ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΜΜΜ: Ομαλά κύλησε η πρώτη εβδομάδα μετά την άρση των περιορισμών
Published
6 έτη agoon
By
NewsroomΧάρη στην προσεκτική προετοιμασία, την υπερπροσπάθεια των εργαζόμενων, αλλά κυρίως την υπευθυνότητα του επιβατικού κοινού, η πρώτη εβδομάδα χαλάρωσης των περιορισμών κύλησε ομαλά, όσον αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Επόμενος κρίσιμος σταθμός είναι η Δευτέρα 11 Μαΐου, καθώς κατά τη δεύτερη φάση του σχεδίου άρσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, επανέρχονται στην εργασία τους περισσότεροι από 156.000 πολίτες και η επιβατική κίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Προκειμένου να διαχειριστεί την αναμενόμενη αύξηση της επιβατικής κίνησης, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πυκνώνει περαιτέρω τα δρομολόγια σε όλα τα Μέσα – στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη -, ενώ παρακολουθεί συνεχώς όλα τα δεδομένα για την κίνηση, τις πυκνότητες στα οχήματα και τους συρμούς και την ασφαλή διαχείριση του πλήθους.
Όπως έγινε και την πρώτη εβδομάδα άρσης των περιορισμών, θα μπαίνουν εμβόλιμα δρομολόγια τις ώρες αιχμής στις γραμμές των λεωφορείων και του Μετρό που παρατηρείται μεγαλύτερη κίνηση, εξαντλώντας τα διαθέσιμα μέσα. Στους δρόμους της Αθήνας βγαίνουν περισσότερα από 1.000 οχήματα και στο Μετρό οι χρονοαποστάσεις θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, ιδίως στις ώρες αιχμής.
Καθώς όμως εκ των πραγμάτων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός πολιτών, η χρήση μάσκας έχει κριθεί αναγκαία από τους ειδικούς σε αυτή τη φάση του ανοίγματος της κοινωνίας και της οικονομίας, ως συμπληρωματικό μέτρο κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Στις θέσεις τους παραμένουν οι βοηθοί επιβατών – Νέες σημάνσεις και προστατευτικά
Συνολικά 300 βοηθοί επιβατών θα βρίσκονται, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή, όλο τον Μάιο στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταπόκρισης Μετρό με λεωφορεία, προκειμένου να συμβάλλουν στη διαχείριση του επιβατικού κοινού, υπενθυμίζοντας τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων.
Σε όλες τις αποβάθρες του Μετρό και σε όλους τους συρμούς, καθώς και σε όλα τα λεωφορεία και τρόλεϊ, έχει τοποθετηθεί σήμανση, στο δάπεδο για την υπενθύμιση τήρησης αποστάσεων και στα καθίσματα ως υπόδειξη στους επιβάτες για τις θέσεις στις οποίες επιτρέπεται να καθίσουν, προκειμένου οι αποστάσεις να τηρούνται πάντα στο βαθμό που είναι δυνατό. Γίνεται καθημερινά έλεγχος, ώστε στην περίπτωση που οι ειδικές σημάνσεις αποκολληθούν, να αντικατασταθούν, ενώ τοποθετούνται ακόμη περισσότερες.
Επιπλέον έχει ξεκινήσει ήδη να τοποθετείται και προστατευτικό διαχωριστικό μεταξύ του οδηγού και του χώρου επιβατών στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Σε Μετρό, ηλεκτρικό και τραμ, οι οδηγοί βρίσκονται ούτως ή άλλως σε ξεχωριστή καμπίνα και δεν έρχονται σε επαφή με το επιβατικό κοινό.
Τα προστατευτικά διαχωριστικά θα έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα οχήματα μέσα στις επόμενες επτά ημέρες. Σύμφωνα με το σχεδιασμό αύριο, Δευτέρα 11 Μαΐου, θα έχουν τοποθετηθεί στο 50% των οχημάτων και την επόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι σύσταση για τοποθέτηση αντίστοιχου διαχωριστικού μεταξύ των καθισμάτων οδηγού – συνοδηγού και των πίσω καθισμάτων έχει γίνει προς τους οδηγούς ταξί.
