Connect with us

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Παρουσιάστηκε το νέο project “AGORA ATHENS – Πλάκα Μοναστηράκι”

bizness.gr

Published

on

Θέα της Ακρόπολης

Δημόσια πρόσκληση προς την κυβέρνηση και τον Δήμο Αθηναίων, απηύθυνε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, για τη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων που απαιτούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής για την αναμόρφωση και την τόνωση της αγοράς, από την Πλάκα μέχρι το Μοναστηράκι, στο πλαίσιο του σχεδίου «AGORA ATHENS».

Ο πρόεδρος, στην σημερινή απογευματινή διαδικτυακή εκδήλωση του επιμελητηρίου, σχετικά με την παρουσίαση της Στρατηγικής και του Νέου Branding, του εμπορικού σήματος και του λογότυπου για την «AGORA ATHENS»-Πλάκα και Μοναστηράκι», ανέφερε ότι η εκτίμηση είναι πως θα απαιτηθεί συνολικά ένα ποσό περίπου 10 εκατ. ευρώ. Όπως είπε, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών προτίθεται να ενισχύσει αυτή τη δράση με 1 εκατ. και κάλεσε τον δήμο να συμβάλει με ποσό 2 εκατ. και τα υπόλοιπα 7 εκατ. ευρώ να καταβληθούν από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Τουρισμού.

Επίσης, σε συνεργασία με τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες της περιοχής, θα αναβαθμιστούν και τα καταστήματα. Όπως γνωστοποίησε, ήδη έχει πραγματοποιηθεί μελέτη, διακρίνοντας 3 τύπους καταστημάτων: α. Εμπορικό κατάστημα, β. Κοσμήματα γ. Εστίαση και η αναβάθμιση αφορά: α. Όψεις και Εξωτερική Πινακίδα, β. Σκίαση, γ. Εγκιβωτισμός Κλιματιστικών Μονάδων.

Επιπλέον, στόχος είναι να βοηθηθούν αυτά τα καταστήματα για να περάσουν στη νέα ψηφιακή εποχή με δημιουργία e-shop και δυνατότητα εικονικής περιήγησης του πελάτη στα καταστήματα.

«Δεν διεκδικούμε την πατρότητα του σχεδίου. Μοναδικό μας μέλημα να σταθούμε δίπλα σε συναδέλφους. Οποιεσδήποτε, λοιπόν, προτάσεις ή δράσεις από τα υπουργεία ή από τον δήμο είναι καλοδεχούμενες» σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου και εξήγησε ότι μέσα από αυτή την πρωτοβουλία το επιμελητήριο, επιθυμεί να αναδείξει τις επιχειρηματικές προοπτικές σε μία εμβληματική περιοχή της Αθήνας.

Ο πρόεδρος υπενθύμισε ότι ξεκίνησε πριν από περίπου 8 μήνες η διαδικασία για την εκπόνηση της μελέτης που αφορά στο: «Στρατηγικό Πλάνο για την Αγορά Πλάκα-Μοναστηράκι».

Στόχος είναι να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί πλήρως η πιο ιστορική αγορά της Αθήνας, και «να καταστεί και πάλι η Πλάκα και το Μοναστηράκι επίκεντρο της νεολαίας και των παραγωγικών-δημιουργικών κοινών-στόχων της κοινωνίας, με την χρήση καινοτόμων ιδεών, τεχνολογίας και Marketing αλλά και με παρεμβάσεις στις υποδομές δημοσίου και ιδιωτικό χώρου» όπως εξήγησε.

Για παράδειγμα, συνέχισε ο ίδιος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο επισκέπτονται το Μουσείο της Ακρόπολης περίπου 2 εκατ. άνθρωποι. Όμως, μόνο οι 100.000 με 150.000 περνάνε μετά από την αγορά της Πλάκας και του Μοναστηρακίου.

Κάποιες από τις προτάσεις του επιμελητηρίου είναι οι εξής:

Μία πρόταση που θα μπορούσε να υλοποιήσει ο δήμος σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, είναι να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος όπου τα τουριστικά πούλμαν θα αφήνουν τον κόσμο, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς τους επισκέπτες να περνάνε μέσα από την αγορά της Πλάκας και του Μοναστηρακίου. Είναι κάτι που γίνεται σε άλλες πρωτεύουσες και μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Με την βοήθεια της Πολιτείας και του δήμου να αναβαθμιστεί ο δημόσιος χώρος στην περιοχή Πλάκα-Μοναστηράκι με παρέμβαση σε δάπεδα, φωτισμό, σκίαση, χώρους ξεκούρασης και πρασίνου, χώρους ανάπλασης και χώρους συντήρησης, καθώς και λύσεις λειτουργικότητας και προσβασιμότητας (πχ όδευση τυφλών και ατόμων με κινητικά προβλήματα).
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου γνωστοποίησε ότι έχουν, ήδη, γίνει μελέτες για τις πρώτες προδιαγραφές, προτάσεις και αρχικές κοστολογήσεις.

