ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ
Νέες επενδύσεις 290 εκατ. ευρώ δρομολογεί η Noval Property έως το 2031 – Ποιά έργα νέων “πράσινων” γραφείων παραδίδονται σύντομα
Published
3 μήνες agoon
By
Newsroom
Νέες επενδύσεις 290 εκατ. ευρώ δρομολογεί η Noval Property έως το 2031.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Eurobank Equities, το επενδυτικό πρόγραμμα των 290 εκατ. ευρώ έως το 2031, προβλέπει να ενισχύσει τα έσοδα από ενοίκια κατά 28 εκατ. ευρώ σε ετησιοποιημένη βάση μέχρι το 2031, ενώ συνολικά προβλέπεται μέση ετήσια αύξηση των ενοικίων κατά 10%, τόσο λόγω των νέων προσθηκών κτιρίων, όσο και λόγω της προοπτικής περαιτέρω βελτίωσης των ενοικίων σε συμβάσεις που συνδέονται με τον τζίρο των καταστημάτων και των ξενοδοχείων, που λειτουργούν σε κτίρια της εισηγμένης.
Έως τέλος του 2025 πάντως η εταιρεία θα έχει υλοποιήσει επενδυτικό πρόγραμμα 60 εκατ. ευρώ με στόχο να ολοκληρώσει τρεις επενδύσεις σε “πράσινα” κτίρια γραφείων, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 25.000 τ.μ..
Σχετικά με νέες επενδύσεις, η διοίκηση της εταιρείας εξετάζει τουλάχιστον 10 πιθανές τοποθετήσεις, ενώ αντίστοιχα δεν αποκλείσθηκε το ενδεχόμενο πώλησης (σ.σ. αποεπένδυσης) ακινήτων στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, που δεν κρίνεται ότι παρουσιάζουν προοπτικές μελλοντικής εμπορικής αξιοποίησης.
Παρακάτω παρουσιάζονται τα 3 έργα γραφείων που ολοκληρώνονται εντός του 2025.
1. Το ήμισυ του The Grid στο Μαρούσι
Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2025 το ήμισυ του “πράσινου” συγκροτήματος γραφείων The Grid στο Μαρούσι. Το ‘The Grid’ αποτελεί μια μεγάλη επένδυση, την οποία η Noval Property υλοποιεί από κοινού με την Brook Lane Capital.
Αρχές του 2026 θα έχει εγκατασταθεί και ο μισθωτής του 50% του συγκροτήματος, η συμβουλευτική εταιρεία EY.
2. Το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων στην οδό Χειμάρρας
Αφορά το υπό ανάπτυξη νέο κτίριο γραφείων στο ακίνητο της οδού Χειμάρρας 16 στο Μαρούσι, συνολικής επιφάνειας περίπου 20.175 τ.μ. με αναμενόμενη διεθνή πιστοποίηση κατά LEED.
Σε αυτό αναμένεται να εγκατασταθεί η εταιρεία ΣΤΗΛΜΕΤ, του ομίλου Viohalco.
Σημειώνεται ότι στο χαρτοφυλάκιο της Noval Property βρίσκεται ήδη το υφιστάμενο κτίριο γραφείων, που βρίσκεται σε οικόπεδο 10.164,29 τ.μ. στην οδό Χειμάρρας, με συνολική επιφάνεια 4.696 τ.μ., το οποίο αποτελείται από ισόγειο και 2 ορόφους επιφάνειας 3.370 τ.μ. και υπόγειο επιφάνειας 1.326 τ.μ.
Όπως αναφέρει η Noval Property θα προστεθεί κτίριο γραφείων συνολικής επιφάνειας 20.252 τ.μ. που θα εκτείνονται σε 3 ορόφους (ισόγειο και 2 όροφοι) με συνολική επιφάνεια 5.614 τ.μ..
Επίσης θα δημιουργηθούν 4 υπόγεια με συνολική επιφάνεια 14.638 τ.μ. στα οποία προβλέπονται 302 θέσεις στάθμευσης (ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν επιπλέον 39 θέσεις στάθμευσης στον περιβάλλοντα χώρο), σύμφωνα με την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων.
Επιπρόσθετα, προβλέπεται φύτευση τόσο σε όλες τις εξοχές των όψεων όσο και στο δώμα.
