Connect with us

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

IHS Markit: Σταθερή η αύξηση της παραγωγής του ελληνικού μεταποιητικού τομέα

Newsroom

Published

on

Η αύξηση της παραγωγής του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας παρέμεινε σταθερή τον Δεκέμβριο, παρά την εξασθενημένη άνοδο των νέων παραγγελιών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία IHS Markit που διενεργεί τη σχετική μηνιαία έρευνα. «Οι αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών παρέμειναν σε πρωτοφανή για την έρευνα ισχυρά επίπεδα, παρά την εξασθένηση, ενώ η περαιτέρω ανθεκτικότητα που υπέδειξαν έναντι των αντίξοων παγκόσμιων συνθηκών αντικατοπτρίστηκε στην ταχύτερη αύξηση των νέων εργασιών εξαγωγών», δήλωσε η Siân Jones, οικονομολόγος στην IHS Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI.

Ειδικότερα, τα στοιχεία της έρευνας PMI® του Δεκεμβρίου υπέδειξαν περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα. Η συνολική ανάπτυξη υποστηρίχθηκε από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες αύξησαν τον αριθμό εργαζομένων τους με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο με σκοπό να ανταποκριθούν στη μεγαλύτερη ζήτηση των πελατών, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παρέμεινε έντονα αισιόδοξη.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση των τιμών εισροών επιταχύνθηκε λόγω των μεγαλύτερων αυξήσεων των τιμών πρώτων υλών, ενώ οι τιμές εργοστασίου αυξήθηκαν με μόλις οριακό ρυθμό.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) -ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας- έκλεισε στις 53.9 μονάδες στο τέλος του τελευταίου τριμήνου του 2019, τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από τις 54.1 μονάδες του Νοεμβρίου. Η πρόσφατη τιμή υπέδειξε σταθερή βελτίωση της υγείας του τομέα παραγωγής αγαθών και ήταν υψηλότερη από τον μέσο όρο που έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου συνεχούς αύξησης, η οποία εκτείνεται σε δυόμισι χρόνια. Η αύξηση της παραγωγής παρέμεινε σταθερή τον Δεκέμβριο, παρότι ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε στον βραδύτερο που έχει καταγραφεί μέσα στο 2019. Παρόλ’ αυτά, η άνοδος αποδόθηκε στην περαιτέρω αύξηση των νέων παραγγελιών.

Σύμφωνα με αναφορές, η εντονότερη ζήτηση των πελατών οδήγησε στην αύξηση των νέων εργασιών στο τέλος του τέταρτου τριμήνου. Η αύξηση του όγκου νέων παραγγελιών ήταν σταθερή, αλλά εξασθένησε καταγράφοντας χαμηλό έξι μηνών. Ωστόσο, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση μεταξύ των βασικών πελατών εξαγωγών.

Ως εκ τούτου, ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης επιταχύνθηκε καταγράφοντας υψηλό οκτώ μηνών τον Δεκέμβριο, καθώς οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν ισχυρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων. Η αύξηση του προσωπικού αποδόθηκε στον περαιτέρω μεγαλύτερο όγκο νέων παραγγελιών και στην επακόλουθη αύξηση των απαιτήσεων παραγωγής. Ωστόσο, το εργατικό δυναμικό παρέμεινε επαρκές για την έγκαιρη διεκπεραίωση των νέων παραγγελιών, ενώ οι αδιεκπεραίωτες εργασίες συνέχισαν να μειώνονται.

Οι προσδοκίες σχετικά με την παραγωγή παρέμειναν εξίσου έντονα αισιόδοξες τον Δεκέμβριο, καθώς οι κατασκευαστές υπέδειξαν ότι η απόκτηση νέων πελατών και η έντονη ζήτηση των πελατών αναμένεται να οδηγήσουν στην αύξηση της παραγωγής μέσα στο επόμενο έτος.

Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών επιταχύνθηκε στο τέλος του 2019 και ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο. Η υψηλότερη επιβάρυνση κόστους συνδέθηκε με τις υψηλότερες τιμές πρώτων υλών, ιδιαίτερα των προϊόντων από ξύλο και χαρτί.

Κατά συνέπεια, οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές εκροών τον Δεκέμβριο για δεύτερο συνεχή μήνα, καθώς μετακύλισαν εν μέρει το υψηλότερο κόστος στους πελάτες τους. Παρόλ’ αυτά, ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων ήταν μόλις οριακός και εξασθένησε από τον αντίστοιχο που καταγράφηκε τον Νοέμβριο.

Τέλος, ο ρυθμός αύξησης της αγοραστικής δραστηριότητας εξασθένησε στον βραδύτερο που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2018, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν ότι οι νέες παραγγελίες καλύφθηκαν από τα υφιστάμενα αποθέματα. Τα αποθέματα τόσο των αγορών όσο και των τελικών προϊόντων μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα.

Η Siân Jones, οικονομολόγος στην IHS Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, είπε:

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας για τον δείκτη PMI, το 2019 έκλεισε με νότα αισιοδοξίας για τους Έλληνες κατασκευαστές, καθώς οι λειτουργικές συνθήκες εξακολούθησαν να βελτιώνονται σταθερά. Οι αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών παρέμειναν σε πρωτοφανή για την έρευνα ισχυρά επίπεδα, παρά την εξασθένηση, ενώ η περαιτέρω ανθεκτικότητα που υπέδειξαν έναντι των αντίξοων παγκόσμιων συνθηκών αντικατοπτρίστηκε στην ταχύτερη αύξηση των νέων εργασιών εξαγωγών.