Η μελέτη
Ένα μοναδικό φαινόμενο συντελείται, όπως σημειώνεται στη μελέτη. Δηλαδή, υπάρχει μεγάλη προσέλευση επισκεπτών λόγω των μοναδικών αρχαιοτήτων -ακόμη και χωρίς καμία οργανωμένη καμπάνια μάρκετινγκ- αλλά «η αγοραστική εμπειρία που προσφέρει η αγορά είναι μέτρια προς χαμηλή, λόγω της έλλειψης οργάνωσης, ως δομή, της έλλειψης τεχνολογικών υποδομών, της έλλειψης οργανωμένου σχεδίου μάρκετινγκ-επικοινωνίας, της έλλειψης αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων, λόγω της μέτριας ή χαμηλής κατάρτισης προσωπικού, αλλά και λόγω της μέτριας εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών».

Σε ό,τι αφορά τα μεγαλύτερα προβλήματα της περιοχής, σε ερωτηματολόγιο του επιμελητηρίου μεταξύ των μελών του, οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην τοπική αγορά απάντησαν ότι η ασφάλεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, ακολουθούν τα προβλήματα στην προσβασιμότητα, η καθαριότητα, η συνδεσιμότητα με άλλες περιοχές, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, η ανάγκη αναβάθμισης του αποχετευτικού συστήματος, ο μειωμένος φωτισμός, η επισκευή πεζοδρομίων και οδοστρώματος και τελευταία αναφέρθηκε η κατηγορία: «πράσινο-παγκάκια-τουαλέτες».

Κατηγοριοποίηση υφιστάμενων καταστημάτων
Τα περισσότερα καταστήματα της περιοχής, σύμφωνα με τα στοιχεία των μελών του επιμελητηρίου, ανήκουν στην κατηγορία «παλαιοπωλεία και άλλα» (27,73%), ακολουθούν τα τουριστικά είδη (17,23%), εστίαση (15,55%), ένδυση και υπόδηση (13,87%), είδη λαϊκής τέχνης (12,61%), μικρή λιανική (8,82%) και κοσμήματα (4,20%).

Σχέδιο
Εκτός από τις παρεμβάσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό χώρο, όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση της μελέτης που πραγματοποιήθηκε σήμερα και υπογράφεται από τον Βασίλειο Μπλέσιο, από την εταιρεία Lever Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ, προβλέπονται ακόμη τα εξής:

 • ο σχεδιασμός και κατασκευή app (θα περιλαμβάνει υπηρεσίες, ενημερώσεις, προσφορές, σύστημα πληρωμής parking, σύστημα πόντων από όλα τα καταστήματα και χρήση Qrcode)
 • Νέα προϊοντική στρατηγική-Έλληνες σχεδιαστές και σειρά προϊόντων με το νέο Branding
 • Λογότυπο
 • Νέο Ενιαίο Πλάνο Marketing, Επικοινωνίας-Διαφήμισης
 • Χρηματοδοτικές λύσεις
 • Νέα Ενιαία Αγορά
 • Νέος φορέας
 • Nέα στρατηγική που θα διαφοροποιεί από ανταγωνισμό
 • Νέο Branding
 • Όνομα
 • Λογότυπο
 • Σλόγαν (Tag Line)
 • Ανοιγμα σε νέους πελάτες-στόχους

Ναι στη χρηματοδότηση του σχεδίου «AGORA ATHENS-Πλάκα Μοναστηράκι» από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τον δήμο Αθηναίων
Θα απαιτηθούν 6 με 9 μήνες για να ολοκληρωθούν οι αναλυτικές μελέτες αναμόρφωσης του δημόσιου και ιδιωτικού χώρου, για να δημιουργηθεί στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας το «Ανοικτό Mall» που σχεδιάζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, αλλά τα σχέδια που αφορούν τουριστικές και ψηφιακές δράσεις μπορούν να ξεκινήσουν να υλοποιούνται τους επόμενους μήνες.

Αυτό ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σε ηλεκτρονική εκδήλωση του επιμελητηρίου όπου παρουσιάστηκε η στρατηγική Branding και το νέο εμπορικό σήμα και λογότυπο του σχεδίου «AGORA ATHENS-Πλάκα Μοναστηράκι» και αφορά στη μετατροπή του ιστορικού εμπορικού κέντρου της Αθήνας σε «open mall».

Για τη χρηματοδότηση του έργου, ζητήθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, που συμμετείχαν στην εκδήλωση, να επιληφθούν ώστε το σχέδιο να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί. Η ανταπόκριση ήταν θετική, «εφόσον όμως δοθούν στο υπουργείο οι αναλυτικές και τεκμηριωμένες μελέτες για τη χρηματοδότηση του έργου» όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο δήμαρχος είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με όλους τους φορείς, προκειμένου να διορθώνονται προβλήματα και να προωθούνται νέες λύσεις, ώστε η Αθήνα να καταστεί μία σύγχρονη πρωτεύουσα «και σε αυτό το πλαίσιο χρειάζεται η συνεργασία όλων» όπως υπογράμμισε.

