Connect with us

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

Ποιές είναι οι δυνατότητες και τα όρια της Τεχνητής Νοημοσύνης στο real estate – Ο ρόλος του Hybrid Intelligence

Newsroom

Published

on

Πηγή: ReDataset

Από το βήμα του 6ου Premium Real Estate Forum (17 Μαΐου 2026), ο Λευτέρης Σέργιος, Group Head of Data της ReDataset, του τεχνολογικού βραχίονα του Ομίλου RCG, ανέλυσε τις δυνατότητες και τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο του Real Estate, εστιάζοντας στις προϋποθέσεις για την εξαγωγή αξιόπιστων αποτελεσμάτων.

Hybrid Intelligence: γιατί η τελική απόφαση παραμένει ανθρώπινη

Ως στέλεχος του Ομίλου RCG, που διαχειρίζεται πάνω από 200.000 ακίνητα, τα οποία ξεπερνούν τα 27 δισ. ευρώ, ο κ. Σέργιος υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης και αξιοποίησης του AI με γνώμονα πάντα τη λογική της Hybrid Intelligence, όπου η ανθρώπινη κρίση παραμένει αδιαπραγμάτευτη.

Υπό αυτό το πρίσμα, η συζήτηση για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στις αποτιμήσεις, σύμφωνα με τον κ. Σέργιο, δεν μπορεί να ξεκινήσει από τα εργαλεία αλλά από το πλαίσιο. Η έννοια της Hybrid Intelligence, όπου ο αλγόριθμος υποβοηθά, αλλά η τελική κρίση παραμένει στον άνθρωπο, είναι θεσμική επιταγή: «Πρέπει να προωθήσουμε την Hybrid Intelligence, με τον άνθρωπο να παραμένει στο επίκεντρο. Και όχι απλώς επειδή έτσι πρέπει. Το EU AI Act ως πλαίσιο τοποθετεί τον άνθρωπο στο επίκεντρο και δεν επιτρέπει να προχωρήσεις σε απόφαση υψηλού κινδύνου αν αυτή δεν έχει εγκριθεί από άνθρωπο», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η ευθύνη για κάθε αποτίμηση παραμένει εξ ολοκλήρου ανθρώπινη.

Η πρόταση αυτή ορίζει ακριβώς την κατεύθυνση, καθώς στις περιπτώσεις λάθους ή απόκλισης, την ευθύνη δεν τη φέρει το εργαλείο ΑΙ αλλά η εκάστοτε αρχή που είναι αρμόδια για τις εκτιμήσεις, τις επενδύσεις ή τις χρηματοδοτήσεις, και η οποία έχει υπογράψει το αποτέλεσμα. Είναι μια θέση που, παρά την προφανή της απλότητα, συχνά παραβλέπεται στον δημόσιο διάλογο όσον αφορά στην αυτοματοποίηση.

Αποτίμηση ακινήτων: γενικής χρήσης ΑΙ assistants vs ειδικά μοντέλα AVMs

Ο κ. Σέργιος διέκρινε με σαφήνεια τη χρήση των γενικής χρήσης AI assistants από τα ειδικά εκπαιδευμένα μοντέλα αυτοματοποιημένης αποτίμησης AVMs (Automated Valuation Models), στα οποία η ReDataset επενδύει συστηματικά.

Όταν ο μέσος χρήστης ρωτά ένα γενικής χρήσης AI για την αξία ενός διαμερίσματος, ο αλγόριθμος θα ανατρέξει σε λίγες δημόσιες πηγές, θα εντοπίσει 5-6 παρόμοιες καταχωρίσεις και θα παραγάγει μια απάντηση η οποία, όπως ξεκαθάρισε, «δε θα είναι κακή, αλλά θα είναι επιφανειακή».

Τα AVMs, από την άλλη, αποτελούν εξειδικευμένα μοντέλα machine learning που εκπαιδεύονται με τεράστιους όγκους δεδομένων από ιστορικές συναλλαγές, εκτιμήσεις, ιδιότητες ακινήτων και δείκτες της αγοράς. Όπως εξήγησε, η εμπειρία του στον σχεδιασμό AVMs σε ευρωπαϊκό επίπεδο ξεκινά από το 2018, με βάση το Λονδίνο. «Για να φτιαχτεί ένα μοντέλο, χρειάζεται training. Προσθέταμε 200.000 – 300.000 ακίνητα και προσπαθούσαμε να δημιουργήσουμε τα λεγόμενα identified patterns», ανέφερε, αντιδιαστέλλοντας τη συγκεκριμένη μέθοδο από την επιφανειακή αναζήτηση που πραγματοποιεί ένα γενικό AI Assistant όταν ερωτάται για την αξία ενός ακινήτου.

