ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση έχει προωθήσει εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων
Published
7 έτη agoon
By
NewsroomΣυνεδρίασε σήμερα, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.
Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής για την ελληνική οικονομία από τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, που έχει αναλάβει επικεφαλής της Επιτροπής για την Αναπτυξιακή Στρατηγική, τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ καθηγητή Νίκο Βέττα και τον καθηγητή του London School of Economics Δημήτρη Βαγιανό.
Στόχος της Επιτροπής είναι να καταθέσει συστάσεις προς την Ελληνική κυβέρνηση για τους στρατηγικούς άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί μεσομακροπρόθεσμα η ελληνική οικονομία, ώστε η Ελλάδα να γίνει συγκρίσιμη με τις πιο πετυχημένες μικρές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Δανία.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρωθυπουργός και ο κ. Πισσαρίδης έκαναν τις ακόλουθες εισαγωγικές τοποθετήσεις:
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλουμε να σας καλωσορίσουμε στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.
Θέλω να σας ευχαριστήσω που αναλάβατε αυτή την πρωτοβουλία μαζί με έγκριτους οικονομολόγους από την Ελλάδα, από το εξωτερικό, να μας βοηθήσετε στην εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της χώρας. Είναι μία εγγύηση για τη μακροπρόθεσμη ευημερία όλων των πολιτών της.
Αν και βγαίνουμε από την κρίση, νομίζω ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτήν. Συνεπώς ένα στρατηγικό πρόγραμμα για την εθνική οικονομία, συμβατό με την απαραίτητη ανάγκη να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας, μπορεί να θεραπεύσει παλιά διαρθρωτικά προβλήματα για τα οποία έχουμε μιλήσει πολλές φορές και στο παρελθόν: Το υψηλό δημόσιο χρέος το οποίο εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την ελληνική οικονομία, θεσμική καχεξία, σχετικά χαμηλή παραγωγικότητα, περιορισμένη δυνατότητα χρηματοδότησης επενδύσεων -δημόσιων και ιδιωτικών- αρνητική αποταμίευση αλλά και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα είχαμε μία αναποτελεσματική κοινωνική στόχευση προς τους πραγματικά ευάλωτους.
Αυτές είναι μακροπρόθεσμες προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε και δεν είναι ζητήματα που λύνονται με ένα μαγικό ραβδί. Χρειάζονται πολιτικές οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν με συνέπεια, σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό και ζητήσαμε τη δική σας συνδρομή, ώστε να μπορούμε να έχουμε μία ανεξάρτητη και τεκμηριωμένη ματιά για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις.
Ξέρετε καλά ότι αυτή η μελέτη δεν ξεκινά από ένα λευκό χαρτί. Η κυβέρνηση έχει προωθήσει ένα πολύ συγκροτημένο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων με 134 μεγάλες κεντρικές παρεμβάσεις. Ταυτόχρονα, επιμέρους σχέδια εκπονούνται από τα Υπουργεία, όπως για παράδειγμα το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Θα βρείτε λοιπόν πολύ χρήσιμη ύλη αλλά πιστεύω και πολύ αξιόλογους συνεργάτες για να μπορείτε να εμβαθύνετε στο έργο σας.
Το σχέδιό μας είναι πολύ φιλόδοξο. Είναι μια Ελλάδα η οποία θα εξασφαλίζει ανάπτυξη και ευημερία για όλους τους πολίτες μέσα από ένα καινούργιο αναπτυξιακό μοντέλο που θα τοποθετεί την προστασία του περιβάλλοντος στο κέντρο των πολιτικών μας επιλογών. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την ανάγκη να προχωρήσουμε σε έναν πολύ τολμηρό ψηφιακό μετασχηματισμό, όχι μόνο του κράτους αλλά και του τρόπου με τον οποίο είναι οργανωμένη συνολικά η ελληνική κοινωνία.
Ψηφιακές προκλήσεις και κλιματική αλλαγή είναι δύο παγκόσμιες προκλήσεις τις οποίες πρέπει και εμείς να ενσωματώσουμε στις δικές μας πολιτικές.
Σας ευχαριστώ λοιπόν, για ακόμα μια φορά, για τη συμβολή σας στην αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας και θα περιμένω με πολύ ενδιαφέρον τα πορίσματά σας. Είμαι πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια και σας εύχομαι καλή δουλειά.