Για το οικονομικό μέρος της πρότασης, ο δήμαρχος ανέφερε ότι ο δήμος είναι διατεθημένος να προσφέρει τα 2 εκατ ευρώ, όπως προβλέπεται στη μελέτη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε τη θετική του γνώμη για το σχέδιο, διότι όπως είπε, συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας, ενώ συνεχάρη και το δήμαρχο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και αφορούν στο «μεγάλο περίπατο».

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στη σημερινή συμφωνία με την TUI και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να κερδίσει ο τουρισμός όσο μεγαλύτερο μερίδιο μπορεί από τις διεθνείς αγορές, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ενώ ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αφερόμενος στις δράσεις που σχεδιάζονται, γνωστοποίησε ότι ετοιμάζεται μελέτη για την αξιοποίηση την περιοχής κάτω από την οδό Αθηνάς, με την ανάδειξη του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της, ενώ ανέφερε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν και προγράμματα επιμόρφωσης.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

89 επιχειρήσεις έχουν ήδη στηριχθεί χρηματοδοτικά από το EquiFund

bizness.gr

Published

on

Χαρτονομίσματα των 100 ευρώ

Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία που περιλαμβάνουν μέχρι και το 4ο τρίμηνο του 2019, προκύπτει ότι 89 επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί από την πρωτοβουλία EquiFund και έχουν λάβει ποσά ανά περίπτωση από μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέχρι μερικά εκατομμύρια ευρώ – ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται η κάθε επιχείρηση, για το αν έχει ανάγκη από κεφάλαια σποράς, εκκίνησης ή ανάπτυξης.

Το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί στις επιχειρήσεις αυτές έχει ξεπεράσει τα 96 εκατ. ευρώ.

Η πορεία έχει ακολουθήσει γεωμετρική πρόοδο, αφού το προηγούμενο έτος (2018) τα επενδυμένα κεφάλαια ανέρχονταν σε είκοσι εκατ. ευρώ, ενώ μόλις το προηγούμενο εξάμηνο (Ιούνιος 2019) εκτοξεύθηκαν σε 43 εκατ. ευρώ.

Αυτά αναφέρει σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα (ΕΣΠΑ) ο Γιώργος Γιακουμάκης, Project Manager του European Investment Fund (EIF).

Αναλυτικά το άρθρο έχει ως εξής:

Η πρωτοβουλία

Το EquiFund αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Κράτους και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και δημιουργήθηκε με απώτερο σκοπό την επιτάχυνση της εξέλιξης του τομέα κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα.

Ο ανωτέρω σκοπός της πρωτοβουλίας επιτυγχάνεται με τη διοχέτευση κεφαλαίων από το EquiFund σε ενδιάμεσους χρηματοοικονομικούς φορείς, δηλαδή σε επιλεγμένες από το ΕΤαΕ ομάδες διαχείρισης, με την κατάλληλη τεχνογνωσία, οι οποίες στη συνέχεια προβαίνουν, με επαγγελματικό και ανεξάρτητο τρόπο, στην επιλογή των επιχειρηματικών σχημάτων και ιδεών που θα χρηματοδοτήσουν.

Η διαχείριση της πρωτοβουλίας ανατέθηκε αποκλειστικά στο ΕΤαΕ και το αρχικό κεφάλαιο που ορίστηκε να διοχετευτεί σε αυτήν ανήλθε στα 260εκ. ευρώ, 200εκ. από εθνικούς πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020 (ΕΠΑνΕΚ) και 60εκ. από το ΕΤαΕ.

Η ανωτέρω αρχική δέσμευση των ΕΠΑνΕΚ/ΕΤαΕ αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα για την ανάπτυξη περαιτέρω προσπαθειών εκ μέρους των διαχειριστικών ομάδων των ταμείων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, προκειμένου να προσελκύσουν κεφάλαια και ιδιωτών επενδυτών. Ήδη δε με την μόχλευση επιπρόσθετων κεφαλαίων, η πρωτοβουλία έχει αγγίξει τα 450εκ. ευρώ διαθέσιμων πόρων.

Η πρωτοβουλία του EquiFund στηρίζει την επιχειρηματικότητα, χωρίς όμως να αναλαμβάνει μεγαλύτερο ρίσκο από αυτό που είναι εγγενές στον τομέα αυτού του είδους των επενδύσεων. Αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνει το ρίσκο που συνεπάγεται η επένδυση σε μια επιχείρηση που μόλις συστάθηκε ή σε μια επιχειρηματική ιδέα που δεν έχει δοκιμαστεί πλήρως στην αγορά ή σε ένα προϊόν που στηρίζεται στην καινοτομία και την έρευνα. Αλλά μόνο όταν η ιδέα, η ομάδα και το όλο εγχείρημα προδιαγράφονται βιώσιμα και προσοδοφόρα.

