Connect with us

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Ξεκινά από Ισραηλινούς η μεγάλη τουριστική επένδυση στο Ξενία Κύθνου

bizness.gr

Published

on

To Ξενία Κύθνου - Πηγή: ΕΤΑΔ
To Ξενία Κύθνου - Πηγή: ΕΤΑΔ

Παραδόθηκε στους Ισραηλινούς επενδυτές το Ξενία Κύθνου, το οποίο μετά από επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ θα μεταμορφωθεί σε Genesis of the Royal Baths of Kythnos, ένα πολυτελές τουριστικό κατάλυμα με έμφαση στον ιαματικό τουρισμό.

Συγκεκριμένα, το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοίνωσε ότι  τη Δευτέρα, 18 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στα Λουτρά Κύθνου τελετή παράδοσης του ξενοδοχείου «Ξενία Κύθνος» και των εγκαταστάσεων χρήσης των ιαματικών πηγών «Άγιοι Ανάργυροι» και «Κάκκαβος» στην εταιρεία Xenia Kythnos, που αναδείχθηκε πλειοδότρια στη διαγωνιστική διαδικασία.

Τι περιλαμβάνει η επένδυση

Η εταιρεία Xenia Kythnos αναλαμβάνει για χρονικό διάστημα 99 ετών το δικαίωμα αξιοποίησης του ξενοδοχείου «Ξενία Κύθνος» και το δικαίωμα χρήσης από την ΕΤΑΔ των δύο ιαματικών πηγών που βρίσκονται μαζί με την ξενοδοχειακή εγκατάσταση, εντός οικοπέδου με έκταση 7.018 τμ.

Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε περίπου 3 εκατ. ευρώ.

Το ακίνητο έχει ιδιαίτερα σημαντική ιστορική και πολιτιστική αξία, δεδομένου ότι κατασκευάσθηκε την περίοδο της βασιλείας του Όθωνος από τον Δανό αρχιτέκτονα, Christian Hansen.

Οι εγκαταστάσεις τροποποιήθηκαν από τον Ernst Ziller, την περίοδο 1871-1891 και έχουν χαρακτηρισθεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία καθώς αποτελούν αξιόλογα δείγματα αρχιτεκτονικής, άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία των Λουτρών Κύθνου.

Η αξιοποίηση του ξενοδοχείου και των ιαματικών πηγών θα αποτελέσει εμβληματική επένδυση με σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία και τις αναπτυξιακές προοπτικές του νησιού.

Το ξενοδοχείο θα αποκατασταθεί και θα επαναλειτουργήσει μετά από περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ θα αναβαθμιστεί και το Μνημείο των ιστορικών εγκαταστάσεων των ιαματικών πηγών, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας της Κύθνου και του ιαματικού τουρισμού.

Το ζεύγος Michal και Avraham Ravid επισήμανε: «Το Genesis of The Royal Baths of Kythnos είναι ένα όραμα δημιουργίας ενός κέντρου αναζωογόνησης, υγείας και χαλάρωσης με πολυτελείς βίλες, σουίτες, ανοιχτό δημόσιο πάρκο και ίσως μια μέρα, με μια μεγάλη μαρίνα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των Λουτρών.

Το Genesis είναι ένα project άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ που θα ανοίξει το δρόμο σε πολλές άλλες νέες και καινοτόμες επενδύσεις στο νησί της Κύθνου.

Πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια του Δήμου, των τοπικών αρχών, την υποστήριξη πολιτικών με όραμα και διάθεση να βοηθήσουν στην προώθηση της οικονομίας της Κύθνου, αλλά κυρίως με την στήριξη των κατοίκων του νησιού, μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, να αναπτύξουμε τον τουρισμό και να χτίσουμε ένα ανεξάρτητο οικονομικά νησί και μία ανεξάρτητη κοινότητα».

Πηγή: ΤΑΙΠΕΔ

Πηγή: ΤΑΙΠΕΔ

Τι είπαν οι πρωταγωνιστές

Στην τελετή, η οποία διεξήχθη υπό την αιγίδα του Δήμου Κύθνου, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, οι επενδυτές, Avraham και Michal Ravid, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος. To Υπερταμείο εκπροσώπησε η Ναταλία Θεοδούλου, Public Reforms Advisor.