Οι απολυμάνσεις θα συνεχιστούν ακόμη πιο εντατικά και πραγματοποιούνται πλέον και σε εξωτερικούς χώρους, στις στάσεις λεωφορείων. Λαμβάνονται μέτρα όπως η απολύμανση των συρμών του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ κάθε βράδυ με νέφωση, ο καθαρισμός των σταθμών με διάλυμα χλωρίνης.
Υπενθυμίζεται ότι στα ταξί επιτρέπονται πλέον δύο επιβάτες, πέραν του οδηγού, καθώς είναι κατανοητό πως ζευγάρια για παράδειγμα θα πρέπει να μπορούν να μετακινούνται μαζί.
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει διανείμει στους εργαζόμενους σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που έρχονται σε επαφή με το επιβατικό κοινό, όλα τα αναγκαία προσωπικά μέσα προστασίας.
Καλεί επίσης τους πολίτες να συνεργάζονται με τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους βοηθούς επιβατών, να τηρούν τις οδηγίες των ειδικών για να προφυλάξουν τον εαυτό τους, αλλά και το διπλανό τους, ενώ στην περίπτωση που το λεωφορείο ή ο συρμός έχουν πληρότητα πάνω από 50%, προτιμότερο είναι να περιμένουν το επόμενο.
Στατιστικά στοιχεία για την πρώτη εβδομάδα άρσης των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης
Το ποσοστό αύξησης στις επικυρώσεις εισιτηρίων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας την εβδομάδα 4 με 8 Μαΐου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, ανέρχεται σε 85,4%.
Η επιβατική κίνηση κυμάνθηκε στο 30% σε σχέση με την κίνηση την περίοδο προ κορονοϊού.
Από την Τρίτη 5 Μαΐου έως την Πέμπτη 7 Μαΐου, οι επικυρώσεις εισιτηρίων σταθεροποιήθηκαν.
Συγκεκριμένα:
|
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ |
ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΙΣ | |
| Λεωφορεία και Τρόλεϊ | Μετρό, ηλεκτρικός και τραμ | |
| Δευτέρα 4 Μαΐου
|
107.250 | 348.679 |
| Τρίτη 5 Μαΐου | 119.210 | 367.395 |
| Τετάρτη 6 Μαΐου
|
118.392 | 367.157 |
| Πέμπτη 7 Μαΐου
|
117.599 | 374.509 |
| Παρασκευή 8 Μαΐου
|
123.383 | 385.613 |
Η εικόνα στη Θεσσαλονίκη
Τα πρώτα συμπεράσματα από την έναρξη της επανακυκλοφορίας δείχνουν πως το επιβατικό κοινό τηρεί στη μεγάλη του πλειονότητα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Σε όλα τα οχήματα γίνονται καθημερινές απολυμάνσεις μετά τη λήξη κάθε βάρδιας, ενώ οδηγοί, ελεγκτές και όλοι οι εργαζόμενοι σε κάθε πόστο τηρούν απαρέγκλιτα τις οδηγίες του Υπουργείου και του ΟΣΕΘ.
Σε όλα τα οχήματα έχει τοποθετηθεί διαχωριστικό για την προστασία των οδηγών. Οι επιβάτες εισέρχονται και εξέρχονται από τα οχήματα από διαφορετικές πόρτες. Υπάρχει ήδη η σύσταση για τη μη χρήση κλιματιστικού χωρίς να ανακυκλώνεται ο αέρας, ενώ στα περισσότερα οχήματα έχουν μπει ήδη αντισηπτικά σε ειδικές θέσεις για τους επιβάτες.
Στους δρόμους της πόλης βρίσκονται καθημερινά περί τα 350 οχήματα, ενώ ο ΟΣΕΘ είναι έτοιμος να επιληφθεί ανά πάσα στιγμή οτιδήποτε χρειαστεί παρέμβαση ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΘ, την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκαν τα έσοδα με το 41% να αφορά προτυπωμένα εισιτήρια, το 29% κάρτες απεριόριστων διαδρομών και το 20% ακυρώσεις εισιτηρίων. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και να ενταθεί την επόμενη εβδομάδα, πλην όμως η επιβατική κίνηση εκτιμάται ότι θα παραμείνει σημαντικά μειωμένη συγκριτικά με την κίνηση πριν την λήψη μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας.
Μετακινούμαστε με υπευθυνότητα, μένουμε ασφαλείς.