Ο σχεδιασμός

Η πρωτοβουλία του EquiFund αποτελεί πλέον παράδειγμα καλής πρακτικής στην αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ) για την υποστήριξη χρηματοοικονομικών εργαλείων. Σε αυτό συνετέλεσε η ιδιαίτερη, στοχευμένη προσοχή και επιμέλεια, με τις οποίες περιβλήθηκε η όλη πρωτοβουλία ήδη από τα αρχικά στάδια του σχεδιασμού της και πριν ακόμη την έναρξη της διαδικασίας της πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων από τις ενδιαφερόμενες διαχειριστικές ομάδες.

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που σηματοδότησε την έναρξη της πρωτοβουλίας ήταν (όπως άλλωστε εξακολουθεί να είναι) η ανάληψη ουσιαστικής δέσμευσης για την επιτυχία του εγχειρήματος από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Εξίσου σημαντική όμως υπήρξε – και εξακολουθεί να είναι – η υποδειγματική συνεργασία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στο ΕΤαΕ και τις αρμόδιες υπηρεσίες των συναρμόδιων φορέων. Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν να επιτευχθούν σε χρόνο ρεκόρ τόσο το χρονοδιάγραμμα υπογραφής της συμφωνίας χρηματοδότησης ανάμεσα στο ΕΤαΕ και την Ελληνική Κυβέρνηση όσο και η έναρξη της διαδικασίας της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων.

Η όλη πρωτοβουλία σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, καθ’Α όσον η ύπαρξη του χρηματοδοτικού κενού στον τομέα των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα ήταν μία από τις διαπιστώσεις της εκ των προτέρων αξιολόγησης που εκπονήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, πριν δηλαδή ακόμη την ανάπτυξη χρηματοοικονομικών εργαλείων. Επιπρόσθετα, το ίδιο το ΕΤαΕ αξιολόγησε την αγορά και αναγνώρισε και αυτό την ύπαρξη του κενού αυτού και το μέγεθός του.

Ο σχεδιασμός της πρωτοβουλίας έθεσε το γενικό πλαίσιο των επενδυτικών σκοπών που θα έπρεπε να εξυπηρετήσει, λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες αλλά και τις άλλες δράσεις της ευρύτερης στόχευσης των συναρμόδιων φορέων. Μέσα σε αυτό το γενικό πλαίσιο, η εταιρική διακυβέρνηση του σχήματος εμπιστεύεται την επενδυτική δραστηριότητα και τις επενδυτικές επιλογές σε διαχειριστικές ομάδες, οι οποίες επιλέγονται από το ΕΤαΕ. Το ΕΤαΕ μέσω της διαδικασίας της πρόσκλησης για υποβολή προτάσεων αξιολογεί τις προτάσεις και τα σχήματα, ακολουθώντας τις ίδιες διαδικασίες αξιολόγησης που αυτό τηρεί σε όλες τις ανάλογες εργασίες του και πάντοτε με βάση τους εσωτερικούς του κανονισμούς. Στη συνέχεια, οι επιλεγμένες από το ΕΤαΕ διαχειριστικές ομάδες έχουν την αποκλειστική ευχέρεια να προβούν οι ίδιες στην αξιολόγηση των προτάσεων και των επιχειρηματικών εγχειρημάτων και τελικώς στην επιλογή αυτών, στις οποίες θα επενδύσουν. Το ΕΤαΕ παρακολουθεί το έργο των διαχειριστικών ομάδων και αναφέρεται για την πρόοδο της όλης πρωτοβουλίας στην επιτροπή παρακολούθησης της ελληνικής κυβέρνησης (Ανώτατο Συμβούλιο). Η ανωτέρω δομή εξασφαλίζει τα εχέγγυα, ότι η επενδυτική δραστηριότητα θα είναι ανεμπόδιστη και ανεξάρτητη. Πράγματι, ο ανωτέρω σχεδιασμός είχε ως αποτέλεσμα η πρόσκληση για υποβολή προτάσεων να προσελκύσει διαχειριστικές ομάδες υψηλών προδιαγραφών, να δώσει θετικό μήνυμα στην αγορά, ώστε να διευκολύνει τις ομάδες αυτές στην προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών και βεβαίως να κινητοποιήσει επιχειρηματίες, ώστε να απευθυνθούν στις ομάδες.

Βεβαίως να αναφερθεί, ότι σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των ανωτέρω αποτελεσμάτων διαδραμάτισε και το κανονιστικό πλαίσιο των ΕΔΕΤ για την παρούσα προγραμματική περίοδο. Ενδεικτικά, θα πρέπει να αναφερθούν δύο στοιχεία του: αφενός η δυνατότητα των ΕΔΕΤ να υποστηρίζουν τα επενδυτικά σχήματα και μετά το τέλος της προγραμματικής περιόδου, ακολουθώντας την κοινή πρακτική τέτοιων σχημάτων που έχουν διάρκεια δέκα ετών, αφετέρου η δυνατότητά τους να προσφέρουν στους ιδιώτες επενδυτές ευνοϊκούς όρους κατά την διανομή των τυχόν αποδόσεων, προσελκύοντας με αυτόν τον τρόπο επενδυτές που ίσως να μην αναλάμβαναν σε άλλη περίπτωση το σχετικό ρίσκο.

