ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΟΒΕ: Αύξηση 16,6% στην αξία των πωλήσεων του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών
Published
7 έτη agoon
By
NewsroomΗ αξία πωλήσεων των επιχειρήσεων του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών ενισχύθηκε το 2018 και διαμορφώθηκε σε 11,9 δισεκ. ευρώ έναντι 10,2 δισεκ. ευρώτο 2017, καταγράφοντας αύξηση 16,6%. Αυτό προκύπτει από τα: «Συγκεντρωτικά Στοιχεία και Αριθμοδείκτες του Κλάδου Εμπορίας Πετρελαιοειδών για το έτος 2018» που δημοσιοποίησε σήμερα το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο όγκος πωλήσεων ενισχύθηκε κατά 7,5% (13.497 χιλ. μετρικοί τόνοι) σε σχέση με το 2017 (12.555 χιλ. μετρικοί τόνοι). Επομένως, η αύξηση στην αξία των πωλήσεων το 2017 οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών πώλησης των προϊόντων. Το συνολικό κόστος πωληθέντων, αυξήθηκε κατά 17,3% και διαμορφώθηκε το 2018 σε 11,4 δισεκ. από 9,7 δισεκ. ευρώ το 2017.
Το 66,6% του κόστους πωληθέντων αφορά στο κόστος εισαγωγής CIF, το οποίο – με δεδομένο ότι εξαρτάται από τις διεθνείς τιμές των προϊόντων πετρελαίου – αποτέλεσε τον κυριότερο παράγοντα αύξησης του κόστους πωληθέντων και των τιμών το 2018. Οι δασμοί και φόροι με ποσοστό 32,7% αποτελούν τον δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα διαμόρφωσης του κόστους πωληθέντων, ενώ οριακή είναι η επίδραση των άμεσων εξόδων αγορών, που συμμετέχουν στο κόστος πωληθέντων με ποσοστό 0,7%.Η μικτή κερδοφορία του κλάδου ενισχύθηκε ήπια το 2018 σε 482,3 εκατ. από 471,6 εκατ. την προηγούμενη χρονιά (+2,3%).
Οι υπόλοιπες δαπάνες των επιχειρήσεων του κλάδου – που σε πολύ μεγάλο βαθμό (82%) σχετίζονται με τα λοιπά λειτουργικά έξοδα και τις αμοιβές προσωπικού – παρουσίασαν το 2018 αύξηση και διαμορφώθηκαν σε 486,3 εκατ. από 478,4 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος (+1,7%). Αυτό οφείλεται κυρίως στη σημαντική αύξηση των λειτουργικών εξόδων αλλά και των αποσβέσεων και των φόρων και εισφορών, καθώς τα υπόλοιπα στοιχεία των δαπανών (αμοιβές προσωπικού, εργοδοτικές εισφορές) κινήθηκαν οριακά ανοδικά και τα ανόργανα έξοδα έντονα πτωτικά.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη του κλάδου (μετά από φόρους) να ανέλθουν σε 44,5 εκατ. το 2018 από 38,4 εκατ. το 2017. Το αποτέλεσμα αυτό επηρεάστηκε εν μέρει από τη μεγάλη αύξηση στα άλλα έσοδα εκμετάλλευσης, σε συνδυασμό με τη μικρότερη αύξηση στις συνολικές δαπάνες, γεγονός που οδήγησε σε μια αύξηση της τάξης του 27% στα κέρδη προ τόκων και φόρων.
Περιουσιακή διάρθρωση
Τα μεγέθη που προσδιορίζουν την περιουσιακή διάρθρωση των επιχειρήσεων του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών, παρουσίασαν το 2018 μικτή εικόνα. Αναλυτικότερα, τα πάγια ενισχύθηκαν οριακά κατά 1,9% (από Euro 905,7 εκατ. το 2017 σε Euro 922,8 εκατ. το 2018), ενώ το κυκλοφορούν ενεργητικό μειώθηκε κατά 1,2%. Επιπλέον, το βραχυπρόθεσμο παθητικό ενισχύθηκε ήπια, κατά 2,9%, από 539 εκατ. σε 554,5 εκατ. Η ενίσχυση του βραχυπρόθεσμου παθητικού σε συνδυασμό με τη μείωση του κυκλοφορούντος ενεργητικού οδήγησαν σε μείωση του κεφαλαίου κίνησης, το οποίο διαμορφώθηκε σε Euro 660,1 εκατ. το 2018 από Euro 689,9, εκατ. το 2017.