Χριστόφορος Πισσαρίδης: Καλημέρα κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί και Υφυπουργοί. Ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτά που έχετε πει έως τώρα, είναι ακριβώς αυτά που σκεφτόμαστε κι εμείς να κάνουμε. Με μεγάλη ευχαρίστηση δέχτηκα την πρόσκλησή σας να προεδρεύσω της Επιτροπής Αναπτυξιακής Στρατηγικής, γιατί πιστεύω πως η Ελλάδα υπέφερε πολύ τα τελευταία 10 χρόνια. Ίσως να μην χρειαζόταν να υποφέρει τόσο, στο βαθμό που υπέφερε.
Οπωσδήποτε υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης. Αλλά χρειάζεται δουλειά για μεταρρυθμίσεις, για νέες υποδομές. Χρειάζεται πολιτική βούληση, η οποία πιστεύω πως υπάρχει, και είναι αυτό δεχτήκαμε και την πρόσκληση να ετοιμάσουμε σχέδιο.
Έχω δει αυτά που έχετε ετοιμάσει ως σήμερα. Είναι πράγματι μεγάλα σχέδια, πολύ καλά για την οικονομία. Στους κλάδους στους οποίους θα δουλέψουμε και στο επίπεδο που βρισκόμαστε, είναι οπωσδήποτε συναφή με αυτά.
Βλέπουμε τις μεταρρυθμίσεις και το σχέδιο μας σε δύο μέρη κυρίως. Στο πρώτο μέρος μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που να εκσυγχρονίσουν την ελληνική οικονομία. Να τη φέρουμε ας πούμε στο επίπεδο των πιο σύγχρονων και αναπτυγμένων μικρών οικονομιών της Ευρώπης, χωρών, δηλαδή ας πούμε όπως Ολλανδία, Δανία, Ισραήλ. Και αφού φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο θα βρισκόμαστε σε πολύ καλή θέση να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις που -όπως έχετε πει- είναι η νέα τεχνολογία, η ψηφιακή τεχνολογία και η κλιματική αλλαγή.
Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται πολύ πίσω, κυρίως στην ψηφιακή τεχνολογία αλλά είναι οπωσδήποτε απαραίτητο να την υιοθετήσει. Διαφορετικά θα χάσει ανταγωνιστικότητα, θα πάει ακόμα πιο πίσω. Έχουμε στο νου τι χρειάζεται. Έχουμε δουλέψει πάνω σε αυτό στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ καθώς και με τους συναδέλφους εδώ.
Πιστεύουμε πως εφαρμόζοντας αυτό το πρόγραμμα -και αυτό αναφέρεται περισσότερο και στην ειδικότητα μου στο πανεπιστήμιο- θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για πολύ περισσότερους και για νέους. Θα σταματήσει το brain drain. Και περισσότερες γυναίκες θα χρειάζεται να μπουν στην ελληνική οικονομία. Αυτό χρειάζεται πάλι και κοινωνική πολιτική, μαζί με την οικονομική πολιτική, και αυτά θα τα λάβουμε όλα υπόψη.
Περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα, αλλά έχουμε κάνει ένα καλό ξεκίνημα. Έχουμε ένα μήνα εδώ που τα συζητάμε…
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μία εξαιρετική ομάδα.
Χριστόφορος Πισσαρίδης: Η ομάδα είναι φυσικά εξαιρετική.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκαν τα χρόνια προβλήματα και οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, αναλύθηκε το διεθνές περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε και αναφέρθηκαν οι τομείς στους οποίους υπάρχουν μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες όπως:
- Η ενέργεια και το φυσικό περιβάλλον
- Ο τουρισμός και ο αγροδιατροφικός τομέας
- Η μεταποίηση, οι μεταφορές και τα logistics
- O ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων και κράτους – η καινοτομία
- Η εκπαίδευση και ο πολιτισμός.
Το σχέδιο που εκπονείται θα προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές για ανάπτυξη των παραπάνω τομέων και θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.
Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής εγκρίθηκε επίσης η μεταβίβαση έκτασης στην Περαία Θεσσαλονίκης από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπουργείο Οικονομικών ώστε να δημιουργηθεί η ζώνη καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη (ThessINTEC). Ήδη έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους για εγκατάσταση στο τεχνολογικό πάρκο 70 επιχειρήσεις και 17 ερευνητικές ομάδες.
