ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρή κάμψη του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Οκτώβριο στην Ελλάδα
Published
7 έτη agoon
By
NewsroomΜικρή κάμψη παρουσίασε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Οκτώβριο, στις 106,7 από 107,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ.
Με εξαίρεση τη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, οι υπόλοιποι επιχειρηματικοί τομείς, αλλά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη διορθώνουν ελαφρά την έντονη ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών, με μικρή αναδίπλωση των αντίστοιχων προσδοκιών. Ήταν αναμενόμενο η προεκλογική και μετεκλογική ευφορία να μετριαστεί σε κάποιο βαθμό, όμως ο δείκτης συνολικά κινείται ακόμα σε υψηλά επίπεδα, όταν μάλιστα ο αντίστοιχος δείκτης στο σύνολο της Ευρώπης υποχωρεί επί αρκετούς μήνες.
Σε συνέχεια της προεκλογικής περιόδου, τα άμεσα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ιδίως μέσω της φορολογίας (κυρίως επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και ακινήτων) και ενδεχομένως συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων τροφοδότησαν τις θετικές προσδοκίες κατόπιν των εκλογών. Πλέον, ο βαθμός υλοποίησης των προγραμματικών εξαγγελιών της κυβέρνησης και οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό εάν το οικονομικό κλίμα θα βελτιωθεί περαιτέρω ή όχι.
Άλλωστε, στην πλευρά των νοικοκυριών, η ελάφρυνση των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία εκτός των χαμηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών είναι προς το παρόν μικρή. Στην πλευρά των επιχειρήσεων, σημαντική προϋπόθεση για τη συνέχιση αύξησης της απασχόλησης και την τόνωση των επενδύσεων και της παραγωγής αποτελεί ο εξορθολογισμός της επιβάρυνσης της εργασίας από το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα. όπου εκκρεμούν νέες παρεμβάσεις της οικονομικής πολιτικής.
Φυσικά, στη διαμόρφωση των προσδοκιών κατά τους επόμενους μήνες θα παίξουν ρόλο, άμεσα ή έμμεσα, και εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, όπου καταγράφεται σταδιακή επιβράδυνση της ανάπτυξης και δεν μπορούν να αποκλείονται αναταράξεις.
Αναλυτικότερα:
- Στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση περιορίστηκε, όπως και ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα ενώ οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένισαν ήπια.
- Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα περιορίστηκαν, όπως επίσης και οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση.
- Στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχωρούν αισθητά, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους μεταβάλλονται οριακά, ενώ τα αποθέματα διογκώνονται.
- Στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων για υποχωρούν, ενώ οι αντίστοιχες την τρέχουσα ζήτηση υποχωρούν μεν, αλλά ηπιότερα, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.
- Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους υποχωρούν, ενώ βελτιώνεται και η πρόθεση για αποταμίευση, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για την ανεργία.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Μικρή επιδείνωση επιχειρηματικών προσδοκιών, λόγω κυρίως απαισιόδοξων προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε ήπια τον Οκτώβριο, στις 105,3 (από 106,8 τον Σεπτέμβριο) μονάδες, επίπεδο ωστόσο υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (98,9 μον.).
Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχώρησε ήπια, το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες μειώθηκε αισθητά, ενώ οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποδυναμώθηκαν ελαφρώς.
Αναλυτικά:
α) Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο αρνητικός δείκτης διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στις -7 μονάδες (από -9 μον. τον Σεπτέμβριο), με το 22% (από 23%) των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 15% σταθερά να αναφέρει το αντίθετο.
β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο υποχώρησε κατά 8 μονάδες και διαμορφώθηκε στις +21, με το 30% (από 38%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και το 9% σταθερά μείωσή της.
γ) Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο αποδυναμώθηκε περαιτέρω κατά 2 μονάδες έναντι του Σεπτεμβρίου, στις +9 μονάδες, με το 15% ( από 18%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 6% (από 7%) να δηλώνει το αντίθετο.
δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν τον Οκτώβριο μικτές τάσεις: οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο ενισχύθηκαν αισθητά στις +11 μονάδες (από +1 τον Σεπτέμβριο), ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού ήταν αμετάβλητες, στις -8 μονάδες, ενώ οι προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες υποχώρησαν ήπια(+20 από +25 μον. ο δείκτης).
ε) Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες εξασθένησαν τον Οκτώβριο (στις +29 από +36 μον. το ισοζύγιο), με το 35% (από 44%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο το προσεχές χρονικό διάστημα και το 6% (από 8%) μείωσή τους. Ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις κινήθηκε έντονα ανοδικά, στις +20 (από +8) μονάδες, με το 34% (από 27%) των ερωτηθέντων να εκτιμά άνοδό τους.