Η στόχευση

Το EquiFund είναι μια πρωτοβουλία μοναδικού εύρους και βάθους. Ξεκίνησε διαθέτοντας τα απαιτούμενα κεφάλαια για να συμπληρώσει το χρηματοδοτικό κενό του τομέα κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα. Είναι μια πρωτοβουλία που καλύπτει όλη την χώρα, τους περισσότερους τομείς της οικονομίας και όλα τα στάδια επιχειρηματικής ωρίμανσης μιας επιχείρησης – από την σύστασή της μέχρι και την ανάπτυξή της, ως και την ανάπτυξη ήδη υφισταμένων επιχειρήσεων. Ένας από τους στόχους της πρωτοβουλίας ήταν η στήριξη και πάλι των νεοφυών εταιριών (start-ups), οι οποίες και αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της επιχειρηματικότητας (το παράθυρο της πρωτοβουλίας με την ονομασία Early Stage). Και φυσικά υπάρχει και η στόχευση σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις που χρειάζονται κεφάλαια ανάπτυξης (το παράθυρο Growth). Όμως παραλλήλως το EquiFund εισήγαγε την ενίσχυση επιχειρηματικών εγχειρημάτων και σε πρωθύστερο στάδιο, με κεφάλαια σποράς (seed capital), μεταφοράς τεχνολογίας (technology transfer) και επιχειρηματικής επιτάχυνσης (accelerators) (το παράθυρο Innovation). Ειδικά για την μεταφορά τεχνολογίας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η καινοτομία βασίζεται τις περισσότερες φορές στην έρευνα και ξεκινάει μέσα σε ένα εργαστήριο. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να υποβοηθήσει την εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και να φέρει καινούργιες καινοτόμες επιχειρήσεις στη ζωή. Ευελπιστούμε ότι η πρωτοβουλία θα συμβάλει, στο μέτρο που της αναλογεί, στην ανάσχεση του διαβόητου πλέον braindrain.

Η διαδικασία

Το ΕΤαΕ με βάση τους εσωτερικούς του κανονισμούς και διαδικασίες επέλεξε τις πλέον κατάλληλες διαχειριστικές ομάδες, στις οποίες και ανέθεσε τη διαδικασία επιλογής και επένδυσης σε επιχειρηματικά σχέδια και ιδέες.

Η διαδικασία επιλογής διεξήχθη μέσω ανοιχτής πρόσκλησης για εκδήλωση ενδιαφέροντος, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΤαΕ στις 28.12.2016. Συμπληρωματικά έγγραφα με λίστες ερωτήσεων και απαντήσεων σχετικώς με την πρόσκληση αναρτήθηκαν στην ίδια ιστοσελίδα στις 13.02.2017. Η πρόσκληση απευθυνόταν σε υποψηφίους που θα ενδιαφέρονταν να υποβάλλουν προτάσεις για οποιονδήποτε από τους τομείς της «καινοτομίας», των «νεοφυών» ή της «ανάπτυξης» για οποιοδήποτε, δηλαδή, από τα τρία παράθυρα στόχευσης της πρωτοβουλίας.

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προτάσεων ορίσθηκε η 1η Μαρτίου 2017.

Όπως προκύπτει από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν, το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε υπήρξε εντονότατο: υποβλήθηκαν 48 συνολικά αιτήσεις, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε προτάσεις σύστασης διαχειριστικών ομάδων που αντιπροσώπευαν κεφάλαια συνολικού ύψους 1,7 δις ευρώ περίπου.

Η έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης ήταν άμεση και η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε ξεχωριστά για κάθε παράθυρο.

Οι διαδικασίες αξιολόγησης διενεργήθηκαν από το άκρως εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΤαΕ, σύμφωνα με τα κριτήρια που έθετε η πρόσκληση και κατά τη συνήθη διαδικασία που προβλέπουν οι εσωτερικοί κανονισμοί του ΕΤαΕ και ανέδειξαν ως τελικώς επιλεγείσες εννέα διαχειριστικές ομάδες, η επιλογή των οποίων έτυχε της έγκρισης του Δ.Σ. του ΕΤαΕ, σύμφωνα πάντοτε με τους εσωτερικούς του κανονισμούς.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ

Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία που περιλαμβάνουν μέχρι και το 4ο τρίμηνο του 2019, προκύπτει ότι ογδόντα εννέα επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί από την πρωτοβουλία και έχουν λάβει ποσά ανά περίπτωση από μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέχρι μερικά εκατομμύρια ευρώ – ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται η κάθε επιχείρηση, για το αν έχει ανάγκη από κεφάλαια σποράς, εκκίνησης ή ανάπτυξης.

Το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί στις επιχειρήσεις αυτές έχει ξεπεράσει τα ενενήντα έξι εκατ. ευρώ.

Η πορεία έχει ακολουθήσει γεωμετρική πρόοδο, αφού το προηγούμενο έτος (2018) τα επενδυμένα κεφάλαια ανέρχονταν σε είκοσι εκατ. ευρώ, ενώ μόλις το προηγούμενο εξάμηνο (Ιούνιος 2019) εκτοξεύθηκαν σε σαράντα τρία εκατ. ευρώ.

