Σε μια περίοδο έντονων προκλήσεων για την αγορά ακινήτων, η σημασία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στις οικιστικές αναπτύξεις βρέθηκε στο επίκεντρο της 25η Prodexpo.
Στη συζήτηση με θέμα πώς ο ιδιαίτερος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός αναβαθμίζει την αξία των οικιστικών αναπτύξεων, η κα. Μάρθα Γιαννακοπούλου Architect, Founder IF Architects εξήγησε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ κοινωνικής και προσιτής κατοικίας, καθώς η πρώτη αφορά τα πολύ χαμηλά κοινωνικά στρώματα και η προσιτή τα μεσαία και θα πρέπει η κάθε μία να απευθύνεται στο συγκεκριμένο κοινό. Σε αυτό το σημείο έφερε το παράδειγμα της Βουδαπέστης, όπου σχολικά κτίρια έγιναν προσιτά κτίρια διαμερισμάτων.
Η κυρία Γιαννακοπούλου μίλησε, επιπλέον, και για την πρόκληση της μετατροπής ενός παλιού εργοστασίου, εν προκειμένου της Palco, σε ένα σύγχρονο βιομηχανικό κτίριο και με κατοικίες, αναφερόμενη στο The Hub στα Πετράλωνα, το οποίο κατάφερε να συνδυάσει την έξυπνη επανάχρηση κτιρίων, με μια νέα ταυτότητα και ένα εναλλακτικό μοντέλο ζωής.
Από τον κ. Μιχάλη Μαυρολέων Founder & CEO, A&M Architects, τονίστηκε ότι το Little Athens στο Ελληνικό είναι σήμερα κομμάτι της πιο μεγάλης ανάπτυξης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, με 10 πολυκατοικίες, οι οποίες είναι πολύ στοχευμένες σχεδιαστικά και αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Ο ίδιος έκανε λόγο και για τις φοιτητικές κατοικίες, μια ανερχόμενη αγορά, όπως είπε, στην Ελλάδα, που συνδέεται με την ανάγκη των οικογενειών να στεγάσουν τα παιδιά τους σε έναν χώρο οργανωμένο που να παρέχει ασφάλεια. Όπως ανέφερε, οι προδιαγραφές για να δημιουργηθούν τέτοιες εστίες είναι εύκολες και θα δούμε πολλές τέτοιες προσπάθειες στο μέλλον.
Για τον κ. Σωτήρη Ανυφαντή, Managing Director, A2 Architects, οι επενδυτές που θέλουν να αναπτύξουν οικιστικά κτίρια στην πρωτεύουσα πλέον αναζητούν διαφορετικές περιοχές πέρα από το Παγκράτι και το Κολωνάκι, αλλά και τα Νότια Προάστια. Στο επίκεντρο βρίσκονται πλέον περιοχές όπως ο Νέος Κόσμος, τα Πετράλωνα, ο Κολωνός, με αρνητικό δεδομένο, όμως, ότι το κέντρο της Αθήνας έχει αρχίσει να ασφυκτιά τουριστικά.
Για εναλλακτικούς τύπους κατοικίας, με επίσης εναλλακτικά υλικά, έκανε λόγο η κυρία Μαρία Παπαφίγκου, Founder and Partner, OOAK architects, αναφερόμενη αρχικά σε μια πολυτελή επένδυση 24 διαμερισμάτων στις Μπαχάμες, η οποία δημιούργησε προστιθέμενη αξία στους κατοίκους τους, με βάση τον τρόπο ζωής τους. Παράλληλα, έκανε μνεία στην κατασκευή Bear, την πρώτη κατοικία που κατασκευάζεται από ξύλο στην Αθήνα και το Hive, μια πολυκατοικία στην Κυψέλη, στην οποία ο επενδυτής επιδίωξε να δημιουργήσει προσιτά διαμερίσματα που να μην υστερούν από πλευράς αισθητικής και ποιότητας.
Στη δική του εισήγηση, ο κ. Τάσος Γεωργαντζής Managing Director, Urban Soul Project διατύπωσε ότι το Luxury κομμάτι των οικιών έχει αναδειχθεί πολύ επιτυχημένα στην Ελλάδα και πλέον ίσως θα πρέπει να γίνει κάτι στο κομμάτι της προσιτής κατοικίας, καθώς υπάρχει κόσμος που δεν πρόλαβε να αγοράσει και οι τιμές έχουν ξεφύγει, ειδικά στην Αθήνα, πολύ πάνω από το όριο που μπορεί ο Έλληνας σήμερα να πληρώσει. Ως εκ τούτου, υπάρχει ανάγκη για πιο προσιτή κατοικία και από τους αρχιτέκτονες και τους developers.
Σε σχέση με τις φοιτητικές κατοικίες, από τη δική του πλευρά, φωτίστηκε το πώς μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο μια υποβαθμισμένη περιοχή, όμως το ίδιο μπορεί να συμβεί και με έναν καλαίσθητο γραφειακό και τουριστικό χώρο, φέρνοντας ως παράδειγμα το κτίριο της Prodea Investments στο κέντρο της Αθήνας.