασιών εξαγωγών.

Εν τω μεταξύ, πιέσεις ασκήθηκαν στα περιθώρια κέρδους, καθώς οι τιμές εισροών αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, ενώ ο ρυθμός αύξησης των τιμών χρέωσης δεν κατάφερε να διατηρηθεί και εξασθένησε καταγράφοντας οριακή τιμή.

Εντούτοις, οι προσδοκίες σχετικά με την παραγωγή παρέμειναν έντονες, καθώς το κλίμα που επικρατούσε στον τομέα ήταν θετικό, κυρίως λόγω των νέων επενδυτικών προγραμμάτων και της εντονότερης παρουσίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κίνδυνος πτωτικής τάσης για το 2020 που πηγάζει από την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα εξακολουθεί να είναι, παρόλ’ αυτά, εμφανής, δεδομένου ότι οι πρόσφατες προβλέψεις μας υποδεικνύουν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 1,1% για το σύνολο του έτους στην Ελλάδα».

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Κεφαλονιά - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Πράσινο φως” για νέο έργο επέκτασης ξενοδοχείου στην Κεφαλονιά

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο του Ομίλου Τσιλεδάκη στα Χανιά

Σκιάθος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Νέο ξενοδοχείο “στα σκαριά” στη Σκιάθο – Σε ποιά περιοχή του νησιού θα γίνει

H ανανεωμένη Στοά Αρσακείου - Πηγή: Stoa Agora
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 ημέρα ago

Ανοίγει τον Ιούλιο η νέα Στοά Αρσακείου – Ολοκληρώνεται η μεγάλη επένδυση Stoa Agora

Το νέο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη - Πηγή: Dimand Real Estate
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Μέσω του FIX Thessaloniki εισέρχεται η Hilton στην ξενοδοχειακή αγορά της πόλης – Ανακοινώθηκε η συμφωνία με την Dimand

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Στα σκαριά” νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Χερσόνησο μετά το “πράσινο φως” των περιβαλλοντικών όρων – Ποιά εταιρεία επενδύει

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva Pro
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Φοιτητική κατοικία: πόσο κοστίζει η ενοικίαση σε δύο δημοφιλείς φοιτητουπόλεις της Βόρειας Ελλάδας

Πηγή: Prodea
LOGISTICS2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για την απορρόφηση του κλάδου logistics της PRODEA από την Θριασεύς

Πηγή: Premia Properties
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Ολοκληρώνεται το 2027 η μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση 73 εκατ. ευρώ της Premia Properties στην Κω

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 612 κλινών στην Ερμιονίδα – Σε ποιά περιοχή δρομολογείται το έργο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το νέο ξενοδοχείο στο κέντρο του Πειραιά – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 612 κλινών στην Ερμιονίδα – Σε ποιά περιοχή δρομολογείται το έργο

Saladi Project - Πηγή: Gnosis Investments
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Και επίσημα Στρατηγική Επένδυση το Saladi Project των 266 εκατ. ευρώ στην Αργολίδα

Τα νέα "πράσινα" κτίρια της ΔΕΗ στη Λεωφόρο Μεσογείων - Πηγή: ΜΠE
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

Μαζί DIMAND – ΔΕΗ για το μεγάλο έργο νέων “πράσινων” γραφείων στη Λεωφόρο Μεσογείων

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Προχωρά η επένδυση της Hellenic Properties στο κτίριο γραφείων LK119 – Πού βρίσκεται και ποιός είναι ο μισθωτής

Πρόσω ολοταχώς για την επέκταση του 5άστερου Domes Zeen στα Χανιά – Τι σημαίνει η κοινή επένδυση με την Brookfield
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Επεκτείνεται στην Κρήτη η Domes Resorts – “Στα σκαριά” δύο νέα 5άστερα ξενοδοχεία σε Χανιά και Ρέθυμνο

Το Μέγαρο Σλήμαν, ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ, στην Πανεπιστημίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

“Πράσινο φως” για το μεγάλο έργο αξιοποίησης του Μεγάρου Σλήμαν – Μελλά στην Πανεπιστημίου – Τι σχεδιάζει η Mitsis Hotels

Το νέο mega εμπορικό ακίνητο της Μασούτης στις 3 Γέφυρες
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

Από το έργο στις Τρεις Γέφυρες ξεκινά το νέο μοντέλο ανάπτυξης της Μασούτης με μικτές οικιστικές και εμπορικές χρήσεις ακινήτων

Πηγή: Lamda Development
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

The Ellinikon: σε νέα φάση ωρίμανσης οι επενδύσεις για τα νέα 5άστερα ξενοδοχεία με την ΤΕΜΕΣ

Punda Resort Paros - Πηγή: Radisson Hotel Group
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Άνοιξε το νέο Pounda Resort της Radisson στην Πάρο

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS1 μήνα ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL2 μήνες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Το logistics center BriQ στον Ασπρόπυργο - Πηγή: BriQ Properties
LOGISTICS2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
Χωρίς κατηγορία2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS4 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο

Promenade Heights - Πηγή: 314 Architecture Studio / Lamda Development
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890