Connect with us

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ο οδικός χάρτης για έρθουν πιο κοντά στη γερμανική αγορά οι ελληνικές επιχειρήσεις

Newsroom

Published

on

Την υλοποίηση οκτώ Ελληνικών Ομαδικών Περιπτέρων στο πλαίσιο Διεθνών Εκθέσεων Γερμανικών Εκθεσιακών Οργανισμών στη Γερμανία και παγκοσμίως, την οργάνωση 13 επιχειρηματικών αποστολών στην Ελλάδα, τη Γερμανία, σε άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς και εκτός των συνόρων της Ευρώπης και τη διοργάνωση workshops για την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανακοίνωσε, για το 2020, η ηγεσία του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου, που παρατέθηκε στο πλαίσιο της Πρωτοχρονιάτικης δεξίωσης του φορέα στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, από το βήμα της δεξίωσης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος, μέλη του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου καθώς και εκπρόσωποι από την πολιτική, την οικονομία και την ακαδημαϊκή κοινότητα, ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός, τόνισε ότι «η Ελλάδα αφήνοντας πίσω μία δεκαετία κρίσης, επιστρέφει σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, με τις γερμανικές επιχειρήσεις να συνεχίζουν να αποτελούν “στρατηγικό εταίρο” για το ελληνικό επιχειρείν».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, περιγράφοντας το αποτύπωμα των γερμανικών επιχειρήσεων στη χώρα, το χαρακτήρισε ιδιαίτερα ισχυρό, τονίζοντας ότι «με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανέρχονται στα 4,2 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το περίπου 3% του ελληνικού ΑΕΠ. Στη χώρα», όπως ανέφερε, «δραστηριοποιούνται 120 γερμανικές επιχειρήσεις, που απασχολούν 27.000 εργαζόμενους και πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο της τάξεως των 8,3 δισ. ευρώ».

Σημαντικό γεγονός για το 2019 χαρακτήρισε τη συνάντηση στο Βερολίνο της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκαν και δρομολογηθήκαν νέες δράσεις, που θα εντείνουν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, με κυριότερη το «Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ – Όραμα και ευκαιρίες επενδύσεων στην πράσινη οικονομία», που θα λάβει χώρα στις 9 Μαρτίου στο Βερολίνο και το οποίο στοχεύει στην περαιτέρω σύσφιξη των ελληνογερμανικών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, στην προσέλκυση επενδύσεων από τη Γερμανία και στη δημιουργία joint ventures μεταξύ γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων για τον τομέα της πράσινης οικονομίας και των τεχνολογιών.

Ο κ. Μαραγκός χαρακτήρισε επίσης ως ιδιαιτέρως εποικοδομητική την επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, Πέτερ Αλτμάιερ και συζήτησε συγκεκριμένες δράσεις για την περαιτέρω στήριξη και ενδυνάμωση των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Στέφανος Τζιρίτης, επισήμανε ότι «ενδεικτική της ανάτασης της ελληνικής οικονομίας είναι η θετική πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας, που αποτελεί ανέκαθεν βασικό παράγοντα της εθνικής οικονομίας. Στο έτος που πέρασε», σημείωσε ο κ. Τζιρίτης, «διατηρήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα το ενδιαφέρον γερμανικών εταιριών για την Ελλάδα ως χώρα επέκτασης των δραστηριοτήτων τους. Μέσα από επιχειρηματικές αποστολές και εταιρικές παρουσιάσεις, πραγματοποιήσαμε το 2019 στη Θεσσαλονίκη, περισσότερες από 300 Β2Β συναντήσεις, προσελκύοντας και κορυφαίες επιχειρήσεις, όπως η Teamviewer, η παγκοσμίως γνωστή εταιρία πληροφορικής, που έχει ξεκινήσει ήδη τη δραστηριότητά της στα Ιωάννινα. Οι νεοϊδρυθείσες γερμανικές εταιρίες συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, με χαρακτηριστικότερη την Exciting, εταιρία επικοινωνίας και διαχείρισης πελατολογίου, που επέκτεινε την παρουσία της, απασχολώντας πλέον περισσότερους από 100 εργαζόμενους στην Ελλάδα».

Ο κ. Στέφανος Τζιρίτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημασία που έχει για την Ελλάδα και για τη Βόρειο Ελλάδα ειδικότερα, η συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενη χώρα στην προσεχή ΔΕΘ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Θα βρισκόμαστε παρόντες στη ΔΕΘ, με τις ελληνικές εταιρίες που έχουν στενή συνεργασία με τη γερμανική αγορά και αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέρος των διμερών οικονομικών σχέσεων, που δεν μπορεί να απουσιάζει από τη φετινή διοργάνωση».

