REAL ESTATE
Ποιές είναι οι πιό ακριβές και οικονομικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα για αγορά και ενοικίαση κατοικίας
Published
4 μήνες agoon
By
Newsroom
Tην εξέλιξη των ζητούμενων τιμών των κατοικιών προς πώληση και ενοικίαση σε όλη την Ελλάδα κατά το 4ο τρίμηνο του 2025 κατέγραψε ο SPI, ο δείκτης τιμών του Spitogatos, ο οποίος αποτυπώνει τις τάσεις τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων μέσα από εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών στην πλατφόρμα του Spitogatos.
Το 2025 έκλεισε με ετήσια αύξηση 9,6% στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών σε πανελλαδικό επίπεδο, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2024, ενώ καταγράφηκε και άνοδος 1,8% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του ίδιου έτους. Υπενθυμίζεται ότι την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους η ετήσια αύξηση στη ΜΖΤ πώλησης ανερχόταν σε 7,9%.
Όσον αφορά τις κατοικίες προς ενοικίαση, οι μέσες ζητούμενες τιμές σημείωσαν ετήσια αύξηση 4,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2025 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2024, παρουσιάζοντας ωστόσο μείωση 3,5% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2025. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2024 η αντίστοιχη ετήσια αύξηση στη ΜΖΤ ενοικίασης ήταν υψηλότερη και έφτανε το 5,8%.
Τα πιο ακριβά & πιο οικονομικά σημεία της Ελλάδας
Τα πρωτεία των πιο ακριβών περιοχών της χώρας για αγορά κατοικίας συνεχίζουν να κατέχουν τα Νότια Προάστια, με ΜΖΤ στα 4.125 ευρώ/τ.μ., ενώ ακολουθούν οι Κυκλάδες και τα Βόρεια Προάστια. Το top 5 των πιο ακριβών σημείων της χώρας για αγορά κατοικίας συμπληρώνουν η Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Λευκάδας και η Π.Ε. Χανίων, με ΜΖΤ στα 2.936 ευρώ/τ.μ.
Στον τομέα της ενοικίασης κατοικίας, τα πιο ακριβά σημεία της χώρας είναι και πάλι τα Νότια Προάστια, ενώ στη 2η θέση του top 5 των πιο ακριβών περιοχών κατατάσσονται τα Βόρεια Προάστια. Ακολουθούν ο Δήμος Αθηναίων, οι Κυκλάδες και ο Πειραιάς, με ΜΖΤ ενοικίασης κατοικίας στα 10,2 ευρώ/τ.μ.
Τα οικονομικότερα σημεία της Ελλάδας για ενοικίαση κατοικίας κατά το 4ο τρίμηνο του 2025 είναι οι Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς, το Υπόλοιπο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και η Π.Ε. Δράμας.
Ετήσια αύξηση 8,1% στη ΜΖΤ κατοικιών προς πώληση στην Αττική και 4,8% στη ΜΖΤ ενοικίασης κατοικιών
Εστιάζοντας στην Αττική, οι ΜΖΤ πώλησης κατοικιών εμφανίζονται αυξημένες κατά 8,1%, ενώ κατέγραψαν μικρή άνοδο 1,0% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2025. Όσον αφορά την ενοικίαση, οι ΜΖΤ ενοικίασης κατοικιών αυξήθηκαν κατά 4,8% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2024, παραμένοντας ωστόσο αμετάβλητες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Εξετάζοντας τις ακριβότερες και τις πιο οικονομικές περιοχές για αγορά κατοικίας στην Αττική, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα: Σταθερά πρώτη στις ακριβότερες περιοχές παραμένει η Βουλιαγμένη, με ΜΖΤ πώλησης κατοικίας στα 7.500 ευρώ/τ.μ. Η τιμή αυτή εμφανίζει αύξηση 3,9% σε ετήσια βάση, ενώ καταγράφει μικρή μείωση της τάξης του 1,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2025. Ακολουθούν οι περιοχές Βούλα, Γλυφάδα, Ελληνικό, καθώς και το Κολωνάκι-Λυκαβηττός στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι ΜΖΤ πώλησης κατοικιών σημειώνουν ήπιες ετήσιες αυξήσεις, που κυμαίνονται μεταξύ 1,5% και 7,0%.
Στο top 5 των πιο οικονομικών περιοχών για αγορά κατοικίας στην Αττική κατατάσσονται περιοχές της Ανατολικής και της Δυτικής Αττικής, των Βορείων Προαστίων, καθώς και του κέντρου της Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα, η πιο οικονομική περιοχή της Αττικής για αγορά κατοικίας για το 4ο τρίμηνο του 2025 είναι ο Βαρνάβας, με ΜΖΤ στα 1.448 ευρώ/τ.μ., ενώ ακολουθούν η Αγία Βαρβάρα, τα Πατήσια, οι Αχαρνές και η Σταμάτα.
Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση κατοικίας, και για το 4ο τρίμηνο του 2025, η Βουλιαγμένη αναδεικνύεται ως η ακριβότερη περιοχή της Αττικής, με ΜΖΤ ενοικίασης στα 21,1 ευρώ/τ.μ., τιμή αυξημένη κατά 5,7% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2024. Ακολουθούν οι περιοχές Κολωνάκι-Λυκαβηττός, Παλαιό Ψυχικό, Βούλα και Φιλοθέη, με ΜΖΤ που διαμορφώνεται στα 16,4 ευρώ/τ.μ. Στη Φιλοθέη καταγράφεται μείωση -8,0% σε ετήσια βάση, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές της πρώτης πεντάδας σημειώνουν ετήσιες αυξήσεις που κυμαίνονται μεταξύ 2,9% και 12,0%.
Οι πιο οικονομικές περιοχές για ενοικίαση κατοικίας στην Αττική κατά το 4ο τρίμηνο του 2025 είναι ο Άγιος Στέφανος στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, με ΜΖΤ στα 6,5 ευρώ/τ.μ., η Αγία Βαρβάρα και το Καματερό στα Δυτικά Προάστια, το Πέραμα στα Προάστια του Πειραιά και τα Σπάτα στην Ανατολική Αττική.
Οι περιοχές που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2025 εντοπίζονται στα Βόρεια Προάστια. Πρώτη κατατάσσεται η Λυκόβρυση, όπου σημειώθηκε αύξηση άνω του 25%, σε συνδυασμό με ενίσχυση της προσφοράς νεόδμητων κατοικιών στην περιοχή, ενώ ακολουθεί η Δροσιά με ετήσια αύξηση 25,3%. Στη συνέχεια, στα Δυτικά Προάστια η Αγία Βαρβάρα καταγράφει αύξηση 24,3%, ενώ στα Νότια Προάστια ακολουθεί η Δάφνη (24,2%) και ο Υμηττός (22,3%). Στην ενοικίαση κατοικίας, οι περιοχές που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2025 είναι τα Γλυκά Νερά (23,0%), το Πέραμα (19,4%), οι Αχαρνές, το Ίλιον και το Χαϊδάρι, με αυξήσεις λίγο άνω του 13%.
Θεσσαλονίκη: Σημαντική αύξηση 12,5% στη ΜΖΤ πώλησης κατοικιών
Σημαντική ετήσια αύξηση της τάξης του 12,5% καταγράφεται στη ΜΖΤ πώλησης κατοικιών στη Θεσσαλονίκη κατά το 4ο τρίμηνο του 2025, ενώ η ΜΖΤ ενοικίασης κατοικιών σημειώνει άνοδο 6,3% την ίδια περίοδο. Σε τριμηνιαία βάση, η ΜΖΤ πώλησης κατοικιών εμφανίζεται αυξημένη κατά 2,3% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2025, ενώ η ΜΖΤ ενοικίασης καταγράφει πτώση -5,8%.
Εξετάζοντας την εξέλιξη των ΜΖΤ πώλησης κατοικιών στη Θεσσαλονίκη κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2025, αναδεικνύονται οι πιο ακριβές και οι πιο οικονομικές περιοχές. Οι top 3 πιο ακριβές περιοχές για αγορά κατοικίας κατά το 4ο τρίμηνο του 2025 είναι η Καλαμαριά (3.091 ευρώ/τ.μ.), η Πυλαία (2.941 ευρώ/τ.μ.) και το Κέντρο της Θεσσαλονίκης (2.931 ευρώ/τ.μ.). Όλες οι ΜΖΤ πώλησης κατοικιών στις περιοχές αυτές αυξήθηκαν μεταξύ 5,5% και 12,0% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2024. Στον αντίποδα, οι πιο οικονομικές περιοχές για αγορά κατοικίας στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται κυρίως στα προάστια και είναι η Καλλιθέα (857 ευρώ/τ.μ.), η Μυγδονία (935 ευρώ/τ.μ.) και τα Βασιλικά (1.117 ευρώ/τ.μ.).
Στην ενοικίαση κατοικιών, το top 3 των πιο ακριβών περιοχών της Θεσσαλονίκης κατά το 4ο τρίμηνο του 2025 συνθέτουν το Κέντρο της Θεσσαλονίκης με ΜΖΤ ενοικίασης 11,1 ευρώ/τ.μ., η περιοχή Βαρδάρης-Λαχανόκηποι (10,6 ευρώ/τ.μ.) και η περιοχή 40 Εκκλησιές-Ευαγγελίστρια (10,0 ευρώ/τ.μ.). Αντίθετα, οι πιο οικονομικές περιοχές της Θεσσαλονίκης για ενοικίαση κατοικίας εντοπίζονται και πάλι στα Προάστια και είναι η Μίκρα (5,1 ευρώ/τ.μ.), ο Χορτιάτης (5,4 ευρώ/τ.μ.) και το Ωραιόκαστρο (5,8 ευρώ/τ.μ.).
Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις στη ΜΖΤ πώλησης κατοικίας κατά το 4ο τρίμηνο του 2025 είναι η Σταυρούπολη (26,4%) και η Νεάπολη (26,3%) στα προάστια της Θεσσαλονίκης, καθώς και η περιοχή Ξηροκρήνη-Παναγιά Φανερωμένη στον Δήμο Θεσσαλονίκης (24,9%). Στην ενοικίαση, ετήσιες αυξήσεις άνω του 20% κατέγραψαν οι περιοχές Θέρμη, Βασιλικά και Μυγδονία.