Η συνολική επιφάνεια μίσθωσης (σε όρους Gross Leasable Area) ανέρχεται σε 4.708 τ.μ.
Στο πλαίσιο του βιοφιλικού σχεδιασμού κατά ΚΕΝΑΚ Α+ και στην επιδίωξη περιβαλλοντικής πιστοποίησης κατά LEED σε επίπεδο Gold, προβλέπεται φυτεμένο δώμα και εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πανέλων.
Το έργο κατασκευής έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ, του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Για την επένδυση αναμένονται κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου €22 εκατ. την περίοδο 2022-2025.
3. Το ανακαινισμένο και “πράσινο” πλέον κτίριο γραφείων στη Λεωφόρο Κηφισίας
Η Noval Property είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο του 2022 ότι απέκτησε, μετά από διαγωνιστική διαδικασία, κτήριο γραφείων επί της Λεωφόρου Κηφισίας 199 στο Μαρούσι, πρώην ιδιοκτησίας της HELLENiQ ENERGY Holdings S.A.
Το συγκεκριμένο κτήριο, συνολικής δομημένης επιφάνειας 6.636 τ.μ., θα ανακατασκευαστεί σε ένα σύγχρονο, πράσινο και έξυπνο κτήριο γραφείων, που θα ενσωματώνει τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και στοχεύει στην πιστοποίηση κατά LEED.
Ο επανασχεδιασμός αυτός του κτηρίου εντάσσεται στο πλαίσιο της επιδίωξης της Noval Property να αξιοποιεί παλιό κτηριακό απόθεμα και να το μετατρέπει σε σύγχρονο, πράσινο και βιοκλιματικό, επιβεβαιώνοντας έτσι τη δέσμευσή της να επενδύει σε έργα που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Για το συγκεκριμένο κτίριο, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η διαδικασία εύρεσης μισθωτών.
Σύμμαχος της Noval Property τα νέα έργα και ο χαμηλός δανεισμός
Για τη χρήση του 2025, η Eurobank Equities αναμένουν έσοδα από ενοίκια ύψους 37,1 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη EBITDA (χωρίς δηλαδή τα κέρδη από την αναθεώρηση των αξιών στην εύλογη αξία), ύψους 22,7 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή αξία ενεργητικού (ΝΑV) εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 549 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2025, ενώ έως το 2030, θα σημειώσει μέση ετήσια άνοδο 4%.
Αντίστοιχα, η μικτή αξία του χαρτοφυλακίου (GAV) αναμένεται να αγγίξει τα 930 εκατ. ευρώ έως το τέλος της δεκαετίας, με το 80% της αύξησης να προέρχεται από την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου και το υπόλοιπο από υπεραξίες των υφιστάμενων κτιρίων του χαρτοφυλακίου της εταιρείας.
Σημαντικό κρίνεται και το γεγονός ότι η Noval έχει ιδιαίτερα χαμηλό δανεισμό, με τον δείκτη καθαρού δανεισμού/αξία χαρτοφυλακίου να μην ξεπερνά το 20,4%, έναντι 40% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ και το κόστος του διαμορφώνεται πέριξ του 3%. Ακόμα και στο απόγειο του επενδυτικού σχεδίου, η Eurobank Equities εκτιμά ότι ο δείκτης δανεισμού δεν θα υπερβεί το 35%.
Δυναμική αύξηση εσόδων από ενοίκια το 2025
Συγκεκριμένα, τα έσοδα από μισθώματα για την περίοδο που έληξε την 30η Ιουνίου 2025 ανήλθαν σε 17,7 εκατ. ευρώ, έναντι 15,9 εκατ. ευρώ κατά την ίδια περίοδο του 2024, παρουσιάζοντας αύξηση 1,8 εκατ. ευρώ (αύξηση 11%). Η εν λόγω αύξηση προκύπτει από την ενεργητική διαχείριση των ακινήτων της Εταιρείας και τη δυναμική του χαρτοφυλακίου της, οδηγώντας τόσο στη σύναψη νέων μισθώσεων καθώς και στην ανανέωση των υφιστάμενων συμβάσεων με πιο ευνοϊκούς όρους. Παράλληλα, συνέβαλε στην αύξηση του κύκλου εργασιών των μισθωτών στα εμπορικά μας ακίνητα, μέρος του οποίου καταβάλλεται στην Εταιρεία ως μίσθωμα.
Τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και αναπροσαρμογής εύλογης αξίας περιουσιακών στοιχείων (a EBITDA) για την περίοδο του πρώτου τριμήνου του 2025 ανήλθαν σε 11,0 εκατ. ευρώ, έναντι 9,4 εκατ. ευρώ κατά τη περίοδο του 2024, παρουσιάζοντας αύξηση 1,6 εκατ. ευρώ (αύξηση 17%) και αναδεικνύοντας τη σημαντική βελτίωση της συνολικής αποδοτικότητας της Εταιρείας.
Τα κεφάλαια από λειτουργικές δραστηριότητες2 (Funds from Operations) για την περίοδο που έληξε την 30η Ιουνίου 2025 ανήλθαν σε 7,0 εκατ. ευρώ, έναντι 3,2 εκατ. ευρώ για τη περίοδο που έληξε την 30η Ιουνίου 2024 (εξαιρουμένων των εσόδων από τόκους), αυξημένα κατά 2,9 εκατ. ευρώ (αύξηση 73%), σε συγκρίσιμη βάση, ως αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών της Εταιρείας.
Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα την 30η Ιουνίου 2025 ανήλθαν σε 57,3 εκατ. ευρώ, έναντι 72,8 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2024.
Εντός στόχων η πορεία του 2025
Σχολιάζοντας τις επιδόσεις της Εταιρείας, ο κ. Μιχάλης Παναγής, Διευθύνων Σύμβουλος της Noval Property είχε δηλώσει:
«Στο μέσο της χρονιάς, παραμένουμε σταθερά εντός πορείας για την επίτευξη των στόχων μας για το 2025. Η ολοκλήρωση και παράδοση των έργων Ardittos House και Χειμάρρας 16 αποτέλεσαν δύο σημαντικά ορόσημα για εμάς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή προσήλωσή μας στην ποιότητα, την καινοτομία και την επιτυχημένη υλοποίηση. Τα δύο αυτά ακίνητα ενισχύουν ουσιαστικά το χαρτοφυλάκιό μας και αντανακλούν τη στρατηγική εστίαση στην ανάπτυξη ενός ποιοτικού, ανθεκτικού και διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου βιώσιμων ακινήτων.
Παράλληλα, συνεχίζουμε δυναμικά με την προμίσθωση του υπό ανακατασκευή κτηρίου επί της οδού Κηφισίας 199, όπου η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για κτήρια γραφείων υψηλών προδιαγραφών επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της αγοράς στη στρατηγική μας.
Παραμένοντας με συνέπεια στην ίδια κατεύθυνση, επικεντρωνόμαστε στην ολοκλήρωση των έργων ανάπτυξης, την αναβάθμιση υφιστάμενων ακινήτων και τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου μέσω πιθανών εξαγορών, προσηλωμένοι στον στόχο μας για δημιουργία μακροχρόνιας αξίας για τους μετόχους και τους συμμέτοχους της Noval.»