Εν τω μεταξύ, πιέσεις ασκήθηκαν στα περιθώρια κέρδους, καθώς οι τιμές εισροών αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, ενώ ο ρυθμός αύξησης των τιμών χρέωσης δεν κατάφερε να διατηρηθεί και εξασθένησε καταγράφοντας οριακή τιμή.

Εντούτοις, οι προσδοκίες σχετικά με την παραγωγή παρέμειναν έντονες, καθώς το κλίμα που επικρατούσε στον τομέα ήταν θετικό, κυρίως λόγω των νέων επενδυτικών προγραμμάτων και της εντονότερης παρουσίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κίνδυνος πτωτικής τάσης για το 2020 που πηγάζει από την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα εξακολουθεί να είναι, παρόλ’ αυτά, εμφανής, δεδομένου ότι οι πρόσφατες προβλέψεις μας υποδεικνύουν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 1,1% για το σύνολο του έτους στην Ελλάδα».

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
To ακίνητο της Orilina Properties στην Κηφισιά - Πηγή: Orilina Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ16 ώρες ago

Deal για την πώληση του συγκροτήματος γραφείων της Orilina Properties στην Κηφισιά

Elyra - Πηγή: Ella Resorts
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Ανοίγει το 2027 το νέο Elýra των Ella Resorts στην Κέρκυρα – Τι περιλαμβάνει η μεταμόρφωση του Pelekas Monastery

Το ξενοδοχείο Tylissos Beach Hotel στην Κρήτη - Πηγή: CHC Group
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Στα “σκαριά” έργα εκσυγχρονισμού του Tylissos Beach στην Ιεράπετρα

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Νέα ξενοδοχειακή επένδυση 5 αστέρων δρομολογείται στην Κέρκυρα – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

To ακίνητο της Telekom Estate στην οδό Πατησίων - Πηγή: Google Maps
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ημέρες ago

Telekom Estate: έτοιμες οι μελέτες για το μεγάλο project γραφείων στην Πατησίων – Σύντομα η κατασκευή

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στην Καλλιθέα – Σε ποιό σημείο θα γίνει

NEXIS Metamorphosis - Πηγή: A&M Architects
Χωρίς κατηγορία2 ημέρες ago

[VIDEO] Δείτε τη “μεταμόρφωση” του πρώην Εκθεσιακού Κέντρου ΕΚΕΠ στη Μεταμόρφωση σε “πράσινο” συγκρότημα γραφείων NEXIS

Το νέο ξενοδοχείο Moxy Athens City στην Ομόνοια - Πηγή: Marriott
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Και επίσημα στο χαρτοφυλάκιο της MHV το ξενοδοχείο Moxy Athens στην Ομόνοια – Τι σηματοδοτεί για την εταιρεία η είσοδος στην αγορά της Αθήνας

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων δρομολογείται στη Νάουσα της Πάρου

Κουφονήσια - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέα ξενοδοχειακή επένδυση στα Κουφονήσια – Πού θα γίνει

Σύβοτα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Σύβοτα

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Νέα τουριστική επένδυση στην Καλλιθέα – Τι αφορά το νέο ξενοδοχειακό έργο στα Νότια Προάστια της Αθήνας

Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago

H νέα “εποχή” του Titania στην Πανεπιστημίου και το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της H Hotels Collection στη Ρόδο

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στην Καλλιθέα – Σε ποιό σημείο θα γίνει

Εικόνα αρχείου - Design by Canva Pro
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

Πέρα από την κλασική πολυκατοικία: 4 νέα οικιστικά μοντέλα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα

Πήλιο - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ/ EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στο Νότιο Πήλιο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Ξενία Βυτίνας - Πηγή: ΕΤΑΔ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Νέα εποχή για το Ξενία Βυτίνας – “Πράσινο φως” για τη μετατροπή του σε 5άστερο ξενοδοχείο

Fairmont Chania Resort - Πηγή: Accor
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Ανοίγει το 2029 το νέο 5άστερο Fairmont Chania Resort – Πώς προχωρά η αδειοδοτική διαδικασία της επένδυσης

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Σε τροχιά επέκτασης και εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακή μονάδα στη Φωκίδα

NEXIS Metamorphosis - Πηγή: A&M Architects
Χωρίς κατηγορία2 ημέρες ago

[VIDEO] Δείτε τη “μεταμόρφωση” του πρώην Εκθεσιακού Κέντρου ΕΚΕΠ στη Μεταμόρφωση σε “πράσινο” συγκρότημα γραφείων NEXIS

The Ellinikon Mall - Πηγή: Lamda Development
VIDEOS4 ημέρες ago

[VIDEO] The Ellinikon: πως προχωρά η κατασκευή των μεγάλων κτιριακών έργων στο Ελληνικό

Green Hill Residences (Riviera Hills) - Πηγή: Τεχνική Ολυμπιακή
RESIDENTIAL5 ημέρες ago

[VIDEO] Green Hills Residences: προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη οικιστική επένδυση στη Βούλα

The Syndesis Hub - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

[VIDEO] The Syndesis Hub: ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση “πράσινων” γραφείων της Ten Brinke στο Ελληνικό

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει

To νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων της BriQ Properties στη Λ. Ποσειδώνος - Πηγή: mtarchitects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος

Pinēa Living II - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890