Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρατείνεται η δημόσια διαβούλευση για τα δικαιώματα 5G

bizness.gr

Published

on

Ευρυζωνικές συνδέσεις

Παρατείνεται εκ νέου, έως τις 30 Απριλίου 2020, η δημόσια διαβούλευση που διεξάγει η ΕΕΤΤ σχετικά με τη διαδικασία και τους όρους χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για την ανάπτυξη δικτύων κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G), σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ.

Για την παράταση ελήφθησαν υπόψη οι έκτακτες συνθήκες που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η οικονομία, καθώς και σχετικά αιτήματα παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η εφαρμογή της τεχνολογίας στη φορολογική διοίκηση & τις επιχειρήσεις

bizness.gr

Published

on

Η ευρύτερη εφαρμογή της τεχνολογίας στη φορολογική διοίκηση και οι επιπτώσεις των νέων ρυθμίσεων στη φορολογική λειτουργία των επιχειρήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε πρόσφατα η ΕΥ Ελλάδος, με την υποστήριξη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, προλογίζοντας το webcast, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, τόνισε ότι, παρότι ήδη έχει εισαχθεί νομοθετικά, το μέτρο της ηλεκτρονικής τιμολόγησης δεν εφαρμόστηκε ακόμη στην πράξη στην Ελλάδα, όμως η απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου και η εξέλιξη της τεχνολογίας, καθιστούν τις συνθήκες για την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης πιο ώριμες. Ο κ. Μίχαλος εκτίμησε ότι, σύντομα, η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων θα είναι πραγματικότητα για όλους.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, επικαλούμενος μελέτες που κάνουν λόγο για το ύψος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, το οποίο κυμαίνεται ανάμεσα σε 6 έως 9% του ΑΕΠ, δηλαδή ανάμεσα σε 11 και 16 δισ. ευρώ τον χρόνο, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικές οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της λειτουργίας της πλατφόρμας myDATA, υπογραμμίζοντας ότι βρίσκονται, χωρίς αμφιβολία, στη σωστή κατεύθυνση για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ο Στέφανος Μήτσιος, Εταίρος και Επικεφαλής των Φορολογικών Υπηρεσιών της ΕΥ Ελλάδος, τόνισε ότι η τεχνολογία αποτελεί, υπό προϋποθέσεις, σημαντικό σύμμαχο στη μάχη κατά της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, ενώ αναφέρθηκε στα στάδια εξέλιξης της ψηφιακής φορολογικής διοίκησης – από την ηλεκτρονική υποβολή όλων των φορολογικών δηλώσεων (e-file), στον υπολογισμό και καταλογισμό φόρων από τις φορολογικές αρχές, χωρίς την ανάγκη υποβολής δηλώσεων από τους φορολογούμενους (e-assess).

Στο πλαίσιο του webcast, τα στελέχη που το παρακολούθησαν, κλήθηκαν να απαντήσουν σε ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με τις νέες προβλέψεις και τις επιχειρήσεις τους. Σε σχετική ερώτηση για το εάν η επιχείρησή τους έχει επιλέξει να εκδίδει e-τιμολόγια, το 72% των συμμετεχόντων απάντησαν αρνητικά.

Το 64% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι η δυνατότητα εκσυγχρονισμού των διαδικασιών της οικονομικής διεύθυνσης, αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για την απόφαση σχετικά με την έκδοση ή και λήψη e-τιμολογίων, μέσω πιστοποιημένων παρόχων. Αντίστοιχα, το 43% θα εξέταζε την παροχή φορολογικών κινήτρων, ως πιθανό παράγοντα επιλογής e-τιμολόγησης μέσω πιστοποιημένου παρόχου.

Στη συνέχεια, ο κ. Γουλιάς, Εταίρος στο Τμήμα Φορολογικών Υπηρεσιών της ΕΥ Ελλάδος, ανέλυσε σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια τη νέα διαδικασία για τα e-βιβλία, επεξηγώντας τις διαφορές στη ροή δεδομένων μεταξύ αντικριζόμενων και μη αντικριζόμενων παραστατικών, μέσω παραδειγμάτων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις τυποποιήσεις δεδομένων παραστατικών – και τις υποπεριπτώσεις τους – όπως έχουν οριστεί από την ΑΑΔΕ και στην ανάγκη ομαδοποίησης και χαρακτηρισμού των συναλλαγών από την πλευρά της επιχείρησης, για τον οποίο απαιτείται η κατάλληλη φορολογική και μηχανογραφική υποστήριξη.

Σε σχετική ερώτηση, μόλις το 40% των συμμετεχόντων θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις τους είναι αρκετά ή σε μεγάλο βαθμό προετοιμασμένες για να υιοθετήσουν τη νέα διαδικασία διαβίβασης δεδομένων στην πλατφόρμα myDATA. Αντίθετα, το 60% θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις τους δεν είναι καθόλου έτοιμες ή είναι ελάχιστα προετοιμασμένες για τη νέα διαδικασία.

Τέλος, ο κ. Γουλιάς αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις για την υιοθέτηση της νέας διαδικασίας, όπως η απόκτηση μηχανογραφικής λύσης για τα e-βιβλία και η σωστή παραμετροποίησή της, σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, υπογραμμίζοντας ότι, πλέον, καλούνται να εκτιμήσουν με ποιους τρόπους η νέα διαδικασία θα επηρεάσει, όχι μόνο το λογιστικό / εμπορικό σύστημά τους ή ERP, αλλά και τις διαδικασίες, τα στελέχη, τους πελάτες, τους προμηθευτές τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επανεκκίνηση ταξιδιών: stop από Βέλγιο, ανοίγουν με Αίγυπτο

bizness.gr

Published

on

Αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας

Την απόφαση να καθυστερήσει εκ νέου το άνοιγμα των συνόρων για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τις 14 χώρες που ανήκουν στη «λευκή λίστα» (Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαρόκο, Μαυροβούνιο,Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη), έλαβε το Βέλγιο.