Η διαφορά τους είναι θεμελιώδης: το AI Assistant ρωτά την αγορά, ενώ το AVM μαθαίνει την αγορά.

Πηγές και ποιότητα δεδομένων: η πρόκληση της ελληνικής αγοράς

Η μεγαλύτερη πρόκληση, ωστόσο, δεν είναι τεχνολογική, είναι ζήτημα δεδομένων. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Σέργιο, δεν υπάρχει ακόμη single source of truth. Το Κτηματολόγιο, οι ανεξάρτητες εκτιμήσεις, οι αγγελίες και τα αρχεία συμβολαιογραφικών πράξεων συνθέτουν ένα πολυκερματισμένο τοπίο, στο οποίο κάθε πηγή έχει διαφορετική λογική, διαφορετική ποιότητα και διαφορετική διαδικασία επικαιροποίησης.

Στο περιβάλλον αυτό, η ReDataset έχει αναπτύξει μια διαφορετική προσέγγιση, που εστιάζει στην ποιότητα των δεδομένων, χρησιμοποιώντας εργαλεία AI για να εξάγει πληροφορίες από κάθε δυνατή πηγή —εικόνες ακινήτων, λεκτικές περιγραφές, παλαιότερες εκτιμήσεις—, με στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας βάσης που τροφοδοτεί τα machine learning μοντέλα του Ομίλου. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία βάση πάνω στην οποία τροφοδοτούμε τα μοντέλα μας ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε αυτόνομες εκτιμήσεις», επεσήμανε.

Παράλληλα, στάθηκε στη μακροχρόνια συνεργασία με τον Spitogatos, η οποία διασφαλίζει την πρόσβαση σε ιστορικά δεδομένα, κρίσιμα για την εκπαίδευση των ιδιόκτητων μοντέλων του Ομίλου. Μια στρατηγική επιλογή που, όπως εξήγησε, απορρέει από το γεγονός ότι τα γενικά νευρωνικά δίκτυα εκπαιδεύονται από τρίτους, πέρα από τον έλεγχο του χρήστη.

Η ευθύνη του εκτιμητή σε σχέση με το AI και η θεσμική ισορροπία

Επικαλούμενος πρόσφατη τοποθέτηση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Διοικητικού Συμβουλίου του RICS, Susanne Eickermann-Riepe, ο κ. Σέργιος υπενθύμισε ότι το AI πρέπει να χρησιμοποιείται από τους επενδυτές, με την προϋπόθεση ότι γνωρίζουν με ποια δεδομένα τροφοδοτείται. Η εκτίμηση παραμένει επαγγελματική ευθύνη: «Η αγορά επηρεάζεται από τις εκτιμήσεις των εκτιμητών, οι οποίοι δεν μπορούν χωρίς κρίση να χρησιμοποιούν το AI για να βγάζουν εκτιμήσεις».

Η θεσμική ισορροπία της αγοράς, όπως τόνισε, διατηρείται μέσα από δείκτες της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και από τις διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου που εφαρμόζουν οι κύριοι παράγοντες του κλάδου. Το AI δεν αντικαθιστά αυτές τις διαδικασίες, αλλά τις ενισχύει, υπό τον όρο ότι αξιοποιείται σωστά.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη θέση των επαγγελματιών της αγοράς ως κατόχων αποκλειστικών δεδομένων. Οι μεσίτες και οι μεγάλοι Όμιλοι κατέχουν σήμερα μεγάλο όγκο πληροφορίας που δεν είναι δημόσια διαθέσιμη, και, κατά συνέπεια, παραμένει αόρατη στα γενικής χρήσης μοντέλα AI. «Γι’ αυτό είμαστε ακόμη οι gatekeepers των δεδομένων που κινούν την αγορά», τόνισε ο κ. Σέργιος.

Η διαπίστωση αυτή έχει στρατηγική βαρύτητα. Στην εποχή της οικονομίας των δεδομένων, η ιδιοκτησία και η ορθή αξιοποίηση των ιδιωτικών δεδομένων αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ίσως το σημαντικότερο asset ενός σύγχρονου Ομίλου Real Estate, πέρα από το χαρτοφυλάκιό του.

ΑΙ & Αξιοπιστία: Το βασικό ζητούμενο

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Σέργιος διατύπωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την αγορά και το ευρύ κοινό: «Το κύμα του AI θα είναι ισχυρό, και ακόμη κι όσοι το χρησιμοποιούν απλώς στο κινητό τους πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι πανάκεια. Πρέπει να χρησιμοποιούμε το AI ώστε να καθαρίζονται τα δεδομένα, να τα ερμηνεύουμε και να τα συμβουλευόμαστε όταν εκείνα μπορούν να μας δώσουν κάτι αξιόπιστο».