You may like
-
Τι δείχνει ανάλυση του ΔΝΤ για το στεγαστικό πρόβλημα στην Ελλάδα – Γιατί δεν οφείλεται μόνο στη μειωμένη προσφορά κατοικιών
-
Στροφή στην ενεργητική αξιοποίηση ακινήτων για την Τεχνική Ολυμπιακή – Το οικιστικό έργο στη Βούλα και τα χαρτοφυλάκια ακινήτων Vesta και Arrow
-
Νέο ομόλογο έως 350 εκατ. ευρώ δρομολογεί η LAMDA – Πότε ξεκινά η δημόσια προσφορά
-
Άγγιξε τα 288 εκατ. ευρώ το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της BriQ Properties το 2026 – Σε ποιά 3 ακίνητα επενδύει
-
Οι 9 ακριβότερες περιοχές της Ελλάδας για νεόδμητα ακίνητα κατοικίας
-
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Trastor – Στο Χρηματιστήριο από σήμερα οι νέες μετοχές
Τι δείχνει ανάλυση του ΔΝΤ για το στεγαστικό πρόβλημα στην Ελλάδα – Γιατί δεν οφείλεται μόνο στη μειωμένη προσφορά κατοικιών
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Μέγαρα – Σε ποιό σημείο θα γίνει
Σε τροχιά αδειοδότησης νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Μεγανήσι
Στροφή της ΕΚΤΕΡ και στο real estate – Πώς επεκτείνεται σε ξενοδοχεία και logistics και ποιά έργα δρομολογεί
Επεκτείνεται και στην Ελλάδα η Barrière με το νέο ultra luxury ξενοδοχείο Fouquet’s στη Μύκονο – Πότε ανοίγει
Τις καλές πρακτικές από την Ευρώπη εξετάζει η κυβέρνηση για την προσιτή στέγαση – Ποιά μέτρα εφαρμόζουν Ιρλανδία, Ισπανία και Κροατία
Νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων “στα σκαριά” στην Αίγινα – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
“Πράσινο φως” σε έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Ρόδο
Στροφή στην ενεργητική αξιοποίηση ακινήτων για την Τεχνική Ολυμπιακή – Το οικιστικό έργο στη Βούλα και τα χαρτοφυλάκια ακινήτων Vesta και Arrow
Ξενοδοχεία με branded residences: το νέο μοντέλο ανάπτυξης των τουριστικών επενδύσεων στην Ελλάδα
Άνοιξε το νέο παραθαλάσσιο resort της Radisson στην Εύβοια – Σε ποιά περιοχή βρίσκεται και γιατί η Radisson “ψηφίζει” Εύβοια
Οι νέοι χάρτες της εξοχικής κατοικίας – Σε ποιές 3 περιοχές στρέφεται το ενδιαφέρον στην ηπειρωτική Ελλάδα
Σε διαγωνισμό από τον EΦΚΑ ακίνητο – φιλέτο στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά – Ποιό γνωστό κτίριο αφορά
Προχωρά το μεγάλο κτιριακό έργο της Alpha Bank στο κέντρο της Αθήνας – Πώς θα διασυνδεθούν τα 7 κτίρια γραφείων
Η Hellenic Properties μπαίνει στο Thess INTEC με συμφωνία για έκταση 10.000 τ.μ.
7 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία 5 αστέρων σε όλη την Ελλάδα – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν
[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα
Οι 3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται σε κέντρο Αθήνας και Γλυφάδα
Επεκτείνεται στην Ελλάδα η Four Seasons – Πότε ανοίγει το νέο ultra luxury ξενοδοχείο στο Καλό Λιβάδι και ποιό ακόμη έργο βρίσκεται “στα σκαριά”
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Μέγαρα – Σε ποιό σημείο θα γίνει
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα
[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια
20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει
[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon
[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες agoΆνοιξε το νέο παραθαλάσσιο resort της Radisson στην Εύβοια – Σε ποιά περιοχή βρίσκεται και γιατί η Radisson “ψηφίζει” Εύβοια
-
RESIDENTIAL1 εβδομάδα agoΟι νέοι χάρτες της εξοχικής κατοικίας – Σε ποιές 3 περιοχές στρέφεται το ενδιαφέρον στην ηπειρωτική Ελλάδα
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες agoΣε διαγωνισμό από τον EΦΚΑ ακίνητο – φιλέτο στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά – Ποιό γνωστό κτίριο αφορά
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες agoΠροχωρά το μεγάλο κτιριακό έργο της Alpha Bank στο κέντρο της Αθήνας – Πώς θα διασυνδεθούν τα 7 κτίρια γραφείων
-
REAL ESTATE3 εβδομάδες agoΗ Hellenic Properties μπαίνει στο Thess INTEC με συμφωνία για έκταση 10.000 τ.μ.





