Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Μητσοτάκης: Στο καλό σενάριο η Ελλάδα θα ανοίξει την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου

Newsroom

Published

on

«Θα είναι ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι. Αλλά ελπίζουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Και πάλι, αυτό που κρατάω ως κληρονομιά αυτής της κρίσης είναι το αίσθημα συλλογικής επιτυχίας. Και τολμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη υπερηφάνεια. Οι Έλληνες δεν έχουν νιώσει υπερήφανοι εδώ και πολύ καιρό» τόνισε σε συνέντευξή του στο CNN και τον απεσταλμένο του δικτύου στην Αθήνα Νικ Ρόμπερτσον, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης σημείωσε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά την αυτοπεποίθησή μας αλλά και αναφορικά με την εμπιστοσύνη προς το κράτος. «Δεν λέω κατ’ ανάγκην την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Αλλά οι πολίτες εμπιστεύονται το κράτος. Εμπιστεύονται τους ειδικούς. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να δώσω το λόγο στον κορυφαίο επιδημιολόγο μας. Και αυτός κάνει τις καθημερινές ενημερώσεις. Δεν τις κάνω εγώ» προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της τουριστικής περιόδου, ο πρωθυπουργός είπε: «Στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Επομένως, προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό. Αλλά σχετίζεται ασφαλώς και με τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αεροπορικώς στην Ελλάδα. Και σχετίζεται επίσης με πολύ αυστηρά και εφαρμόσιμα πρωτόκολλα».

Συνομιλώντας με τον απεσταλμένο του δικτύου στην Αθήνα, η παρουσιάστρια του προγράμματος Τζούλια Τσάτερλέϊ σημείωσε ότι «τα γρήγορα μέτρα για το lockdown που έλαβε η κυβέρνηση έσωσαν ζωές», προσθέτοντας: «το μήνυμα είναι επίσης ότι η Ελλάδα θα είναι έτοιμη για την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών».

Η συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με το δημοσιογράφο του CNN

Νικ Ρόμπερτσον: Η οικονομία της Ελλάδας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, 20% ή και περισσότερο εξαρτάται από τον τουρισμό. Επομένως το άνοιγμα σημαίνει ότι επιτρέπεις την έλευση τουριστών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι στο πρώτο στάδιο. Δεν εξαρτόμαστε περισσότερο (από τον τουρισμό) από χώρες όπως, για παράδειγμα, η Πορτογαλία ή ακόμη σε κάποιο βαθμό η Ισπανία. Όλες οι νότιες χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Τώρα το πραγματικό ερώτημα είναι αν θα μπορέσουμε να έχουμε τουρίστες, αργότερα, στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Νικ Ρόμπερτσον: Θα μπορέσετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μόνο αν συμφωνήσουμε σε πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα, ας ελπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ας υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι θα κάνουν ένα τεστ πριν πετάξουν (είτε τεστ αντισωμάτων είτε μοριακό τεστ με τη μέθοδο PCR) και στη συνέχεια θα υπάρχει στενή παρακολούθηση. Και τότε, φυσικά, η τουριστική εμπειρία φέτος το καλοκαίρι μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική από αυτή που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Με τήρηση των αποστάσεων. Ίσως να μην υπάρχουν ανοιχτά μπαρ, να μην υπάρχει συνωστισμός, αλλά και πάλι θα μπορείτε να έχετε μια εξαιρετική εμπειρία στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η παγκόσμια επιδημία θα βρίσκεται σε καθοδική τροχιά. Αλλά στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Επομένως, προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό. Αλλά σχετίζεται ασφαλώς και με τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αεροπορικώς στην Ελλάδα. Και σχετίζεται επίσης με πολύ αυστηρά και εφαρμόσιμα πρωτόκολλα.

Νικ Ρόμπερτσον: Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα για το πόσο μεγάλη πιστεύετε ότι μπορεί να είναι η οικονομική απώλεια, ίσως και ως ποσοστό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω αποφύγει να κάνω προβλέψεις γιατί (ανάλογα με τις εξελίξεις) τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά. Δεν θα ήθελα να κάνω μια εκτίμηση με μεγάλο εύρος, αλλά ασφαλώς τα πράγματα αλλά θα είναι πολύ χειρότερα αν δεν ανοίξουμε καθόλου (για τους ξένους τουρίστες) το καλοκαίρι.

Νικ Ρόμπερτσον: Άρα πρέπει…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν καταφέρουμε να υποδεχτούμε κάποιους τουρίστες, τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Αλλά όπως γνωρίζετε, φαίνεται να υπάρχει συναίνεση μεταξύ των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, ως προς το τι θα μπορούσε να συμβεί, για ένα ποσοστό περίπου 10%, κάτι που αποτελεί πολύ μεγάλη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Νικ Ρόμπερτσον: Θα είναι ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι, έτσι δεν είναι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα είναι όντως ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι. Αλλά ελπίζουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Και πάλι, αυτό που κρατάω ως κληρονομιά αυτής της κρίσης είναι το αίσθημα συλλογικής επιτυχίας. Και τολμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη υπερηφάνεια. Οι Έλληνες δεν έχουν νιώσει υπερήφανοι εδώ και πολύ καιρό. Γιατί, ξέρετε, επί δέκα χρόνια, ήμασταν ο σάκος του μποξ για την Ευρώπη.

Νικ Ρόμπετσον: Αυτό αλλάζει τα πράγματα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά την αυτοπεποίθησή μας αλλά και αναφορικά με την εμπιστοσύνη προς το κράτος. Δεν λέω κατ’ ανάγκην την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Αλλά οι πολίτες εμπιστεύονται το κράτος. Εμπιστεύονται τους ειδικούς. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να δώσω το λόγο στον κορυφαίο επιδημιολόγο μας. Και αυτός κάνει τις καθημερινές ενημερώσεις. Δεν τις κάνω εγώ.

