Παράταση για Δεκέμβριο πήρε ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση ακινήτου του ΤΕΕ στο Μαρούσι.
Η νέα ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών είναι η 13 Δεκεμβρίου 2022 ενώ η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 19 Δεκεμβρίου 2022.
Τι αφορά ο διαγωνισμός
Ο διαγωνισμός αφορά την αξιοποίηση έκτασης του ΤΕΕ στο Μαρούσι μέσω αντιπαροχής και συγκεκριμένα την επιλογή αναδόχου που θα αναλάβει την κατασκευή των κτιρίων με δικά του έξοδα και θα αποδώσει στο ΤΕΕ το συμφωνηθέν μέρος λόγω της αντιπαροχής.
Το οικόπεδο με εμβαδόν 9.066,803 τ.μ. βρίσκεται στον κόμβο της Λ. Κηφισίας – Αττικής οδού στην άνοδο της Λ. Κηφισίας απέναντι από το κτήριο του ΟΤΕ.
Λόγω της θέσης του το οικόπεδο εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση με αυτοκίνητο, λεωφορεία και προαστιακό σιδηρόδρομο και μεγάλη προβολή καθώς οποιοδήποτε κτίσμα θα είναι ορατό και από τους δύο μεγάλους οδικούς άξονες.
Το ακίνητο προς αξιοποίηση του ΤΕΕ στο Μαρούσι – Πηγή: Google
Με βάση τα εμπορικά δεδομένα της περιοχής και τις επιτρεπόμενες χρήσεις (Πολεοδομικό κέντρο και Γενική Κατοικία) επιλέγεται ως βέλτιστη χρήση αυτή των γραφείων και για το τμήμα που θα δοθεί ως αντιπαροχή.
Στο οικόπεδο αυτό θα κατασκευασθούν δύο όγκοι κτιρίων ανεξάρτητοι μεταξύ τους με κοινούς χώρους στάθμευσης σε δυο υπόγεια, τα οποία θα επεκτείνονται και εκτός του περιγράμματος των κτιρίων.
Η χωροθέτηση του κτιρίου που θα δοθεί σαν αντιπαροχή στο ΤΕΕ, θα πρέπει να εξασφαλίζει ανεξάρτητη πρόσβαση σε αυτό από την οδό Διστόμου.
Στη στάθμη του Α’ υπογείου, εντός του περιγράμματος των δύο κτιρίων θα πρέπει να προβλεφθούν οι εξής κοινόχρηστες λειτουργίες του ΤΕΕ :
α) Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων/αμφιθέατρο 200 ατόμων ή οποία θα δύναται να χρησιμοποιηθεί για συνέδρια, συσκέψεις, εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες.
β) Χώρος βιβλιοθήκης , επιφανείας τουλάχιστον 180τ.μ.
Το κτίριο του ΤΕΕ θα πρέπει να εξαντλεί το επιτρεπόμενο ύψος από τους όρους δόμησης.
Στους υπέργειους χώρους του κτιρίου θα πρέπει να εφαρμοστεί βιοκλιματικός σχεδιασμός με σκοπό την εξασφάλιση συνθηκών θερμικής και οπτικής άνεσης με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση συμβατικής ενέργειας.
Στο κτίριο του ΤΕΕ θα πρέπει να προβλεφθούν δύο συγκροτήματα κλιμακοστασίων με 3 ανελκυστήρες συνολικά ανά στάθμη και ένα WC AMEA. Η διαρρύθμιση των ορόφων θα εξασφαλίζει τουλάχιστον στο 20% της επιφανείας κλειστούς χώρους γραφείων και το υπόλοιπο σε open plan, με καθαρό ύψος των χώρων κύριας χρήσης 2.60μ.
Ο χώρος στάθμευσης θα εξυπηρετεί τις ελάχιστες απαιτήσεις των γραφείων αλλά και τμήμα πουπιθανόν να λειτουργεί σαν δημόσιος χώρος στάθμευσης.
Στα υπόγεια θα τοποθετηθούν οι Η/Μ χώροι, χωριστά για κάθε κτίριο, θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, ΑΜΕΑ, ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ποδηλάτων με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς και το πρότυπο LEED.
Το κέλυφος του κτιρίου θα πρέπει να μελετηθεί σύμφωνα με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και με τη χρήση σύγχρονων υλικών.
Τα δώματα να είναι φυτεμένα και να λειτουργούν σαν χώροι εκτόνωσης των εργαζομένων.
Ο ακάλυπτος χώρος να είναι διαμορφωμένος σε κήπο με μεγάλα δένδρα και βλάστηση και κατάλληλη περίφραξη έτσι ώστε να προστατεύεται το κτίσμα από την θόρυβο της Αττικής οδού.
Η αρχιτεκτονική προσέγγιση θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις απαιτήσεις του σύγχρονου βιοκλιματικού σχεδιασμού, ενώ όλη η μελέτη και η κατασκευή θα βασιστεί στις κατευθύνσεις του Leed ώστε να επιτύχει LEED GOLD certification ή ανώτερο.
Το κόστος ανέρχεται σε 20,3 εκατ ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Η χρονική διάρκεια της κατασκευής έως την παράδοση του κτιρίου από τον ανάδοχο στο ΤΕΕ έχει ορισθεί στους 24 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σχετικής σύμβασης.