ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

Οδηγός ψηφιακής «επιβίωσης» για τους ταξιδιώτες των εορτών

Published

on

Αυξημένους ψηφιακούς κινδύνους, που σχετίζονται με τα προσωπικά δεδομένα και τους online λογαριασμούς, αντιμετωπίζουν όσοι μετακινούνται από ένα μέρος σε ένα άλλο χωρίς να χρησιμοποιούν ασφαλείς και ιδιωτικές συνδέσεις. Καθώς την περίοδο των γιορτών οι μετακινήσεις αυξάνονται, οι ειδικοί προειδοποιούν τους χρήστες σχετικά με την ψηφιακή τους ασφάλεια. Υπό αυτό το σκεπτικό, η ESET συγκέντρωσε τις βασικές οδηγίες προς ταξιδιώτες για την προστασία των προσωπικών πληροφοριών, των λογαριασμών και των συσκευών τους.

Μία πρώτη συμβουλή, που απευθύνει η εταιρεία προς τους χρήστες, είναι να περιορίσουν την πρόσβαση τρίτων στις συσκευές τους και να χρησιμοποιούν πάντα σύνθετα PIN και κωδικούς πρόσβασης για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές. “Αν είναι δυνατόν, εγκαταστήστε μια λύση ασφαλείας, που σας επιτρέπει να διαχειρίζεστε απομακρυσμένα τη συσκευή σας και σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας, να την κλειδώσετε ή να την απενεργοποιήσετε από απόσταση”, συστήνουν οι ερευνητές της εταιρείας. Προσοχή συνιστούν οι ειδικοί και στους σταθμούς φόρτισης USB, που βρίσκονται σε αεροδρόμια και άλλους δημόσιους χώρους.

Στο μεταξύ, με δεδομένο ότι η σύνδεση σε δημόσια δίκτυα ενέχει κινδύνους, η ESET προτείνει τη χρήση μίας υπηρεσίας VPN, που μπορεί να αυξήσει το επίπεδο ασφάλειας κατά τη μεταφοράς των δεδομένων, ακόμη και αν υπάρχουν αναξιόπιστες συνδέσεις. “Μην παραλείπετε να ενημερώνετε τα λειτουργικά συστήματα και τις εφαρμογές και θυμηθείτε να απενεργοποιείτε το Bluetooth και το WiFi των συσκευών σας αν δεν τα χρησιμοποιείτε. Να είστε προσεκτικοί, όταν δημιουργείτε προσωπικό WiFi hotspot με το κινητό σας, να χρησιμοποιείτε ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης και να το απενεργοποιείτε, όταν πλέον δεν το χρησιμοποιείτε”, αναφέρουν οι ειδικοί.

Πιστοποίηση δύο παραγόντων

Απαραίτητος είναι στο μεταξύ και ο έλεγχος ταυτότητας των online λογαριασμών. Η ενεργοποίηση της πιστοποίησης δύο παραγόντων (2FA) μπορεί να εμποδίσει επίδοξους εισβολείς από το να παραβιάσουν έναν λογαριασμό. “Ελέγχετε τακτικά αν υπάρχουν ασυνήθιστες κινήσεις στους λογαριασμούς σας τόσο στις τράπεζες, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να είστε σε εγρήγορση για ειδοποιήσεις ασφαλείας. Μη διστάσετε να αλλάξετε τα διαπιστευτήρια σύνδεσης, αν υποψιαστείτε ότι έχουν παραβιαστεί οι λογαριασμοί σας, δημιουργώντας ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης”, αναφέρει η ESET.

Σημαντική είναι, εξάλλου, η προστασία της ιδιωτικής ζωής τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. “Σε πολλά δημόσια δίκτυα Wi-Fi ζητούνται προσωπικά δεδομένα για να επιτραπεί η σύνδεση, π.χ. ένα email ή ακόμη και να δημιουργήσετε ειδικό λογαριασμό. Ο γενικός κανόνας είναι να μην μοιράζεστε τα πραγματικά δεδομένα σας και να διατηρείτε ένα ξεχωριστό λογαριασμό με μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις”.

Τα social media μπορεί να εξελιχθούν σε κερκόπορτα για τους επίδοξους ψηφιακούς εγκληματίες, καθώς οι πληροφορίες, που δημοσιεύουν οι χρήστες, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για κακόβουλους σκοπούς. “Όταν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου γνωρίζουν πού βρίσκεστε κάθε στιγμή, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες για να επικοινωνήσουν με την οικογένειά σας επικαλούμενοι απαγωγή ή να εισβάλλουν στο σπίτι σας όσο είναι άδειο. Η δημοσίευση φωτογραφιών αεροπορικών εισιτηρίων, όπου φαίνονται όλες οι πληροφορίες και οι γραμμικοί κώδικες, αποτελεί επίσης μία πολύ επικίνδυνη πρακτική”, σημειώνουν οι ειδικοί.

Οnline αγορές

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι αναλυτές και σε ό,τι αφορά στις online αγορές. Προτείνουν δε η αγορά εισιτηρίων και οι κρατήσεις των ξενοδοχείων να γίνονται με πιστωτική αντί για χρεωστική κάρτα, διότι εάν η πιστωτική κάρτα κλαπεί, είναι πολύ πιο εύκολο να διορθωθεί η κατάσταση απ’ ό, τι με μια χρεωστική. Προσοχή απαιτείται κι όταν οι καταναλωτές βγάζουν χρήματα από ΑΤΜ: “βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν εύκολα αποσπώμενα μέρη στις ταινίες ανάγνωσης καρτών, όπου εισάγετε την τραπεζική σας κάρτα. Αν η κάρτα σας διαθέτει τσιπ RFID, μπορείτε να την προστατέψετε με το ειδικό κάλυμμα που εμποδίζει το σήμα”.

Τέλος, προσοχή χρειάζεται και στα scams ειδικά για ταξιδιώτες, οι οποίοι αποτελούν συνηθισμένους στόχους για δελεαστικές ταξιδιωτικές προσφορές, που στέλνονται σε email ή εμφανίζονται στις ενημερώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. “Για να διαπιστώσετε ότι πρόκειται πράγματι για προσφορές, ελέγξτε ότι ο σύνδεσμος που πατάτε, οδηγεί σε αυθεντικό ιστότοπο. Αν χρειαστεί να στείλετε εμπιστευτικές πληροφορίες, βεβαιωθείτε ότι η σύνδεση είναι κρυπτογραφημένη με HTTPS. Χρησιμοποιήστε άλλα κανάλια (τηλέφωνο ή επικοινωνία μέσω επαληθευμένων προφίλ κοινωνικών μέσων) για να έρθετε σε επαφή με το φορέα, που υποτιθέμενα έχει ετοιμάσει την προσφορά, και να εξακριβώσετε ότι είναι αληθινή”, καταλήγει η εταιρεία.

 

Πηγή: sepe.gr

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).