Κατά την τελετή παράδοσης, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η επένδυση θα αναδείξει ακόμα περισσότερο την Κύθνο, θα ενισχύσει την πολιτιστική και περιβαλλοντική ταυτότητα του νησιού, θα τονώσει τον τουρισμό, ειδικά τον ιαματικό τουρισμό, θα συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Η επένδυση αυτή, αλλά και πλήθος άλλων που υλοποιούνται σε όλη τη χώρα, καταδεικνύουν την προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ, για τη βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την προσέλκυση επενδύσεων, πάντα με γνώμονα το όφελος των τοπικών κοινωνιών και συνολικά της ελληνικής οικονομίας».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για το «Ξενία Κύθνου», καθώς σφραγίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας του δημόσιου διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ με τη συνεργασία της ΕΤΑΔ και την παράδοση του ακινήτου στο νέο του ιδιοκτήτη. Πρόκειται για μια εμβληματική επένδυση που θα δώσει νέα πνοή στην Κύθνο, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας αλλά και ευκαιρίες στους κατοίκους για την τουριστική ανάπτυξη και ανάδειξη του νησιού. Παράλληλα, η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων των δύο ιαματικών πηγών, αναμένεται να ενισχύσει τον ιαματικό τουρισμό στο νησί, καθιστώντας το ως προορισμό για όλους τους μήνες τους χρόνου».

Η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση που σήμερα, εδώ, σε ένα εμβληματικό για την Κύθνο χώρο, ατενίζουμε την επόμενη ημέρα των ιαματικών λουτρών. Και επιτρέψτε μου να προσθέσω και συνολικά του τοπικού τουριστικού δυναμικού. Αξιοποιούμε ένα σημαντικό πόρο εθνικού πλούτου και ευημερίας. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και πολλαπλασιαστικά. Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, η περιοχή και ολόκληρη η Κύθνος αναβαθμίζονται ποιοτικά, ενώ η τουριστική περίοδος αποκτά προοπτική διεύρυνσης.»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, δήλωσε: «Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για το νησί της Κύθνου και το ΤΑΙΠΕΔ. Η αξιοποίηση του «Ξενία Κύθνου» και των ιαματικών πηγών θα αποτελέσει εφαλτήριο περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς θα αναβαθμίσει τις τουριστικές προοπτικές του νησιού με την επαναλειτουργία ενός ιστορικού ξενοδοχείου και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Θα συμβάλλει, επίσης, στην καθιέρωση της Κύθνου ως προορισμού ιαματικού τουρισμού, με την προσέλκυση επισκεπτών όλους τους μήνες του έτους και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η επένδυση είναι σημαντική και για έναν ακόμη λόγο: είναι το πρώτο ακίνητο με ιαματικές πηγές στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ που αξιοποιείται. Θέλω να ευχαριστήσω την ΕΤΑΔ για την πολύτιμη συνεργασία της στην υλοποίηση του έργου, τον επενδυτή για την εμπιστοσύνη που έδειξε στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τον Δήμο Κύθνου για την ευγενική του φιλοξενία».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Βλαστός, δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το θετικό επιστέγασμα μιας μακράς και συλλογικής προσπάθειας για την αξιοποίηση ενός σπουδαίου ιστορικού ακινήτου, που για δεκαετίες ολόκληρες έμενε αναξιοποίητο. Μέσα από τις φιλόδοξες επενδύσεις που πλέον δρομολογούνται, θα δοθεί νέα τουριστική και οικονομική ώθηση στο νησί της Κύθνου και ταυτόχρονα θα αναβαθμιστεί το επενδυτικό τουριστικό προϊόν της χώρας, προσφέροντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν ένα εμπλουτισμένο προϊόν εναλλακτικού τουρισμού, με υπηρεσίες υγείας και ευεξίας.

Ως ΕΤΑΔ συνεργαστήκαμε στενά και αποτελεσματικά με το ΤΑΙΠΕΔ, ειδικά στο κομμάτι της παραχώρησης των ιαματικών πόρων και για άλλη μια φορά, όπως με τη Μαρίνα Αλίμου, αποδείξαμε ότι είμαστε σε θέση με ευελιξία και αξιοπιστία να προσελκύουμε σημαντικές επενδύσεις για τα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης προς όφελος του Έλληνα φορολογούμενου. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στον νέο επενδυτή και ως ΕΤΑΔ θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την υλοποίηση σοβαρών και βιώσιμων επενδύσεων που αναβαθμίζουν το επενδυτικό τοπίο της χώρας».

O Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε: «Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, χάρη στο σταθερό και αξιόπιστο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της χώρας και στο κλίμα εμπιστοσύνης που έχει ενισχυθεί στο εξωτερικό. Ακόμα και στο πιο μικρό νησί του Νοτίου Αιγαίου, το έδαφος που έχει καλλιεργήσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με τη δουλειά της Περιφέρειας στις υποδομές και στη φήμη των νησιών είναι γόνιμο για την προσέλκυση επενδύσεων, μετατρέποντας τα νησιά της άγονης γραμμής σε νησιά της πρώτης γραμμής και στις επενδύσεις».

Ο Δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα, ως δήμαρχος της Κύθνου αλλά και Πρόεδρος ιαματικών πηγών Ελλάδος, να ηγούμαι αυτής της κοινωνικής, περιβαλλοντικής, οικονομικής και στρατηγικής φύσεως αξιοποίησης και αποκατάστασης ενός σημαντικού έργου, όπου με τις παράλληλες εργασίες υποδομών, θα προσελκύσει εκ νέου, μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού η οποία θα επιτρέψει στην Κύθνο και τους κατοίκους της να απασχολούνται καθ’όλη τη διάρκεια του έτους και θα συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της, σε παγκόσμιο επίπεδο».

Σε ισραηλινά χέρια το Ξενία της Κύθνου

Advertisement

The Green Office

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement The Green Office
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Το νέο συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων The Grid στο Μαρούσι - Πηγή φωτό: Noval Property
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ18 ώρες ago

Επενδυτική κοσμογονία για νέα κτίρια γραφείων στο Μαρούσι – Οι 4 επενδύσεις της Noval Property

Πηγή: ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΝΗ/EUROKINISSI
REAL ESTATE21 ώρες ago

Νέα εταιρεία επενδύσεων real estate στην Ελλάδα – Ποιοί ενώνουν δυνάμεις

Το Μέγαρο Σλήμαν, ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ, στην Πανεπιστημίου
REAL ESTATE22 ώρες ago

Πώς θα αξιοποιηθούν 3 ιστορικά ακίνητα του ΕΦΚΑ σε Πανεπιστημίου, Σταδίου & Πατησίων

H Marina Galleria στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL4 ημέρες ago

Προχωρούν οι διαδικασίες για τα “διαμάντια” του Ελληνικού – Σε ποιά φάση βρίσκονται Riviera Tower, Riviera Galleria & Vouliagmenis Mall

Το εμπορικό κέντρο The Mall Athens στο Μαρούσι - Πηγή: Eurokinissi / Σωτήρης Δημητρόπουλος
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ4 ημέρες ago

Ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ η αξία των malls της Lamda με επιδόσεις σε επίπεδα 2019

To νέο retail park της Trade Estates στα Σπάτα - Πηγή: Trade Estates
REAL ESTATE5 ημέρες ago

Έως τον Ιούνιο του 2023 η είσοδος της Trade Estates στο Χρηματιστήριο με προίκα τουλάχιστον 286 εκατ. ευρώ

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Εγκρίθηκε επένδυση για νέο 5άστερο ξενοδοχείο στις “ελληνικές Μαλδίβες” στην Εύβοια

REAL ESTATE5 ημέρες ago

Εγκρίθηκε το σχέδιο απόσχισης του κλάδου ακινήτων της INTRACOM – Δημιουργείται νέα θυγατρική

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ6 ημέρες ago

Νέα επένδυση της Noval Property για “πράσινο” κτίριο γραφείων στο Μαρούσι – Ποιά ακίνητα απέκτησε

Το κτίριο γραφείων της ΑΕΓΕΚ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης - Πηγή: POINTERS PROPERTY SERVICES
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ6 ημέρες ago

Άλλαξε χέρια γνωστό κτίριο γραφείων της ΑΕΓΕΚ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 εβδομάδες ago

Νέα πνοή σε δύο γνωστά εμπορικά κέντρα στο κέντρο της Αθήνας – Πώς θα μεταμορφωθούν

The Dolli at Acropolis - Πηγή: Grecotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Ανοίγει τα Χριστούγεννα το νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων The Dolli της Grecotel στη Μητροπόλεως