Σε έναν κλάδο όπου η αξιοπιστία της αποτίμησης ορίζει τη ροή των κεφαλαίων και τη σταθερότητα της αγοράς, η συγκεκριμένη τοποθέτηση δεν είναι απλώς φιλοσοφική, είναι λειτουργική. Και ορίζει, με σαφήνεια, τη γραμμή στην οποία ο Όμιλος RCG και η ReDataset ως μέρος της επενδύουν.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Πάτρα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ypodomes.com
REAL ESTATE6 ώρες ago

Φοιτητική κατοικία: η ακτινογραφία της αγοράς ακινήτων σε 3 μεγάλες φοιτητουπόλεις – Ποιές οι τάσεις σε Πάτρα, Ιωάννινα και Λάρισα

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ώρες ago

“Στα σκαριά” νέα ξενοδοχειακή επένδυση στην Τριφυλία – Πού θα γίνει

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ8 ώρες ago

Με νέο σχεδιασμό προχωρά το Project VORIA στο Μαρούσι – Τι αλλάζει στο ξενοδοχειακό κομμάτι

Πηγή: Nana Princess
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ8 ώρες ago

Στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας επεκτείνεται ο Όμιλος Καράτζη – Το σχέδιο για νέο Nana Princess στο κέντρο

Πηγή: Canva
LOGISTICS8 ώρες ago

H νέα γεωγραφία των επενδύσεων logistics στην Ελλάδα από το Θριάσιο έως τη Σίνδο – Ποιές νέες επενδυτικές κινήσεις βρίσκονται “στα σκαριά”

Σκιάθος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
REAL ESTATE8 ώρες ago

Σε άνοδο οι αξίες των ακινήτων κατοικίας στα νησιά των Σποράδων – Δείτε που κυμαίνονται οι τιμές πώλησης

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στα Χανιά – Πού θα γίνει

Ζάκυνθος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Διονύσης Παπαντώνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Προχωρά έργο για νέο 4άστερο ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο – Πού θα γίνει

Οι πολυτελείς κατοικίες της Orilina Properties στο Ελληνικό - Πηγή: Orilina Properties
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Νέο “άνοιγμα” της Orilina Properties σε επιπλωμένα διαμερίσματα και ξενοδοχειακό real estate

Το ακίνητο επί της οδού Πολυκλείτου 12 στο κέντρο της Αθήνας - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην Πολυκλείτου στο κέντρο της Αθήνας – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί

Πηγή: Elxis – At Home in Greece
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

“Άλμα” 50% στην ζήτηση ακινήτων για εξοχική κατοικία στην Ελλάδα από ΗΠΑ και Καναδά το 2026

To masterplan της ανάπλασης στο Βοτανικό - Πηγή: Δήμος Αθηναίων
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

Νέο masterplan για 5.000 στρέμματα στον Ελαιώνα “στα σκαριά” – Τι θα αλλάξει γύρω από τον Βοτανικό και τι προβλέπεται για οικιστικές αναπτύξεις

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago

Προχωρά έργο μετατροπής κτιρίου σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Ποιες είναι οι 11 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

Sartimare Resort - Πηγή: Happy Holidays
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Σε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα

Electra Palace Rhodes - Πηγή: Electra Hotels & Resorts
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Νέος κύκλος ξενοδοχειακών deals και αναβαθμίσεων στη Ρόδο – Ποιοι όμιλοι επενδύουν στο νησί

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Νέο 6ώροφο ξενοδοχείο δρομολογείται στο Κουκάκι – Πού θα γίνει και ποια εταιρεία επενδύει

Το νέο "πράσινο" συγκρότημα γραφείων NEXIS στο πρώην ΕΚΕΠ στη Μεταμόρφωση - Πηγή: Hill International
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

Ολοκληρώθηκε το NEXIS στη Μεταμόρφωση – Πώς το πρώην ΕΚΕΠ έγινε “πράσινο” συγκρότημα γραφείων 21.000 τ.μ.

Εικόνα αρχείου - Design by Canva Pro
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

Πέρα από την κλασική πολυκατοικία: 4 νέα οικιστικά μοντέλα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέο έργο αναβάθμισης ξενοδοχείου σε 5 αστέρων στη Λέσβο

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει

To νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων της BriQ Properties στη Λ. Ποσειδώνος - Πηγή: mtarchitects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος

Pinēa Living II - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL3 μήνες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890