Το σύνολο του απασχολούμενου κεφαλαίου παρουσίασε οριακή μείωση (0,8%) το 2018 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω της αύξησης του βραχυπρόθεσμου παθητικού. Επιπρόσθετα, η καθαρή θέση των επιχειρήσεων του κλάδου, αυξήθηκε κατά 1,3% το 2018, στα 660,8 εκατ. από 652,5 εκατ. το 2017.
Τέλος, οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, υποχώρησαν κατά 20,8% το 2018 (Euro 350,2 εκατ.) σε σχέση με το 2017 (Euro 442,3 εκατ.), ενώ η εξάρτηση των εταιριών του κλάδου από βραχυπρόθεσμα ξένα κεφάλαια ενισχύθηκε, όπως προκύπτει από την αισθητή αύξηση κατά 13,9% του βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού το 2018 (Euro 529,4 εκατ.) σε σχέση με το 2017 (Euro 464,9 εκατ.).
Ανάλυση φορολογίας και ανόργανων εσόδων/εξόδων
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι φόροι και οι έκτακτες εισφορές αυξήθηκαν το 2018 κατά 3,3% και διαμορφώθηκαν στα 9,4 εκ. έναντι 9,1 εκ. το 2017, ενώ τα ανόργανα έξοδα μειώθηκαν σημαντικά κατά 41,8%, δηλαδή από τα 13,0 εκατ. το 2017 στα 7,5 εκατ. ευρώ το 2018. Τέλος, οι φόροι εισοδήματος χρήσεως διαμορφώθηκαν σε 28,3 εκ., δηλ. ήταν περισσότερο από 3 φορές υψηλότερα έναντι του 2017.
Επενδύσεις και λοιπά στοιχεία του κλάδου
Οι λοιπές επενδύσεις του κλάδου αυξήθηκαν περαιτέρω το 2018 σε 70,9 εκατ. από 64,2 εκατ. το 2017. Αντίθετα, οι επενδύσεις που αφορούν την ασφάλεια και το περιβάλλον περιορίστηκαν στα 1.758 χιλ. ευρώ το 2018 από 2.931 χιλ. το 2017. Ως αποτέλεσμα της σημαντικής ενίσχυσης των λοιπών επενδύσεων, οι οποίες αποτελούν το κύριο μέρος των συνολικών επενδύσεων (97,6%), οι συνολικές επενδύσεις παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά 8,3%, σε 72,7 εκατ. το 2018 από 67,1 εκατ. το 2017.
Ο αριθμός των πρατηρίων μειώθηκε το 2018 σημαντικά, κατά 15,1%, και διαμορφώθηκε σε 4.835 από 5.694 το προηγούμενο έτος. Ως αποτέλεσμα, αυξήθηκαν οι μέσες πωλήσεις καυσίμων ανά πρατήριο (σε χιλ. μετρικούς τόνους) κατά 9%. Η χωρητικότητα των ιδιόκτητων και ενοικιασμένων αποθηκευτικών χώρων των εταιριών εμπορίας παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη, όπως και αυτή των πρατηρίων. Αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των απασχολούμενων αυτοκινήτων (ιδιόκτητων και τρίτων), από 1.421 το 2017 σε 1.544 το 2018 (+8,7%). Τέλος, ο αριθμός του προσωπικού στις εξεταζόμενες εταιρίες του κλάδου ανήλθε το 2018 σε 1.833 άτομα, αυξημένος κατά 2,7% έναντι του προηγούμενου έτους.