  • Η στρατηγική του Επιμελητηρίου για το 2020

Στη στρατηγική που θα ακολουθήσει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο το 2020 αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής και Μέλος ΔΣ, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, που προηγήθηκε, επισημαίνοντας ότι «κεντρικός στόχος του Επιμελητηρίου και το 2020 θα είναι η ανάδειξη, με δράσεις, αλλά και πράξεις, του “οδικού χάρτη”, που θα φέρει πιο κοντά στη γερμανική αγορά τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν έμφαση στην εξωστρέφεια και, ταυτόχρονα, θα στρέψει το ενδιαφέρον Γερμανών επενδυτών για την ελληνική αγορά».

Ο κ. Κελέμης υπογράμμισε ότι με την υποστήριξη και την καθοδήγηση της νέας του διοίκησης, το Επιμελητήριο υλοποιεί την πολιτική του, η οποία βασίζεται σε τρεις κύριους άξονες:
  • το πώς θα εντείνει και θα εμπλουτίσει πρωτοβουλίες τόνωσης της ελληνικής εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και του επενδυτικού κλίματος στη χώρα,
  • το πώς θα μεταλαμπαδεύσει τις αρχές και την τεχνογνωσία της γερμανικής επιχειρηματικής κουλτούρας στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και
  • το πώς θα φέρει πιο κοντά στην αγορά εργασίας τους νέους και τις νέες.

Ιδιαίτερες ήταν οι επισημάνσεις του και για το πρόγραμμα Διττής Εκπαίδευσης DUAL HELLAS, που, όπως είπε, «στόχο έχει τη στήριξη, ενίσχυση και αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εκπαίδευσης σε τουριστικά επαγγέλματα και που έχει την υποστήριξη του TUI Care Foundation», αλλά και για τα Προγράμματα Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, που υλοποιούνται σε άλλους τομείς, σε συνεργασία με φορείς, όπως ο ΟΑΕΔ, καθώς και με επιχειρήσεις, όπως η ΕΕΣΣΤΥ και ο ΟΣΕ σε τεχνικά και «πράσινα» επαγγέλματα και η ΕΖΑ στο επάγγελμα του Ζυθοποιού.

Πρόσθεσε επίσης ότι το Επιμελητήριο οργανώνει Μετεκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα την περιβαλλοντική προστασία και την εξοικονόμηση ενέργειας, όπως το European Energy Manager EUREM– Σεμινάριο Εξοικονόμησης Ενέργειας και το Young Energy Europe, ενώ θέτει σε εφαρμογή και μια νέα υπηρεσία, την AHK Akademie. Πρόκειται για σεμινάρια, που αφορούν σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως Τρόφιμα, Τουρισμός, Διοίκηση Επιχειρήσεων κ.α., τα οποία επικεντρώνονται στην απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων, αλλά και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων (soft skills) για στελέχη επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος, κ. Matthias Hoffmann, αναφέρθηκε στη φετινή ΔΕΘ, τονίζοντας ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις θα έχουν δυναμική παρουσία στη διοργάνωση, ενώ ξεχώρισε την παρουσία του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο Γερμανικό Εθνικό Περίπτερο, όπου με ένα ειδικά διαμορφωμένο σταντ θα υποστηρίξει τις γερμανικές συμμετοχές.

Ο κ. Hoffmann αναφέρθηκε επίσης στο Balkan Forum, που διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών στις 27-28 Μαρτίου, τονίζοντας ότι το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα εμπλουτίσει τις ενότητες του Forum με περιεχόμενο γερμανικών expertise και επιχειρήσεων και θα επιμεληθεί στοχευμένων B2B επαφών μεταξύ των Γερμανών συμμετεχόντων και των συμμετοχών από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Τέλος, σε σχέση με τη σύναψη νέων συνεργασιών στη Βόρειο Ελλάδα το 2019, σημείωσε ότι «υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός ενδιαφερόμενων, στοιχείο το οποίο δείχνει ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει και πάλι το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη του Γερμανού επιχειρηματία», ενώ ξεχώρισε την περιοχή των Ιωαννίνων που, όπως είπε, «προσελκύει τα τελευταία έτη σοβαρούς παίκτες της γερμανικής αγοράς, με ένα αναβαθμισμένο οδικό δίκτυο και την πανεπιστημιακή κοινότητα της περιοχής να βρίσκεται κοντά στην επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα σε θέματα πληροφορικής και ψηφιοποίησης».

