Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώθηκε κατά 36 εκατ. ευρώ το πλεόνασμα στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο Μαρτίου

Newsroom

Published

on

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, εκτιμάται ότι το ταξιδιωτικό ισοζύγιο το Μάρτιο του 2020 εμφάνισε πλεόνασμα 32 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 68 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Ειδικότερα, μείωση κατά 71,0% κατέγραψαν το Μάρτιο του 2020 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 92 εκατ. ευρώ, έναντι 318 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ μείωση κατά 75,7% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Μάρτιος 2020: 61 εκατ. ευρώ, Μάρτιος 2019: 250 εκατ. ευρώ).

Η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην πτώση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 46,8%, καθώς και στη μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 45,7%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 1,8% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 8,9% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 185 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 165 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Μείωση κατά 127 εκατ. ευρώ (-17,1%) παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 619 εκατ. ευρώ, ενώ μείωση κατά 148 εκατ. ευρώ (-25,5%) παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 434 εκατ. ευρώ.

Η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην πτώση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 11,4%, καθώς και στη μείωση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 5,6%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 3,3% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 16,4% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Ταξιδιωτικές εισπράξεις

Το Μάρτιο του 2020, όπως προαναφέρθηκε, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 71,0% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Αναλυτικότερα, μείωση κατά 67,2% εμφάνισαν οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 43 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 μειώθηκαν κατά 74,0% (Μάρτιος 2020: 46 εκατ. ευρώ, Μάρτιος 2019: 176 εκατ. ευρώ).

Η πτώση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ κατά 71,9% (Μάρτιος 2020: 30 εκατ. ευρώ, Μάρτιος 2019: 106 εκατ. ευρώ), όπως επίσης και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 48,2%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 14 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 82,0% και διαμορφώθηκαν στα 6 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 51,1% και διαμορφώθηκαν στα 5 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, πτώση κατά 82,5% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 5 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 79,3% και διαμορφώθηκαν στα 9 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 62,4% και διαμορφώθηκαν στα 2 εκατ. ευρώ.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά 17,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και διαμορφώθηκαν στα 619 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην πτώση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 26,9%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 241 εκατ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 7,8%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 373 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 198 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 21,4%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ εμφάνισαν πτώση κατά 44,6% και διαμορφώθηκαν στα 44 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 39,4% και διαμορφώθηκαν στα 49 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 47,2% και διαμορφώθηκαν στα 14 εκατ. ευρώ.

Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, πτώση κατά 27,4% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 52 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 37,7% και διαμορφώθηκαν στα 46 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 62,1% και διαμορφώθηκαν στα 6 εκατ. ευρώ.

Εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το Μάρτιο του 2020 διαμορφώθηκε στις 411 χιλ. ταξιδιώτες, μειωμένη κατά 46,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων μειώθηκε κατά 57,9%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών κατά 27,5%.

Η μείωση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης ήταν αποτέλεσμα της πτώσης της ταξιδιωτικής κίνησης από τις χώρες της ΕΕ-27 κατά 32,5% και της ταξιδιωτικής κίνησης από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27 κατά 59,2%.

Αναλυτικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκε στις 85 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας μείωση κατά 58,9%, ενώ αύξηση κατά 3,8% εμφάνισε η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ (Μάρτιος 2020: 157 χιλ., Μάρτιος 2019: 151 χιλ.).

Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία μειώθηκε κατά 71,3% και διαμορφώθηκε στις 20 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γαλλία μειώθηκε κατά 51,2% και διαμορφώθηκε στις 14 χιλ. ταξιδιώτες.

Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 69,4% και διαμορφώθηκε στις 16 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 59,3% και διαμορφώθηκε στις 25 χιλ. ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία παρουσίασε πτώση κατά 64,5% και διαμορφώθηκε στις 4 χιλ. ταξιδιώτες.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 5,6% και διαμορφώθηκε στις 1.828 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 1.936 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων μειώθηκε κατά 8,2%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών αυξήθηκε κατά 1,2%. Κατά την επισκοπούμενη περίοδο η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 διαμορφώθηκε στις 901 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας πτώση κατά 3,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27 μειώθηκε κατά 7,9% και διαμορφώθηκε στις 927 χιλ. ταξιδιώτες.

Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ μειώθηκε κατά 6,9%, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 1,8%. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε πτώση κατά 25,1% και διαμορφώθηκε στις 133 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία μειώθηκε κατά 38,5% και διαμορφώθηκε στις 34 χιλ. ταξιδιώτες.

Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 18,6% και διαμορφώθηκε στις 117 χιλ. ταξιδιώτες και αυτή από τις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 17,6% και διαμορφώθηκε στις 86 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 27,5% και διαμορφώθηκε στις 22 χιλ. ταξιδιώτες

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Κεφαλονιά - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ22 ώρες ago

“Πράσινο φως” για νέο έργο επέκτασης ξενοδοχείου στην Κεφαλονιά

Σύβοτα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ23 ώρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στα Σύβοτα

Το νέο mega εμπορικό ακίνητο της Μασούτης στις 3 Γέφυρες
RESIDENTIAL24 ώρες ago

Από το έργο στις Τρεις Γέφυρες ξεκινά το νέο μοντέλο ανάπτυξης της Μασούτης με μικτές οικιστικές και εμπορικές χρήσεις ακινήτων

Parilio - Πηγή: Empiria Group
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ24 ώρες ago

Επεκτείνεται και στη Νάξο με νέο 5άστερο ξενοδοχείο η Empiria Group

Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Βερβερίδης Βασίλης / Motionteam
REAL ESTATE24 ώρες ago

Που κινούνται οι τιμές ενοικίασης κατοικιών στη Θεσσαλονίκη το 2026 ανά περιοχή με παραδείγματα

Πηγή: ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΝΗ/EUROKINISSI
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Με διαφορετικές “ταχύτητες” τρέχει η ελληνική αγορά ακινήτων – Για ποιά ακίνητα και τιμές υπάρχει ακόμη ισχυρή ζήτηση

Ίος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Ίο

Νάξος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Νάξο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Το Μέγαρο Σλήμαν, ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ, στην Πανεπιστημίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για το μεγάλο έργο αξιοποίησης του Μεγάρου Σλήμαν – Μελλά στην Πανεπιστημίου – Τι σχεδιάζει η Mitsis Hotels

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Μέσω της HotelInvest οι επόμενες κινήσεις της Premia Properties στον ξενοδοχειακό κλάδο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το νέο ξενοδοχείο στο κέντρο του Πειραιά – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί

Η επένδυση στην Β' Ακτή Βούλας - Πηγή: Athens Beach Club / PILA Studio
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Ολοκληρώνεται έως αρχές του 2027 η τουριστική επένδυση Athens Beach Club στη Βούλα

Saladi Project - Πηγή: Gnosis Investments
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Και επίσημα Στρατηγική Επένδυση το Saladi Project των 266 εκατ. ευρώ στην Αργολίδα

Τα νέα "πράσινα" κτίρια της ΔΕΗ στη Λεωφόρο Μεσογείων - Πηγή: ΜΠE
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

Μαζί DIMAND – ΔΕΗ για το μεγάλο έργο νέων “πράσινων” γραφείων στη Λεωφόρο Μεσογείων

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

Προχωρά η επένδυση της Hellenic Properties στο κτίριο γραφείων LK119 – Πού βρίσκεται και ποιός είναι ο μισθωτής

Πρόσω ολοταχώς για την επέκταση του 5άστερου Domes Zeen στα Χανιά – Τι σημαίνει η κοινή επένδυση με την Brookfield
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Επεκτείνεται στην Κρήτη η Domes Resorts – “Στα σκαριά” δύο νέα 5άστερα ξενοδοχεία σε Χανιά και Ρέθυμνο

Άποψη της πλατείας Μητροπόλεως - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Άνοιγμα και στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας για την Domes Resorts – Προχωρά μαζί με την Prodea το νέο 5άστερο στην Πλατεία Μητροπόλεως

Το Μέγαρο Σλήμαν, ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ, στην Πανεπιστημίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για το μεγάλο έργο αξιοποίησης του Μεγάρου Σλήμαν – Μελλά στην Πανεπιστημίου – Τι σχεδιάζει η Mitsis Hotels

Πηγή: Lamda Development
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

The Ellinikon: σε νέα φάση ωρίμανσης οι επενδύσεις για τα νέα 5άστερα ξενοδοχεία με την ΤΕΜΕΣ

FIX Thessaloniki - Πηγή: Dimand Real Estate Foster + Partners
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[ΦΩΤΟ] Πώς θα γίνουν τα FIX Residences στη μεγάλη επένδυση της Dimand στο πρώην ακίνητο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL7 ημέρες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS1 μήνα ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL1 μήνα ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Το logistics center BriQ στον Ασπρόπυργο - Πηγή: BriQ Properties
LOGISTICS1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
Χωρίς κατηγορία2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο

Promenade Heights - Πηγή: 314 Architecture Studio / Lamda Development
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890