You may like
-
Πώς επεκτείνεται στο real estate η Lyktos – Στο “ραντάρ” ξενοδοχεία και εμπορικά ακίνητα
-
Ποιές είναι οι πιό ακριβές και οικονομικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα για αγορά και ενοικίαση κατοικίας
-
Πώς η εικόνα της πολυκατοικίας επηρεάζει και την αξία του διαμερίσματος προς πώληση – Ποιά σημεία πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες
-
Οι 3 κυρίαρχες τάσεις real estate στην Ελλάδα – Ποιοί κλάδοι αποδίδουν και ποιά ακίνητα θεωρούνται υπερτιμημένα
-
Νεόδμητη κατοικία ή παλιά; Τι σημαίνει το όριο του 30% και πώς επιδρά στην αγοραστική απόφαση
-
Φάκελος “Πολυτελή ακίνητα” – Γιατί κάποια ακίνητα πωλούνται ακριβά γρήγορα ενώ άλλα αναζητούν αγοραστές;
Δύο νέα διατηρητέα κτίρια σε Πατησίων και Πειραιά απέκτησε η Μπλε Κέδρος
Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Μάνη
“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο στην Ζάκυνθο – Δείτε πού θα γίνει
Πώς επεκτείνεται στο real estate η Lyktos – Στο “ραντάρ” ξενοδοχεία και εμπορικά ακίνητα
[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel
Στο Δήμο για 40 έτη προς αξιοποίηση το Ξενία Άνδρου – Τι προβλέπει η συμφωνία μακροχρόνιας μίσθωσης
Δύο οικόπεδα στο The Ellinikon πούλησε η Lamda Development στην Ten Brinke έναντι 41,5 εκατ. ευρώ
Σε νέα οικιστική επένδυση 100 εκατ. ευρώ στο The Ellinikon προχωρούν CENTRIC και ΤΕΝ ΒRINKE
“Πράσινο φως” στο νέο έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου 5 αστέρων στο Ηράκλειο
Νέα επένδυση της ZOIA δρομολογείται στην οδό Αιόλου – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί
[VIDEO] Προχωρά το mega project 30 εκατ. ευρώ με κατοικίες και εμπορικό κατάστημα της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες – Πότε θα ολοκληρωθεί
[ΦΩΤΟ] Ξεκίνησε η κατασκευή του νέου συγκροτήματος κατοικιών και γραφείων Skyway στον Πειραιά – Πώς εντάσσεται στο mega project PIRAEUS GATE
Ποιό ακίνητο θα μετατραπεί σε νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Κολωνάκι
Νέο ξενοδοχείο δρομολογείται στο κέντρο του Πειραιά – Σε ποιόν κεντρικό δρόμο θα γίνει
Ολοκληρώθηκε το νέο κτίριο serviced apartments της Blend Development στην Ομόνοια – Ποιό γνωστό κτίριο μεταμορφώθηκε σε κατοικίες
“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί
Σε αδειοδοτική διαδικασία η μεγάλη οικιστική επένδυση Aura Residential στο The Ellinikon – Τι θα περιλαμβάνει και ποιές εταιρείες επενδύουν
Παράταση για το μεγάλο διαγωνισμό για το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι – Ποιά γνωστή εταιρεία real estate θα δηλώσει “παρών”
Σε εξέλιξη το mega οικιστικό έργο της Hellenic Properties στη Συγγρού – Ποιά άλλα έργα για κτίρια γραφείων και ξενοδοχεία σχεδιάζει
Από την Ella Resorts το νέο resort της Αττικής – Ποιό γνωστό εγκαταλελειμένο ακίνητο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα με ιστορία θα μετατραπεί σε 5άστερο ξενοδοχείο
[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel
Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ
Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες
[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα
[VIDEO] Δείτε πώς προχωρούν τα έργα για το Project VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Προχωρά το mega project 30 εκατ. ευρώ με κατοικίες και εμπορικό κατάστημα της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες – Πότε θα ολοκληρωθεί
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα κτιριακά έργα – “Ψήλωσαν” και άλλο Riviera Tower, IRC και τα κτίρια κατοικιών
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια
[VIDEO] Παρουσιάστηκε το masterplan για τη μεγάλη επένδυση της Dimand στο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη – Τι θα περιλαμβάνει
Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian
TRENDING
-
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago[VIDEO] Προχωρά το mega project 30 εκατ. ευρώ με κατοικίες και εμπορικό κατάστημα της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες – Πότε θα ολοκληρωθεί
-
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago[ΦΩΤΟ] Ξεκίνησε η κατασκευή του νέου συγκροτήματος κατοικιών και γραφείων Skyway στον Πειραιά – Πώς εντάσσεται στο mega project PIRAEUS GATE
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες agoΠοιό ακίνητο θα μετατραπεί σε νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Κολωνάκι
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες agoΝέο ξενοδοχείο δρομολογείται στο κέντρο του Πειραιά – Σε ποιόν κεντρικό δρόμο θα γίνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα agoΟλοκληρώθηκε το νέο κτίριο serviced apartments της Blend Development στην Ομόνοια – Ποιό γνωστό κτίριο μεταμορφώθηκε σε κατοικίες