You may like
-
Τα πάνω – κάτω στην αγορά ακινήτων φέρνει η νέα γραμμή 4 του Μετρό – Δείτε χάρτη με τους σταθμούς
-
Συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο η δραματική μείωση της επιβατικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια
-
Κάτω από 70% η πτώση στην επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια
-
Πώς διαμορφώθηκε η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport
-
Ο κορονοϊός συρρίκνωσε την επιβατική κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος»
-
Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας ενισχύει με 150 εκατ. ευρώ τις πληγείσες από τον κορονοϊό επιχειρήσεις
Οι 9 ακριβότερες περιοχές της Ελλάδας για νεόδμητα ακίνητα κατοικίας
“Πράσινο φως” σε έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Ρόδο
“Άνοιγμα” της PRODEA στα data centers με πρώτο σταθμό την Κρήτη – Γιατί προσθέτει και τρίτο πυλώνα ακινήτων μετά τα ξενοδοχεία και τα logistics
Προχωρά το μεγάλο κτιριακό έργο της Alpha Bank στο κέντρο της Αθήνας – Πώς θα διασυνδεθούν τα 7 κτίρια γραφείων
Με δύο είδη συμβάσεων η Κοινωνική Αντιπαροχή – Ποιά δημόσια ακίνητα θα μπορούν να μετατραπούν σε νέες σύγχρονες κατοικίες
Επεκτείνεται στη διαχείριση ξενοδοχείων η Brown Hotels – Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική κατεύθυνση μετά την εξαγορά των ξενοδοχείων
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Trastor – Στο Χρηματιστήριο από σήμερα οι νέες μετοχές
Mega deal για την ultra luxury τουριστική επένδυση της ΙΚΤΙΝΟΣ στη Σητεία – Ποιά παγκόσμια αλυσίδα επελέγη για το 5άστερο ξενοδοχείο και τις κατοικίες
Νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων δρομολογείται στη Μήλο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στο Ηράκλειο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
“Πρόσω ολοταχώς” για το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της Anatolia Hospitality στο Σύνταγμα – Ποιό γνωστό κτίριο θα αξιοποιηθεί
Στα “σκαριά” τα δύο πρώτα Coco-mat Village από την Μπλε Κέδρος – Πώς αλλάζουν το επενδυτικό προφίλ της εταιρείας
Σε διαγωνισμό από τον EΦΚΑ ακίνητο – φιλέτο στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά – Ποιό γνωστό κτίριο αφορά
Η Hellenic Properties μπαίνει στο Thess INTEC με συμφωνία για έκταση 10.000 τ.μ.
“Μεγαλώνει” η mega τουριστική επένδυση Infinity Six Senses Porto Heli στην Αργολίδα
Ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην Κρήτη – Πότε ανοίγει το νέο Ikos Kissamos
7 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία 5 αστέρων σε όλη την Ελλάδα – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν
Προχωρά το μεγάλο κτιριακό έργο της Alpha Bank στο κέντρο της Αθήνας – Πώς θα διασυνδεθούν τα 7 κτίρια γραφείων
Ποιές είναι οι 2 επενδύσεις σε κτίρια γραφείων που υλοποιεί η Intracom στον Ταύρο – Πότε ολοκληρώνονται
“Στα σκαριά” 3 οικιστικά έργα από τη νεοσύστατη Taurus Development – Γιατί στοχεύει σε μικρά διαμερίσματα και σε ποιές περιοχές θα επενδύσει
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια
20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει
[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon
[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά
[VIDEO] Λίγο πριν την ολοκλήρωση το μεγάλο έργο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago“Πρόσω ολοταχώς” για το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της Anatolia Hospitality στο Σύνταγμα – Ποιό γνωστό κτίριο θα αξιοποιηθεί
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΣτα “σκαριά” τα δύο πρώτα Coco-mat Village από την Μπλε Κέδρος – Πώς αλλάζουν το επενδυτικό προφίλ της εταιρείας
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ5 ημέρες agoΣε διαγωνισμό από τον EΦΚΑ ακίνητο – φιλέτο στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά – Ποιό γνωστό κτίριο αφορά
-
REAL ESTATE6 ημέρες agoΗ Hellenic Properties μπαίνει στο Thess INTEC με συμφωνία για έκταση 10.000 τ.μ.
-
Χωρίς κατηγορία3 εβδομάδες ago“Μεγαλώνει” η mega τουριστική επένδυση Infinity Six Senses Porto Heli στην Αργολίδα