Το νέο πολυτελές Mandarin Oriental Costa Navarino - Πηγή: ΤΕΜΕΣ
VIDEOS3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε το νέο υπόσκαφο ξενοδοχείο Mandarin Oriental στο Costa Navarino

Η νέα επένδυση Voria στο Μαρούσι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Εγκρίθηκε το ρυμοτομικό για τη μετεγκατάσταση του Καζίνο Πάρνηθας στο Μαρούσι

Η αρχιτεκτονική πρόταση των Divercity Architects για το κτίριο του Μινιόν - Πηγή: Divercity Architects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

[ΦΩΤΟ] Δείτε πώς θα μπορούσε να μεταμορφωθεί το κτίριο του Μινιόν στην Πατησίων

To εμπορικό κέντρο Athens Heart στην Πειραιώς - Πηγή: Athens Heart
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 εβδομάδες ago

Στην Premia Properties το εμπορικό κέντρο Athens Heart – Θα μετατραπεί σε γραφεία με καταστήματα

Η νέα Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη - Πηγή: Όμιλος Fais
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 εβδομάδες ago

[ΦΩΤΟ] Ολοκληρώνεται η νέα Agora Modiano στη Θεσσαλονίκη

Άποψη του Πειραιά - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Στα σκαριά νέα ξενοδοχειακή επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά – Ποιός μεγάλος όμιλος τη σχεδιάζει

Το νέο σύγχρονο κτίριο γραφείων στην Αμαλίας - Πηγή: A&M Architects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ7 ημέρες ago

Ολοκληρώνεται το 2023 το νέο σύγχρονο κτίριο γραφείων στο Σύνταγμα – Ποιά εταιρεία επενδύει

Το διατηρητέο κτίριο στην οδό Φιλελλήνων 20 στο Σύνταγμα - Πηγή: Google
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ανοίγει ο δρόμος για νέο ξενοδοχείο στο Σύνταγμα

Piraeus Retail Park - Φωτό: Ten Brinke
VIDEOS1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Δείτε το ολοκληρωμένο Piraeus Retail Park στην Πειραιώς

Το νέο πολυτελές Mandarin Oriental Costa Navarino - Πηγή: ΤΕΜΕΣ
VIDEOS3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε το νέο υπόσκαφο ξενοδοχείο Mandarin Oriental στο Costa Navarino

Χίος - Πηγή: Canva Pro
VIDEOS3 εβδομάδες ago

Ξεκινά η επένδυση για το πρώτο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Χίο

Άποψη του Πειραιά - Πηγή: Canva
VIDEOS3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Piraeus Tower: δείτε πώς μεταμορφώνεται η όψη του Πύργου του Πειραιά

Το νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων "The Wave" της Prodea Investments στη Λ. Συγγρού - Φωτό: Tsolakis Architects / Prodea
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 εβδομάδες ago

[VIDEO-ΦΩΤΟ] Ολοκληρώνεται το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων The Wave στη Λ. Συγγρού – Ποιά πολυεθνική θα εγκατασταθεί εκεί

H νέα εμπορική επένδυση της Ten Brinke στην Ιερά Οδό στο Βοτανικό - Πηγή: Ten Brinke
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Νέα μεγάλη εμπορική επένδυση της Ten Brinke στον Κηφισό

Η νέα οικιστική επένδυση πολυτελείας στη Λεωφόρος Βουλιαγμένης 81 και Βενεζουέλας - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

Νέα οικιστική επένδυση πολυτελείας πάνω στη Βουλιαγμένης στη Γλυφάδα

Piraeus Retail Park - Φωτό: Trade Estates
VIDEOS2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς έγινε το νέο εμπορικό πάρκο Piraeus Retail Park στην Πειραιώς

Το Piraeus Tower στο λιμάνι του Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Φωτό: ΤΕΡΝΑ / PILA Studio
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Αλλάζει σταδιακά όψη ο “κοιμώμενος γίγαντας” του Πειραιά & μεταμορφώνεται σε Piraeus Tower

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην οδό Καραμανλή στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke Hellas
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO – ΦΩΤΟ] Προχωρά μεγάλη οικιστική επένδυση στη Γλυφάδα – Ποιά γνωστή εταιρεία επενδύει

ΔΗΜΟΦΙΛΗ