Η υποστήριξη Έρευνας και Τεχνολογίας

Έχουν υποστηριχθεί επιχειρηματικές προσπάθειες που κάνουν πράξη την εμπορική αξιοποίηση ερευνητικής δραστηριότητας από τους ίδιους τους ερευνητές. Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, αλλά και σε χημικά και προηγμένα υλικά, ενέργεια και βιοεπιστήμες.

Έως τώρα, το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων της πρωτοβουλίας έχει συμπεριλάβει στις τάξεις του επιστήμονες από μια πληθώρα ακαδημαϊκών και ερευνητικών Ιδρυμάτων, όπως το Τεχνολογικό Πάρκο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το ΤΕΙ Κρήτης, το ΤΕΙ Αθηνών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ερευνητικό Κέντρο Δημόκριτος και το επιχειρηματικό του πάρκο, Λεύκιππος.

Η μόχλευση

Στα χρήματα που επενδύονται από τα ταμεία υπάρχει ήδη η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Περισσότεροι από 150 επενδυτές συνέδραμαν την πρωτοβουλία, ενισχύοντας τα επενδυτικά σχήματα. Επί του παρόντος, πέραν του ΕΠΑνΕΚ και του ΕΤαΕ, στους επενδυτές – οι οποίοι δεν είναι μόνο εγχώριοι – συγκαταλέγονται κυρίως μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, τράπεζες και θεσμικοί επενδυτές, που δείχνουν εμπιστοσύνη στα επενδυτικά σχήματα που επιλέγονται από το ΕΤαΕ. Πέραν της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, επένδυσαν στα funds (στα ταμεία, δηλαδή, κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών που υποστηρίζονται από το EquiFund) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD) αλλά και η Παρευξείνια Τράπεζα (BSTDB). Επίσης, επένδυσαν το ΕΤΕΑΝ και ελληνικές τράπεζες. Το σύνολο των επενδυτών συμπεριλαμβάνει φυσικά πρόσωπα τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.

Όμως, υπάρχει και μια επιπρόσθετη μόχλευση, μια μόχλευση σε άλλο επίπεδο: κάθε επένδυση που πραγματοποιείται από οποιοδήποτε από τα funds ενέχει την δυναμική, λόγω του θετικού μηνύματος που δίνει στις αγορές, να προσελκύσει και άλλους επενδυτές, πέραν αυτών του EquiFund, που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην επένδυση. Έχει παρατηρηθεί έως τώρα στην πράξη, ότι κάθε 1 ευρώ, που επενδύεται από τους πόρους των ΕΔΕΤ μέσω της πρωτοβουλίας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντιστοιχεί σε περίπου 4,5 ευρώ συνολικών επενδύσεων προς τις επιχειρήσεις αυτές.

Η γεωγραφική κάλυψη

Η γεωγραφική κατανομή των επενδεδυμένων κεφαλαίων φαίνεται να ακολουθεί την πληθυσμιακή κατανομή. Περισσότερο από το ένα δεύτερο των μέχρι τώρα επενδεδυμένων κεφαλαίων έχουν κατευθυνθεί στην Αττική. Όμως, επιχειρηματικά εγχειρήματα έχουν υποστηριχθεί σε πολλές περιφέρειες με επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από το EquiFund να έχουν την έδρα τους στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, τα Χανιά και το Ηράκλειο, την Κέρκυρα και την Κεφαλλονιά.

Η συνέχεια

Υπενθυμίζεται ότι η επενδυτική περίοδος των υφιστάμενων ταμείων δε μπορεί να ξεπεράσει το έτος 2023. Μετά το 2023 και για μια περίοδο 4 ετών, θα γίνονται συμπληρωματικές επενδύσεις σε επιχειρήσεις που θα έχουν λάβει χρηματοδότηση πριν το 2023.

Παράλληλα, σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο των ΕΔΕΤ, όπως αυτό φαίνεται να διαμορφώνεται για την καινούργια προγραμματική περίοδο, είναι δυνατή η περαιτέρω ενίσχυση της πρωτοβουλίας EquiFund για τη μελλοντική ανάπτυξη πρόσθετων χρηματοοικονομικών εργαλείων. Τα εργαλεία αυτά μπορεί να έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τα ήδη υπάρχοντα (των οποίων η κυρίως επενδυτική δραστηριότητα θα έχει ολοκληρωθεί) ή να είναι νέα που απευθύνονται σε καινούργιους τομείς / προτεραιότητες. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της τελικής επιλογής θα εξαρτάται από τα αρχικά κεφάλαια που θα διατεθούν και από τις ανάγκες της αγοράς.

Πέρα από τους αριθμούς

Το συνολικό πολλαπλασιαστικό όφελος θα είναι μεγαλύτερο, καθώς αναφερόμαστε σε αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις με ισχυρό ελληνικό αποτύπωμα, που χωρίς την πρωτοβουλία αυτή πιθανώς δεν θα ετύγχαναν χρηματοδότησης και κατά συνέπεια δεν θα επιβίωναν ή δεν θα επέλεγαν τη δραστηριοποίησή τους στην ελληνική αγορά εργασίας.