Αρχικά, είχε αποφασιστεί να δοθεί το πράσινο φως γι’ αυτές τις τρίτες χώρες στις 7 Ιουλίου. Ωστόσο, λόγω των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών κρίθηκε σκόπιμη νέα αναβολή. Αυτό σημαίνει ότι ούτε όσοι προέρχονται από το Βέλγιο, μπορούν να επισκεφθούν τα συγκεκριμένα 14 κράτη.

Χωρίς καραντίνα από και προς Αίγυπτο

Την άρση της καραντίνας για τους τουρίστες μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου αποφάσισαν οι δύο χώρες, σύμφωνα με την κοινή δήλωση στην οποία κατέληξαν ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, Χάλιντ Ελ Ανάνι, και την οποία παρουσιάζει σήμερα το αιγυπτιακό υπουργείο σε επίσημη ανακοίνωση.

Πρόκειται για την πρώτη αντίστοιχη τουριστική συμφωνία της Αιγύπτου με χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο χώρες αποσκοπούν πλέον στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τουριστικό τομέα για την επανεκκίνηση του τουριστικού κύματος μεταξύ τους, αναφέρεται σχετικά.

Η άρση της καραντίνας συνοδεύεται από την απόφαση ότι αν κάποιος τουρίστας νοσήσει σε μία από τις δύο χώρες θα μπορεί, εάν εκείνος το επιθυμεί, να μπορεί να επιστρέψει για νοσηλεία στην πατρίδα του, φτάνει να τηρηθούν τα ιατρικά πρωτόκολλα, που έχουν τεθεί από τους αρμόδιους φορείς.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οδικός τουρισμός: άνοιγμα τελωνειακών σταθμών ζητούν οι δήμαρχοι της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

bizness.gr

Published

on

Η απαγόρευση της διέλευσης τουριστών, από τους συνοριακούς σταθμούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ήταν το θέμα της σημερινής έκτακτης τηλεδιάσκεψης των δημάρχων της ΠΑΜΘ.

Στο ψήφισμα το οποίο συνέταξαν αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι έχουν «πλήρη συναίσθηση της ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας στις συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία COVID19», σημειώνοντας ότι «μαζί με όλους τους συναδέλφους της πατρίδας μας, έχουμε εξαρχής θέσει το σύνολο των δυνάμεων και των πόρων της Αυτοδιοίκησης στην πρώτη γραμμή της μεγάλης μάχης». Ωστόσο οι δήμαρχοι της ΠΑΜΘ, δηλώνουν αδυναμία κατανόησης και αποδοχής της «πρόσφατης κυβερνητικής απόφασης για την ανακήρυξη του μεθοριακού σταθμού του Προμαχώνα Σερρών, ως μοναδικής οδικής πύλης εισόδου Βαλκάνιων (κυρίως) τουριστών στη Β. Ελλάδα». Εκτιμούν ότι η εν λόγω απόφαση «προσκρούει σε όποια κοινή λογική και δεν μπορεί να σταθεί σε κάθε καλόπιστη κριτική», αιτιολογώντας τη συγκεκριμένη εκτίμηση σημειώνοντας πως «…προφανώς δεν μπορεί κανείς στην Ελλάδα του 2020, να επικαλείται την αδυναμία συγκρότησης δύο-τριών κλιμακίων ελέγχου, ως αντίβαρο της οικονομικής καταστροφής εκατοντάδων τουριστικών επιχειρήσεων και χιλιάδων εργαζομένων της Περιφέρειάς μας». Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι τη στιγμή που στους μεθοριακούς σταθμούς της ΠΑΜΘ «απαγορεύεται η είσοδος τουριστών, επιτρέπεται το πήγαινε-έλα των Ελλήνων πολιτών στις όμορες χώρες (Βουλγαρία και Τουρκία), σε αντίθεση με όποια υγειονομική λογική, αλλά και σε επίταση της οικονομικής καταστροφής των παραμεθόριων επιχειρήσεών μας».

Με το εν λόγω ψήφισμα οι δήμαρχοι της ΠΑΜΘ, ζητούν:

-Τη διατήρηση του κλεισίματος του τελωνείου των Καστανεών, στην παρούσα χρονική στιγμή

-Την απαγόρευση εξόδου Ελλήνων πολιτών (εκτός από ιδιαίτερες περιπτώσεις) από το τελωνείο των Κήπων

-Το άμεσο άνοιγμα του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας και το σταδιακό άνοιγμα των υπολοίπων συνοριακών σταθμών με τη Βουλγαρία

-Την άμεση τοποθέτηση κλιμακίων του ΕΟΔΥ στους συνοριακούς σταθμούς της ΠΑΜΘ ή εναλλακτικά κλιμακίων του Ελληνικού Στρατού, πλήρως εξοπλισμένων ιατρικά

-Την οικονομική ενίσχυση των πληγεισών επιχειρήσεων της Περιφέρειας

-Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους 22 Δήμους της ΠΑΜΘ, λόγω στέρησης εσόδων (τέλος παρεπιδημούντων, δημοτικά τέλη από καφέ-εστίαση κ.λ.π.)

-Την ελεύθερη διέλευση εργατών γης, με υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη.

Τέλος, στη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης οι δήμαρχοι της ΠΑΜΘ, αποφάσισαν τον καθορισμό, άμεσα, συναντήσεων με τους αρμόδιους υπουργούς, την ενημέρωση του περιφερειάρχη, Χρήστου Μέτιου και των βουλευτών της Περιφέρειας.

Continue Reading
Advertisement

Trending