Ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2018, η Επιτροπή προβαίνει σε απολογισμό της ενθαρρυντικής προόδου που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και απευθύνει έκκληση στους ηγέτες να διατηρήσουν αυτή τη δυναμική.
Η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 13-14 Δεκεμβρίου είναι μια κρίσιμη στιγμή για να εδραιωθεί η ικανοποιητική πρόοδος που έχει ήδη επιτευχθεί και να δοθούν κατευθύνσεις σχετικά με τα βασικά χαρακτηριστικά του μελλοντικού πλαισίου. Σκοπός της σημερινής ανακοίνωσης είναι να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ των ηγετών.
Στις 2 Μαΐου, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για έναν σύγχρονο, ισορροπημένο και δίκαιο προϋπολογισμό με σκοπό την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της Ευρώπης, όπως καθορίστηκαν από τους ηγέτες στην Μπρατισλάβα το 2016 και στη Ρώμη το 2017. Αμέσως μετά την πρόταση ακολούθησαν νομοθετικές προτάσεις για τα 37 τομεακά προγράμματα τα οποία εντάσσονται στον μελλοντικό μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό. Με τις προτάσεις αυτές ως ισχυρή βάση, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών προχώρησαν με πολύ καλό ρυθμό, τόσο υπό τη βουλγαρική όσο και υπό την αυστριακή Προεδρία του Συμβουλίου.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σχετικά: «Οι ηγέτες συμφώνησαν όλοι μαζί τις προτεραιότητες της Ένωσης. Τώρα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι προτεραιότητες αυτές χρηματοδοτούνται επαρκώς στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, ώστε να γίνουν πραγματικότητα. Θεωρώ ενθαρρυντική την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Με βάση αυτή την πρόοδο, ήρθε πλέον η στιγμή να παράσχουν οι ηγέτες την αναγκαία πολιτική καθοδήγηση, που θα προετοιμάσει το έδαφος για την επίτευξη ταχείας συμφωνίας σχετικά με τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό.»
Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων κ. Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε σχετικά: «Χάρη στο εξαιρετικό έργο της βουλγαρικής και της αυστριακής Προεδρίας, έχει ήδη σημειωθεί πρωτοφανής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ. Παράλληλα, έχουν προχωρήσει οι εργασίες και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ας διατηρήσουμε τη δυναμική αυτή ώστε να επιτύχουμε περαιτέρω πρόοδο με βάση την πολιτική καθοδήγηση που θα παράσχει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έως το τέλος του έτους.»
Οι ηγέτες θα πρέπει τώρα να παράσχουν πολιτική καθοδήγηση όσον αφορά τα κύρια χαρακτηριστικά του μελλοντικού μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού:
Η Ευρώπη χρειάζεται έναν σύγχρονο και ισορροπημένο προϋπολογισμό, απόλυτα προσαρμοσμένο στις προτεραιότητες της Ένωσης, που θα προσφέρει χειροπιαστές απαντήσεις στις σημερινές και τις μελλοντικές προκλήσεις. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτείνει τον εκσυγχρονισμό του προϋπολογισμού μέσω της ενίσχυσης της χρηματοδότησης βασικών τομέων, όπως η καινοτομία, η ψηφιακή οικονομία, η δράση για το κλίμα και το περιβάλλον, η μετανάστευση και η διαχείριση των συνόρων, καθώς και η ασφάλεια, η άμυνα και η εξωτερική δράση. Ταυτόχρονα, η πολιτική συνοχής και η Κοινή Γεωργική Πολιτική θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο για το μέλλον της Ευρώπης. Η πρόταση της Επιτροπής επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία μεταξύ τριών γενικών ομάδων δαπανών -γεωργία και θαλάσσιες πολιτικές, πολιτική συνοχής και άλλα προγράμματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης.
Ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός θα πρέπει επίσης να είναι πιο απλός και με μεγαλύτερη διαφάνεια, ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επωφεληθούν στο έπακρο. Η Επιτροπή εισάκουσε τα σχετικά αιτήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου, καθώς και μεγάλων και μικρών δικαιούχων, και ανταποκρίθηκε σε αυτά προτείνοντας έναν ριζικά απλούστερο προϋπολογισμό.
Η ευελιξία θα πρέπει να είναι ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό του επόμενου προϋπολογισμού της Ευρώπης. Για να μπορεί η Ευρώπη να ανταποκρίνεται γρήγορα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό ακόμη πιο ευέλικτο από τον σημερινό προϋπολογισμό μας. Για τον λόγο αυτό η ευελιξία βρίσκεται στο επίκεντρο των προτάσεων της Επιτροπής για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό.
Τέλος, ο προϋπολογισμός για την περίοδο μετά το 2020 θα πρέπει επίσης να είναι ένας δίκαιος προϋπολογισμός που παράγει αποτελέσματα, όχι μόνον ως προς τις δαπάνες, αλλά και ως προς τον τρόπο χρηματοδότησής του. Η Επιτροπή προτείνει έναν προϋπολογισμό φιλόδοξο και ρεαλιστικό ταυτόχρονα, που θα ανέρχεται στο 1,11 % περίπου του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της μελλοντικής Ένωσης των 27. Έναν προϋπολογισμό που προβλέπει τους ίδιους κανόνες για όλους, και ο οποίος χρηματοδοτείται όλο και περισσότερο από πηγές που συνδέονται άμεσα με τις στρατηγικές ευρωπαϊκές πολιτικές.
Η επίτευξη της μέγιστης δυνατής προόδου όσον αφορά τον μελλοντικό μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό έως τη σύνοδο κορυφής της 9ης Μαΐου 2019 στο Σιμπίου θα καταστήσει δυνατή την επίτευξη μιας πλήρους και συνολικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει αριθμητικά στοιχεία, το αργότερο έως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου 2019, σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η έγκριση του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου έως το τέλος του 2019 θα εξασφαλίσει ότι τα νέα προγράμματα θα έχουν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή έως την 1η Ιανουαρίου 2021. Μέσω των προγραμμάτων αυτών θα δημιουργηθούν, ήδη από το 2021, δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τομέα της έρευνας και πολύ περισσότερες στην ευρύτερη οικονομία, θα διασφαλιστεί η έγκαιρη έναρξη περισσότερων από 100 000 έργων στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, θα δοθεί η δυνατότητα σε 1 000 000 νέους να επωφεληθούν από το πρόγραμμα ανταλλαγών Erasmus και σε 40 000 νέους να συμμετάσχουν το 2021 σε δράσεις αλληλεγγύης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό θα στηριχθούν οι νεοσύστατες και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην υλοποίηση των επενδύσεών τους, θα ενισχυθούν σημαντικά οι επενδύσεις και ικανότητες στον τομέα της άμυνας, και θα διευκολυνθεί η προστασία των συνόρων της Ένωσης από την εμπορία ανθρώπων, το λαθρεμπόριο και την απάτη.