Οι επιχειρήσεις εξασφάλισαν τα κεφάλαια αλλά και την τεχνική υποστήριξη σε ορισμένες περιπτώσεις για να πετύχουν το επόμενο επιχειρηματικό τους βήμα: να προσεγγίσουν καινούργιες αγορές, να διευρύνουν το πελατολόγιό τους σε υπάρχουσες, να τελειοποιήσουν το πρωτότυπό τους ή να αναπτύξουν το προϊόν τους. Να μεγαλώσουν σε εμπειρία αλλά και σε προσωπικό.

Υπήρξαν περιπτώσεις που μετά την επένδυση των ταμείων οι επιχειρήσεις πέτυχαν την συγκέντρωση επιπρόσθετων κεφαλαίων σε μεταγενέστερο στάδιο με τη συμμετοχή σημαντικών επενδυτών του εξωτερικού αυξάνοντας την ίδια στιγμή και την αποτίμησή τους.

Δημιουργείται ένα βήμα για να εισέλθει η Ελλάδα στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.

Οι Έλληνες δυνητικοί επιχειρηματίες εμπνέονται από τις επιτυχημένες περιπτώσεις χρηματοδότησης.

Έλληνες του εξωτερικού εγκαθιστούν τμήματα των επιχειρήσεών τους στην Ελλάδα

Mια άλλη διάσταση του αντίκτυπου που είχε το EquiFund στην ελληνική αγορά: αυτή της διεύρυνσης της κοινότητας των ατόμων που σχετίζονται με τη διαχείριση τέτοιων ταμείων. Με το EquiFund υποστηρίχθηκαν όχι μόνο υφιστάμενες διαχειριστικές ομάδες αλλά και καινούργιες, ελπιδοφόρες ομάδες που σχηματίστηκαν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πρωτοβουλίας. Επίσης, υποστηρίχθηκαν υφιστάμενες ομάδες που όμως ενισχύθηκαν σημαντικά με συνεργασίες εντός και εκτός της χώρας. Υπήρξαν ομάδες που αναπτύχθηκαν περαιτέρω και υποδέχτηκαν καινούργια στελέχη, μεγαλώνοντας έτσι τον πληθυσμό των ατόμων που ασχολούνται με τον τομέα αυτό.

Η παρακαταθήκη

Ένας μεγαλύτερος αριθμός διαχειριστικών ομάδων θα βρίσκεται – μετά το πέρας της επενδυτικής δραστηριότητας των υφιστάμενων funds – σε θέση να διεκδικήσει με αξιώσεις την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ανάμεσα σε αυτούς και του ΕΤαΕ.

Επιχειρήσεις δημιουργούνται και αναπτύσσονται.

Επαφές όλων αυτών των παραγόντων με τις αγορές του εξωτερικού παγιώνονται.

Σχέσεις εμπιστοσύνης θεμελιώνονται.

Το οικοσύστημα, λοιπόν, διευρύνεται και ωριμάζει. Και βρίσκεται στο σημείο να προσελκύσει επενδυτές από το εξωτερικό, να αποτελέσει ένα ακόμα ενθαρρυντικό στοιχείο στις προσπάθειες προώθησης της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό από τους Έλληνες της διασποράς, να εμπνεύσει τους Έλληνες επιχειρηματίες και να θέλξει αυτούς που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Continue Reading

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Νέο business unit για έργα βιώσιμης ανάπτυξης από την ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

bizness.gr

Published

on

Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. πρωτοπορεί για ακόμα μία φορά και επενδύει στρατηγικά στον εθνικό και παγκόσμιο στόχο της ενεργειακής μετάβασης, θέτοντας όλες της τις δυνάμεις στην υπηρεσία της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Έτσι, προχωρά σε μία ακόμα κομβική κίνηση και μετασχηματίζει τον Τομέα Έργων EPC – METKA σε ένα νέο, σύγχρονο και καινοτόμο Business Unit, το Sustainable Engineering Solutions (SES BU), ως αυτόνομη Γενική Διεύθυνση.

Υλοποιώντας τη στρατηγική μας, ενδυναμώνουμε τον Τομέα με μία αναβαθμισμένη κατεύθυνση και «εκτοξευόμαστε» στο μέλλον. Έτσι, πέραν της κατασκευής θερμικών σταθμών και επιλεγμένων κατασκευαστικών έργων που παραδοσιακά εκτελεί ο Τομέας, η δραστηριότητά μας ενισχύεται με την δυναμική ανάπτυξη έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainability).

Ενδεικτικά:

 • διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων,
 • υβριδικά και off-grid ενεργειακά έργα,
 • έργα ενεργειακής αναβάθμισης,
 • εκτέλεση καινοτόμων first-of-kind ενεργειακών έργων (π.χ., έργα υδρογόνου).