Νικ Ρόμπερτσον: Αυτό φαίνεται, τολμώ να πω, να είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για το Ηνωμένο Βασίλειο, των οποίων οι επιδόσεις απέναντι σε αυτή την πανδημία συγκαταλέγονται επί του παρόντος στις χειρότερες σε ό,τι αφορά τα ποσοστά θανάτων και λοιμώξεων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο καθένας το κάνει με τον δικό του τρόπο. Αυτός είναι ο τρόπος…

Νικ Ρόμπερτσον: Το ξέρω, αλλά μήπως υπάρχει ένας σωστός τρόπος, και μήπως η Ελλάδα έχει τον σωστό τρόπο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας και μοναδικός σωστός τρόπος. Αλλά πιστεύω ότι ξεκάθαρα τα καταφέραμε, τουλάχιστον όσον αφορά την πρώτη φάση, μέχρι τώρα, πιστεύω ότι το κάναμε με τον σωστό τρόπο.

«Αυτό που κρατάω ως κληρονομιά αυτής της κρίσης είναι το αίσθημα συλλογικής επιτυχίας. Τα πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά την αυτοπεποίθησή μας και την εμπιστοσύνη – οι πολίτες εμπιστεύονται το κράτος και τους ειδικούς», αναφέρει ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο twitter με αναφορά στη συνέντευξή του στον Νικ Ρόμπερτσον.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
FIX Thessaloniki - Πηγή: Dimand Real Estate Foster + Partners
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ώρες ago

Ποιά νέα ξενοδοχεία σχεδιάζονται στη Θεσσαλονίκη – Οι 4 ξενοδοχειακές αφίξεις στην πόλη τα επόμενα χρόνια

Ιωάννινα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ώρες ago

Στα “σκαριά” νέο ξενοδοχείο στα Ιωάννινα – Πού θα γίνει η νέα τουριστική επένδυση

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ώρες ago

Νέα ξενοδοχειακή επένδυση 5 αστέρων δρομολογείται στο Μπαρμπάτι της Κέρκυρας

Κτίριο Παπακώστα, Πειραιάς - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ώρες ago

Ανοίγει ο “δρόμος” για την αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου Παπακώστα στον Πειραιά – Τα σχέδια για ξενοδοχείο και η επανακατασκευή του σινεμά Χάι Λάιφ

Πηγή: Sani Resort
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ώρες ago

Προχωρά η μεγάλη επένδυση στο Sani Resort – Ποιά έργα πήραν το “πράσινο φως” για τα ξενοδοχεία Porto Sani και Sani Beach

The Ellinikon Mall - Πηγή: Lamda Development
VIDEOS7 ώρες ago

[VIDEO] The Ellinikon: πως προχωρά η κατασκευή των μεγάλων κτιριακών έργων στο Ελληνικό

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ώρες ago

“Στα σκαριά” επένδυση για νέα ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων στη Χερσόνησο

Κουφονήσια - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Πράσινο φως” στην τουριστική επένδυση της Intracom στο Άνω Κουφονήσι

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

PHĀEA South Crete: νέο αδειοδοτικό βήμα για την επένδυση των 121 εκατ. ευρώ στη Βιάννο

Ρόδος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Στα “σκαριά” έργο ανακαίνισης μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στην Ιξιά της Ρόδου

Σύβοτα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Σύβοτα

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Νέα τουριστική επένδυση στην Καλλιθέα – Τι αφορά το νέο ξενοδοχειακό έργο στα Νότια Προάστια της Αθήνας

Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

H νέα “εποχή” του Titania στην Πανεπιστημίου και το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της H Hotels Collection στη Ρόδο

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει

Εικόνα αρχείου - Design by Canva Pro
RESIDENTIAL6 ημέρες ago

Πέρα από την κλασική πολυκατοικία: 4 νέα οικιστικά μοντέλα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα

Πήλιο - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ/ EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στο Νότιο Πήλιο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Fairmont Chania Resort - Πηγή: Accor
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Ανοίγει το 2029 το νέο 5άστερο Fairmont Chania Resort – Πώς προχωρά η αδειοδοτική διαδικασία της επένδυσης

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Σε τροχιά επέκτασης και εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακή μονάδα στη Φωκίδα

Ξενία Βυτίνας - Πηγή: ΕΤΑΔ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Νέα εποχή για το Ξενία Βυτίνας – “Πράσινο φως” για τη μετατροπή του σε 5άστερο ξενοδοχείο

Άνδρος - Φωτογραφία αρχείου - EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για επέκταση ξενοδοχείου στην Άνδρο

The Ellinikon Mall - Πηγή: Lamda Development
VIDEOS7 ώρες ago

[VIDEO] The Ellinikon: πως προχωρά η κατασκευή των μεγάλων κτιριακών έργων στο Ελληνικό

Green Hill Residences (Riviera Hills) - Πηγή: Τεχνική Ολυμπιακή
RESIDENTIAL1 ημέρα ago

[VIDEO] Green Hills Residences: προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη οικιστική επένδυση στη Βούλα

The Syndesis Hub - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ6 ημέρες ago

[VIDEO] The Syndesis Hub: ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση “πράσινων” γραφείων της Ten Brinke στο Ελληνικό

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει

To νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων της BriQ Properties στη Λ. Ποσειδώνος - Πηγή: mtarchitects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος

Pinēa Living II - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS5 μήνες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890