στ) Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής ενισχύθηκαν στους 5,5 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να αυξάνεται ήπια, στο 71,9% (από 70,6%).
ζ) Ο αρνητικός δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώθηκε ήπια και διαμορφώθηκε στις -10 μονάδες (από -13 μονάδες), με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να διαμορφώνεται στο 13% (από 8%) και το 23% (από 22%) να αναμένει υποχώρηση.
η) Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών διαμορφώθηκε στις -2 (από -3) μονάδες, με το 85% (από 91%) των επιχειρήσεων να μην αναμένει μεταβολές τους το επόμενο τρίμηνο και το 6% (από 3%) να αναμένει άνοδο.
You may like
-
Ενδιαφέρον από τη ΒΙ.ΠΕ. Βόλου για εγκατάσταση της μεγάλης επένδυσης της Next.e.GO στην Ελλάδα
-
5.000 επιχειρήσεις επιδοτούνται από τα προγράμματα “Ψηφιακό Βήμα” και “Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός”
-
3,2 δισ. ευρώ χάθηκαν από την αγορά μόνο στις επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης το Γ’ τρίμηνο
-
Διψήφια ύφεση για το 2020 τελικά λόγω του 2ου κύματος της πανδημίας
-
Πλησιάζει τα 9 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών στο 9μηνο
-
Κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2021
Που κινούνται οι τιμές πώλησης ακινήτων κατοικίας σε δύο τουριστικές περιοχές πέριξ της Θεσσαλονίκης το 2026
“Πράσινο φως” για νέο έργο επέκτασης ξενοδοχείου στη Χερσόνησο
Πρώτο “πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο της DOMES Resorts στην Αθήνα – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το νέο ξενοδοχείο στο κέντρο του Πειραιά – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί
“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο του Ομίλου Τσιλεδάκη στη Γεωργιούπολη Χανίων
Kέντρο, φοιτητικές γειτονιές, ανατολική και δυτική Θεσσαλονίκη απευθύνονται σε εντελώς διαφορετικό τύπο επενδυτή ακινήτων
Τι αλλάζει με το νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην καταγραφή και αξιοποίηση των ακινήτων από τους δήμους
“Στα σκαριά” έργο για νέο 5άστερο ξενοδοχείο στα Χανιά – Πού θα γίνει
Μαζί DIMAND – ΔΕΗ για το μεγάλο έργο νέων “πράσινων” γραφείων στη Λεωφόρο Μεσογείων
Νέα παράταση στο διαγωνισμό για την αξιοποίηση του ακινήτου του πρώην Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο
Ανοίγει ο “δρόμος” για την ανάπλαση του ακινήτου του Notos στη Σταδίου – Τα σχέδια Dimand – Τράπεζας Πειραιώς
Ποιό ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά θα αξιοποιηθεί – Στον “αέρα” ο διαγωνισμός για την μακροχρόνια εκμίσθωσή του
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Μέγαρα – Σε ποιό σημείο θα γίνει
Ολοκληρώνεται έως αρχές του 2027 η τουριστική επένδυση Athens Beach Club στη Βούλα
Μαζί DIMAND – ΔΕΗ για το μεγάλο έργο νέων “πράσινων” γραφείων στη Λεωφόρο Μεσογείων
Άνοιγμα και στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας για την Domes Resorts – Προχωρά μαζί με την Prodea το νέο 5άστερο στην Πλατεία Μητροπόλεως
Δύο νέες επενδύσεις γραφείων στον Ταύρο δρομολογεί η Intracom – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν
Επεκτείνεται στην Κρήτη η Domes Resorts – “Στα σκαριά” δύο νέα 5άστερα ξενοδοχεία σε Χανιά και Ρέθυμνο
The Ellinikon: σε νέα φάση ωρίμανσης οι επενδύσεις για τα νέα 5άστερα ξενοδοχεία με την ΤΕΜΕΣ
[ΦΩΤΟ] Πώς θα γίνουν τα FIX Residences στη μεγάλη επένδυση της Dimand στο πρώην ακίνητο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα
[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια
20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει
[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon
[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά
TRENDING
-
REAL ESTATE2 εβδομάδες agoΑνοίγει ο “δρόμος” για την ανάπλαση του ακινήτου του Notos στη Σταδίου – Τα σχέδια Dimand – Τράπεζας Πειραιώς
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες agoΠοιό ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά θα αξιοποιηθεί – Στον “αέρα” ο διαγωνισμός για την μακροχρόνια εκμίσθωσή του
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Μέγαρα – Σε ποιό σημείο θα γίνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΟλοκληρώνεται έως αρχές του 2027 η τουριστική επένδυση Athens Beach Club στη Βούλα
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ημέρες agoΜαζί DIMAND – ΔΕΗ για το μεγάλο έργο νέων “πράσινων” γραφείων στη Λεωφόρο Μεσογείων