You may like
-
“Στα σκαριά” νέοι διαγωνισμοί του Υπερταμείου για τουριστικά ακίνητα – Ποιά κάμπινγκ σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική παίρνουν “σειρά”
-
Πρώτο “πράσινο φως” για τα σχέδια αξιοποίησης της Ακτής και του Κάμπινγκ στο Ποσείδι
-
Παράταση για το Μάιο δόθηκε στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για το ακίνητο στο Ποσείδι Χαλκιδικής
-
Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου του ΤΑΙΠΕΔ στο Ποσείδι της Χαλκιδικής
-
Προτεραιότητα για το 2025 η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας – Στο επίκεντρο τα ακίνητα της ΕΤΑΔ
-
“Πράσινο φως” για την αξιοποίηση της Ακτής και Κάμπινγκ Ποσειδίου – Πρόβλεψη για νέο 5άστερο ξενοδοχείο
Φοιτητική κατοικία: που κινούνται τα ενοίκια στις μεγάλες φοιτητουπόλεις το 2026 – Ποιές οι οικονομικότερες περιοχές
“Πράσινο φως” για τη μετατροπή διατηρητέου κτιρίου σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας
Προχωρά το έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Νάξο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Ο νέος χάρτης των επενδύσεων των ELLA Resorts – To επόμενο νέο opening στην Κέρκυρα και η mega επένδυση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
“Πράσινο φως” για νέα mega ξενοδοχειακή επένδυση στην Ερμιονίδα – Πώς συνδέεται με το Scarlet Beach
Μπλε Κέδρος: διευρύνει το χαρτοφυλάκιο οικιστικών έργων – Νέα ακίνητα σε Αθήνα και Πειραιά
Συνεχίζει τις επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα και logistics η LIDL – Ποιά έργα δρομολογεί και σε ποιές περιοχές
Νέο ξενοδοχειακό κατάλυμα “στα σκαριά” στο Κολυμβάρι Χανίων – Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια
Νέα οικιστική επένδυση στο πρώην ακίνητο της Ιονίου Σχολής στη Φιλοθέη δρομολογεί η AVAX Development
Σε δημόσια διαβούλευση το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της DNA Hospitality στη Σέριφο – Τι περιλαμβάνει η επένδυση
Τέσσερις ξενοδοχειακές επενδύσεις προχωρούν στην Πελοπόννησο – Που θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Σύβοτα
Νέα τουριστική επένδυση στην Καλλιθέα – Τι αφορά το νέο ξενοδοχειακό έργο στα Νότια Προάστια της Αθήνας
Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει
Με νέο σχεδιασμό προχωρά το Project VORIA στο Μαρούσι – Τι αλλάζει στο ξενοδοχειακό κομμάτι
Νέο έργο επέκτασης γνωστού ξενοδοχείου στη Ζάκυνθο “στα σκαριά”
Από το 2027 ο επόμενος κύκλος ανάπτυξης νέων IKEA στην Ελλάδα – Σε ποιές περιοχές εστιάζει ο Όμιλος Φουρλή
“Στα σκαριά” νέα οικιστικά projects από τη Zafido σε Πειραιά και Ταύρο – Ποιά έργα παραδίδονται έως το 2028
Σε τροχιά επέκτασης και εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακή μονάδα στη Φωκίδα
“Πράσινο φως” για επέκταση ξενοδοχείου στην Άνδρο
[VIDEO] The Syndesis Hub: ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση “πράσινων” γραφείων της Ten Brinke στο Ελληνικό
[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει
[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα
[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια
20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες agoΤέσσερις ξενοδοχειακές επενδύσεις προχωρούν στην Πελοπόννησο – Που θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Σύβοτα
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες agoΝέα τουριστική επένδυση στην Καλλιθέα – Τι αφορά το νέο ξενοδοχειακό έργο στα Νότια Προάστια της Αθήνας
-
RESIDENTIAL6 ημέρες agoΠώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΜε νέο σχεδιασμό προχωρά το Project VORIA στο Μαρούσι – Τι αλλάζει στο ξενοδοχειακό κομμάτι