You may like
-
Στασιμότητα στην αγορά καυσίμων το 2019 – Ποιές είναι οι τάσεις για το 2020
-
Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο – Οι 2 κλάδοι με τη μεγαλύτερη ενίσχυση προσδοκιών
-
Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 – Τα σενάρια και οι παράγοντες ανάκαμψης
-
Αυξάνεται σημαντικά η παρουσία γυναικών στο “τιμόνι” επιχειρήσεων στην Ελλάδα
-
Τα 8 megatrends που επηρεάζουν την οικονομία και την κοινωνία, σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ
-
Έρευνα: μόλις 1 στις 5 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχει βρεί τη χρυσή τομή για ανάπτυξη και ευημερία των εργαζομένων της
Ολοκλήρωσε την πώληση εμπορικού ακινήτου στη Γλυφάδα η TRASTOR – Ποιό το τίμημα της συναλλαγής
Χρυσό βραβείο για την Trade Estates στα Sustainability Best Practices Recommendations Awards 2026
Στα σκαριά νέα ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων στη Βυτίνα
Εκδόθηκε οικοδομική άδεια για νέο ξενοδοχείο στη Μύκονο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Ποιά έργα δρομολογεί η PRODEA στην Ελλάδα – Logistics, ξενοδοχεία αλλά και data center
Ανοίγει το 2027 το νέο Elýra των Ella Resorts στην Κέρκυρα – Τι περιλαμβάνει η μεταμόρφωση του Pelekas Monastery
Ποιά νέα ξενοδοχεία σχεδιάζονται στη Θεσσαλονίκη – Οι 4 ξενοδοχειακές αφίξεις στην πόλη τα επόμενα χρόνια
Βόρεια VS Νότια Προάστια: πού κινούνται οι τιμές ενοικίασης και πώλησης κατοικιών το 2026
Φοιτητική κατοικία: που κινούνται τα ενοίκια στις μεγάλες φοιτητουπόλεις το 2026 – Ποιές οι οικονομικότερες περιοχές
“Πράσινο φως” για τη μετατροπή διατηρητέου κτιρίου σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Σύβοτα
Νέα τουριστική επένδυση στην Καλλιθέα – Τι αφορά το νέο ξενοδοχειακό έργο στα Νότια Προάστια της Αθήνας
Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει
Με νέο σχεδιασμό προχωρά το Project VORIA στο Μαρούσι – Τι αλλάζει στο ξενοδοχειακό κομμάτι
Από το 2027 ο επόμενος κύκλος ανάπτυξης νέων IKEA στην Ελλάδα – Σε ποιές περιοχές εστιάζει ο Όμιλος Φουρλή
Σε τροχιά επέκτασης και εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακή μονάδα στη Φωκίδα
“Πράσινο φως” για επέκταση ξενοδοχείου στην Άνδρο
[ΦΩΤΟ] Δείτε πώς θα γίνει το Cambas Gardens στην Κάντζα – Τι θα περιλαμβάνει τελικά η mega επένδυση της Dimand
Από το AMMOA στη Χαλκιδική στο νέο project €95 εκατ. στην Πυλαία – Ποιά μεγάλη εταιρεία επενδύει στο real estate στη Βόρεια Ελλάδα
Σε ποιά περιοχή του Ηρακλείου δρομολογείται νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων – Τι θα περιλαμβάνει το έργο
[VIDEO] The Syndesis Hub: ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση “πράσινων” γραφείων της Ten Brinke στο Ελληνικό
[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει
[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα
[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια
20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Σύβοτα
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες agoΝέα τουριστική επένδυση στην Καλλιθέα – Τι αφορά το νέο ξενοδοχειακό έργο στα Νότια Προάστια της Αθήνας
-
RESIDENTIAL7 ημέρες agoΠώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΜε νέο σχεδιασμό προχωρά το Project VORIA στο Μαρούσι – Τι αλλάζει στο ξενοδοχειακό κομμάτι
-
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 εβδομάδες agoΑπό το 2027 ο επόμενος κύκλος ανάπτυξης νέων IKEA στην Ελλάδα – Σε ποιές περιοχές εστιάζει ο Όμιλος Φουρλή