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
REAL ESTATE9 ώρες ago

Πώς θα συμμετάσχει η Intracom στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Regency

REAL ESTATE10 ώρες ago

Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Regency συμμετέχει ο όμιλος Λάμψα

Κέρκυρα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ15 ώρες ago

Νέο έργο επέκτασης ξενοδοχείου “στα σκαριά” στην Κέρκυρα

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ16 ώρες ago

Νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων δρομολογείται στην Πάρο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

The Ilisian - Πηγή: Ionian Hotel Enterprises
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ16 ώρες ago

Με 18 νέα ξενοδοχεία επεκτείνεται στην Ελλάδα η Hilton – Τα νέα openings και η “επιστροφή” του brand Hilton

Το πρώτο ξενοδοχείο Destination by Hyatt στην Ελλάδα ανοίγει στην Πάρο - Πηγή: SWOT
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ17 ώρες ago

Ντεμπούτο στην Ελλάδα για το ξενοδοχειακό brand Destination by Hyatt – Σε ποιό νησί θα ανοίξει το πρώτο το 2026

The Grid - Πηγή: ΤΕΡΝΑ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ17 ώρες ago

Νέες επενδύσεις 290 εκατ. ευρώ δρομολογεί η Noval Property έως το 2031 – Ποιά έργα νέων “πράσινων” γραφείων παραδίδονται σύντομα

Πηγή: Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος
REAL ESTATE4 ημέρες ago

Εν αναμονή του masterplan για την αξιοποίηση των ακινήτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη

PAROSTEC - ARCHITECT: NIKI KONIANOU - PHOTOGRAPHY:NIKOS EFSTRATIOU
RESIDENTIAL4 ημέρες ago

Σε φάση ολοκλήρωσης πάνω από 22 ξενοδοχειακά και οικιστικά έργα της PAROSTEC σε Κυκλάδες και Αττική – Πού θα γίνουν

SEAFOS Luxury Resort & Spa Nafplio - Πηγή: Fattal / Leonardo Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Σε Ελλάδα και Κύπρο “ποντάρει” η Leonardo Hotels & Resorts – Στόχος του Fattal Group τα 15 ξενοδοχεία έως το 2026

Τα νέα κτίρια γραφείων στο ακίνητο του ΤΕΕ στο Δαχτυλίδι στο Μαρούσι - Πηγή: ΤΕΕ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Τέλος του 2026 ολοκληρώνεται από Dimand – ΤΕΡΝΑ το νέο “πράσινο” συγκρότημα γραφείων του ΤΕΕ στο Μαρούσι

Wyndham Residences Piraeus Marina Zeas - Πηγή: Wyndham / DKG Development
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2025 το νέο ξενοδοχείο Wyndham με serviced apartments στον Πειραιά – Πού θα γίνει

Το νέο κτίριο γραφείων MOB1 της Hellenic Properties στο Μαρούσι - Πηγή: Hellenic Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Προχωρά η κατασκευή του νέου “πράσινου” κτιρίου γραφείων MOB1 στο Μαρούσι – Που βρίσκεται το ακίνητο

Piraeús Gate - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

To Sokio Central στην οδό Πραξιτέλους - Πηγή: Oikos Developments
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Επεκτείνει τις ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Αθήνα η Sokio Hotels – “Στα σκαριά” και νέο ξενοδοχείο μαζί με τη Wyndham στο κέντρο της Αθήνας

Το ακίνητο στην οδό Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στην Πανεπιστημίου – Τι περιλαμβάνει ο διαγωνισμός αξιοποίησης του γνωστού ακινήτου

To Ξενία Κύθνου - Πηγή: ΕΤΑΔ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Πρώτο “πράσινο φως” στη μεγάλη επένδυση για τη μεταμόρφωση του πρώην Ξενία Κύθνου

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Λεωφόρο Συγγρού – Σε ποιό ύψος του δρόμου θα γίνει

Μεσσηνία - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για 4 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Πελοπόννησο – Ποιές δύο περιοχές μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον

Ρόδος - Φωτό: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

5 νέα έργα ξενοδοχείων δρομολογούνται στα Δωδεκάνησα – Ποιό νησί “κυριαρχεί” στις επενδύσεις

Piraeús Gate - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά

Το νέο Μινιόν, φωταγωγημένο - Πηγή: DIMAND - Φωτογραφίες: ΝΙΚΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ
VIDEOS4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
VIDEOS1 μήνα ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
LOGISTICS1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο

Το νέο κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη

Eleusis Project - Πηγή: Karpathios Development
LOGISTICS2 μήνες ago

[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

Ξεκινούν από τη ΜΕΤΚΑ τα έργα για τη μεγάλη επένδυση VORIA στο Μαρούσι – Εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες

Η οικιστική επένδυση της Vita Estate Development στην οδό Ιάσονος 42 στη Νέα Σμύρνη - Πηγή: Vita Estate Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση στη Νέα Σμύρνη – Σε ποιά περιοχή κατασκευάζεται

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου 80 στην Αργυρούπολη - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώνεται η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην Αργυρούπολη – Πού βρίσκεται το ακίνητο

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).