Αντιλαμβανόμενη τις διεθνείς τάσεις, η MYTILINEOS προσαρμόζει τη μοναδική της τεχνογνωσία στις Λύσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης και παράλληλα σχεδιάζει:

α) Να συνεχίσει να αξιοποιεί το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στην κατασκευή θερμικών μονάδων και να αναπτυχθεί περαιτέρω στο χώρο του Transmission & Distribution (T&D) και

β) Να αναπτυχθεί πολύ στοχευμένα στο χώρο των υποδομών, μέσω έργων ΣΔΙΤ και έργων που απαιτούν υψηλή τεχνογνωσία, εν όψει και των μεγάλων έργων που έχουν προαναγγελθεί στη χώρα μας στο πλαίσιο επανεκκίνησης της οικονομίας στην post Covid – 19 εποχή.

Για τη βέλτιστη υποστήριξη του Στρατηγικού μας Πλάνου, προχωρούμε επιπλέον σε αλλαγές στην οργανωτική δομή με έμφαση σε τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά:

 • ευέλικτο και αποτελεσματικό σχήμα,
 • έμφαση στην βελτιστοποίηση του κόστους εκτέλεσης έργων,
 • διάκριση αρμοδιοτήτων και παρακολούθηση απόδοσης (performance management),
 • μεγιστοποίηση συνεργειών με τους υπόλοιπους Τομείς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας (Μεταλλουργίας – Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου – Ανάπτυξης Ανανεώσιμων και Αποθηκευτικών Έργων Ενέργειας) και βέβαια με τις υπόλοιπες Γενικές Διευθύνσεις Υποστήριξης (Legal, Treasury, HR, Finance, Communication και M & A).

Η MYTILINEOS, όπως άλλωστε έχει ορίσει και στην Επιχειρηματική της Αποστολή, δραστηριοποιείται στις τοπικές και διεθνείς αγορές, με ευρηματικότητα, αποτελεσματικότητα και σεβασμό για το περιβάλλον και την κοινωνία. Με τη συμβολή του νέου Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Sustainable Engineering Solutions, επιδιώκει να συνεχίσει να δημιουργεί αξία για τους μετόχους, τους εργαζόμενους, αλλά και για το σύνολο της Ελληνικής Οικονομίας.

Continue Reading

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Διαμορφώνεται νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα – Ποιές ευκαιρίες επενδύσεων παρουσιάζονται

bizness.gr

Published

on

Υπεράκτια αιολικά

Σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στη χώρα μας, προκύπτουν από μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στην διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, με γνώμονα τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο.

Αυτά ανέφερε χθες η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε ειδική εκδήλωση για τα υπεράκτια αιολικά που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ε.Ε. εκπονεί μελέτη για τις προοπτικές των υπεράκτιων ΑΠΕ και του υπεράκτιου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη Μεσόγειο, η οποία προβλέπει για την Ελλάδα δυναμικότητα πλωτών αιολικών πάρκων 840 TWh/χρόνο, που «μεταφράζεται» σε ισχύ 2 GW στο σύστημα. «Τα επόμενα χρόνια προβλέπεται έκρηξη επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια, και σε αυτή τη μεγάλη εικόνα πρέπει σίγουρα να δούμε τη δυνατότητα δημιουργίας υπεράκτιων αιολικών πάρκων, καθώς οι στόχοι του ΕΣΕΚ δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς αυτά», σημείωσε η κ. Σδούκου.

«Η επέκταση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Γερμανίας για την προώθηση των ΑΠΕ, και το Βερολίνο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την προεδρία του στην Ε.Ε. για να επεξεργαστεί ένα διεθνές πλαίσιο για την κατασκευή πλωτών αιολικών πριν από το τέλος του έτους. Με αυτό το έναυσμα πρέπει και εμείς να διαμορφώσουμε έγκαιρα το δικό μας ρυθμιστικό πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι απαιτούνται τουλάχιστον 6-7 χρόνια έως ότου αρχίσουν να παράγουν ρεύμα αυτές οι δομές», πρόσθεσε.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευθύμιος Μπακογιάννης που δήλωσε ότι «στηρίζουμε τις ερευνητικές πρωτοβουλίες ιδιωτών για την ανάπτυξη ελληνικής τεχνογνωσίας στο χώρο των ΑΠΕ και αναμένουμε τα αποτελέσματα και τα δεδομένα που θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε πιο ολοκληρωμένη άποψη για τον σχεδιασμό πολιτικών για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα».

Η ημερίδα με τίτλο «Παρουσίαση του πλωτού μετεωρολογικού ιστού Float Mast», οργανώθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση της πρώτης καμπάνιας μετρήσεων ανεμολογικών δεδομένων για υπεράκτια αιολικά πάρκα στον ελλαδικό χώρο από τις ελληνικές εταιρείες ΕΤΜΕ και STREAMLINED. Η καινοτομία FloatMast αποτελεί την πρώτη ελληνική υποδομή υπεράκτιων αιολικών που έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα από την ελληνική εφοδιαστική αλυσίδα. Τον Ιούνιο του 2017, επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρηματοδότηση μέσω του SME Instrument Phase 2 (Project FloatMastBlue).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

Trending